Pages

Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

ΤΟ ΚΟΙΤΑΣΜΑ..ΛΕΒΙΑΘΑΝ ΚΑΙ Ο ΣΚΛΗΡΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Ο
"Λεβιάθαν" της Μεσογείου Το γιγάντιο κοίτασμα φυσικού αερίου "Λεβιάθαν" που έχει εντοπιστεί στη Μεσόγειο, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Κύπρο, είναι το κλειδί για τις γεωπολιτικές αλλαγές στην περιοχή. Η αντίδραση της Τουρκίας στο "Μεγάλο Παιγνίδι" Μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα θαλάσσια σύνορα Κύπρου – Ισραήλ φαίνεται πως οδηγούν σε τροχιά αλλαγών τις γεωπολιτικές συμμαχίες στην περιοχή, καθιστώντας δυνατή τη δημιουργία ισχυρού άξονα που θα περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ και αποδεικνύοντας ότι η επίσκεψη του Μπεντζαμίν Νετανιάχου στην Ελλάδα, μόνο συμπτωματική δεν ήταν. 
 Οι χρόνιες αντιπαραθέσεις Άγκυρας- Τελ Αβίβ που έχουν προκαλέσει δυσφορία στην Ουάσιγκτον, αποτελούν ευκαιρία επίδειξης δύναμης ισχύος για την Αθήνα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως η προσέγγιση με το Ισραήλ δεν είναι συγκυριακή, αλλά καλά σχεδιασμένη και δεν περνά μέσα από τις σχέσεις με την Τουρκία. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον ενημερώθηκε από πρώτο χέρι για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Μπεντζαμίν Νετανιάχου στην Ελλάδα με τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον. 
 Το κοίτασμα Λεβιάθαν, το κλειδί Η άρνηση της Τουρκίας να ευθυγραμμιστεί με επιλογές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, αλλά και η νέα επεκτατική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή, αναγκάζουν το Ισραήλ να επανεξετάσει τις συμμαχίες του στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της προκρίνει την ελληνοϊσραηλινή προσέγγιση, καθώς και τον στρατηγικό χώρο που προσφέρει η Ελλάδα στο Ισραήλ. Το Ισραήλ αναζητά ευκαιρία κατοχύρωσης δύναμης στην Ανατολική Μεσόγειο και το κοίτασμα φυσικού αερίου (Λεβιάθαν), 300 δισ. κυβικών μέτρων, που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου- Ισραήλ αποτελεί πραγματική ευκαιρία για την ένωση δυνάμεων Τελ Αβίβ, Λευκωσίας και Αθήνας. Βέβαια, όσο κι αν η Αθήνα επιθυμεί να δείξει προς τα έξω ότι η προσέγγιση με το Ισραήλ είναι ανεξάρτητη από τις σχέσεις με την Τουρκία, διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι οι βόλτες τουρκικών ερευνητικών σκαφών στην Ανατολική Μεσόγειο και οι έρευνες του "Πίρι Ρέις" σε κομμάτια της ελληνικής και της κυπριακής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελλόριζου τον περασμένο μήνα δεν είναι καθόλου συμπτωματικά και δείχνουν ότι η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να μείνει εκτός της μοιρασιάς της ενεργειακής πίτας. 
 Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, η Κύπρος από την πλευρά της δηλώνει ότι έχει στα σκαριά συμφωνία με το Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ενώ με τις ενεργειακές συμφωνίες που έχει συνάψει με τον Λίβανο, τη Συρία και την Αίγυπτο βρίσκεται ήδη ένα βήμα μπροστά. Η αμερικανική εταιρεία Νoble Εnergy ήδη διεξάγει έρευνες στο κοίτασμα Λεβιάθαν, ενώ η ίδια εταιρεία ερευνά και τα κοιτάσματα που έχουν εντοπιστεί στο γειτονικό Ισραήλ. Να σημειωθεί ότι το κέρδος μιας επικείμενης ελληνοϊσραηλινής συνεργασίας για την ελληνική πλευρά θα είναι η ενίσχυση των συντελεστών διπλωματικής ισχύος έναντι της Τουρκίας, ενώ θα διαμορφωθεί ένας φιλοδυτικός άξονας στην περιοχή με σταθερές προοπτικές έναντι των ισλαμικών και αντιδυτικών αξόνων που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία και τέλος, θα εξασφαλιστούν προσβάσεις στο ισχυρό αμερικανοεβραϊκό λόμπι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου