Pages

Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Social media και τηλεόραση συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης σε νέους

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, διήρκεσε τέσσερα χρόνια, και στο πλαίσιό της ερωτήθηκαν 4.000 Καναδοί εφηβικής ηλικίας


Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η παρακολούθηση τηλεόρασης μπορούν να αυξήσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης στους εφήβους, σύμφωνα με νέα μελέτη στο CHU Sainte-Justine στον Καναδά, που συνεργάζεται με το Université de Montréal. 
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο JAMA Pediatrics, διήρκεσε τέσσερα χρόνια, και στο πλαίσιό της ερωτήθηκαν 4.000 Καναδοί εφηβικής ηλικίας σχετικά με τις ώρες που περνούσαν στα social media, την τηλεόραση, το gaming και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Αυτοί που χρησιμοποιούσαν συχνότερα τα social media και έβλεπαν τηλεόραση παρουσίαζαν εντονότερα συμπτώματα κατάθλιψης, όπως κακή διάθεση, αισθήματα απαξίωσης και συχνές και επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου. 
Η έρευνα έδειξε πως όταν οι νέοι αύξαναν τη χρήση των social media και παρακολουθούσαν περισσότερη τηλεόραση από ό,τι συνήθως μέσα σε ένα έτος, τότε τα συμπτώματα κατάθλιψης αυξάνονταν και αυτά κατά το ίδιο έτος. Αξίζει να σημειωθεί πως το gaming, ο άνω του μέσου όρου χρόνος μπροστά σε οθόνη υπολογιστή και άλλα είδη web browsing μελετήθηκαν επίσης, αλλά δεν φάνηκαν να σχετίζονται με την κατάθλιψη κατά την εφηβεία. 
Όσον αφορά στον λόγο που οι έφηβοι που ασχολούνταν πιο πολύ με τα social media και την τηλεόραση παρουσίαζαν εντονότερα συμπτώματα κατάθλιψης, σύμφωνα με την έρευνα δεν έχει να κάνει τόσο με τον χρόνο που περνούν μπροστά σε οθόνες αντί να επιδίδονται σε φυσικές δραστηριότητες, αλλά με το τι ακριβώς παρακολουθούσαν και πόσο συχνή ήταν η έκθεσή τους. Ειδικότερα, εάν οι νέοι έβλεπαν εκπομπές ή επισκέπτονταν ιστοσελίδες που τους ενθάρρυναν να συγκρίνονται με άλλα άτομα, ήταν πιο επιρρεπείς στο να έχουν χαμηλότερη αυτοπεποίθηση. Επίσης, υπήρξαν στοιχεία πως τα social media, σε σχέση με άλλες δραστηριότητες επί της οθόνης, έκαναν αυτούς που ήδη έδειχναν συμπτώματα κατάθλιψης να τα βιώνουν πιο έντονα. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι παρατηρήσεις αυτές συνάδουν με προηγούμενες θεωρίες ως προς την εξέλιξη της κατάθλιψης. «Τα social media και η τηλεόραση είναι είδη μέσων που συχνά εκθέτουν εφήβους σε εικόνες άλλων, που λειτουργούν εντός συνθηκών ευημερίας, όπως αυτοί με “τέλεια” σώματα και πιο συναρπαστικό ή πλούσιο lifestyle» είπε ο Ελρόι Μπόερς, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου. «Επιπλέον...οι άνθρωποι αναζητούν και επιλέγουν πληροφορίες που συγκλίνουν με τη διάθεσή τους. Τα αλγοριθμικά χαρακτηριστικά της παρακολούθησης τηλεόρασης και, ειδικότερα, των social media, δημιουργούν και συντηρούν ένα “feedback loop” υποδεικνύοντας παρόμοιο περιεχόμενο σε χρήστες με βάση προηγούμενες συμπεριφορές αναζήτησης και επιλογής τους. Οπότε όσο περισσότερο επηρεάζει τις επιλογές κάποιου η καταθλιπτική του κατάσταση, τόσο περισσότερο παρεμφερές υλικό προτείνεται και παρέχεται, και είναι πιο πιθανό κάποιος να εκτίθεται συνεχόμενα σε τέτοιο περιεχόμενο, ως εκ τούτου συντηρώντας και ενισχύοντας την κατάθλιψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου