Pages

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Ξενοδοχείο, η οικία Φέρμορ στην Καρδαμύλη

Μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουν στην κατοικία του διάσημου συγγραφέα Πάτρικ Λι Φέρμορ στην Καρδαμύλη, θα έχουν οι λάτρεις του Βρετανού περιηγητή που έχει συγκριθεί με τον Τζέιμς Μποντ και τον Ιντιάνα Τζόουνς.
Ο Πάτρικ Λι Φέρμορ ήταν μεγάλος θαυμαστής και εραστής της Ελλάδας. Ως μέλος της Βρετανικής Στρατιωτικής Αποστολής στην χώρα μας, έπαιξε εξέχοντα ρόλο στην Κρητική αντίσταση κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην δεκαετία του 1960, ο Λι Φέρμορ με την σύζυγό του Τζόαν, επέλεξαν να περάσουν το υπόλοιπο της ζωής τους στην Ελλάδα και να χτίσουν το σπίτι τους στην ειδυλλιακή παραθαλάσσια πόλη της Καρδαμύλης, δίνοντας μεγάλη αγάπη και προσοχή.

Åãêáßíéá ôçò ïéêßáò ðïõ äþñéóáí ïé Patrick êáé Joan Leigh Fermor óôï Ìïõóåßï ÌðåíÜêç, áðü ôïí Ðñüåäñï ôçò Äçìïêñáôßáò Ðñïêüðç Ðáõëüðïõëï ôï ÓÜââáôï 19 Ïêôùâñßïõ 2019.
(EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Μάλιστα, ο συγγραφέας σχεδίασε την παραμυθένια αυτή οικία μαζί με τον αρχιτέκτονα Νίκο Χατζημιχάλη ενώ η σύζυγός του, ανέλαβε τον κήπο. Από τις πύλες της έχουν περάσει πλήθος μποέμ καλλιτεχνών και διανοούμενων από την δεκαετία του 1970 μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90. Και τώρα, για πρώτη φορά σε 10 χρόνια, ανοίγει ξανά τις πόρτες της.
Η έμπνευση για την κατοικία οφείλεται εν μέρει στα ταξίδια του Πάτρικ Λι Φέρμορ. Σε ηλικία περίπου 20 ετών, είχε πάει με τα πόδια από την Ολλανδία έως την Κωνσταντινούπολη και ερωτεύτηκε μια Ρουμάνα πριγκίπισσα. Γι’ αυτό και ένα από τα δωμάτια έχει διαμορφωθεί σαν ένα από τα αγαπημένα της δωμάτια στο οικογενειακό της κάστρο, με ένα τουρκικού-στυλ τζάκι και καναπέ.
Στο σπίτι αυτό, έγραψε πολλά από τα διάσημα βιβλία του, όπως η «Μάνη» και η «Ρούμελη», με τους θαυμαστές του να τον περιγράφουν ως ένα μείγμα «Ιντιάνα Τζόουνς, Τζέιμς Μποντ και Γκράχαμ Γκριν». Κι όπως είναι λογικό, το σπίτι είναι γεμάτο βιβλία και ήσυχες γωνίες γραφής, αλλά ταυτόχρονα είναι ιδανικό για διασκέδαση αποτελώντας στο παρελθόν πηγή πολλών θαυμάσιων πάρτι. Υπάρχουν ιστορίες για βραδινά πάρτι κάτω από τα αστέρια, με άφθονο ελληνικό κρασί και έναν βράχο στην άκρη της θάλασσας με το όνομα «Τζερόνιμο» για να μπορεί να κάνει κάποιος άλματα στον ωκεανό. Το σπίτι ήταν στέκι μελών βασιλικών οικογενειών και διπλωματών, συγγραφέων και πολιτικών, ένα ανεπίσημο σαλόνι στο δικό του μικρό νησί.
Και παρόλο που η κατοικία έκλεισε μετά τον θάνατο του Πάτρικ Λι Φέρμορ το 2011 (η σύζυγός του Τζόαν πέθανε το 2003), άνοιξε πριν λίγο καιρό, αφού ανακαινίστηκε πλήρως με τη συνδρομή του Ιδρύματος Νιάρχος. Ο συγγραφέας δώρισε την οικία του στο Μουσείο Μπενάκη και αποτέλεσε όραμα του διευθυντή του μουσείου Αγγελου Δεληβορριά. Αυτό το όραμα και η επιθυμία του Φέρμορ βρήκαν υποστήριξη από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και πλέον η οικία ανακατασκευάστηκε και αποτελεί ένα διεθνές κέντρο ανθρώπων του πνεύματος.

Το 1996, ο Πάτρικ Λι Φέρμορ και η σύζυγός του, Τζόαν κληροδότησαν την κατοικία τους στο Μουσείο Μπενάκη, με την ρητή επιθυμία να φιλοξενεί το σπίτι διανοούμενους και μελετητές που επιθυμούσαν να εργαστούν ή να μελετήσουν σε ένα εμπνευσμένο περιβάλλον. Ο Βρετανός συγγραφέας, παραχώρησε επίσης το δικαίωμα να νοικιάζεται το ακίνητο για περίοδο τριών μηνών τον χρόνο. Στο πλαίσιο αυτό, το μουσείο θα διασφαλίσει την διατήρηση της κατοικίας και του περιεχομένου του και θα επιτρέψει στο κοινό να έχει πρόσβαση στο ακίνητο, ενώ για κάποιες ημέρες τους καλοκαιρινούς μήνες, (Ιούνιο έως Αύγουστο), ολόκληρη η ιδιοκτησία μπορεί να νοικιάζεται μέσω των Aria Hotels, που ειδικεύονται στην παροχή αυθεντικών καταλυμάτων σε ανακαινισμένες, ιστορικές ελληνικές ιδιοκτησίες.
Το σπίτι του Πάτρικ Λι Φέρμορ και της συζύγου του, που με τόση αγάπη έφτιαξαν, θεωρείται – και όχι άδικα – ένα από τα ομορφότερα ακίνητα στην Ελλάδα. Μέσα σε έναν πλούσιο μεσογειακό κήπο με κυπαρίσσια, ελαιόδεντρα, αρωματικούς θάμνους, λευκές πικροδάφνες και αγριολούλουδα που φτάνουν μέχρι την θάλασσα, βρίσκονται τρία πέτρινα κτίρια: το κύριο σπίτι με τρεις σουίτες, το στούντιο του συγγραφέα ακριβώς δίπλα του, το οποίο έχει μετατραπεί στο Παραδοσιακό Σπίτι, καθώς και ο Ξενώνας, δίπλα στο κεντρικό κτίριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου