Pages

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Τσίπουρο σε πλαστικό ποτήρι και χωρίς μεζέ κοστίζει 6,5 ευρώ

Τσίπουρο σε πλαστικό ποτήρι και «ασυνόδευτο» , χωρίς δηλαδή μεζέ ή ξηρούς καρπούς, σε παραλιακό ξενοδοχείο της Καλαμάτας, κοστίζει 6,5 ευρώ. Αυτό μας είπε αναγνώστης μας και αναρωτήθηκε, «με τέτοιες τιμές , πως θα προσελκύσουμε τουρισμό;» συμπλήρωσε μάλιστα ,»να σημειωθεί ότι το τσιπουράκι το ήπια στην αμμουδιά κάνοντας το μπάνιο μου. Δηλαδή αν το έπινα , βράδυ ακούγοντας και μουσική, τι θα πλήρωνα;»

Συνεχίζεται η..βεντέτα Π. Τατούλη και Π. Νίκα

Την υποχρέωση του κ. Νίκα να δείξει τον απαιτούμενο θεσμικό σεβασμό υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης στην απάντησή του ,στην επιστολή του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, στην οποία αναφέρει «πληροφορηθήκαμε ότι στο γραφείο σας έρχονται έγγραφα με εμάς ως αποδέκτες. Με την παρούσα επιστολή μας, σας γνωρίζουμε ότι, εξουσιοδοτώ τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Χρήστο Λαμπρόπουλο να παραλαμβάνει τα συγκεκριμένα έγγραφα».
 «Σε απάντηση της επιστολής σας, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία αναλαμβάνετε καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου 2019, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχετε δείξει τον απαιτούμενο θεσμικό σεβασμό σε αυτή σας την υποχρέωση.Δυστυχώς μάλιστα υποπίπτετε σε ένα ακόμα ατόπημα, υιοθετώντας λανθασμένες πληροφορίες από τους «πληροφοριοδότες» σας. Για το λόγο αυτό η επιστολή σας επιστρέφεται ως απαράδεκτη» αναφέρει συγκεκριμένα στην απάντησή του ο κ. Τατούλης.

Βραβείο δοκιμίου και οι υποτροφίες εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα

Ρεαλιστική και εφικτή λύση για τη Βόρειο Ήπειρο είναι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε «να γίνουν οι Βορειοηπειρώτες, Ευρωπαίοι πολίτες στο γενέθλιο τόπο τους, υπό τη βασική όμως προϋπόθεση ότι δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματά μας». Αυτό προτείνει ο Αντώνιος Φούσας, δικηγόρος, πρώην Υπουργός και Βουλευτής, που τιμήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουλίου 2019, στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, με το Βραβείο Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα για το βιβλίο του «Βόρειος Ήπειρος – Το δάκρυ του Ελληνισμού, Τα Βαλκάνια στην προοπτική της Ευρώπης», που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Σιδέρη. Στην ίδια εκδήλωση, επιδόθηκαν και οι υποτροφίες εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, τις οποίες είχε θεσπίσει ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
Π. ΝΙΚΑΣ: «Ο Π. ΦΩΤΕΑΣ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΕΝΑ ΦΩΣ»
2019 FOTEA b Medium
Ο Δήμαρχος, σε χαιρετισμό του, τόνισε αναφορικά με τον αείμνηστο Παναγιώτη Φωτέα πως «κάθε χρόνο, μία τέτοια μέρα, τον θυμόμαστε, διότι ο Φωτέας υπήρξε πράγματι ένα φως, που 21 χρόνια μετά εξακολουθεί να καίει, να φωτίζει και να κατευθύνει και αυτό δεν είναι υπερβολή», επισημαίνοντας πως πολλοί θυμούνται ακόμη τον Π. Φωτέα για τη δημόσια δράση του και το πνευματικό του έργο.
Ο Π. Νίκας ανέφερε ότι «ο Τάκης Φωτέας με τον αείμνηστο καπετάν Βασίλη ήσαν πολύ στενοί φίλοι. ‘Έφυγε’ ο Φωτέας και θεωρούσε ο καπετάνιος ότι ενδεχομένως αυτό το γεγονός να συνδέονταν με κάποια γεγονότα, που είχαν σχέση με την επένδυση (σ.σ. Costa Navarino). Όταν αντιλήφθηκε το τέλος της ζωής του, αυτός ο πανέξυπνος άνθρωπος και μεγάλος πατριώτης, ήθελε να προβεί σε μία ενέργεια, η οποία να συνδέει αυτόν και τον αείμνηστο Φωτέα μετά θάνατον, να κάνει κάτι που να τους συνδέει και να τους θυμόμαστε και τους δύο μαζί. Θέσπισε την υποτροφία εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα για τα παιδιά μας, τα οποία πρωτεύουν στις πανελλήνιες εξετάσεις για τις Νομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Έτσι, είναι και οι δύο μαζί, τους σκεφτόμαστε μαζί, αυτή η υποτροφία τους ενώνει, αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους, ο ένας στο πνευματικό, πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο και ο άλλος στην οικονομική ζωή, με πολύ μεγάλη αγάπη για τον τόπο και προσφορά. Ο μεγαλύτερος ευεργέτης εδώ στη Μεσσηνία υπήρξε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος και τον θυμόμαστε όλοι».
Στη συνέχεια, απηύθυνε χαιρετισμό η Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και ακολούθησε η επίδοση των υποτροφιών εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, τις οποίες θέσπισε ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος.
ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΣΕ ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
2019 FOTEA j Medium
Οι υποτροφίες δόθηκαν φέτος σε 7 φοιτητές Νομικής Σχολής, όπως σχετικά αποφάσισε η αρμόδια Επιτροπή, το πρακτικό της οποίας ανέγνωσε ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Νικόλαος Ζαχαριάς.
Υπενθυμίζεται ότι την Επιτροπή Κρίσης Υποτροφιών δωρεάς οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, την οποία όρισε με απόφασή του ο αείμνηστος καπετάν Βασίλης, απαρτίζουν οι εξής:
1. Ελένη Αλειφέρη, Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας
2. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας
3. Αναστασία Μηλίτση – Νίκα, Προϊσταμένη Γενικών Αρχείων του Κράτους / Αρχείων Νομού Μεσσηνίας, εκπρόσωπος της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου
4. Νικόλαος Ζαχαριάς, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, εκπρόσωπος της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου αυτού
5. Σωτήρης Φωτέας, Nομικός, εκπρόσωπος της οικογένειας Φωτέα.
Δικαιούχοι των υποτροφιών ήσαν οι εξής:
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2018
Σταθόπουλος Πολυζώης του Γεωργίου
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2017
Καλογεροπούλου Γεωργία του Αριστείδη
Πετρούλια Παγώνα του Κωνσταντίνου
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2016
Ξενούλη Ευγενία του Παναγιώτη
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2015
Ψώνη Σταυρούλα του Βασιλείου
Ψιλοπούλου Βασιλική του Ηλία
ΕΤΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 2014
Χριστοπούλου Παντελία του Γεωργίου
Τις υποτροφίες παρέλαβαν οι φοιτητές ή εκπρόσωποί τους.
Το συνολικό ποσό υποστήριξης των σπουδών των φοιτητών με εξαιρετική επίδοση, ανέρχεται σε 25.000 ευρώ.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ακολούθως, ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, μέλος της Επιτροπής Απονομής Βραβείου Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, προτίμησε – αντί να αναγνώσει το πρακτικό της Επιτροπής – να μιλήσει για το βραβευθέν βιβλίο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν περίμενα ένας νομικός, πολιτικός επί χρόνια, να έχει αυτό το χάρισμα στη λογοτεχνική γραφή. Αυτό το βιβλίο δεν είναι «στεγνά» γραμμένο, (…) είναι γραμμένο με την ψυχή σας, την οποίαν έχετε καταθέσει στη γραφή σας». Προσέθεσε δε τα εξής: «Δεν ξεχάσατε και το ρόλο σας ως πολιτικού και θελήσατε να ‘προειδοποιήσετε’ για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον αν η ελληνική πολιτεία δεν προσέξει ζητήματα που σχετίζονται και με το παρελθόν». Τόνισε επίσης τα ακόλουθα: «Ξεκαθαρίζετε με το βιβλίο σας πράγματα, τα οποία στη συνείδηση των πολλών, του μη ενημερωμένου αναγνώστη, δεν είναι τόσο αυτονόητα. Για παράδειγμα, βλέπουμε ακόμη και ιστορικούς, και σήμερα, να συγχέουν τους Αρβανίτες με τους Αλβανούς. Η πραγμάτευση του συγκεκριμένου ζητήματος στο βιβλίο σας είναι απολύτως πειστική, για να μην πάω αποστομωτική, για όποιον έχει την παραμικρή αμφιβολία για το σαφή διαχωρισμό αυτών των δύο προσδιορισμών. Γι’ αυτό, η Επιτροπή αποφάσισε να αναλάβει το ‘κόστος’ να βραβεύσει ένα τέτοιο βιβλίο, γιατί έρχεται ο συγγραφέας του με παρρησία να μιλήσει για θέματα, τα οποία πραγματικά πολλοί δεν τολμούν να αγγίξουν». Ο Καθηγητής Ανδρειωμένος επαίνεσε στο σημείο αυτό και τον εκδοτικό οίκο Σιδέρη, για την έκδοση αυτού του βιβλίου.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέλη της Επιτροπής Απονομής Βραβείου Δοκιμίου Ελεύθερου Στοχασμού εις μνήμην Παναγιώτη Φωτέα, με απόφαση του Δημάρχου Καλαμάτας, ήταν τα εξής:
1. Μαριάνος Καράσης, Συγγραφέας, Ομότιμος Καθηγητής της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
2. Διονύσιος Μαγκλιβέρας, Συγγραφέας, Νομικός, ο οποίος δυστυχώς απεβίωσε λίγες ημέρες μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής
3. Νικόλαος Μηλιώνης, Συγγραφέας, Επίκουρος Καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου, Σύμβουλος Ελεγκτικού Συνεδρίου
4. Γεώργιος Ανδρειωμένος, Συγγραφέας, Καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
5. Παναγιώτης Νίκας, Δήμαρχος Καλαμάτας.
Το Βραβείο συνοδεύεται με έπαθλο 3.000 ευρώ, το οποίο χορηγεί ο Δήμος Καλαμάτας.
ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ
2019 FOTEA p Medium
Κατόπιν, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Ε. Νίκας επέδωσε την περγαμηνή του βραβείου και την επιταγή του επάθλου στον Αντώνιο Φούσα, δικηγόρο, πρώην Υπουργό και Βουλευτή Ιωαννίνων, αφού ανέφερε τα ακόλουθα: «Ας είναι αιωνία η μνήμη του Κώστα Τσιρόπουλου, του μεγάλου Έλληνα δοκιμιογράφου, που εδώ και λίγα χρόνια δεν είναι μαζί μας. Ο Κώστας Τσιρόπουλος είναι ο θεμελιωτής αυτού του Βραβείου, αδερφικός φίλος του αείμνηστου Τάκη Φωτέα – μαζί στην «Ευθύνη», μαζί στην πνευματική τους πορεία.
Το Βραβείο αυτό έχουν λάβει αριστείς των ελληνικών Γραμμάτων και της ελληνικής πνευματικής ζωής. Θερμά συγχαρητήρια και από μένα. Η εισήγηση ήταν εκπληκτική του Καθηγητή κ. Ανδρειωμένου, με την οποία ομοφωνήσαμε».
Ο Δήμαρχος, τέλος, αναρωτήθηκε: «Αλήθεια, κ. Φούσα, πόσα δάκρυα έχει να χύσει ο Ελληνισμός ακόμα; Δάκρυ για τη Μικρασία, δάκρυ για την Κωνσταντινούπολη – εννοώ τις μεγάλες καταστροφές που έγιναν στη δεκαετία του ΄50 – δάκρυ για την Κύπρο, για τη Βόρειο Ήπειρο. Πρέπει να υπάρξει μία εθνική έγερση, ώστε να τελειώσουμε κάποτε με τα δάκρυα».

«ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ»
Κατά την επιθυμία του βραβευθέντος, απηύθυνε στη συνέχεια χαιρετισμό ο εκδότης Ανδρέας Σιδέρης, που μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο συγγραφέας «είναι ένας σωματοφύλακας της έννοιας της ανιδιοτελούς ιδέας για την πατρίδα, του πατριωτισμού, του οποίου ο οδηγητικός μίτος ξεκινά απλά από την αγάπη για την πατρίδα. Το βιβλίο – πόνημα του κ. Φούσα συγκροτείται από τη σύνθετη σκέψη και την ευθύκριτη ανάλυση και έχει σαν πυξίδα του το εθνικό συμφέρον, τη βαθιά γνώση των προβλημάτων και τις συνθήκες που δημιουργεί ή αλλοιώνει το μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον. Αξιακός γνώμονας σε όλη αυτή τη νόηση, που γίνεται πένα συγγραφής, αποτελεί η Ελληνική Εθνική Μειονότητα και ο σεβασμός των δικαιωμάτων της».
Ακολούθησε χαιρετισμός από τον Παύλο Κρανιώτη, εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και εκπρόσωπο των Ηπειρωτών της Μεσσηνίας.

 Ο ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΦΟΥΣΑΣ
2019 FOTEA t Medium
Ο συγγραφέας, αφού ευχαρίστησε την Επιτροπή και το Δήμο Καλαμάτας, τόνισε πως το «εντόνως βιωματικό» βιβλίο του το έγραψε για να καταγράψει «την ιστορία της Βορείου Ηπείρου και τη μεγάλη αδικία το 1914, που άδικα παραχωρήθηκε στην Αλβανία, η οποία ιδρύθηκε το 1913 για πρώτη φορά ως κράτος». Προσέθεσε ότι προέβη στη συγγραφή του βιβλίου για να καταγράψει και «τους αγώνες, τις θυσίες και την τυραννία των Βορειοηπειρωτών επί της επί 45 χρόνια διακυβέρνησης με τυραννικό τρόπο του Ενβέρ Χότζα» και για να προτείνει «τη λύση για την επίλυση του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος».
Ο Α. Φούσας αναφέρθηκε στις περιόδους που καλύπτει το βιβλίο, επισημαίνοντας πως το συνέγραψε «με το στοιχείο της αυθεντικότητας και της ιδίας γνώσης, αλλά και της απόστασης του χρόνου και από θέσεις ευθύνης» και ειδικότερα γιατί γεννήθηκε και μεγάλωσε «δίπλα στα σύνορα της πατρίδας μας με τη Βόρειο Ήπειρο, όπου καθημερινά μιλούσαν οι μεγαλύτεροι για τα βάσανα, τις στερήσεις και την τυραννία των Βορειοηπειρωτών επί Ενβέρ Χότζα», διότι σπούδασε στο Γυμνάσιο της επιμεθόριας Πωγωνιανής και διότι ως έφεδρος ανθυπολοχαγός υπηρέτησε στα ακριτικά φυλάκια της Κόνιτσας και του Πωγωνίου, «τότε που οι Βορειοηπειρώτες ως φυγάδες έφευγαν με κίνδυνο της ζωής τους και πολλοί μάλιστα σακατεμένοι από τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα του Ενβέρ Χότζα για να έρθουν στην Ελλάδα και έφταναν πρώτα στα φυλάκιά μας – φυλάκιά μου, όπου εγώ υπηρετούσα και μου έλεγαν τη δραματικότητα των εκεί καταστάσεων». Ανέφερε, ακόμη, το γεγονός ότι υπήρξε τακτικός συνεργάτης του αοιδίμου Μητροπολίτη Κονίτσης Σεβαστιανού, «με το τεράστιο θρησκευτικό, πνευματικό και εθνικό του έργο, ιδίως για τους Βορειοηπειρώτες». Επίσης, υπήρξε μέλος των ελληνικών κυβερνήσεων όταν κατέρρεαν τα κομμουνιστικά καθεστώτα στα Βαλκάνια και έπεφταν τα σύνορα, όπως και στην Αλβανία, τότε που έζησε από πολύ κοντά και από θέσεις ευθύνης τα τεράστια προβλήματα των Βορειοηπειρωτών και βίωσε από θέσεις ευθύνης το κύμα φυγής τους προς την Ελλάδα. Προσέθεσε δε ότι ως Ηπειρώτης Βουλευτής και ειδικότερα ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνοαλβανικής Φιλίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις «για την εδραίωση της φιλίας μεταξύ των δύο κρατών, της Ελλάδος και Αλβανίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αδελφών μας Βορειοηπειρωτών στην Αλβανία».
Στη συνέχεια, ο συγγραφέας έκανε συνοπτική αναφορά στα περιεχόμενα του βιβλίου και στα ζητήματα που αυτό πραγματεύεται.
Ο Αντώνιος Φούσας κατέληξε λέγοντας πως προτείνει και λύση: ρεαλιστική και εφικτή λύση για τη Βόρειο Ήπειρο είναι η ένταξη της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε «να γίνουν οι Βορειοηπειρώτες, Ευρωπαίοι πολίτες στο γενέθλιο τόπο τους, υπό τη βασική όμως προϋπόθεση ότι δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματά μας». Ο συγγραφέας τόνισε πως «τα Βαλκάνια και η περιοχή μας δεν αντέχουν άλλους πολέμους, άλλες εντάσεις κι άλλες αποσχισματικές κινήσεις κι ούτε αλλαγές συνόρων. Η μόνη λύση είναι η ειρηνική συνύπαρξη όλων των βαλκανικών λαών, η συνεργασία μεταξύ τους, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των μειονοτήτων και η ένταξη όλων των χωρών, όπως και της Αλβανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τις γνωστές αρχές και αξίες της».

11o Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Σε έναν ξεχωριστό χώρο πλέον μεταφέρεται το Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας που έχει καθιερωθεί και έχει φθάσει αναγνωρισμένα πια στην 11η του διοργάνωση. Σημείο διεξαγωγής ο χώρος των αποθηκών του ΑΣΟ Παμίσου στον Άρι και από τους υπευθύνους παρουσιάστηκε το φετινό πρόγραμμα συναυλιών αλλά και οι παράλληλες δραστηριότητες.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΝΕΡΑ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, η ΔΕΥΑΚ πραγματοποιεί, κάθε δεκαπενθήμερο, ελέγχους στη θαλάσσια περιοχή αρμοδιότητάς της (από την πίστα καρτ στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια).
Κατά τη μέτρηση του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιουνίου (ημερομηνία δειγματοληψίας 16/7/2019) διεπιστώθη από τα ευρήματα των αναλύσεων δειγμάτων από 15 σημεία ότι τα νερά κολύμβησης στην περιοχή του Δήμου Καλαμάτας είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι τιμές βρίσκονται πολύ κάτω από τα όρια, όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, τον οποίον μπορείτε να δείτε εδώ.

Χορεύοντας συρτάκι, καλαματιανό και κότσαρι με την ...Ευρώπη!

Ήλιος, θάλασσα, τζατζίκι, γύρος... Λέξεις βασικές στο σημειωματάριο των απανταχού Ευρωπαίων, όταν ο νους τους «ταξιδεύει» στην Ελλάδα. Πλάι σ' αυτές προσθέτουν ολοένα και περισσότεροι, εσχάτως, το ...καλαματιανό, το συρτάκι και το κότσαρι.
Πώς;
Εκπαιδεύοντας το αφτί και «λιώνοντας» τις σόλες των παπουτσιών τους στην εκμάθηση ελληνικών παραδοσιακών χορών!
«Είναι άνθρωποι που αγαπούν την Ελλάδα, θέλουν και αποκτούν ολοκληρωμένη προσέγγιση της ελληνικής παραδοσιακής κουλτούρας και καταφέρνουν να σέρνουν πρώτοι τον χορό!», εξήγησε, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Σάκης Παληογιάννης, χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, ενός οργανισμού που μετρά 30 χρόνια ζωής και μαθαίνει, τον τελευταίο καιρό, παραδοσιακούς χορούς σε ξένους από τη Γηραιά Ήπειρο.
«Το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους ξένους για την ελληνική παραδοσιακή μουσική και τους χορούς μας, είναι μεγάλο. Διοργανώνουμε σεμινάρια σε συνεργασία είτε με ομάδες του εξωτερικού, είτε με φορείς, όπως ο Χορευτικός Όμιλος Γκρατς, ο οποίος ιδρύθηκε με την παραίνεση του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης και λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια στο Γκρατς της Αυστρίας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα έρχονται οι άνθρωποι αυτοί σε ελληνικό έδαφος και καταξιωμένοι δάσκαλοι χορού, τραγουδιού και μουσικής, τους παραδίδουν μαθήματα. Αποκτούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στον ελληνικό παραδοσιακό πολιτισμό. Ένα τέτοιο σεμινάριο είχαμε τελευταία στη Χαλκιδική», επισήμανε ο κ. Παληογιάννης.
Τι είναι άραγε αυτό που ξεσηκώνει πιο πολύ τους Ευρωπαίους και τους κάνει να σηκώνονται από την καρέκλα; Η απάντηση είναι απλή, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του Χορευτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης. «Το αρχικό ερέθισμα, επειδή είναι διεθνώς γνωστό, έχει να κάνει με το συρτάκι. Στην πορεία, ωστόσο, το ενδιαφέρον τους επεκτείνεται και η διάθεση για μάθηση αφορά σε πολλούς άλλους χορούς, από καλαματιανό, συρτό μέχρι και κότσαρι! Με έκπληξη διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσά τους, οι οποίοι έχουν ζήλο και διάθεση να αποκτήσουν τόσες γνώσεις, ώστε να εξελίσσονται σε καλύτερους χορευτές ακόμη και από συμπατριώτες μας!», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παληογιάννης.
«Μαθαίνουμε στους ξένους να χορεύουν στα βήματά μας, το σημαντικότερο, όμως, είναι πως μέσα από αυτή τη διαδικασία αποκτούν γνώση του ελληνικού πολιτισμού, επισκέπτονται μέρη της χώρας μας, όπως συνέβη πρόσφατα με το σεμινάριο εκμάθησης παραδοσιακών χορών που διοργάνωσε ο όμιλός μας στη Χαλκιδική», σημείωσε ο κ. Παληογιάννης και πρόσθεσε: «Οι χοροί, από εκεί και πέρα, μαθαίνονται εύκολα, ανάλογα βέβαια με το ταλέντο και την αντίληψη που έχει ο καθένας από τους ενδιαφερόμενους. Το ζητούμενο, εντούτοις, δεν είναι να μάθουν οι άνθρωποι αυτοί να χορεύουν γρήγορα, αλλά να αγαπήσουν, όπως το εισπράττουμε συνεχώς, την ελληνική παραδοσιακή μουσική!».

Αναστασία Τελιανίδου

Ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ στο Δημαρχείο Καλαμάτας

Στο δημαρχείο Καλαμάτας βρέθηκε Τετάρτη 24 Ιουλίου ο Πρόεδρος της ΠΟΕ ΟΤΑ Νικόλαος Τράκας και συναντήθηκε με τον Αντιδήμαρχο και εκλεγέντα Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο. Στην επίσκεψή του τον συνόδευαν οι: Κωνσταντίνος Γαλάνης, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Ευστράτιος Χρυσαφίδης, Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μεσσηνίας και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας και Παναγιώτης Κάρκαλης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μεσσηνίας.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2019

Η συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας στην Αρχαία Μεσσήνη

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η συναυλία, που έδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, το βράδυ της Παρασκευής 26 Ιουλίου . Πάνω από 2.500 Μεσσήνιοι και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μελοποιημένα ολόκληρα τα έργα «Επιφάνια Αβέρωφ» του Γιώργου Σεφέρη και «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Ο μεγάλος συνθέτης, μάλιστα, απέστειλε και μήνυμα με την ευκαιρία της συναυλίας, χαιρετίζοντας τη διενέργειά της. Η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας υπό τη διεύθυνση του Κώστα Νικολέα, ο Γιάννης Θωμόπουλος με την Μαρία Κρασοπούλου στην ερμηνεία, ο Κώστας Χαλκιάς στην αφήγηση, πολυμελής χορωδία και η χορευτική ομάδα της Μαρίας Λαδά χάρισαν στο κοινό μια ξεχωριστή ερμηνεία των σπουδαίων έργων. Ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Μεσσήνης και ο Σύλλογος Απανταχού Νησιωτών «Ο Πάμισος», με τη σημαντική υποστήριξη του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, προσέφεραν αυτή τη σημαντική συναυλία με ελεύθερη είσοδο στους κατοίκους και τους φίλους της Μεσσηνίας. Φωτογραφίες: Φώτης Κουτρουμπής

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Μεσσηνία και Λακωνία

Πολύ υψηλός είνα σήμερα Τρίτη ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία. Πρόκειται για κατηγορία κινδύνου βαθμίδος 4 της πεντάβαθμης κλίμακας και αφορά τις εξής περιοχές:
Δυτική Αττική, Κορινθία, Λακωνία, Κύθηρα, Μεσσηνία, Ηλεία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Νησιά Ιονίου και Πρέβεζα.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
Φωτό: Ευρωκίνηση

Η 'ΜΑΥΡΗ ΘΥΕΛΛΑ' ΑΛΛΑΖΕΙ ΡΟΣΤΕΡ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Στην προκαθορισμένη ημερομηνία και ώρα στο γήπεδο των σφαγείων και έτσι όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί ξεκίνησαν οι προπονήσεις προετοιμασίας για την ομάδα μας. Οι ποδοσφαιριστές που ανήκουν στο έμψυχο δυναμικό της Καλαμάτας και είχαν δωθεί δανεικοί, προς απόκτηση ποδοσφαιρικών εμπειριών, σε τοπικά σωματεία με την προσθήκη κάποιων παιδιών που έχουν την θέληση και τα όνειρα να πείσουν τους προπονητές που τα υποδέχτηκαν ότι αξίζουν μια ευκαιρία διεκδίκησης μιας θέσης στο ρόστερ της ομάδας μας έδωσαν το παρών και πέρασαν την πρώτη ημέρα εμπειρίας που περιελάμβανε πολλές ασκήσεις τακτικής, νοημοσύνης καθώς και εκπαιδευτικό δίτερμα.


Το πάθος , η ένταση και η ποδοσφαιρική ευφυΐα των νεαρών κινήθηκε σε υψηλά επίπεδα δείγμα του ανεκμετάλλευτου ταλέντου που παραδοσιακά υπάρχει αλλά δεν αξιοποιήται στην περιοχή μας.


Παρ´όλα αυτά οι προπονήσεις θα συνεχιστούν καθημερινά μέχρι την Παρασκευή με ώρα άφιξης στις 8:00 π.μ. και ώρα έναρξης στις 8:30 π.μ. Μετά το πέρας αυτών των traial θα υπάρξουν αποτελέσματα για το μέλλον των ποδοσφαιριστών που συμμετείχαν σ´αυτή την διαδικασία καθώς και κατ´ιδίαν συζητήσεις ενημέρωσης από τους καθ´ύλην αρμόδιους προπονητές στον καθένα ξεχωριστά για τις προσωπικές του επιδόσεις και τις υπεύθυνες συστάσεις για το μέλλον τους.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019 και ώρα 11:00, στο Δημαρχείο Καλαμάτας, σχετικά με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου που επιθυμεί να αναπτύξει η εταιρεία ΔΕΔΑ (Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου) στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στη συνάντηση έχουν κληθεί εκλεγέντες περιφερειακοί σύμβουλοι με τεχνική εξειδίκευση.

Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού

Με την εντυπωσιακή δεξιοτεχνική αρτιότητα των 10 χορευτών της ομάδας Cie Accrorap του Kader Attou στην παράσταση THE ROOTS, που άνοιξε δυναμικά το Φεστιβάλ την Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019 και, χθες, τους επτά χορευτές από διαφορετικές ηλικίες της ομάδας kabinet k στην παράσταση Invisible, έκλεισε την Κυριακή 21 Ιουλίου το πρώτο τριήμερο του 25ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας. Στο Στούντιο παρουσιάστηκαν η σόλο παράσταση Babae, της Joy Alpuerto Ritter και η παράσταση Lucy. tutorial for a ritual του χορογραφικού διδύμου arisandmartha (Άρης Παπαδόπουλος και Μάρθα Πασακοπούλου). Οι δωρεάν παραστάσεις στην Κεντρική Πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου της Καλαμάτας άνοιξαν στις 20 Ιουλίου με τους Βρετανούς TrashDollys και το Cape Alley, ενώ στις 21 στη σκηνή ανέβηκαν η Αναστασία Βαλσαμάκη και ο ο Andi Xhuma.
Την εβδομάδα που ξεκινά στις 22 Ιουλίου. στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού ανεβαίνουν οι Le Galactik Ensemble (23 και 24 Ιουλίου) με την παράσταση Οptraken για όλη την οικογένεια και η Akram Khan Company, με την πολυαναμενόμενη παράσταση Until the Lions στις 27 και 28 Ιουλίου. Στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού, στις 23 Ιουλίου, η ομάδα «κι όμΩς κινείται» παρουσιάζει το έργο The Master and Margarita, στις 25 και 26 Ιουλίου η Lali Ayguadé το iU an Mi, στις 27 Ιουλίου η Kατερίνα Ανδρέου το BSTRD και στις 28 Ιουλίου η Cie Le Neil του Link Berthomieux το Vendetta. Ο Josef Nadj θα παρουσιάζει μέχρι τις 22 Ιουλίου στα Παρασκήνια του Μεγάρου Χορού το έργο Mnémosyne, φωτογραφικό εγχείρημα και ερμηνευτικό δρώμενο μαζί, ενώ στην σκηνή της Κεντρικής Πλατείας – Βασιλέως Γεωργίου ανεβαίνουν οι Joy Alpuerto Ritter & Lukas Steltner τη Δευτέρα 22 Ιουλίου, η Ιουλία Ζαχαράκη και η Anna Calsina Forrellad & Quentin Manfroy την Τρίτη 23 Ιουλίου, η Εύα Γεωργιτσοπούλου και οι Lali Ayguadé Company στις 24 Ioυλίου, οι Physical Momentum – Francisco Córdova στις 25 Ιουλίου, καθώς και οι Chey Jurado στις 26 Ιουλίου, Les Vikings Cie και Cie Le Neil – Link Berthomieux στις 27 Ιουλίου. Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις φωτογραφίας του Josef Nadj και του Mike Rafail, live μουσική βραδιά με τους Blues Escape Band στο προαύλιο του Μεγάρου Χορού στις 24 Ιουλίου και προβολές ταινιών, με κορύφωση την ανοιχτή συζήτηση με τον Béla Tarr στις 26 Ιουλίου και ώρα 22.00.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Προσωρινή λύση στο έντονο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου φιλοδοξεί να δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος με την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων του έργου για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα).
Η χθεσινή απόφαση του υπουργείου δίνει τη δυνατότητα συλλογής των απορριμμάτων με κινητές μονάδες για ένα διάστημα έως δέκα μηνών, μέχρι την ολοκλήρωση των μόνιμων προβλεπόμενων μονάδων.
Υπενθυμίζεται ότι οι Μονάδες της Πελοποννήσου συνιστούν το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα, με το ύψος της επένδυσης να ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 66 εκατ. ευρώ προέρχονται από επιδότηση ΕΣΠΑ.
Συγχρόνως στο ίδιο χρονικό διάστημα των δέκα μηνών προβλέπεται να κατασκευαστούν οι μόνιμες μονάδες του έργου, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ απορριμμάτων αλλά έχει συναντήσει σημαντικές δυσκολίες στην έναρξή του και κυρίως τις καθυστερήσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
Κι αυτό ενώ το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων στη συγκεκριμένη Περιφέρεια εξακολουθεί να αποτελεί μείζον ζήτημα καθώς συνεχίζεται η ανεξέλεγκτη διάθεση των αποβλήτων.

  Πλέον, βάσει και της απόφασης του υπουργείου προβλέπεται:

– Να αναληφθεί πλήρως και άμεσα η διαχείριση των παραγόμενων Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) της Περιφέρειας από τον ανάδοχο του έργου- με προσωρινή διαχείριση όπως προβλέπεται στη σύμβαση.
– Να σταματήσει άμεσα η ανεξέλεγκτη απόθεση των ΑΣΑ σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) της Περιφέρειας.
– Και να δρομολογηθούν τα έργα αποκατάστασης των ΧΑΔΑ της Περιφέρειας άμεσα, ώστε να απομειωθεί το πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την ΕΕ ανά ΧΑΔΑ που λειτουργεί ή και δεν έχει αποκατασταθεί.
Η τροποποίηση συνίσταται σε λειτουργική αναδιάρθρωση του έργου, με αναδιάταξη κτιρίων, επιμέρους μονάδων και οδών εντός των ήδη αδειοδοτημένων γηπέδων του έργου, και μικρές τροποποιήσεις των χαρακτηριστικών των εγκαταστάσεων.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr

Η ιστορία της αρχαίας Μεσσήνης είναι διαχρονική

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Καπόν ο νέος, καλαίσθητος οδηγός του αρχαιολογικού χώρου της Μεσσήνης, με κείμενα του ανασκαφέα και αναστηλωτή του, Πέτρου Θέμελη. Πρόκειται για μια προσεγμένη έκδοση, μέσα από την οποία ο επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει την ιστορία της αρχαίας πόλης και να περιηγηθεί στα μοναδικά μνημεία της, που ερευνώνται και αναστηλώνονται υποδειγματικά. Επικουρικά λειτουργούν οι σχεδιαστικές αποκαταστάσεις και οι κατόψεις με υπομνηματισμό κτισμάτων και μνημείων, που «συνομιλούν» εύγλωττα με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό, προσδίνοντας στο βιβλίο ζωντάνια και σαφήνεια.
«Πάντοτε, όποτε συναντιόμασταν, η ερώτηση παρέμενε η ίδια: «Πέτρο, πότε θα κάνουμε τον οδηγό;». Δεν είναι μόνο η ιστορική και αρχαιολογική σπουδαιότητα της αρχαίας Μεσσήνης που μας προξενούσε το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό. Εξίσου σημαντικό για εμάς είναι το έργο και ο τρόπος με τον οποίο ο ανασκαφέας της την ανέστησε από τη λήθη, τη ξαναζωντάνεψε, και μέσα από σκόρπιους λίθους της έδωσε και πάλι μορφή και ζωή. Για την πραγματοποίηση αυτού του οράματος εργάζεται εδώ και δεκαετίες με υπομονή, ζήλο και αγάπη, πλαισιωμένος από συνεργάτες που συμμερίζονται την αφοσίωσή του και από φίλους που στηρίζουν και ενισχύουν το έργο του», δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εκδότες, Μωυσής και Ραχήλ Καπόν, συμπληρώνοντας: «Ξεκινήσαμε έχοντας κατά νου έναν μικρό οδηγό για τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά, θέλοντας να παραμείνουμε πιστοί στις ιδέες μας για καλλιτεχνική και νοηματική αρτιότητα και να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μνημεία της αρχαίας πολιτείας και το έργο του καθηγητή Θέμελη, παρουσιάσαμε τελικά έναν εκτενή οδηγό, που ενσωμάτωσε και τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας στον χώρο, αλλά και των αναστηλώσεων που ο ακούραστος ανασκαφέας ολοκλήρωσε. Ελπίζουμε ότι θα αποτελέσει έναν ευχάριστο «συνοδό» των επισκεπτών στον χώρο και, πέρα από την πληροφόρηση για τα εντυπωσιακά μνημεία, θα τους μεταδώσει και κάτι από τον ενθουσιασμό μας», επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Η έκδοση έχει καταπληκτική εικονογράφηση, καινούργια. Είναι εξαιρετική η εμφάνιση του βιβλίου αυτού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης, διευθυντής του ανασκαφικού-αναστηλωτικού έργου στην αρχαία Μεσσήνη. «Είναι ο πιο πρόσφατος και ενημερωμένος οδηγός, τον οποίο έγραψα για το ευρύ κοινό. Οι παλιοί οδηγοί είναι ξεπερασμένοι γιατί η Μεσσήνη εξελίσσεται συνεχώς και δεν προλαβαίνουμε, κάθε χρόνο πρέπει να προσθέτουμε και κάτι καινούργιο. Ελπίζουμε ο συγκεκριμένος να κρατήσει ένα-δυο χρόνια και μετά θα τον ανανεώσουμε. Γιατί φτιάχνουμε, «ανεβάζουμε» κι άλλα μνημεία», τόνισε για τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσσήνης, που εντυπωσιάζει με το μέγεθος και την ποιότητα της αναστήλωσης των μνημείων του. «Βρήκαμε πολύ σωζόμενο υλικό. Μόνο οι σύνδεσμοι έλειπαν. Το 80% είναι αυθεντικό υλικό. Δεν υπάρχει άλλος χώρος με τέτοιου είδους αναστήλωση μνημείων», επισήμανε ο κ. Θέμελης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όσο για τις ανασκαφές στον χώρο, αυτές έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. «Μόνο ένα μικρό κομμάτι της Αγοράς μένει και το Ιερό της Ίσιδος που το έχουμε αρχίσει. Ό,τι είδε ο Παυσανίας, το έχουμε φέρει κι εμείς στο φως», είπε χαρακτηριστικά.
Διαβάζοντας την «Αρχαία Μεσσήνη»
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Αρχαία Μεσσήνη», ο αναγνώστης μαθαίνει, μεταξύ άλλων, για το ιπποδάμειο πολεοδομικό σύστημα της Μεσσήνης, που πηγάζει από το ιδεώδες της δημοκρατίας, αλλά και για τις εντυπωσιακές οχυρώσεις που διατρέχουν το όρος Ιθώμη, στους πρόποδες του οποίου ιδρύθηκε η νέα πρωτεύουσα της αυτόνομης Μεσσηνίας το 369 π.Χ. από τον Θηβαίο στρατηγό Επαμεινώνδα και τους Αργείους συμμάχους του. Φωτογραφίες και σχεδιαστικές αποκαταστάσεις παρέχουν στον επισκέπτη όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να καταλάβει γιατί ο Στράβων συνέκρινε τη Μεσσηνία, από άποψη στρατηγικής σημασίας, με την Κόρινθο.
Ο επισκέπτης-αναγνώστης ενημερώνεται, επίσης, για το Θέατρο της Μεσσήνης, ένα από τα μεγάλα θέατρα της κλασικής και ελληνιστικής αρχαιότητας (πλάτος κοίλου περίπου 107 μ. και διάμετρο ορχήστρας περίπου 23,5 μ.), που λειτουργούσε ως χώρος όχι μόνο παραστάσεων και θεαμάτων, αλλά και μαζικών συγκεντρώσεων πολιτικού χαρακτήρα. Επίσης, ανακαλύπτει την «εν οίκω εκκλησία» στη συνοικία του Θεάτρου όπου γίνονταν οι συγκεντρώσεις των πρώτων χριστιανών της κοινότητας, την Κρήνη Αρσινόη, το εντυπωσιακό κρηναίο οικοδόμημα που δέχεται νερό από την πηγή Κλεψύδρα, η οποία βρίσκεται ψηλά στο χωριό Μαυρομάτι, καθώς και το Ιερό της Ίσιδας και του Σάραπη, δίπλα στο Θέατρο. Από το ιερό αυτό, η σύγχρονη έρευνα έφερε στο φως μεγάλη υπόγεια στοά, που μετά την εγκατάλειψή της στα τέλη του 4ου αι. μ. Χ. χρησιμοποιήθηκε ως χώρος απόρριψης υλικών, μεταξύ των οποίων και πολυάριθμων θραυσμάτων μαρμάρινων γλυπτών. Από τα τελευταία, ξεχωρίζουν το καθιστό άγαλμα της Ίσιδας που θηλάζει τον Ώρο και το χέρι του Περσέα με το κομμένο κεφάλι της Μέδουσας.
Η τρίκλιτη Βασιλική στα νοτιοανατολικά του Θεάτρου, η βόρεια Στοά και τα ιερά της Αγοράς, το ενεπίγραφο βάθρο των ιππέων, το Θησαυροφυλάκιο, το Κρεοπωλείο, το φρέαρ με τα νήπια -όπου βρέθηκαν οστά 282 νεογέννητων παιδιών και σκύλων-, το Ασκληπιείο (ο επιφανέστερος χώρος της Μεσσήνης και κέντρο της δημόσιας ζωής της πόλης, που λειτουργούσε ως πολιτική αγορά παράλληλα με την παρακείμενη εμπορική αγορά), το Ανατολικό Πρόπυλο, το Εκκλησιαστήριο, το Βουλευτήριο, το Αρτεμίσιο Κ, το Στάδιο και το Γυμνάσιο, είναι μερικά από τα εντυπωσιακά οικοδομήματα της αρχαίας πόλης τα οποία ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει, μαζί με όλες τις νεότερες πληροφορίες, στον νέο οδηγό, ο οποίος διατίθεται στα βιβλιοπωλεία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Πνίγηκε στην Ανατολική παραλία Καλαμάτας

Χωρίς τις αισθήσεις της ανασύρθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, από την θαλάσσια περιοχή ανατολικής παραλίας Καλαμάτας , 75χρονη. Η ανωτέρω διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

Τα φώτα του 25ο Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.

Με την εμβληματική sold out παράσταση Until the Lions της Akram Khan Company έσβησαν χθες τα φώτα του 25ο Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. 
68 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, 24 ομάδες, 52 εθελοντές, 62 σπουδαστές χορού στα επαγγελματικά σεμινάρια, 78 παιδιά στο εργαστήρι χορού και χορογραφίας για παιδιά, 38 ενήλικες στο εργαστήρι ενηλίκων άνω των 50 ετών, 21 ΑμεΑ με 21 συνοδούς στο σεμινάριο χορού για ΑμεΑ,  είναι ένας πρώτος απολογισμός του φετινού Φεστιβάλ, που διεξήχθη από τις 19 έως τις 28 Ιουλίου, δημιουργώντας μια μεγάλη γιορτή για τους επισκέπτες και τους κατοίκους της Καλαμάτας.
Ο Δήμαρχος της Καλαμάτας και Εκλεγμένος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Ε. Νίκας, το Διεθνές Κέντρο Χορού, που ανήκει στην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση «Φάρις» και διοργανώνει το Φεστιβάλ, και η Kαλλιτεχνική Διευθύντρια Λίντα Καπετανέα δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε να παρουσιαστεί φέτος ένα απαιτητικό και πλούσιο επετειακό πρόγραμμα: 11 παραγωγές στο Μέγαρο Χορού εκ των οποίων 4 στην Κεντρική Σκηνή, 6 στο Στούντιο και μία στα παρασκήνια της Κεντρικής Σκηνής, 11 υπαίθριες παραστάσεις χορού στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, μία υπαίθρια παράσταση καθώς και καθημερινή προβολή όλων των υπαίθριων παραστάσεων την επόμενη μέρα στην Costa Navarino, 3 εκθέσεις φωτογραφίας, μία προβολή ντοκιμαντέρ, δύο προβολές ταινιών, μία μουσική βραδιά, τέσσερα επαγγελματικά σεμινάρια, μία διάλεξη ανοιχτή στο κοινό, ένα εργαστήρι για παιδιά, ένα εργαστήρι για ενήλικες άνω των πενήντα ετών και ένα σεμινάριο για ΑμεΑ, είναι ένας συνοπτικός απολογισμός του φετινού Φεστιβάλ.
Με μεγάλο πρωταγωνιστή, την ομάδα μιας μεγάλης προσωπικότητας του σύγχρονου χορού, του Akram Khan, το Φεστιβάλ συγκέντρωσε και φέτος δημιουργούς  και ομάδες από όλα τα πλάτη και μήκη της γης. Οι ξένοι καλλιτέχνες προέρχονταν από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο, την Ισπανία, τις Φιλιππίνες, τη Γερμανία, το Μεξικό, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ιταλία. Μεταξύ αυτών ξεχώρισαν  η ομάδα χιπ χοπ Cie Accrorap (CCN de la Rochelle) του Kader Attou, που άνοιξαν θεαματικά το Φεστιβάλ με το παγκοσμίου φήμης έργο The Roots, ο Josef Nadj, που συμμετείχε με παράσταση αλλά και έκθεση φωτογραφίας, η ομάδα kabinet k, η ομάδα Le Galactik Ensemble, η Joy Alpuerto Ritter και η Lali Ayguadé που παρουσίασαν παραστάσεις τους εντός και εκτός θεάτρου και δίδαξαν στα επαγγελματικά σεμινάρια, ο Link Berthomieux και οι τρεις ελληνικές συμμετοχές, η ομάδα κι όμΩς κινείται, η Κατερίνα Ανδρέου και το χορογραφικό δίδυμο arisandmartha των Άρη Παπαδόπουλου και Μάρθας Πασακοπούλου.
Με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων, το θέμα της φετινής διοργάνωσης ήταν ο Χρόνος και η επίδρασή του στο καλλιτεχνικό έργο και στο ανθρώπινο σώμα. Στόχος της  Λίντας Καπετανέα παρέμεινε και φέτος η δημιουργία ενός Φεστιβάλ ανοιχτού στη διεθνή κοινότητα, σε όλες τις ηλικίες, στις τέχνες και στις συνεργασίες με άλλους φορείς, αλλά και ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην εκπαίδευση και την έρευνα, υποστηρικτικό και δοτικό στους δημιουργούς και ικανό να εμπνεύσει το κοινό.
Για δύο περίπου εβδομάδες, η πόλη της Καλαμάτας κινήθηκε σε εορταστικούς ρυθμούς, ακολουθώντας τον παλμό του Φεστιβάλ. Καλλιτέχνες, κάτοικοι της Καλαμάτας, επισκέπτες, τουρίστες, σπουδαστές των σεμιναρίων, παιδιά, γονείς, ηλικιωμένοι, εθελοντές με τα μπλουζάκια του Φεστιβάλ, έδιναν καθημερινά ραντεβού στο Δημοτικό Στάδιο, στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας και από κει στην Κεντρική Πλατεία – τα τρία σημεία αναφοράς του φετινού Φεστιβάλ. Τα λάβαρα του Φεστιβάλ με το λογότυπο KDF (Kalamata Dance Festival) που σχεδίασε και φέτος ο graphic designer Mike Rafailαποτυπώνοντας την έννοια του χρόνου, ανέμιζαν σε κάθε δρόμο, πάρκο και πλατεία, δημιουργώντας μία ατμόσφαιρα γιορτής από άκρη σε άκρη της πόλης.
Το φετινό Φεστιβάλ εγκαινιάστηκε «ανεπίσημα» και φέτος από τα παιδιά. Το πενθήμερο εργαστήρι χορού και χορογραφίας με τίτλο Καλειδοσκόπιο από την Βιτόρια Κωτσάλου, συγκέντρωσε 78 παιδιά και εφήβους 5-16 ετών στην Κεντρική Σκηνή Μεγάρου Χορού Καλαμάτας, από 12 ως 16 Ιουλίου. Η παράσταση που παρουσίασαν στις 17 Ιουλίου, λειτούργησε ως καλωσόρισμα του φετινού καλλιτεχνικού προγράμματος.
Καινοτομία αποτέλεσε φέτος το εργαστήρι κίνησης για ενήλικες. Από 12 μέχρι 16 Ιουλίου 38 ενήλικες άνω των 50 ετών μυήθηκαν στις βασικές αρχές του Fighting Monkey και κυρίως στη διαδικασία έξυπνης εξάσκησης και βιώσιμης γήρανσης, υπό τις οδηγίες τoυ Αντώνη Στρούζα.
Τις εντυπώσεις επίσης κέρδισε για τρίτη χρονιά το σεμινάριο για ΑμεΑ. Σε συνέχεια του επιτυχημένου προγράμματος Dancing My Way της προηγούμενης χρονιάς, το φετινό πρόγραμμα Dancing Our Wayτης Σοφίας Δρούμπαλη προσκάλεσε από 23 μέχρι 28 Ιουλίου χορευτές, εκπαιδευτικούς και θεραπευτές να παρακολουθήσουν και να βιώσουν τη μοναδική ικανότητα του χορού να δημιουργεί κοινότητες και σχέσεις μεταξύ ατόμων με και χωρίς αναπηρία. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν την παράστασή τους στις 28 Ιουλίου.
Στα φετινά επαγγελματικά σεμινάρια, στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη εμπειρία για τους συμμετέχοντες, ένα ενδεκαήμερο «σχολείο» με εντατική καθημερινή εξάσκηση. Από 18 μέχρι 28 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν 4 επαγγελματικά σεμινάρια συνολικής διάρκειας 62 ωρών στα οποία δίδαξαν για πρώτη φορά οι JOY ALPUERTO RITTER, FRANCISCO CÓRDOVA, LALI AYGUADÉ και JOZEF FRUČEK & MANUEL RONDA. Τα σεμινάρια συμπλήρωσε η ανοιχτή διάλεξη  για το κοινό του Jozef Fruček με τίτλο The Ageing Body.
Σχετικά με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το καθημερινό μας ραντεβού ξεκινούσε κάθε μέρα στις 19.30 στο Στούντιο του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας όπου στη σκηνή εναλλάχθηκαν η Joy Alpuerto Ritter,οι arisandmartha (Άρης Παπαδόπουλος και Μάρθα Πασακοπούλου), η ομάδα κι όμΩς κινείται, η Lali Ayguadé Company,  η Kατερίνα Ανδρέου  και ο Link Berthomieux.
Στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας φιλοξενήθηκαν συνολικά 4 παραστάσεις. Το πρώτο σαββατοκύριακο τις εντυπώσεις κέρδισαν οι 10 χορευτές της ομάδας Cie Accrorap του Kader Attou στην παράσταση THE ROOTS, που ανέδειξαν τις απίστευτες δυνατότητες του ανθρώπινου σώματος και οι επτά χορευτές από διαφορετικές ηλικίες της ομάδας kabinet k. Στις 23 και 24 Ιουλίου στην σκηνή ανέβηκαν οι διασκεδαστικοί Le Galactik Ensemble με την παράσταση Οptraken για όλη την οικογένεια και το Φεστιβάλ έκλεισε με τον πλέον θεαματικό τρόπο με την Akram Khan Companyκαι την πολυαναμενόμενη παράσταση Until the Lions στις 27 και 28 Ιουλίου.
Παράλληλα με το πρόγραμμα στο Στούντιο και στην Κεντρική Σκηνή, o Josef Nadj  παρουσίαζε καθημερινά, στα Παρασκήνια του Μεγάρου Χορού, μέχρι τις 22 Ιουλίου, το έργο Mnémosyne,φωτογραφικό εγχείρημα και ερμηνευτικό δρώμενο μαζί.
Μετά την επιτυχία του περσινού εγχειρήματος για άνοιγμα στην πόλη, συνεχίστηκε και φέτος η διοργάνωση υπαίθριων παραστάσεων στην κεντρική και πιο πολυσύχναστη πλατεία της Καλαμάτας, στην Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Το καθιερωμένο ραντεβού καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ έγινε φέτος πιο βραδινό, κάθε μέρα στις 21:00. Από  20 Ιουλίου έως  27 Ιουλίου παρουσιάστηκαν συνολικά δώδεκα παραστάσεις (κάποιες μέρες φιλοξενήθηκαν δύο παραστάσεις), όλες φυσικά με ελεύθερη είσοδο: TrashDollysΑναστασία Βαλσαμάκη και Andi XhumaJoy Alpuerto Ritter & Lukas SteltnerΙουλία Ζαχαράκη και Anna Calsina Forrellad & Quentin Manfroy, Εύα Γεωργιτσοπούλουκαι Lali Ayguadé Company,  Physical Momentum – Francisco Córdova, Chey Jurado, Les Vikings Cie και Cie Le Neil – Link Berthomieux. Μεγάλη έκπληξη του δεκαημέρου, το «δώρο» που επιφύλαξε στο κοινό η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Λίντα Καπετανέα να χορέψει η ίδια στην σκηνή, στις 26 Ιουλίου μετά τον Chey Jurado.
 Αξίζει να αναφερθεί πως η παράσταση της ομάδας Les Vikings Cie, εκτός από την Πλατεία, επαναλήφθηκε στις 28 Ιουλίου στην Costa Navarino, στο πλαίσιο συνεργασίας του Φεστιβάλ με φορείς της Μεσσηνίας, με στόχο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας της περιοχής.
Το Φεστιβάλ πλαισιώθηκε επίσης από παράλληλες εκδηλώσεις όπως μουσική βραδιά με τους Blues Escape Band στο Προαύλιο του Μεγάρου Χορού, δύο προβολές ταινιών του Bela Tarr και την προβολή του ντοκιμαντέρ του Raymond SaintJean για τη ζωή της χορεύτριας Louise Lecavalier.
Στο Φουαγιέ του Μεγάρου Χορού μπορούσε κανείς να δει μέχρι τις 23 Ιουλίου την έκθεση φωτογραφίας Mnémosyne του Josef Nadj και από 24 μέχρι 28 Ιουλίου την έκθεση ΤΕΝ του φωτογράφου Mike Rafail. Ο Mike Rafailοποίος βαβεύτηκε με 3 βραβεία ΕBΓΕ (Ελληνικά Bραβεία Γραφιστικής και Eικονογράφησης)  για την εταιρική ταυτότητα του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, δημιούργησε μια εγκατάσταση που λειτουργεί ταυτόχρονα ως ντοκουμέντο και ως εικαστικό έργο. Ο καλλιτέχνης αποτύπωσε πορτρέτα των χορευτών που συμμετείχαν στις παραστάσεις του 24ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας δέκα λεπτά μετά το τέλος της παράστασής τους, αιχμαλωτίζοντας  στα πρόσωπά τους άλλοτε την προσπάθεια και την κούραση, άλλοτε την ικανοποίηση μαζί με τόσες άλλες αινιγματικές σκέψεις και συναισθήματα. Πρόκειται για μια βαθιά ανθρώπινη στιγμή κάθε χορευτή, εκτός ερμηνείας, εκτός χορογραφικών οδηγιών όταν πια σβήσουν τα φώτα της σκηνής και έχει τελειώσει την αποστολή του.
Με στόχο της την επέκταση του Φεστιβάλ σε όλη τη διάρκεια του έτους, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση των παιδιών, η Λίντα Καπετανέα, την περίοδο 2018-2019, εγκαινίασε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές Keep Dancing. Το πρόγραμμα διοργανώθηκε σε συνεργασία με τη Δημοτική Σχολή Χορού Καλαμάτας και περιελάμβανε έξι διήμερα ανοιχτά σεμινάρια για μαθητές της Δημοτικής Σχολής Χορού αλλά και για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου εκτός Σχολής, που έγιναν με την καθοδήγηση έξι φιλοξενούμενων καθηγητών σύγχρονου χορού και κλασικού μπαλέτου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Keep Dancing θα συνεχιστεί και κατά την περίοδο 2019-2020 δίνοντας τη σκυτάλη στο 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2020.

Οριακή η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Μεσσηνίας

Καμπανάκι… χτυπά για τη λειτουργία κλινικών στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, με την κατάσταση μάλιστα να σημειώνεται ως οριακή για ασθενείς και υγειονομικό προσωπικό. Ως υγειονομική… βόμβα μάλιστα αυτή σημειώνεται από τον Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας που αναλύει την όλη εικόνα στους νευραλγικούς τομείς, εκεί όπου τα προβλήματα είναι αρκετά και σοβαρά. Μάλιστα ήδη έχει σταλεί από του ειδικευμένους γιατρούς του ΕΣΥ επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας.

ΑΞΙΟ το έργο που έχει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας

Συνεχίζει το σημαντικό της έργο σε διάφορα επίπεδα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας με στόχο διαρκώς να φέρνει στην πρώτη γραμμή τον πολιτιστικό μας σε μια σύνδεση και με την σύγχρονη τέχνη. Μια σειρά από εκδηλώσεις βιωματικές εξελίσσονται με πολλές παράλληλες δράσεις.

111 μετανάστες παραμένουν στο λιμάνι της Καλαμάτας

111 μετανάστες εντοπίστηκαν πρόσφατα ανοιχτά της Πύλου. Άμεσα σήμανε συναγερμό από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, με τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και 33 ανήλικα παιδιά, να φιλοξενούνται προσωρινά στο λιμάνι της Καλαμάτας. Έρευνες και εντοπισμός αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πύλου και σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών τους Ενημερώθηκαν πρωινές ώρες χθες, οι Λιμενικές Αρχές Καλαμάτας, Πύλου, Κατακόλου και Ζακύνθου από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την ύπαρξη σκάφους με ικανό αριθμό αλλοδαπών σε δυσχερή θέση, στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πύλου.
 Υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Σ.ΕΔ./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. απέπλευσαν για την περιοχή δύο (02) περιπολικά σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) πλωτό σκάφος της δύναμης FRONTEX, τέσσερα (04) παραπλέοντα πλοία, καθώς και δύο (02) ιδιωτικά σκάφη, ενώ απογειώθηκε ένα (01) ελικόπτερο της δύναμης FRONTEX. Το σκάφος εντοπίστηκε από το κρουαζιερόπλοιο ”MARELLA DISCOVERY” σημαίας Μάλτας, στη θαλάσσια περιοχή 40 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου, όπου όλοι οι επιβαίνοντές του μετεπιβιβάστηκαν με ασφάλεια σε αυτό. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμένα Καλαμάτας και πρόκειται συνολικά για εκατόν έντεκα άτομα (68 άνδρες, 10 γυναίκες, 29 ανήλικα αγόρια και 4 ανήλικα κορίτσια), εκ των οποίων δυο (02) αλλοδαποί χειριστές του σκάφους, ηλικίας 41 και 28 ετών, οι οποίοι συνελήφθησαν. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας.

11ο Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας

Αναβαθμισμένο και επιτυχημένο εάν κρίνει κανείς από το εντυπωσιακό του ξεκίνημα είναι το φετινό Φεστιβάλ Δρόμου της Καλαμάτας. Φθάνοντας αισίως στην 11η διοργάνωση το Φεστιβάλ που φιλοξενείται στον χώρο των αποθηκών του ΑΣΟ στον Άρι, με την παρουσία πλήθους κόσμου μουσικών συγκροτημάτων και πολλών παράλληλων δράσεων να είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του.

ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΝΕΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Το απόγευμα της Παρασκευής κατατέθηκε το φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με όλα τα μέτρα ελάφρυνσης για τους πολίτες.
Αυτό αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα με… κλειστές κάμερες για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πιο συγκεκριμένα, στο υπουργικό συμβούλιο νωρίτερα αποφασίστηκε η άμεση κατάθεση του πρώτου φορολογικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και την ρύθμιση των 120 δόσεων. Και αυτό έγινε αμέσως μετά. Ετσι τη Δευτέρα θα περάσει από τις επιτροπές της Βουλής και την Τρίτη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα η μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται για το 2019 σε 22% μεσοσταθμικά. Από τη ρύθμιση της κυβέρνησης, 3,9 εκατ. φορολογούμενοι θα δουν μεγαλύτερες μειώσεις στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τις προτάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία μάλιστα εξαιρούσε από την δικό της σχέδιο 500.000 πολίτες της μεσαίας τάξης που επίσης θα δουν σημαντικές μειώσεις.
Επίσης με αυτό το νομοσχέδιο, βελτιώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς η ελάχιστη δόση διαμορφώνεται σε 20 ευρώ το μήνα (από 30 ευρώ) ενώ το επιτόκιο μειώνεται σε 3% από 5%. Αντίστοιχη διάταξη θα περιλαμβάνεται και για τις ασφαλιστικές εισφορές (οι οποίες επίσης θα μειώσουν το επιτόκιο από 5 σε 3%) στο διυπουργικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την προσεχή εβδομάδα.

ΟΙ ΕΛΑΦΡΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΩΣ ΤΟ 2021

Ενα γενναίο πακέτο φοροελαφρύνσεων με 15 ευνοϊκές διατάξεις, που αναμένεται να δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια νοικοκυριά και χιλιάδες επιχειρήσεις, ετοιμάζει να φέρει στη Βουλή, εντός του 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι εν λόγω 15 φοροελαφρύνσεις θα νομοθετηθούν σε δυο δόσεις: Η πρώτη δέσμη ευνοϊκών μέτρων θα οδηγηθεί στη Βουλή εντός του Αυγούστου, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος φορολογικού νομοσχεδίου, ενώ η δεύτερη φάση των φοροελαφρύνσεων αναμένεται να «καταφθάσει» στη Βουλή το φθινόπωρο, με ένα δεύτερο, μεγάλο φορολογικό νομοσχέδιο.
Εξέχουσα θέση σε αυτό το σχέδιο φοροελαφρύνσεων έχει η μείωση του ΕΝΦΙΑ, που αναμένεται να ευνοήσει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η ομάδα του ΥΠΟΙΚ Χρήστου Σταϊκούρα έχουν ήδη δώσει πληροφορίες για το πακέτο φοροελαφρύνσεων -και τα εννέα νέα μέτρα- που αναμένεται να ψηφιστεί τον Αύγουστο.
Φοροελαφρύνσεις: Τα τρία μέτρα που θα τεθούν άμεσα σε ισχύ
Οι τελευταίες πληροφορίες που δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος» φανερώνουν τις δυο δόσεις στις οποίες θα χωριστούν οι φοροελαφρύνσεις.
Οπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα, οι φοροελαφρύνσεις που θα περιληφθούν σε κατεπείγον φρρολογικό νομοσχέδιο και θα ισχύουν άμεσα είναι οι εξής:
1) Μείωση του ΕΝΦΙΑ για το έτος 2019 κατά 30% για κάθε φορολογούμενο με ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 60.000 ευρώ, κατά 25% μεσοσταθμικά για ακίνητη περιουσία αξίας από 60.001 έως 100.000 ευρώ, κατά 20% για ακίνητη περιουσία αξίας από 100.001 έως 1.000.000 ευρώ και κατά 10% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ.
2) Βελτίωση της ρύθμισης των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία, με μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης από τα 30 στα 20 ευρώ για όλους τους οφειλέτες, μείωση του επιτοκίου με το οποίο επιβαρύνονται οι ρυθμιζόμενες οφειλές από το 5% στο 3%, διεύρυνση των όρων και των προϋποθέσεων για την ένταξη περισσότερων επιχειρήσεων στις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις και πλήρη απαλλαγή των υπαγόμενων στη ρύθμιση οφειλετών από τις κατασχέσεις και τα λοιπά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.
3) Βελτίωση της διάταξης που προβλέπει τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα είδη διατροφής και την εστίαση, ώστε για όλες ανεξαιρέτως τις περιπτώσεις τροφίμων και ποτών να ισχύει ο μειωμένος συντελεστής 13% (να μην προβλέπεται π.χ. συντελεστής 24% για τον σερβιριζόμενο καφέ και 13% για τον πωλούμενο καφέ από τα σούπερ μάρκετ).
Τι θα περιληφθεί στο δεύτερο νομοσχέδιο φοροελαφρύνσεων
Το υπουργείο Οικονομικών και ο Χρήστος Σταϊκούρας δρομολογούν τη ψήφιση 12 επιπλέον ευνοϊκών μέτρων για το φθινόπωρο. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στη δεύτερη δόση των φοροελαφρύνσεων περιλαμβάνονται οι εξής διατάξεις:
1) Καθιέρωση νέας προοδευτικής κλίμακας για τη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων. Η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα αρχίσει να ισχύει από τα εισοδήματα του έτους 2020, θα προκύψει από τις ακόλουθες μεταβολές:
– Μείωση του ελάχιστου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ, με διατήρηση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος στο επίπεδο των 8.600-8.700 ευρώ για τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες.
– Μείωση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 45% στο 42%.
– Εξορθολογισμό όλων των υπολοίπων συντελεστών φορολογίας εισοδήματος και αναδιαμόρφωση των φορολογικών κλιμακίων με κύριο στόχο τη φορολογική ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
2) Φοροελάφρυνση για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Το ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει καθιέρωση πρόσθετου αφορολόγητου ορίου εισοδήματος 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.
3) Σταδιακή μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (εταιριών) και λοιπών νομικών οντοτήτων από το 28% στο 20%. Η συγκεκριμένη φοροελάφρυνση θα γίνει σε δύο ετήσιες δόσεις: από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2019, που θα φορολογηθούν το 2020, και στο 20% για τα εισοδήματα της χρήσης του 2020, που θα φορολογηθούν το 2021.
4) Μείωση της φορολόγησης στα μερίσματα από το 10% στο 5% για τη χρήση του 2019.
5) Φοροελάφρυνση… ΦΠΑ: Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 24% και το 13% στο 22% και στο 11% από το 2020 έως το 2023.
6) Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.
7) Μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% για το 2019 ή για το 2020 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2020 ή 2021) και πλήρης κατάργησή του για το 2020 ή το 2021 (φορολογικές δηλώσεις έτους 2021 ή 2022).
8) Αναστολή της επιβολής του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις νεόδμητων οικοδομών για τρία χρόνια.
9) Εκπτωση φόρου ίση με το 40% – 50% της δαπάνης για εργασίες που αφορούν ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση των υφιστάμενων ακινήτων.
10) Αναστολή του φόρου υπεραξίας, του φόρου δηλαδή επί του κέρδους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, για τρία χρόνια και επανεξέτασή του από μηδενική βάση τον τέταρτο χρόνο.
11) Ευνοϊκή φορολόγηση των αγροτικών συλλογικών σχημάτων με συντελεστή 10%.
12) Φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για όσες επιχειρήσεις προχωρούν σε επενδύσεις, όπως οι υπεραποσβέσεις, ο διπλασιασμός της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, η αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας και η ενίσχυση του προγράμματος Golden Visa για την προσέλκυση κεφαλαίων και αλλοδαπών επενδυτών.
Πηγή: iefimerida.gr

Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Πρώτη προπόνηση της “Μαύρης Θύελλας”

Επίσημη πρώτη σήμερα για την ομάδα της Καλαμάτας, με χαμόγελα και αισιοδοξία για μία καλή αγωνιστική περίοδο.
Πρώτη προπόνηση υπό τις οδηγίες του Βασίλη Βούζα, με νέα πρόσωπα στο τεχνικό επιτελείο αλλά και στην ομάδα της “Μαύρης Θύελλας”. Όλα αυτά και υπό το πρίσμα των θετικών εξελίξεων που έχουν καταγραφεί σε διοικητικό επίπεδο.
          

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ