Pages

Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

ΜΕ κόντρες η ενημέρωση για το 5G στην Καλαμάτα

Με τη συμμετοχή 4 ειδικών επιστημόνων πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο αμφιθέατρο Φιλαρμονικής, η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Καλαμάτας για το 5G, με θέμα “Η Καλαμάτα απέναντι στις τεχνολογικές προκλήσεις”.
Ομιλητές ήταν  οι: Χρήστος Ανδρεΐκος Digital Transformation & Innovation Director, Οργανισμός Found.ation. Θοδωρής Σαμαράς καθηγητής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής, Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών, μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ε.Ε. (SCENIHR) αρμόδια για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία. Ευάγγελος Γεωργίου πυρηνικός γιατρός, ομότιμος καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών και ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ευθύμιος Καραμπέτσος προϊστάμενος γραφείου μη ιοντιζουσών ακτινοβολιών της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Οι επιστήμονες εμφανίστηκαν καθυσηχαστικοί για τις επιπτώσεις του  5G στην υγεία , ενώ από τη συζήτηση δεν έλλειψαν και οι εντάσεις.
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
Της  Συντονιστικής Επιτροπής της Περιβαλλοντικής – Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας
στην ημερίδα του Δήμου Καλαμάτας για το 5G:
“Με δεδομένο ότι…:
  • …έως σήμερα η Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από τις μη ιονίζουσεςακτινοβολίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Υγεία, το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τον καρκίνο και το Ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα Reflexέχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην υγεία και για πιθανές επιπτώσεις στο DNA, χαρακτηρίζοντας την«Πιθανώς Καρκινογόνο» και συστήνοντας τον περιορισμό της έκθεσηςιδίως σε παιδιά εγκύους και ασθενείς….
  • …από το 2011 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία «Πιθανώς Καρκινογόνο», ενώ στις αρχές του 2020 προκήρυξε τημεγάλη ιατρική/βιολογική έρευνα για τη μελέτη και εις βάθος διερεύνηση των επιπτώσεων της νέας τεχνολογίας 5Gστη δημόσια υγεία και στα οικοσυστήματα (γι’ αυτό εξάλλου οι εταιρείες πιέζουν για την άμεση εφαρμογή της, αλλά οι περισσότερες χώρες την «παγώνουν» περιμένοντας τα αποτελέσματα αυτά)…
  • …στην Ελλάδα έχουμε ως όριο εκπομπής α 7.000.000 μW/m² και 6.000.000 για ευαίσθητες ομάδες (σχολεία, νοσοκομεία κλπ), στην Ιταλία πχ 100.000 μW/m², ενώ εντός του Ευρωκοινοβουλίου η επιτρεπόμενη συνολική ακτινοβολία (από όλες τις πηγές!) είναι 100 μW/ m²…
  • …πάμπολλες μελέτες επιστημόνων καταδεικνύουν ότι το δίκτυο 5Gδεν είναι καθόλου αθώο (όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι εμπνευστές και διακινητές του) ενώ  οι ίδιοι οι πολιτικοί και οικονομικοί φορείς της εγκατάστασης της νέας αυτής -αδοκίμαστης ως προς τα αποτελέσματα στην υγεία- γενιάς δικτύων, παραδέχονται ότι ποτέ δεν το μελέτησαν από ιατρική σκοπιά…
  • …τα κράτη μέλη της Ε.Ε, Ιταλία,Ολλανδία,Δανία, Ελβετία, Βέλγιο πήραν ήδη μέτρα επιβράδυνσης της εισαγωγής της τεχνολογίας 5G θέλοντας προληπτικά να προστατέψουν τους πολίτες τους από πιθανούς κινδύνους για την υγεία, καθώς η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. σε επίσημες αναφορές των επιτροπών της διαπιστώνει το θολό τοπίο αναφορικά με τις επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας, αφού δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε πραγματικό περιβάλλον, δηλαδή σε πραγματικές συνθήκες.
Ενόψει όλων αυτών :
  1. Σας διευκρινίζουμε ότι δεν είμαστε “τεχνοφοβικοί” όπως μας κατηγορούν, όλοι έχουμε κινητά και χρησιμοποιούμε την τεχνολογία (με αυξημένη προσοχή όσον αφορά τα ασύρματα δίκτυα), απλώς θέλουμε πριν από την εφαρμογή της 5G να μελετηθεί αυτή η νέα γενιά ασύρματων δικτύων από ιατρική σκοπιά, επισήμως, για βλάβες υγείας.
  2. Θεωρούμε ότι το επιχείρημα «αφού θα εγκατασταθούν πολλές κεραίες παντού, ανά 50-100 μ., θα είναι μικρής ισχύος, άρα αβλαβείς» δεν ευσταθεί, διότι όπως επισημαίνουν πολλοί ανά τον κόσμο ειδικοί επιστήμονες, συνάδελφοί σας, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία της 5G έχει εντελώς διαφορετική “γεωμετρία”, δηλαδή ιδιότητες (πολικότητα, πυκνότητα κ.λπ.) από τα προηγούμενα ασύρματα δίκτυα 4G, 3G κ.λπ. και θα επιφέρει, κατά πάσα πιθανότητα, ακόμη περισσότερες βλάβες, δεδομένου μάλιστα ότι οι παλιές κεραίες (έντεκα χιλιάδες ανά την ελληνική επικράτεια, αδειοδοτημένες ή όχι) δεν θα καταργηθούν. Θα υπάρξει δηλαδή πληθώρα ακτινοβολιών και, αν συνυπολογίσουμε και τους χιλιάδες δορυφόρους, που θα εγκατασταθούν στο Διάστημα στραμμένοι προς τη Γη, για να εξυπηρετηθεί η 5G, αντιλαμβανόμαστε πόσο θα επιβαρυνθεί το περιβάλλον και η υγεία μας.
  3. Ως εκ τούτου μιλάμε για δυο διακριτά ζητήματα το ένα της κυβερνοασφάλειας και το άλλο της υγείας, επομένως κρίνουμε σκόπιμο να ξεκαθαρίσετε στον κόσμο ότι η σημερινή ημερίδα έχει καθαρά σκοπό την ενημέρωση από τεχνολογικής άποψης.
  4. Παρακαλούμε όπως απαντήσετε στα παρακάτω εύλογα ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ μας, τα οποία θέτουμε υπόψη σας σήμερα εγγράφως, μετά από την απόρριψη του αιτήματος των δημοτών της Καλαμάτας να παραστούν στη σημερινή ημερίδα ερευνητές – επιστήμονες με πρωτότυπες μελέτες και έρευνες αναφορικά με τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στον άνθρωπο, στην υγεία του και το περιβάλλον.
  5. Η απόρριψη του δίκαιου αιτήματος μας, μετά από την κατάφωρη διάψευση των προς εμάς υπεσχημένων την 2η/12/2019, καθιστά αδύνατη αλλά και ανούσια τη συμμετοχή μας στην παρούσα ημερίδα. Για το λόγο αυτό σας καταθέτουμε, δια του νομίμου εκπροσώπου μας, εκ των προτέρων τη θέση μας και τα εύλογα ερωτήματα μας, που θέτουμε ενώπιον σας και αναμένουμε τις απαντήσεις σας. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε με την επιστημονική σας επάρκεια να μας διαβεβαιώσετε ότι η εν λόγω τεχνολογία δεν θα έχει καμία επίπτωση στην υγεία μας, το οποίο είναι και το ζητούμενο.
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ:
1) Εσείς σήμερα μπορείτε να βεβαιώσετε τους κατοίκους της Καλαμάτας ότι από τα έως τώρα δεδομένα και μελέτες η νέα τεχνολογία δεν έχει επιπτώσεις στην υγεία;
2) Στην περίπτωση που αυτό ισχύει, θα θέλαμε δημόσια να μας παρουσιάσετε τις μελέτες  που έχουν γίνει αναφορικά με την τεχνολογία 5Gκαι οι οποίες δεν εμφανίζουν ή εμφανίζουν μη σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τις πηγές τους, καθώς και πού αυτές έχουν δημοσιευτεί.
3) Παρακολουθείτε τις επιστημονικές εξελίξεις διότι οι ίδιοι προσωπικά κάνετε έρευνα στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στον άνθρωπο; Διεξάγετε δηλαδή πειράματα;
4) Γνωρίζετε αν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους της εν λόγω τεχνολογίας; Διότι, λαμβάνοντας υπόψη τα πορίσματα της ΕΕ έως σήμερα, οι όποιες έρευνες έχουν γίνει σε εργαστηριακό περιβάλλον. Παρακαλούμε πείτε μας τις έρευνες που έχουν γίνει και τα πορίσματά τους σε πραγματικό περιβάλλον.
5) Στην περίπτωση που δεν έχουν γίνει ακόμα ή που δεν υπάρχουν πορίσματα από τα οποία να προκύπτουν οι επιπτώσεις ή όχι στην υγεία, συμφωνείτε ότι με την πιλοτική εφαρμογή της εν λόγω τεχνολογίας, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί σε πραγματικό περιβάλλον, εμείς γινόμαστε αντικείμενο έρευνας χωρίς τη συναίνεσή  μας;
6) Σήμερα παρουσιάζετε μετρήσεις από το Δημόκριτο, οι οποίες σαφώς είναι άνευ αντικειμένου, καθώς δίκτυο 5G στην πόλη μας δεν υπάρχει. Για ποιο λόγο λοιπόν οι μετρήσεις αυτές παρουσιάζονται σε μια ημερίδα που αφορά την 5G τεχνολογία;
Παράλληλα, εγείρονται πολλά ζητήματα καθώς ερευνητές και δικαστήρια αμφισβητούν τα όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που έχουν τεθεί διεθνώς από τους οργανισμούς. Εκατοντάδες επίσης μελέτες τεκμηριώνουν ότι δεν είναι ακίνδυνη η έκθεση στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των υφιστάμενων οδηγιών και τεθέντων ορίων. Εφιστούμε, τέλος, την προσοχή όλων στις μελέτες που καταδεικνύουν σύγκρουση συμφερόντων σε χρηματοδοτούμενες από εταιρίες κινητής τηλεφωνίας έρευνες. Για τον λόγο αυτόν θέτουμε ενδεικτικά υπ΄ όψιν σας την πρόσφατη κριτική του βιβλίου του καθηγητή Joel M. Moskowitz[1] «TheTriumphofDoubtExposestheDisinformationPlaybookinAction» (συνημμένο 1).
Προς ενίσχυση των ανωτέρω συνυποβάλλουμε (συνημμένο 2) και την επιστημονική γνώμη της  Γραμματέως της Συντονιστικής Επιτροπής της Περιβαλλοντικής-Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας, Στέλλας  Χριστοπούλου, Πληροφορικός Υγείας, Ph.D., Λέκτορας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και ελπίζουμε να φανεί χρήσιμη  σ’ έναν εποικοδομητικό διάλογο και στη λήψη των ορθών αποφάσεων από το Δήμο της Καλαμάτας.
 Με εκτίμηση,
Η Συντονιστική Επιτροπή
της Περιβαλλοντικής – Πολιτιστικής Ένωσης Μεσσηνίας”
Επίσης η Στέλλα Χριστοπούλου Πληροφορικός Υγείας, Ph.D., Λέκτορας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Γραμματέας  της Συντονιστικής Επιτροπής της  Περιβαλλοντικής-Πολιτιστικής  Ένωσης Μεσσηνίας αναφέρει:
“ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΓΕΙΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ 5GΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 21/2/2020
 Κατ’ αρχήν θεωρώ σημαντικό το ότι γίνεται μια τέτοια ημερίδα στην πόλη μας την Καλαμάτα και χαίρομαι ιδιαίτερα που σ’ αυτήν καλούνται να μιλήσουν εξαιρετικοί επιστήμονες και με αναγνωρισμένο επιστημονικό έργο.
Το ζήτημα ωστόσο που καλείται να αντιμετωπίσει αυτή η ημερίδα είναι ακανθώδες και κρίσιμο και σε κάθε περίπτωση η μελέτη και οι απόψεις των επιστημόνων είναι σημαντικές και βαρύνουσες για τις αποφάσεις που κάθε φορά λαμβάνει η πολιτεία.
Τα παρακάτω ζητήματα που εκθέτω ελπίζω να συμβάλουν έτι περαιτέρω στον γόνιμο διάλογο και στις αποφάσεις που θα λάβει ο Δήμος για το θέμα της εφαρμογής της 5Gστην πόλη μας.
 Ζήτημα 1α& 1β:Εξόσων έχω αντιληφθεί η 5G εφαρμόσθηκε για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα και σε συγκεκριμένο χώρο στην Καλαμάτα. Μετρήσεις έγιναν και γίνονται και σήμερα (αλλά εφαρμόζεται σήμερα η 5G στην πόλη μας;) προκειμένου να γνωρίζουν οι αρμόδιοι τις τιμές εκπομπής ακτινοβολίας. Προφανώς μελέτη για τις επιπτώσεις στην υγεία του πληθυσμού στην Καλαμάτα δεν έγιναν ούτε γίνονται, πράγμα που είναι και το ζητούμενο για τον πολίτη της πόλης μας. (Κατά πόσον τα τεθέντα όρια στις τιμές των μετρήσεων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας αποτελούν θέσφατο είναι ένα άλλο ζήτημα καισ’ αυτό αναφέρομαικατωτέρω,βλ. Ζήτημα 2Ο).
Όμως το σημαντικό για μια ημερίδα που αφορά το κοινό σε σχέση με την 5Gδεν είναι να παρουσιασθεί μια μελέτη περίπτωσης (casestudy) καθώς εκτιμώ ότι αυτή η μελέτη είτε θα έχει ήδη παραδοθείή θα παραδοθεί στο άμεσο μέλλον στον Δήμο (και ευπρόσδεκτο είναι να κοινοποιηθεί και στους πολίτες) είτε θα δημοσιευθεί, εφόσον κρίνεταιενδιαφέρουσα, σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.
Άρα η συζήτηση σήμερα θα βασισθεί σε μελέτες που έγιναν από ερευνητές σε άλλες περιοχές. Και είναι γνωστό ότι οι κλινικές μελέτες που γίνονται έχουν πάντα πολλές συνιστώσες (πχ. για μια μελέτη που αφορά στην έκθεση σε ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία παίζει σημαντικό ρόλο το πλήθος και η ηλικία του δείγματος (συμμετεχόντων), η ένταση και ο χρόνος έκθεσης στην ακτινοβολία, η χρονική καθυστέρηση εμφάνισης του προβλήματος κ.α.)  οπότε και τα αποτελέσματα σε κάθε μελέτη διαφοροποιούνται. Για τον λόγο αυτό η επιστημονική κοινότητα χρησιμοποιεί ως βέλτιστη μέθοδο τις ανασκοποπήσεις (και δη τις συστηματικές) (systematic reviews) και κάνει χρήση εξειδικευμένων μαθηματικών/στατιστικών εργαλείων όπως οι μετα-αναλύσεις. Αυτές οι μελέτες (ανασκοπήσεις) συγκεντρώνουν ικανό αριθμό άλλων μεμονωμένων μελετών, οπότε συγκρίνονται και μελετώνται αθροιστικάτα αποτελέσματα με στόχο να συναχθούν πιο αξιόπιστα συμπεράσματα.
 Ζήτημα 1α: Επομένως, αντιλαμβάνομαι ότι  οι αξιότιμοι παρευρισκόμενοι επιστήμονες είτε θα παραθέσουν αυτές τις μελέτες (δικές τους ή άλλων επιστημόνων)  είτε θα τις δημοσιοποιήσουν τις επόμενες μέρες στους πολίτες της Καλαμάτας που αποδεικνύουν ότι η 5G ακτινοβολία είναι ακίνδυνη για τον άνθρωπο.
Ζήτημα 1β:Παράλληλα εκτιμώ ότι θα ήταν σημαντικό να μας ενημερώσουν οι παριστάμενοι επιστήμονες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η αντικειμενικότητα και επιστημονική εγκυρότητα της ημερίδας,εάν κάποιος από τους παριστάμενους ερευνητέςέχει πραγματοποιήσει ή μελετήσει μελέτες άλλων ερευνητών που να αφορούν στις συνέπειες στην υγεία από την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  και περαιτέρω της χρήσης της 5Gκαι οι οποίες αποδεικνύουν ότι η 5Gακτινοβολία δενείναι ασφαλής για τον άνθρωπο.
Ζήτημα 2Ο: Ο αξιότιμος Καθηγητής κος Θ. Σαμαράς όπως αναφέρεται στην πρόσκληση της παρούσας ημερίδας είναι  μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ε.Ε.SCENIHR, αρμόδια για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην υγεία.
Η επιστημονική επιτροπή για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία (SCENIHR) αποφάσισε να εγκρίνει κατά τη διάρκεια της θητείας της για το 2014-2019 την άποψη της Διεθνούς Επιτροπής Προστασίας από τις Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες (ICNIRP) ότι ο μόνος κίνδυνος βλάβης που συνδέεται με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία (EMF) προέρχεται από θερμικές επιδράσεις – μια δήλωση που αποδείχθηκε λανθασμένη.
Ερώτημα δε σχετικά με την αξιοπιστία των επιστημονικών  επιτροπών όπως η SCENIHR, που παρέχει οδηγίες και θέτει τα όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τα οποία αποδέχεται η ΕΕ και κάθε χώρα και τις προκύπτουσες βλάβες από την έκθεση στην 5Gακτινοβολία έχει τεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο και από τον Ευρωβουλευτή Klaus Buchner με θέμα: “5G, η καταπολέμηση του καρκίνου και των καρκινογόνων επιδράσεων της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας” στις 13 Δεκεμβρίου 2019.
Πιο αναλυτικάκαι σεσχέσημεταανωτέρωσαςκαταθέτωεπιπλέον τοάρθρο «Evaluation of Mobile Phone and Cordless Phone Use and Glioma Risk Using the Bradford Hill Viewpoints from 1965 on Association or Causation».Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανασκόπηση (αν κρίνουμε από το ImpactFactor του περιοδικού που είναι  2.20)  που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό BioMedResearchInternationalαπό τους ερευνητές Michael Carlberg και Lennart Hardell(ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1).
Αρχικάτο άρθροθέτει ζήτημα αξιοπιστίας (λόγω σύγκρουσης συμφερόντων)στα αποτελέσματα  που ανακοινώνονται σε επιτροπές όπως  ηSCENIHR, η οποία εξ όσων αναφέρεται και στο άρθρο είναι ιδιωτικός οργανισμός (ΜΚΟ) με έδρα τη Γερμανία που επιλέγει τα δικά της μέλη ενώ η πηγή χρηματοδότησής της δεν έχει δηλωθεί.
Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στον Πίνακα 1, κατωτέρω, ίδια πρόσωπα εμφανίζονται σε διαφορετικές ομάδες εμπειρογνωμόνων. Αυτό δύσκολα θα μπορούσε να προκαλέσει ουσιώδη διαφορά στη γνώμη μεταξύ αυτών των ομάδων. Είναι εντυπωσιακό το πώς ηICNIRP επιτροπή έχει διεισδύσει στην ομάδα του πυρήνα της μονογραφίας της ΠΟΥ, καθιστώντας λιγότερο πιθανό τα συμπεράσματα αυτής της μονογραφίας να διαφέρουν από τα συμπεράσματα τηςICNIRP.
 Πίνακας  1: Τα μέλη της ομάδας του πυρήνα της μονογραφίας της ΠΟΥ και η συμμετοχή τους σε διάφορες άλλες ομάδες.

ΟνομαΠΟΥICNIRPUK/AGNIRSSMSCENIHR
Simon MannΧΧΧ  
Maria FeychtingΧΧΧΧ * 
Gunnhild OftedalΧΧ   
Eric van RongenΧΧ Χ 
Maria Rosaria ScarfiΧΧ * ΧΧ
Denis ZmirouΧ    

  • * Πρώην.
  • ΠΟΥ: Παγκόσμια ΟργάνωσηΥγείας.
  • ICNIRP: Διεθνής Επιτροπή Προστασίας από Μη Ιοντίζουσες Ακτινοβολίες.
  • AGNIR: Συμβουλευτική Ομάδα για τη Μη Ιοντίζουσα Ακτινοβολία.
  • SSM: Strålsäkerhetsmyndigheten (Σουηδική Αρχή για την Ακτινοπροστασία).
  • SCENIHR: Επιστημονική επιτροπή για τους αναδυόμενους και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία.
Αντίστοιχο ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντωνεγείρει και το  Εφετείο του Τορίνο σε απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2020 (904/2019 της 3.12.2019, Romeo κατά INAIL). Στην απόφαση αυτή ο Δικαστής Fadda θεωρεί ότι το ακουστικό νεύρωμα του εργαζόμενου (όγκοςστον εγκέφαλο) προκλήθηκε πράγματι από τη χρήση του κινητού τηλεφώνου.
Συγκεκριμένα η δικαστική απόφαση αναφέρει ότι:”μεγάλο μέρος της επιστημονικής βιβλιογραφίας που αποκλείει την καρκινογένεση από την RF έκθεση δεν μπορεί να θεωρηθεί πειστική καθώς βρίσκεται σε κατάσταση σύγκρουσης συμφερόντων. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που οι συγγραφείς των μελετών που ανέφερε η INAIL (Εθνικό Ινστιτούτο Ασφάλισης κατά των Ατυχημάτων στο Χώρο Εργασίας στην Ιταλία)και οι οποίοι αναφέρονται ονομαστικά, είναι μέλη της ICNIRP ή / και της SCENIHR και έχουν λάβει, άμεσα ή έμμεσα, χρηματοδοτήσεις από εταιρείες.
Το σχετικό λοιπόν ερώτημα που εγείρεται από όλα αυτά είναι πώς διασφαλίζεται ότι μια  επιστημονική επιτροπή όπως η SCENIHR, που παρέχει οδηγίες και θέτει τα όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και τα οποία αποδέχεται η ΕΕ και πολλές χώρες διεθνώς,  παρέχει μια ανεξάρτητη και ισορροπημένη ερμηνεία των επιστημονικών διαπιστώσεων όταν τα μέλη της ενδέχεται να έχουν σύγκρουση συμφερόντων (conflicting interests) με άλλους οργανισμούς;
Ζήτημα 3Ο: Παράλληλα η ανωτέρω συγκεκριμένη ανασκόπηση (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1) αλλά και εκατοντάδες άλλες (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 2)τεκμηριώνουν, παραθέτοντας τις πλέον σύγχρονες μελέτες από πολλές χώρες, ότι είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των υφιστάμενων οδηγιών και τεθέντων ορίων που αφορούν στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική  ακτινοβολία.
Μάλιστα τονίζουν όλοι οι ερευνητές ότι τα αποτελέσματα είναι σωρρευτικά (αθροιστικά) και εξαρτώνται από το χρόνο έκθεσης στις ηλεκρομαγνητικές ακτινοβολίες ενώ συχνάεμφανίζονται με χρονική καθυστέρηση σε πολλές περιπτώσεις και δέκα έτη μετά την έκθεση στην ακτινοβολία.
Συνεπώς θα πρέπει να ενημερωθεί το κοινό ότι δεν αρκεί η μελέτη του εάν οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις τεχνολογίες 5Gκαι μόνο είναι εντός των προβλεπόμενων ορίωνηλεκτρομαγνητικών εκπομπών, αλλά και το αν η συνύπαρξη και ταυτόχρονη λειτουργία των τεχνολογιών 5Gμε παλαιότερες τεχνολογίες (π.χ.4G, 3G) οδηγεί σε μεγαλύτερο κύκλο εργασίας (πυκνότερες χρονικά εκπομπές, ενδεχομένως λόγω επανεκπομπών) για όλες, εφόσον οι τεχνολογίες αυτές λειτουργούν εν μέρει στο ίδιο φάσμα εκπομπών (RFSpectrum), καθώς και το προφανές, δηλαδή το ότι κάθε τεχνολογία δε θα λειτουργεί μεμονωμένα σε έναν χώρο, αλλά αθροιστικά, επομένως θα πρέπει να ελεγχθεί αν το σύνολο των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών στο χώρο είναι εντός των σωστά ενημερωμένων ορίων. Τέλος, σε κάθε περίπτωση θα πρέπει θεωρηθεί και ο χρόνος έκθεσης του πληθυσμού στις ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες καθώς και η χρονική καθυστέρηση ανάμεσα σε έκθεση και τυχούσα συμπτωματολογία.
Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα τόσων μελετώνδεν είναι απαραίτητη η αναθεώρηση των υφιστάμενων οδηγιών και η μείωση των ορίων για την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία;  Επίσης δεν θα πρέπει, τουλάχιστον προς το παρόν, να μην είμαστε τόσο βιαστικοί στην εφαρμογή της 5G στην πόλη μας;
με εκτίμηση,
Στέλλα Χριστοπούλου
Πληροφορικός Υγείας, Ph.D.
Λέκτορας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Γραμματέας  της Συντονιστικής Επιτροπής
της Περιβαλλοντικής-Πολιτιστικής  Ένωσης Μεσσηνίας”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου