Ο νέος Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 30 Αυγούστου 2019, παρουσία του Γιώργου Φάβα, πλειοψηφούντος Δημοτικού Συμβούλου του συνδυασμού του εκλεγέντος Δημάρχου, ο οποίος υπογράφει τη σχετική πρόσκληση και υπηρεσιακών παραγόντων, με επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και εκπροσώπους τους, εν όψει της ειδικής συνεδρίασης των δημαιρεσιών για τη νέα δημοτική περίοδο 2019 – 2023, δηλαδή της εκλογής από το Δημοτικό Συμβούλιο των: – μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, – μελών της Οικονομικής Επιτροπής και – μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής,
που θα διεξαχθούν την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 11:00, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου στο ιστορικό Δημαρχείο.
Στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης και κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης στοιχείων, είχε εντοπισθεί σε αγροτοδασική περιοχή του Δήμου Μεσσήνης Μεσσηνίας, από αστυνομικούς, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, με τη συνδρομή της Υπηρεσίας Εναέριων Μέσων της Ελληνικής Αστυνομίας, φυτεία δενδρυλλίων κάνναβης.
Ειδικότερα, χθες (28.8.2019) το πρωί, πραγματοποιήθηκε οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση και εξερεύνηση στην ανωτέρω περιοχή, κατά την οποία εντοπίστηκε σε ειδικά διαμορφωμένο και κατάλληλα εκχερσωμένο χώρο, φυτεία κάνναβης, όπου καλλιεργούσαν -37- δενδρύλλια κάνναβης , ύψους έως 3 μέτρων περίπου, τα οποία αφού εκριζώθηκαν, κατασχέθηκαν.
Το προανακριτικό έργο διενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων που καλλιεργούσαν την φυτεία.
Αγανάκτηση και οργή από τους κατοίκους του Τρικόρφου. Όπως τονίζουν το τελευταίο διάστημα εξελίσσεται ένα μπαράζ κλοπών, με την κατάσταση να έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Εκείνο που ζητούν είναι αστυνόμευση και να ληφθούν μέτρα, καθώς το φαινόμενο πλέον είναι καθημερινό.
Εικόνες ντροπής τώρα στο κέντρο της Καλαμάτας και στο δημοτικό πάρκινγκ στο Νέδοντα. Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει από το “έλεγχο” της εταιρίας που διαχειρίζεται τον συγκεκριμένο χώρο, ο οποίος έχει μετατραπεί σε ορισμένα σημεία σε πρόχειρο καταυλισμό! ρεπορτάζ από το BEST TV
Ένα εκτενές αφιέρωμα στον τάφο του Πολεμιστή Γρύπα, που ανακαλύφθηκε το 2015 στην Πύλο, από τη σκαπάνη των Τζακ Λ. Ντέιβις και Σάρον Ρ. Στόκερ του πανεπιστημίου του Σινσινάτι, κάνει το τρέχον τεύχος του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού Archaeology. Υπενθυμίζεται ότι οι ανασκαφές τελούνται υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας.
Μεταξύ αυτών που αναφέρονται, ξεχωρίζουν τα νεότερα στοιχεία για τα αντικείμενα του ασύλητου τάφου, που πραγματικά εντυπωσιάζουν.
«Ένας μόνο τάφος και το εξαιρετικό του περιεχόμενο αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαιολόγοι βλέπουν δύο μεγάλους αρχαίους ελληνικούς πολιτισμούς», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στο άρθρο που συμπεριλαμβάνει δηλώσεις των ανασκαφέων, καθώς και άλλων αρχαιολόγων.
Οι μελετητές εδώ και καιρό συζητούν τη φύση της σχέσης μεταξύ Μυκηναίων και Μινωιτών. Μια συζήτηση που επικεντρώνεται στο κατά πόσο η μυκηναϊκή κουλτούρα -και αυτό που θεωρείται αρχαίος ελληνικός πολιτισμός- η οποία χρονολογείται μισή χιλιετία αργότερα της μινωικής, εισήχθη από την Κρήτη ή ήταν εγχώριο φαινόμενο. Ωστόσο, η εξαιρετική ανακάλυψη του ασύλητου λακκοειδούς τάφου του Γρύπα Πολεμιστή (όπως έχει καθιερωθεί να ονομάζεται λόγω των απεικονίσεων γρύπα σε κομμάτια ελεφαντοστού που τον συνόδευαν, μαζί με συνολικά περίπου 2.000 αντικείμενα), πολύ κοντά στο μυκηναϊκό ανάκτορο του Νέστορα, στον ‘Ανω Εγκλιανό, στη Χώρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, υποδεικνύει ότι η έννοια των ανταγωνιστικών πολιτισμών μπορεί να κρύβει – αντίθετα – μια βαθιά διασύνδεση.
«Οι αρχαιολόγοι έχουν έναν τρόπο να ‘κόβουν’ τον κόσμο σε καλά οριοθετημένες πολιτιστικές οντότητες. Φαίνεται όμως ότι κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού δημιουργήθηκαν νέες ταυτότητες», λέει στο αμερικανικό περιοδικό ο αρχαιολόγος Δημήτρης Νακάσης, καθηγητής Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπάουλντερ. «Υπήρχαν σαφείς γραμμές μεταξύ Μινωιτών και Μυκηναίων, αλλά οι πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν πλέον ότι αυτές είναι δικές μας κατηγοριοποιήσεις και όχι δικές τους», συμπληρώνει.
Το εντυπωσιακό περιεχόμενο του τάφου στην Πύλο ίσως είναι το κλειδί για την κατανόηση μιας πολύ πιο περίπλοκης ανάπτυξης. Οι μελετητές αρχίζουν πλέον να πιστεύουν ότι η μετάβαση από τον μινωικό στον μυκηναϊκό κόσμο μπορεί να μην ήταν απότομη, μέσω δηλαδή αποικισμού ή κατάκτησης, αλλά μια πολύ πιο περίπλοκη διαδικασία πολιτισμικής ανάμιξης και επικοινωνίας, που ήρθε στο τέλος της όταν η ηπειρωτική μυκηναϊκή κουλτούρα επικράτησε στην Κρήτη γύρω στο 1400 π. Χ., λέει ο Γιαν Ντρίσεν (Jan Driessen), ειδικός στον μινωικό πολιτισμό από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της Λέουβεν. «Με τίποτα δεν μπορείς να υπερεκτιμήσεις τη σημασία του τάφου», αναφέρει στο περιοδικό Archaeology.
Ποιος ήταν ο Γρύπας Πολεμιστής;
Ο τάφος του Γρύπα Πολεμιστή – που χρονολογείται γύρω στο 1500 π. Χ. – και το εξαιρετικό περιεχόμενό του αλλάζουν τις ερμηνείες για τις σχέσεις Μινωιτών και Μυκηναίων. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Πολιτισμού είχε χαρακτηρίσει το εύρημα ως «την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια».
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ασύλλητος τάφος ανήκε αποκλειστικά στον Γρύπα Πολεμιστή και μέσα του δεν βρέθηκε άλλος νεκρός. Αυτό επέτρεψε στην ομάδα αφενός να μελετήσει τα ίδια τα αντικείμενα και αφετέρου να δείξει τον τρόπο που αρχικά είχαν τοποθετηθεί. Μεταξύ των χιλιάδων αντικειμένων από τον τάφο υπάρχουν μινωικής τεχνοτροπίας σφραγιδόλιθοι από αμέθυστο, αχάτη κι άλλους πολύτιμους λίθους.
Άλλα αντικείμενα είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθούν, συμπεριλαμβανομένου ενός ξίφους, η λαβή του οποίου είναι διακοσμημένη με μικροσκοπικά χρυσά ελάσματα, που του προσδίδουν ένα κεντημένο αποτέλεσμα, κι ένα οδοντόφρακτο κράνος, του τύπου που περιγράφεται στην Ιλιάδα, και έχει βρεθεί τόσο στην Κρήτη όσο και στην ενδοχώρα.
Οι ανασκαφείς Στόκερ και Ντέιβις τα τελευταία χρόνια φτιάχνουν μια υπόθεση: Ότι ο Γρύπας Πολεμιστής και οι άνθρωποι που τον έθαψαν δεν ήταν απλώς άπληστοι συλλέκτες μινωικής τέχνης, αλλά και εξαιρετικοί γνώστες του συμβολισμού αυτής της τέχνης. «Ο Γρύπας Πολεμιστής λέει: ‘Είμαι μέρος του μινωικού κόσμου», εξηγεί η κ. Στόκερ. «Υπάρχει μια ιστορία που μπορούμε να έχουμε με αυτή την ταφή, την οποία δεν είχαμε κατορθώσει να έχουμε νωρίτερα», συνεχίζει. Οι μελετητές συμφωνούν ότι ο τάφος είναι κάτι περισσότερο από μια τυχαία συλλογή μυκηναϊκών και μινωικών αντικειμένων. «Εδώ, η Κρητική τέχνη επαναχρησιμοποιείται και επαναπροσανατολίζεται σε τοπικό πλαίσιο», συμπληρώνει στο Archaeology ο κ. Νακάσης. «Αυτό μας δείχνει ότι υπάρχει ισχυρός σύνδεσμος μεταξύ των ανθρώπων που ζούσαν στην Πύλο και στην Κρήτη, ένα πολύ ενημερωμένο δίκτυο αγαθών και πιθανώς ανθρώπων, σε όλο το Αιγαίο. Δεν ήταν απλοϊκοί άνθρωποι που δεν κατανοούσαν την ομορφιά και τη χάρη της τέχνης που έθαβαν», τονίζει. Αντίθετα, σκόπιμα δημιουργούσαν μια αντανάκλαση της κοσμοθεωρίας τους.
Αντικείμενα και συσχετισμοί
Μια αξιοσημείωτη κατηγορία αντικειμένων που έχουν ταφεί με τον Γρύπα Πολεμιστή είναι περίπου 50 σφραγιδόλιθοι από ημιπολύτιμους λίθους. Οι σφραγιδόλιθοι αυτοί, που αρχικά χρησιμοποιούνταν από τους Μινωίτες για διοικητικούς σκοπούς, είναι μικροσκοπικά έργα τέχνης, διακοσμημένα περίπλοκα πέρα από κάθε λειτουργική αναγκαιότητα. Στην πραγματικότητα, αφού καθαρίστηκαν και αποκαταστάθηκαν, οι συνάδελφοι της Στόκερ εκτύπωσαν τα σχέδιά τους πάνω σε στόκο και βρήκαν ότι κάποιες από τις λεπτομέρειες είναι τόσο μικροσκοπικές που δεν μπορείς να τις δεις με γυμνό μάτι, ακόμα και στην εκτύπωση.
Πολλοί από τους σφραγιδόλιθους είχαν τοποθετηθεί στη δεξιά πλευρά του νεκρού, μερικοί πιθανώς φορεμένοι ως μέρος βραχιολιού και άλλοι συγκεντρωμένοι σε θήκη που έχει αποσυντεθεί εδώ και καιρό. Ο πιο εντυπωσιακός είναι ο σφραγιδόλιθος με την απεικόνιση πολεμιστών, μεγέθους περίπου 3,5 εκατοστών. Οι ανασκαφείς πιστεύουν ότι ο καλλιτέχνης που δημιούργησε τον σφραγιδόλιθο ήταν από την Κρήτη, επειδή μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι τεχνίτες στην ηπειρωτική χώρα διέθεταν τη δεξιότητα που απαιτείται για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο αντικείμενο. Η πέτρα απεικονίζει έναν πολεμιστή να μαχαιρώνει έναν οπλισμένο εχθρό, ενώ ένας άλλος πεθαίνει στα πόδια του. Η σκηνή, όπως και πολλές ακόμα που απεικονίζονται στους σφραγιδόλιθους, αντανακλάται σε αντικείμενα που βρέθηκαν στον τάφο του πολεμιστή, όπως τα όπλα και το σκήπτρο που εντοπίστηκαν στην αριστερή του πλευρά. «Το ξίφος που χρησιμοποιεί ο νικητής είναι το ίδιο με το ξίφος με το οποίο είναι θαμμένος ο πολεμιστής», λέει ο κ. Ντέιβις.
Έξι χτένες από ελεφαντόδοντο και ένας καθρέφτης που βρέθηκαν στον τάφο υποδεικνύουν ότι τον «ένοικό» του τον απασχολούσε η περιποίησή του και ίσως είχε μακριές μπούκλες παρόμοιες με εκείνες του θριαμβευτή πολεμιστή του σφραγιδόλιθου. Επίσης, όπως ο ήρωας του αχάτη, ο Γρύπας Πολεμιστής φορούσε χρυσό περιδέραιο. Υπάρχει επίσης η απεικόνιση ενός μικροσκοπικού σφραγιδόλιθου, μικρότερου από δύο εκατοστά της ίντσας, σε βραχιόλι στον καρπό του πολεμιστή. Οι σφραγιδόλιθοι που βρέθηκαν στον τάφο ήταν διάτρητοι, σαν να αποτελούσαν μέρος ενός τέτοιου βραχιολιού.
Επιπλέον, ένα χρυσό δαχτυλίδι από την ταφή απεικονίζει μια θεά που κατεβαίνει από ψηλά και πλαισιώνεται από δύο πουλιά που φεύγουν σε βραχώδεις κορυφές. Ο μεγάλος αριθμός σκαλιστών δαχτυλιδιών και σφραγιδόλιθων ενισχύει την ιδέα ότι υπήρχε κάτι περισσότερο από μιμητισμό. Ο Γιαν Ντρίσεν λέει ότι οι σφραγιδόλιθοι -όπως αυτοί που βρέθηκαν στον τάφο του Γρύπα Πολεμιστή- ήταν σπουδαία ατομικά αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν από τους Μινωίτες για γραφειοκρατικές λειτουργίες, όπως για να σηματοδοτήσουν ταυτότητα σε επίσημα έγγραφα. Ένας Μινωίτης μπορεί να είχε έναν ή δυο σφραγιδόλιθους, σίγουρα όμως όχι 50. «Δεν βγάζει νόημα να έχεις 50 σφραγιδόλιθους», λέει ο κ. Ντρίσεν στο αμερικανικό περιοδικό. «Ο Γρύπας Πολεμιστής ή αυτοί που τον έθαψαν έκαναν φιγούρα. Είναι προφανής η μινωική επιρροή, αλλά νομίζω ότι μερικά από αυτά τα αντικείμενα δεν χρησιμοποιήθηκαν με τον ίδιο τρόπο που τα χρησιμοποίησαν οι Μινωίτες», προσθέτει.
‘Αλλα αντικείμενα, επίσης, μοιάζουν με συνειδητές αναφορές μεταξύ τους. Ένα από τα τέσσερα χρυσά δακτυλίδια στον τάφο δείχνει κάποιον που εκτελεί ταυροκαθάψια, «απηχώντας» το κεφάλι ενός ταύρου που κάποτε είχε τοποθετηθεί επάνω σε ένα σκήπτρο το οποίο θάφτηκε εκεί κοντά.
Σε έναν άλλον σφραγιδόλιθο, ένας ήλιος με 16 ακτίνες κρέμεται στον ουρανό, πάνω από δυο απόκοσμες φιγούρες με χαρακτηριστικά εντόμου (μινωικοί δαίμονες ή Minoan genius). Πρόσφατες ακτινογραφίες σε θώρακα μιας πολύ διαβρωμένης χάλκινης πανοπλίας που βρέθηκε στα πόδια του πολεμιστή δείχνουν ότι το ίδιο 16άκτινο αστέρι διακοσμούσε κάποτε την πανοπλία του. «Υπάρχουν τόσα πολλά στοιχεία που δείχνουν ότι οι Μυκηναίοι κατανόησαν τις μινωικές τελετουργικές έννοιες της εξουσίας», λέει ο κ. Ντέιβις. «Μας φαίνεται πιθανό ότι ορισμένες πεποιθήσεις που προέρχονταν από την Κρήτη είχαν μεταφερθεί άθικτα στην Πύλο, αν όχι από μινωικούς ιεραποστόλους, τότε από ‘προσηλυτισμένους’ ανθρώπους της ενδοχώρας», τόνισε.
Ο κ. Ντρίσεν προτείνει ότι η ιδέα της ταξινόμησης της τέχνης και των τεχνουργημάτων ως «μινωική» ή «μυκηναϊκή» σε αυτή τη χρονική στιγμή της διαπολιτισμικής ζύμωσης μπορεί να μην αντανακλά πλήρως την πολυπλοκότητα της περιόδου. Για παράδειγμα, πιστεύει ότι οι ηπειρωτικοί κάτοικοι θα μπορούσαν να έχουν σκαλίσει οι ίδιοι τους σφραγιδόλιθους, έχοντας μάθει την τέχνη από μινωίτες τεχνίτες, ή τεχνίτες από την Κρήτη να είχαν μεταναστεύσει στην ηπειρωτική χώρα, φέρνοντας οικεία εικονογραφία σε νέα ακροατήρια».
Οι συνδέσεις μεταξύ εικονογραφίας και αντικειμένων έχουν πείσει τους ανασκαφείς Στόκερ και Ντέιβις ότι ο Γρύπας Πολεμιστής ήταν ενημερωμένος καταναλωτής αντικειμένων μινωικού στυλ και όχι ένας αδιάκριτος συλητής. Κατά κάποιον τρόπο, λέει η κ. Στόκερ, ο Γρύπας Πολεμιστής λειτουργεί ως ένα είδος γέφυρας μεταξύ Μινωιτών και Μυκηναίων, που αποδεικνύει πόσο στενά αλληλοσυνδέονταν. «Υπάρχει συμβολική ενότητα μεταξύ των αντικειμένων. Έχουμε πράγματα που ταιριάζουν, συναρμολογημένα σκόπιμα. Δεν αποτελούν τυχαίο προϊόν λεηλασίας. Αντικατοπτρίζουν μια ιστορία που έχει αποκτηθεί σκόπιμα», καταλήγει.
Ως εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» στο ΠΕ.ΣΥ.Π. καταδικάζουμε τις αποδοκιμασίες τις ύβρεις και τους προπηλακισμούς εναντίον του εκπροσώπου της «Ανταρσίας του Μοριά» συναδέλφου Παναγιώτη Κάτσαρη από θερμοκέφαλους φανατικούς υποστηρικτές του κ. Νίκα.» Αυτό υπογραμμίζουν σε ανακοίνωση τους Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» Θανάσης Πετράκος και Δημοσθένης Δρούγκας.
Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ορκωμοσία των αιρετών είναι μια διοικητική πράξη. Σύμφωνα με τη διαδικασία δεν ορίζεται κάποιο συγκεκριμένο τελετουργικό.
Η δημοκρατία και η δημοκρατική αντίληψη επιτάσσει στην ορκωμοσία να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων συνοπτικά και ολιγόλεπτα να εκφράζουν τις βασικές αρχές της παράταξής τους. Δυστυχώς ο νεοεκλεγής Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Νίκας δεν προέβλεψε αυτή τη στοιχειώδη δημοκρατική αρχή, όπως κάνουν άλλοι Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι.
Η ενέργεια του εκπροσώπου της «Ανταρσίας του Μοριά» συναδέλφου Παναγιώτη Κάτσαρη να διαβάσει μετά τον πολιτικό όρκο τις βασικές αρχές της παράταξής του ήταν απολύτως δικαιολογημένη. Συνεπώς, ως εκπρόσωποι της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου» στο ΠΕ.ΣΥ.Π. καταδικάζουμε τις αποδοκιμασίες τις ύβρεις και τους προπηλακισμούς εναντίον του από θερμοκέφαλους φανατικούς υποστηρικτές του κ. Νίκα.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της «Αγωνιστικής Συνεργασίας Πελοποννήσου»
Θανάσης Πετράκος
Δημοσθένης Δρούγκας»
Ένα σημαντικό έργο για το Δήμο Πύλου – Νέστορος , αυτό της αποκατάστασης των ζημιών που έχουν προκληθεί από την θεομηνία «Ζορμπάς», στα λιμάνια Πύλου, Γιάλοβας, Κορώνης, Μεθώνης και Φοινικούντας, οδεύει προς την υλοποίηση του, μετά την παρέμβαση του Δημάρχου Δημήτρη Καφαντάρη, στον Υπουργό Ναυτιλίας Ιωάννη Πλακιωτάκη, σε πρόσφατη συνάντηση που είχε μαζί του.
Ο Υπουργός Ναυτιλίας υπέγραψε χθες τις μελέτες που έχουν συνταχθεί, δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και συγκεκριμένα στην Γ. Γραμματεία Δημοσίων Έργων, η οποία είναι αρμόδια για την δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου.
Ο Γ. Γραμματέας Δημοσίων Έργων Γιώργος Καραγιάννης σε προηγούμενη συνάντηση που είχε με τον κ. Καφαντάρη, δεσμεύτηκε ότι το συγκεκριμένο έργο θα υλοποιηθεί σύντομα.
Να σημειωθεί ότι η δημοτική αρχή αμέσως μετά την θεομηνία που έπληξε το Δήμο προσπάθησε και κατάφερε να εξασφαλίσει ,σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων ,χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στα λιμάνια.
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης σημείωσε: «Συνεχίζουμε μέχρι την τελευταία στιγμή να υπηρετούμε το Δήμο, διότι πάντα πίστευ
Όλους για την καλή συνεργασία, ευχαρίστησε ο απερχόμενος Δήμαρχος και νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην τελευταία χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας . Ο κ. Νίκας δήλωσε υπερήφανος διότι παραδίδει το Δήμο και την πόλη σε πολύ καλύτερη κατάσταση, σε όλους τους τομείς, από το επίπεδο στο οποίο παρέλαβε.
«Η πόλη έχει σπουδαίο μέλλον και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συνεργαστούμε και να δουλέψουμε όλοι», επεσήμανε ο Παναγιώτης Νίκας. Προσέθεσε δε πως θα υποστηρίξει τη νέα Δημοτική Αρχή χωρίς παρέμβαση στο έργο της, επισημαίνοντας ότι «θα είναι η μεγαλύτερη χαρά μου να λύσει η νέα Δημοτική Αρχή προβλήματα που δεν μπορούσα να λύσω εγώ και να έχει καλύτερη πορεία».
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας και νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ζήτησε από τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου να προσέξουν ιδιαίτερα τα θέματα προστασίας του δημόσιου χώρου, ανάπτυξης ποδηλατόδρομων και πεζόδρομων, συνεχούς αύξησης του πρασίνου, τα ζητήματα καθημερινότητας και καθαριότητας και, κυρίως, τα θέματα του πολιτισμού, ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για την πόλη της Καλαμάτας.
«Έχετε την εκτίμησή μου όλοι σας και θυμάμαι με ιδιαίτερη συγκίνηση τον Σωτήρη Μιχαλόπουλο και τον Τάκη Καρατζέα, που δεν είναι πια μαζί μας», είπε ο Δήμαρχος και έκλεισε την παρέμβασή του αναφωνώντας: «Ζήτω η Καλαμάτα!».
Σημειώνεται ότι ο Παναγιώτης Ε. Νίκας δεν έλειψε από καμία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετέχοντας σε πάνω από 600 συνεδριάσεις του Σώματος σε διάστημα 13 ετών.
Τα σημαντικότερα θέματα, επί των οποίων έλαβε αποφάσεις το Σώμα, είναι τα εξής:
• Επιστροφή οικογενειακών τάφων στο Δήμο Καλαμάτας. Εγκρίθηκε η επιστροφή οικογενειακών τάφων, που βρίσκονται στο Κεντρικό Κοιμητήριο Καλαμάτας, δεδομένου ότι γι’ αυτούς είτε δεν υπάρχουν κατιόντες είτε δεν υφίσταται υπόχρεος. Με τον τρόπο αυτό ολοκληρώθηκε μια προσπάθεια που διήρκεσε χρόνια και απέφερε την απελευθέρωση χώρου και την ευταξία στο Κεντρικό Κοιμητήριο.
• Μετονομασία οικισμού «Κορδία» σε «Νέα Ιωνία Καλαμάτας». Ομόφωνα ενέκρινε το Σώμα τη σχετική εισήγηση, που ανταποκρίνεται στο αίτημα των Σωματείων Μικρασιατών της Καλαμάτας. Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τα μέλη των Σωματείων αυτών.
Η μετονομασία αυτή θα συμπυκνώσει σε ένα όνομα, κοινό παρονομαστή της προέλευσης όλων των προσφύγων, την ιστορική μνήμη και θα αποτελέσει ορόσημο, που θα υποδεικνύει με αμεσότητα και πληρότητα ότι εδώ ήλθαν πρόσφυγες διωγμένοι από τη Μικρά Ασία, έγιναν δεκτοί με αγάπη, ρίζωσαν, πρόκοψαν και οι απόγονοί τους θυμούνται την καταγωγή τους με περηφάνια.
«Η τελετή της ορκωμοσίας του νέου Περιφερειακού Συμβουλίου και οι πρώτες εξαγγελίες της περιφερειακής διοίκησης καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική για την «Νέα Πελοπόννησο» την ανάγκη διαφύλαξης του σημαντικού έργου που παράχθηκε τα τελευταία εννιά χρόνια, αλλά κυρίως του πολιτικού στάτους που είχε κερδίσει τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων η Πελοπόννησος, υπό την Αρχή του Πέτρου Τατούλη.» Αυτά σημειώνεονται σε δελτίο τύπου της παράταξης «Νέα Πελοπόννησος» και τονίζονται τα εξής:
«-Μίζερη και αναχρονιστική η αντίληψη της κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση γυρίζει την χώρα πίσω σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο άσκησης της εξουσίας από τις διάφορες παρέες.
Η «Νέα Πελοπόννησος» μένει σταθερά υπέρμαχος της άποψης για μια ανεξάρτητη αυτοδιοίκηση, με χαρακτηριστικά αυτόφωτης περιφερειακής διακυβέρνησης. Και στέκεται απέναντι στην μίζερη και αυταρχική αντίληψη του κ. Νίκα, ο οποίος στοχεύει στην υποβάθμιση του θεσμού, μετατρέποντας τον από εργαλείο προς όφελος των πολιτών στο μακρύ χέρι της κάθε κυβέρνησης, έρμαιο κι αυτόν στις αντιλήψεις μιας φοβικής κυβέρνησης που επιλέγει τον συγκεντρωτισμό ως μοντέλο διοίκησης της χώρας από μια κομματική παρέα φίλων του πρωθυπουργικού γραφείου.
-Με δυνάμεις καταστολής η πρώτη εμφάνιση Νίκα στην Πελοπόννησο.
Η «Νέα Πελοπόννησος» δεν χρειάστηκε ποτέ δυνάμεις καταστολής προκειμένου να διατηρηθεί αλώβητο το δημοκρατικό κεκτημένο. Η σημερινή παρουσία αστυνομικών χωρίς διακριτικά και στολή στον χώρο της ορκωμοσίας, οι οποίοι μάλιστα δεν δίστασαν να παρέμβουν, δημιούργησε εντάσεις αλλά κυρίως ερωτηματικά, τόσο ως προς τον ρόλο όσο και ως προς τους εντολείς τους.
-Σε αδιέξοδο από την πρώτη ημέρα η σκληρή κομματική υποψηφιότητα Νίκα που επιβλήθηκε άνωθεν.
Η «Νέα Πελοπόννησος» πίστεψε διαχρονικά στην ακομμάτιστη περιφερειακή διακυβέρνηση και υπηρέτησε τον άδολο ακομμάτιστο πατριωτισμό όλων των Πελοποννησίων. Η σκληρή κομματική υποψηφιότητα του κ. Νίκα, τον οποίο περιόδευσε προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε όλη την Πελοπόννησο, οδηγείται σε οδυνηρό αδιέξοδο, αφού σήμερα ο εκλεκτός του πρωθυπουργικού γραφείου θυμήθηκε δήθεν τις συνεργασίες που μέχρι χτες χλεύαζε, και πολύ γρήγορα λησμόνησε το κόμμα που τον ανέδειξε ,χωρίς να κάνει ούτε μισή αναφορά ούτε στον σημερινό ούτε στον χτεσινό του πρόεδρο.
-Καταλήγοντας:
Η μικροψυχία, ο χυδαίος λαϊκισμός, ο ανερμάτιστος λόγος, η συνεχιζόμενη απουσία σχεδίου και η πολιτική επιβίωση ελέω οικονομικών συστημάτων και συμβιβασμών σε κλειστά πολιτικά γραφεία μπορούν για λίγο να κρυφτούν και σύντομα αποκαλύπτονται. Αυτό έγινε σήμερα , από την τελετή ορκωμοσίας ήδη του Παναγιώτη Νίκα. Όλοι εκείνοι, σε επίπεδο εντός και εκτός Πελοποννήσου, που αγνοούν τα μαθήματα της κρίσης και θεωρούν σφαλερά ότι οι πολίτες χρειάζονται Μεσσίες και έχουν την πρόθεση να μας πισωγυρίσουν σε ένα συγκεντρωτικό σύστημα άσκησης της εξουσίας από τις πολιτικές ελίτ και τους πρωθυπουργικούς φίλους, θα βρουν την «Νέα Πελοπόννησο» έτοιμη να υπερασπιστεί όχι το χτες μόνο, αλλά και το αύριο της Πελοποννήσου. Οι χιλιάδες ελευθερόφρονες πολίτες που αντιστάθηκαν στις κομματικές πιέσεις, αλλά και σε κάθε εκβιασμό, όπως και εκείνοι που αντιλαμβάνονται ότι οι κοινωνίες προχωρούν χωρίς φοβίες και με τόλμη προς το μέλλον τους, χωρίς κομματικούς πάτρωνες, θα μας βρίσκουν πάντα πρόθυμους και μαχητικούς εκφραστές.
Στη «Νέα Πελοπόννησο» είμαστε παρόντες, ενωμένοι και πιο δυνατοί από κάθε άλλη φορά, όχι μόνο για να εγγυηθούμε το έργο μας, αλλά για να αναδείξουμε ως κυρίαρχο αφήγημα της χώρας τον άδολο και τον ακομμάτιστο πατριωτισμό που θα ενώσει όλους τους Έλληνες, μακριά από τον ρεβανσισμό των πολιτικών φατριών και των οικονομικών τζακιών.»
Ο Τάκης Καρβέλας ορκίστηκε νέος Δήμαρχος Πύλου Νέστορος. Σε μία συγκινητική τελετή στον προαύλιο χώρο της οικίας του Κ. Τσικλητήρα, τόσο ο νέος δήμαρχος όσο και τα μέλη του νέου Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων, ορκίστηκαν προκειμένου να αναλάβουν επίσημα καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.
Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:45
Αναλυτικό ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων της Τηλεόρασης BEST
Ημέρες παρεμβάσεων στον αγροτικό τομέα και μετά τα σύκα, τα νέα είναι καλά και για την σταφίδα. Νέα που σχετίζονται με την πολύ καλή παραγωγή και ποιότητα, αλλά και την τιμή που σκαρφαλώνει στο 1,5 ευρώ το κιλό. Πάντως από την Ένωση Μεσσηνίας ζητούν να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να καλύπτει και τις αρκετές καταστροφές που και φέτος έχουν σημειωθεί από τους αγριόχοιρους. Μέσα στα υπόλοιπα ανακοινώθηκε και το πρόγραμμα παραλαβής.
Με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αντώνιο Οικονόμου συναντήθηκε ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με τους οποίους συζήτησε την παραχώρηση στρατοπέδων στην Τρίπολη, την Κόρινθο και το Ναύπλιο, άμεσα, για τη στέγαση Υπηρεσιών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Την επόμενη εβδομάδα, ο Π. Νίκας θα υποβάλει έγγραφο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με τις ανάγκες της Περιφέρειας σε τετραγωνικά μέτρα κτηριακών εγκαταστάσεων ανά πρωτεύουσα, ώστε να υπογραφεί χρησιδάνειο.
Αναφορικά με την Καλαμάτα, συζητήθηκε η παραχώρηση οικοπέδου από το Δήμο για την ανέγερση κτηρίου Στρατιωτικού Μουσείου, με την οικονομική συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, με τον οποίο συζήτησαν μεγάλα ζητήματα υποδομών που απασχολούν το Δήμο Καλαμάτας, τη Μεσσηνία και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως είναι το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, το τρένο, οι δρόμοι Καλαμάτας – Ριζομύλου, Ριζομύλου – Πύλου – Μεθώνης και Ριζομύλου – Κορώνης. Επίσης, ο Π. Νίκας ενημέρωσε τον Κ. Καραμανλή για το φυσικό αέριο. Σύντομα ο Υπουργός θα επισκεφθεί την Πελοπόννησο.
Σημειώνεται ότι η άποψη του Παναγιώτη Ε. Νίκα για το δρόμο Καλαμάτας – Ριζομύλου – Πύλου – Μεθώνης παραμένει σταθερή.
Μία νέα αυτοδιοικητική εποχή ξεκινά στο Δήμο Καλαμάτας, με το νέο Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο να ορκίζεται και να αναλαμβάνει τα ηνία του Δήμου σε μία κρίσιμη περίοδο, με τις προκλήσεις πολλές όπως επίσης και τα ανοιχτά ζητήματα…
«Η σύνθεση, η συνεργασία, η συνεννόηση αποτελούν μονόδρομο για όλους. Τα προβλήματα άλλωστε είναι κοινά κι έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε», τόνισε ο Θανάσης Βασιλόπουλος και συμπλήρωσε: «Ως Δήμαρχος και ως νέα Δημοτική Αρχή είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ομαλή πορεία της πόλης και των χωριών μας, είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε τη συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής που έχει καταγραφεί και δεν αμφισβητείται.
Όλοι μαζί, πρέπει να προσθέσουμε στην κοινή προσπάθεια. Να συμβάλουμε στην επιτάχυνση της προόδου. Να καλλιεργήσουμε όλες εκείνες τις ιδέες που μπορούν να απογειώσουν την περιοχή μας».
Μήνυμα συνεργασίας
Ξεκάθαρο και το μήνυμα να συνεργασία, με τον Θ. Βασιλόπουλο να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κανείς δεν περισσεύει και ως δημοτική αρχή να είστε βέβαιοι ότι όλοι όσοι επιθυμούν, θα αξιοποιηθούν, ακόμα και σε θέσεις ευθύνης. Είναι μία δέσμευση που προεκλογικά έδωσα και που πιστεύω βαθιά. Είναι η ώρα να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν.
Στο Δήμο Καλαμάτας δεν πρέπει να ανθίσει ο λαϊκισμός και είμαι βέβαιος, ότι το νέο Δημοτικό Συμβούλιο θα κρατήσει σε υψηλό επίπεδο την κάθε συζήτηση.
Στόχος μου το Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ήταν και παραμένει το κυρίαρχο όργανο, να αποτελέσει το σημείο αναφοράς για την χάραξη πολιτικής και όχι έναν τόπο άγονων αντιπαραθέσεων χάριν της επικοινωνίας.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση και καθήκον από τη θέση του ο καθένας να υπηρετήσουμε τον τόπο αυτό και τους δημότες του Δήμου Καλαμάτας προασπίζοντας τα συμφέροντά τους.
Την προεκλογική περίοδο ο κάθε συνδυασμός προσπάθησε και ανέδειξε, με βάση τις προτεραιότητες που έθετε, τα προβλήματα που κατά την εκτίμησή του αντιμετωπίζει η πόλη. Τώρα ξεκινά η περίοδος, Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι κατά την οποία καλούμαστε να συγκλίνουμε άμεσα , σε όσα θέματα συμφωνούμε, και να εργαστούμε από κοινού για το καλό του Δήμου μας, τώρα χωρίς πολλά λόγια, αλλά με πράξεις.
Σας καλώ να σταθούμε στην ίδια πλευρά, δρομολογώντας όλα εκείνα που ο τόπος απαιτεί. Σας καλώ να εργαστούμε για έναν καλύτερο τόπο για τα παιδιά μας».
Προτεραιότητες
Αναφορές του νέου Δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου και στις προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής. Στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Έχοντας ως βάση το μεγάλο έργο το οποίο έχει συντελεστεί τα προηγούμενα έτη στον Δήμο μας, οφείλουμε και πρέπει να καινοτομήσουμε, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ελκυστικό και ανθρώπινο στο οποίο θα αποτυπώνεται η νέα σύγχρονη αντίληψη τόσο για την πόλη όσο και τις κοινότητες του Δήμου μας.
Οφείλουμε να παρέμβουμε στην διαμόρφωση της νέας φυσιογνωμίας της πόλης αναδεικνύοντας το παράκτιο μέτωπο.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε το τουριστικό προϊόν, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας τον τόπο μας ως έναν ιδανικό προορισμό 365 ημέρες το χρόνο.
Οφείλουμε να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια με συγκεκριμένες παρεμβάσεις στην ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας, στην προβολή των σπουδαίων αρχαιολογικών μας χώρων και στην υποστήριξη των μεγάλων αθλητικών αλλά και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων .
Οφείλουμε να προάγουμε τις νέες τεχνολογίες παντού. Από την διοικητική εξυπηρέτηση των πολιτών μέχρι την ψυχαγωγία, την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την παραγωγή.
Οφείλουμε να είμαστε ένας δήμος αλληλέγγυος και ανθρώπινος, με έμφαση στην κινητικότητα και τις λειτουργίες του.
Οφείλουμε να είμαστε ένας δήμος προσβάσιμος και καθαρός, που προάγει τον εθελοντισμό, τον αθλητισμό, ενισχύει την καλλιτεχνική παιδεία, στηρίζει την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα, προβάλει τα τοπικά προϊόντα.
Οφείλουμε να υλοποιήσουμε όσα έργα χρειάζεται για την εξασφάλιση της αυτάρκειας σε νερό, για τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με έργα καθημερινότητας, οδοποιίας, πεζοδρομίων, παιδικών χαρών αλλά και δομών υπηρεσιών εκπαίδευσης, που αναβαθμίζουν και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας αλλά και των επισκεπτών».
«Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά…»
Κλείνοντας ο κ. Βασιλόπουλος έστειλε το δικό του μήνυμα, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της θέσης του Δημάρχου Καλαμάτας, σας υπόσχομαι ότι θα τιμήσω τον όρκο που μόλις έδωσα για ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και σε καθένα από σας χωριστά.
Τόσο εγώ, όσο οι συνεργάτες μου αλλά και όσοι θα υπηρετούν σε θέσεις ευθύνης, σε καθημερινή βάση θα είμαστε στη διάθεση του κάθε συνδημότη μας.
Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Έχουμε πλήρη επίγνωση των ευθυνών που επωμιστήκαμε. Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε σκληρά για να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των συνδημοτών μας.
Και στο σημείο αυτό καλώ όλους τους συνδημότες μας, ανεξάρτητα τι ψήφισαν ή τι στήριξαν, να σταθούν δίπλα μας, όχι σε μας, στο Δήμο Καλαμάτας, να γίνουν αρωγοί, συμπαραστάτες, προκειμένου όλοι μαζί να καταφέρουμε ακόμα περισσότερα».
Έξω από τον χώρο είχαν βρεθεί από νωρίς εκπρόσωποι σωματείων και εργαζόμενοι αλληλέγγυοι στον αγώνα των συμβασιούχων της ΔΕΥΑΚ. Σε αυτούς μάλιστα απευθύνθηκε και ο νέος Δήμαρχος Καλαμάτας