Pages

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

“Πρωταθλητές” σε τσιγάρο και φαγητό οι Eλληνες


Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας κυμαίνονται αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Πρωταθλητές στο κάπνισμα και την παχυσαρκία που αποτελούν βασικές αιτίες εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου αναδεικνύονται οι Ελληνες στην Ευρώπη. Την ίδια στιγμή, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία στη χώρα μας κυμαίνονται αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν, μεταξύ άλλων, σε ημερίδα με θέμα “Τα Ασκληπιεία και η Ιπποκράτειος Ιατρική” που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο συνεδριακό κέντρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων, με υπεύθυνο για την οργάνωση τον ειδικό παθολόγο Κωνσταντίνο Αρχοντάκη, υπό την αιγίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου Χανίων και τη συνεργασία του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων.
Μιλώντας με θέμα «Κριτική προσέγγιση του δυτικού τρόπου ζωής» ο οικονομολόγος υγείας Δημήτρης Μπατάκης σημείωσε ότι η συχνή εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και καρκίνου στην Ελλάδα σχετίζεται με την υιοθέτηση του δυτικού τρόπου ζωής. «Μιλάμε για κακή διατροφή και έλλειψη φυσικής άσκησης, ενώ έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά καπνιστών στην Ε.Ε. (27% στην Ελλάδα) και παχυσαρκίας (56%), ενώ η παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας αυξήθηκε από το 2001 έως το 2014 κατά 50%. Όλα αυτά προκαλούν καταστροφικές δαπάνες για την υγεία», υπογράμμισε ο κ. Μπατάκης και τόνισε την ανάγκη να υπάρξει αλλαγή του τρόπου ζωής και να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι η Ελλάδα δαπανά το 5% του ΑΕΠ για την υγεία την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7%. «Οι δαπάνες για την υγεία πρέπει να αυξηθούν καθώς -δυστυχώς- στα χρόνια της οικονομικής κρίσης οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν αισθητά. Παράλληλα, χρειαζόμαστε εθνικό σχέδιο δράσης για τον περιορισμό της παχυσαρκίας και αυστηρή εφαρμογή της αντικαπνιστικής νομοθεσίας», ανέφερε ο κ. Μπατάκης.

“ΜΥΣΤΙΚΑ” ΑΙΩΝΩΝ

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναδείχθηκε ο φαρμακευτικός πλούτος, βοτάνων και άλλων φυσικών στοιχείων, που κληροδότησε η ιατρική της αρχαίας Ελλάδας στον δυτικό πολιτισμό. Ο οδοντίατρος Σάκης Κουβάτσος που μίλησε με θέμα «Οι ιατροφαρμακευτικές ιδιότητες και οι χρήσεις μαστίχας Χίου και άλλων ρητινών από την αρχαιότητα έως σήμερα» τόνισε ότι πολλά υλικά από αυτά αξιοποιούνται μέχρι σήμερα.

«Η ανθρωπότητα επέζησε μέσα στο πέρασμα των αιώνων χάρη στη σωστή διατροφή και τη χρήση των θεραπευτικών βοτάνων κι όχι γιατί υπήρχαν χημικά φάρμακα που εμφανίστηκαν τα τελευταία 100 χρόνια», τόνισε ο κ. Κουβάτσος, ενώ σε σχέση με το αν και πως η σύγχρονη φαρμακοβιομηχανία εκμεταλλεύεται αυτό τον πλούτο σχολίασε: «Όταν η βιομηχανία μπορεί να ελέγξει την παραγωγή και να της αποδώσει κέρδος είναι ανοιχτή απέναντι σ’ αυτό τον πλούτο. Ωστόσο, αυτό που δεν γίνεται και χρειάζεται είναι να ενημερώνεται ο πληθυσμός και να είναι μέσα στην παιδεία του το πως χρησιμοποιείται η τροφή ως θεραπευτικό μέσο και πως μπορεί να προλάβει τις ασθένειες αντί να αποκαθιστά αργότερα την υγεία του».
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Χανίων Τάσος Βάμβουκας μιλώντας στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιστρέψει η σύγχρονη ιατρική και φαρμακευτική στις ρίζες της και τη γνώση που είχε συσσωρευτεί στην αρχαιότητα. «Ο Ιπποκράτης έλεγε ότι καλύτερα εάν δεν είμαστε βέβαιοι για μια πάθηση να μην κάνουμε κάποια θεραπεία γιατί μπορεί να έχουμε ένα πιο αρνητικό αποτέλεσμα. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκεφτούμε σε μια εποχή που γίνεται αλόγιστη χρήση φαρμάκων και υπερκατανάλωση αντιβιοτικών», επεσήμανε ο κ. Βάμβουκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου