Pages

Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΛΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Περιορισμένη ήταν τη Δευτέρα η κίνηση στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, η οποία λειτουργεί πια, τρεις ημέρες την εβδομάδα, για να μην υπάρχει συνωστισμός των καταναλωτών. Τα μέτρα που λαμβάνονται αυξημένα και ο προβληματισμός για τη συνέχεια έντονος, καθώς η διάθεση των προϊόντων για πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι πωλούν μόνο στην αγορά τα προϊόντα τους είναι κάτι περισσότερο από έντονος, αφού κανένας δε γνωρίζει τη συνέχεια. Οι παραγωγοί, ζητούν μέτρα στήριξης από την πολιτεία, αφού με αυτά τα δεδομένα, το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο.

50χρονος θετικός σε κορωνοϊό με 4 κρούσματα στη Μεσσηνία

Ένα ακόμη κρούσμα καταγράφεται πια επίσημα για την περιοχή της Μεσσηνίας ανεβάζοντας τον αριθμό στα 4 συνολικά*.
 Ο λόγος για έναν άνδρα κοντά στα 50 ο οποίος και διαγνώστηκε θετικός σε κορωνοϊό μετά από σχετικό δείγμα που ελήφθη και εστάλη στο αρμόδιο Ινστιτούτο και που νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας τις τελευταίες ημέρες με συμπτώματα πνευμονίας και υψηλό πυρετό, στο ειδικό θάλαμο που έχει καθοριστεί για την υποδοχή ανάλογων περιστατικών με βάση του πρωτόκολλο που έχει διαμορφωθεί στην υγειονομική μονάδα. 
Σήμερα μετά και από επικοινωνία με το Νοσοκομείο αναφοράς αναμένεται να γίνει η διακομιδή του στο Ρίο, προκειμένου εκεί πια να διαχειριστεί και να αντιμετωπιστεί η κατάστασή του. Ευχόμαστε περαστικά στο συμπολίτη μας και ταχεία ανάρρωση. 
 *(Ο ΕΟΔΥ αναφέρει 8 με βάση τον τόπο κατοικίας που δηλώνουν τα πρόσωπα, με 4 λοιπόν περιπτώσεις να έχουν εκτιμηθεί αλλού και να κατάγονται από την περιοχή μας).

ΔΥΣΤΥΧΩΣ Βανδαλισμοί στο σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού

Άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές και αφαίρεσαν αντικείμενα από το σχολικό συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού. Δεν είναι η πρώτη φορά που το σχολικό συγκρότημα γίνεται στόχος αγνώστων. Στο σημείο έγινε καταγραφή από τη Δημοτική Αστυνομία, ενώ συνεργείο του Δήμου θα αναλάβει την αποκατάσταση των φθορών που προκλήθηκαν στο σχολικό συγκρότημα, σε συνέχεια ενημέρωσης και του Διευθυντή του 4ου ΕΠΑ.Λ. προς τη Σχολική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου. Σημειώνεται ότι για το περιστατικό έχουν ενημερωθεί η Ελληνική Αστυνομία και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης, ο Δήμαρχος θα υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων για φθορά δημοτικής περιουσίας.

Rapid tests και διάθεσή τους στα νοσοκομεία Τρίπολης και Καλαμάτας

Στην ενημέρωση που έγινε στην Τρίπολη κατά την υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής, αναφέρθηκαν τα εξής όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου: Μεσσηνία 3 (συν 2 τα οποία έχουν καταγραφεί στη Μεσσηνία, αλλά δεν έχουν παραμείνει σε αυτή), Αργολίδα 2, Αρκαδία 2, Λακωνία 1. 
 Στην ίδια σύσκεψη γνωστοποιήθηκε ότι ήδη προωθείται από την Περιφέρεια η προμήθεια για τα νοσοκομεία Τρίπολης και Καλαμάτας τεστ ταχειας διαγνωσης(rapid test) COVID-19 που αναμένεται να είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, προωθείται και η αγορά φορητών ψηφιακών ακτινολογικών μηχανημάτων προκειμένου να γίνεται λήψη ακτινογραφιών στους θαλάμους νοσηλείας ασθενών με COVID 19. Παράλληλα, συνεχίζεται σε καθημερινή βάση η προμήθεια από την Περιφέρεια και προώθηση προς τις υγειονομικές μονάδες και άλλους φορείς του δημοσίου, αναλώσιμων και υλικού για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού.

ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΟΙ ΚΛΟΠΕΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Μέσα σε αυτό σκηνικό ανησυχεί και η κατάσταση με τα κρούσματα και τις περιπτώσεις κλοπών στη περιφέρεια της Μεσσηνίας. Μάλιστα, τις προηγούμενες ημέρες στο… μάτι έβαλαν άγνωστοι δράστες την Εκκλησία στο Χατζή, ενώ από τα ξωκλήσια έχουν σηκώσει μέχρι και τις καμπάνες. Αγωνία και ανησυχία κυριαρχεί στις αναφορές των κατοίκων.

Κορωνοϊός: Γιατί η νόσος σκοτώνει περισσότερο τους άνδρες

Οι άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες καταλήγουν συχνότερα σε θάνατο και νοσούν βαρύτερα από τη νόσο COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με τις πρώτες στατιστικές που προέρχονται από όλον τον κόσμο. Το “γιατί” είναι ένα ακόμη άλυτο μυστήριο, ανάμεσα στα πολλά που ταλαιπωρούν τους επιστήμονες σχετικά με τη νέα νόσο.
Τελευταία μελέτη από την Ιταλία απέδειξε ότι οι άνδρες σχεδόν κάθε ηλικιακής ομάδας είναι πιο ευάλωτοι στον νέο ιό. Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες στατιστικές άλλων χωρών που έπληξε σκληρά ο κορωνοϊός. Τα πρώτα επιστημονικά συμπεράσματα -αν και εξαιρετικά αβέβαια προς το παρόν- δεν εξαιρούν από τον ίδιο κανόνα τους εφήβους και τα αγόρια μικρότερης ηλικίας.
Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, σε σχετικό ερώτημα του iatropedia.gr:
“Έχουμε τα δεδομένα από τρεις μεγάλες επιδημίες, της Κίνας, της Ιταλίας και της Νότιας Κορέας. Όντως αυτό φαίνεται ότι συμβαίνει. Οι άνδρες προσβάλλονται περισσότερο από το νέο ιό από τις γυναίκες. Τα σοβαρά περιστατικά είναι περισσότερα σε άνδρες από τις γυναίκες και οι θάνατοι είναι περισσότεροι στους άνδρες από τις γυναίκες. Δεν ξέρουμε γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν κάποια δεδομένα από τις μικρότερες επιδημίες του πρώτου ιού SARS, αλλά και του MERS, που είναι «ξαδερφάκια» αυτού του κορονοϊού, οι οποίες δείχνουν ακριβώς το ίδιο”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον καθηγητή παθολογίας και υπεύθυνο επικοινωνίας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, οι θάνατοι στη χώρα μας επαναλαμβάνουν το ίδιο μοτίβο συσχετισμού μεταξύ ανδρών – γυναικών που ισχύει και σε άλλες χώρες. Στην Ελλάδα, έχουν χάσει τη ζωή τους από τη νόσο 18 άνδρες, ενώ αντίστοιχα κατέληξαν σε θάνατο μόλις 4 γυναίκες.
“Και στην πατρίδα μας, βλέπετε, ακολουθείται ένα παρόμοιο παράδειγμα και θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί μέχρι το τέλος της επιδημίας”, τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής κ. Τσιόδρας.
Στην πρώτη επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τη νόσο COVID-19, η οποία περιελάμβανε δεδομένα έως τις 20 Μαρτίου 2020, φάνηκε ότι όχι μόνο στους θανάτους αλλά και στη νόσηση από τον ιό, οι άνδρες διατηρούν το προβάδισμα. Σε πανελλαδικό επίπεδο οι νοσούντες ήταν κατά 53,5% άνδρες και κατά 46,5% οι γυναίκες.
Κορωνοϊός: Κατά 75% αυξημένες πιθανότητες θανάτου είχαν οι άνδρες στην Ιταλία σε σχέση με τις γυναίκες
Οι ιταλικές υγειονομικές αρχές την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι μεταξύ 13.882 περιπτώσεων COVID-19 και 803 θανάτων μεταξύ 21 Φεβρουαρίου και 12 Μαρτίου, οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 58% όλων των περιπτώσεων και το 72% των θανάτων. Οι νοσηλευόμενοι άντρες με COVID-19 είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ότι οι γυναίκες που νοσηλεύονταν με αναπνευστική νόσο.
Οι αριθμοί αυτοί ήταν πολύ κοντά με τα αποτελέσματα των πρώτων επιδημιολογικών μελετών που έγιναν και στην Κίνα όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κορωναϊός, αλλά και στη Νότια Κορέα, όπου η ανίχνευση και η παρακολούθηση των λοιμώξεων από κορονοϊό ήταν πολύ εκτεταμένη. Στην τελευταία χώρα, αποδείχθηκε ότι οι άνδρες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 62% του συνόλου των περιπτώσεων, ενώ είχαν 89% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τις γυναίκες.
Ακόμη και στα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών, ο κορωνοϊός φάνηκε ότι μπορεί να επηρεάσει τα αγόρια περισσότερο από τα κορίτσια. Σε μια πρόσφατη μελέτη που αφορούσε σε 171 παιδιά και εφήβους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία για τη νόσο COVID-19 στο Νοσοκομείο Παίδων της Γουχάν, το 61% ήταν αγόρια.
Παρόλο όμως, που οι διαπιστώσεις συγκλίνουν, απάντηση στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, δεν έχει ακόμη δοθεί. Περισσότερα συμπεράσματα ενδεχομένως θα υπάρξουν, όταν  η πανδημία ολοκληρώσει τον κύκλο της κι όταν διεξαχθούν εκτεταμένες μελέτες στο μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.
Δείτε ποιες ενδείξεις υπάρχουν μέχρι στιγμής από περιορισμένες μελέτες, αλλά και τι υποψιάζονται οι επιστήμονες…

Κορωνοϊός: Κρύβεται η απάντηση στα κοινωνικά χαρακτηριστικά μεταξύ των δύο φύλων;

Η αναδυόμενη εικόνα της ανδρικής ευπάθειας στον κορωνοϊό μπορεί εύκολα να εξηγηθεί από μια σαφή ανισότητα μεταξύ των φύλων, η οποία έχει κοινωνικό και πολιτιστικό υπόβαθρο: Φαίνεται ότι σε όλο τον κόσμο, οι άνδρες είναι πολύ πιο πιθανό να καπνίζουν. Η συνήθεια αυτή καταστρέφει τους πνεύμονές τους και δημιουργεί το υπόβαθρο φλεγμονής και περαιτέρω βλάβης, όταν ο οργανισμός τους προσπαθεί να καταπολεμήσει μια λοίμωξη.
Στην περίπτωση της Κίνας, αλλά και της Νότιας Κορέας, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποτελεί εξήγηση, καθώς τα ποσοστά καπνιστών ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες παρουσιάζουν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Στην Κίνα π.χ. το 54% των ανδρών είναι καπνιστές και το 8,4% πρώην καπνιστές, ενώ οι γυναίκες καπνίστριες δεν ξεπερνούν το ποσοστό του 3,4%. Σχεδόν συναφή ποσοστά εμφανίζονται και στην Νότια Κορέα.
Παρόμοια ερωτήματα έθεσε και ο κ. Τσιόδρας:
“Μπορεί να οφείλεται σε επιδημιολογικά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν, και τα βλέπουμε συχνότερα σε άνδρες, όπως το κάπνισμα ή η κατάχρηση αλκοόλ που είναι πιο συχνά κατά τεκμήριο στους άνδρες. Και σας είπα πριν από λίγες ημέρες, ότι το κάπνισμα, ενδεχομένως συνδέεται με κάποιο μηχανισμό αύξησης των υποδοχέων για το νέο ιό στον πνεύμονα, να προκαλεί βαρύτερη νόσο σε αυτούς που καπνίζουν. Και κατά τεκμήριο, καπνίζουν περισσότερο οι άνδρες σε κάποιες χώρες, όπως η Κίνα”.
Στην Ιταλία, ωστόσο, οι μικρές διαφορές στα ποσοστά των καπνιστών μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν μπορούν να εξηγήσουν τη μεγαλύτερη θνητότητα που υπάρχει στους άνδρες. Εκεί οι καπνιστές αποτελούν το 28% των ανδρών και το 20% των γυναικών στον γενικό πληθυσμό.

Κορωνοϊός: Τι έδειξαν μελέτες σε ποντίκια

Σε πειράματα που διεξήχθησαν σε εργαστήριο μεταξύ του 2016 – 17, επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Stanley Perlman, ειδικό στις παιδιατρικές λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια έναν άλλο παράγοντα, ο οποίος σχετίζεται με την εμπλοκή των γυναικείων οιστρογόνων.
Η επιστημονική ομάδα μόλυνε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια με τους κορωνοϊούς που προκαλούν σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) και αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής (MERS). Τα αρσενικά ποντίκια σε όλες τις ηλικίες εμφανίστηκαν περισσότερο ευαίσθητα στη μόλυνση σε σχέση με τα θηλυκά.
Το πείραμα επαναλήφθηκε, αφού προηγουμένως αφαιρέθηκαν από τα μολυσμένα θηλυκά ποντίκια οι ωοθήκες, ή και μετά τη λήψη φαρμάκων που καταστέλλουν τη δραστηριότητα των θηλυκών ορμονών, που λέγονται οιστρογόνα. Τότε τα ποσοστά θνησιμότητας των μολυσμένων θηλυκών ποντικών είχαν εκθετική αύξηση.
Αυτά τα διπλά ευρήματα απετέλεσαν σημαντική ένδειξη για τους επιστήμονες, ότι υπάρχει κάτι στα οιστρογόνα που προστατεύει από τις ολέθριες συνέπειες των κορωνοϊών. Κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να ισχύει και στην περίπτωση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-19.
Ο καθηγητής κ. Τσιόδρας ανέφερε χαρακτηριστικά:
“Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιος ρόλος των οιστρογόνων, δηλαδή των ορμονών του γυναικείου φύλου. Πρόσφατα πειράματα, μικρά πειράματα, που είχαν να κάνουν με το SARS, είχαν δείξει ότι τα θηλυκά ποντίκια ήταν πιο ανθεκτικά στη λοίμωξη από αυτό τον ιό, όπως επίσης φαίνεται ότι οι γυναίκες έχουν γενικότερα ισχυρότερο αμυντικό σύστημα. Το Χ χρωμόσωμα, το χρωμόσωμα των γυναικών, έχει ένα μεγάλο αριθμό γονιδίων που σχετίζονται με την άμυνα του ανθρώπου, με την ανοσία του ανθρώπου και οι γυναίκες έχουν δύο Χ χρωμοσώματα. Θα δούμε αν θα επιβεβαιωθεί αυτό”, τόνισε ο ειδικός.
Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα, ότι οι απαντήσεις που θα δοθούν στο μέλλον, σχετικά με τους ασθενείς που νόσησαν από COVID-19 μπορεί να αποκαλύψουν σημαντικές διαφορές μεταξύ του τρόπου με τον οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα των ανδρών και των γυναικών καταπολεμά τις λοιμώξεις. Και αν οι επιστήμονες απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά θα μπορέσουν ενδεχομένως να ανακαλύψουν και καλύτερες στρατηγικές ή φάρμακα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων από τους κορωνοϊούς.
www.iatropedia.gr

Η ιχνηλάτηση του κοροναϊού “σκοντάφτει” σε παράνομους ερωτικούς δεσμούς!

Τι προκύπτει από τις έρευνες. Νεα κρούσματα σε επαναπατριζόμενους, 17 από την Αγγλία.

Η ανίχνευση ορισμένων κρουσμάτων του κοροναϊόυ «σκοντάφτει» -όπως αποκαλύπτει το in.gr – στους… παράνομους ερωτικούς δεσμούς και σε άλλες αμφιλεγόμενες κινήσεις ορισμένων νοσούντων. Αυτή είναι η διαπίστωση επιτελών της ΕΛΑΣ και των υπευθύνων της Πολιτικής Προστασίας από τηλεφωνικές επικοινωνίες υπαλλήλων του ΕΟΔΥ και των 100 περίπου αστυνομικών που στελεχώνουν το ειδικό κέντρο ιχνηλάτησης στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ.
Την ίδια ώρα σε 17 ανέρχονται τα κρούσματα του φονικού ιού στους σπουδαστές κι αλλους που έφτασαν με πτήσεις από την Μ. Βρετανία τις τελευταίες ημέρες, ενώ από τα αποτελέσματα των τεστ σε 250 Ελληνες επιβάτες (στην πλειοψηφία τους φοιτητές Erasmus) πτήσεων που ήλθαν από Μαδρίτη και Βαρκελώνη και διαμένουν σε ξενοδοχείο της πλατείας Καραισκάκη βρέθηκαν 21 θετικοί.
Το ειδικό  κέντρο της ΓΑΔΑ λοιπόν που έχει ασχοληθεί -υπό την εποπτεία του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ Ν. Χαρδαλιά-  μέχρι τώρα με ιχνηλατήσεις 120 κρουσμάτων κοροναϊού . Μετά από συνεργασία μες τον ΕΟΔΔΥ , έρχεται σε επαφές με τους φορείς  του ιού προκειμένου ν αναφέρουν ποιόν κύκλο συναντήσεων είχαν τις τελευταίες ημέρες ώστε να διαπιστωθεί πως νόσησαν αλλά και σε ποιούς μπορεί να μετέδωσαν την νόσο.

Αρνηση να πουν τι έγινε

Οι συμμετέχοντες στο κέντρο αυτό αναφέρουν στους ερωτώμενους ότι θα υπάρχει πλήρης τήρηση του απορρήτου των στοιχείων που συγκεντρώνουν και μάλιστα έχουν δώσει και σχετικό όρκο. Ωστόσο σε τουλάχιστον 4-5 περιπτώσεις φαίνεται να έχουν αντιμετωπίσει την άρνηση των φορέων του κοροναϊού με κύρια επίκληση ότι «αυτα αφορούν προσωπικά στοιχεία τους και δεν έχουν εμπιστοσύνη στις κρατικές  αρχές να πουν οτιδήποτε σχετικό.
Μην υποκύπτοντας στις νουθεσίες και τις προτροπές των αστυνομικών της ΓΑΔΑ ή και προγενέστερα του ΕΟΔΔΥ ότι έτσι θέτουν σε κίνδυνο άτομα από τον προσωπικό κι επαγγελματικό περίγυρο τους.
Ωστόσο αυτή η άρνηση νοσούντων να αναφέρθούν στον κύκλο των επαφών τους , ανέδειξε κι ορισμένες σκοπιμότητες.  Ενδεικτικές θεωρούνται μία -δύο έρευνες που υπήρξαν για   φορείς του ιού  που ήσαν επιφυλακτικοί να δώσουν σχετικά στοιχεία ή εδιναν ασαφείς πληροφορίες. Αρχικώς τα άτομα αυτά κατετάγησαν στα επονομαζόμενα «ορφανά» κρούσματα, με αδυναμία διαπίστωσης  μέσω ποιών επαφών τους νόσησαν.
Ομως μια ενδελλεχής έρευνα και μία σχετική πίεση που ασκήθηκε , οδήγησε στην διαπίστωση ότι  οι φορείς του ιού είχαν εξωσυζυγικό δεσμό , ο οποίος ήταν αυτός που τους μετέδωσε την νόσο και τον οποίο προσπάθησαν να αποκρύψουν. Για να αποφύγουν -όπως πίστευαν- μία ενδοικογενειακή αναστάτωση λόγω… κορωναιού. Η λύση του μυστηρίου οδήγησε μάλιστα στην διαπίστωση ότι η  μυστηριώδης  ερωμένη προερχόταν  από «πυρήνα» αρχικών φορέων του ιού.
Κι έτσι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αποχαρακτηρίστηκαν από «ορφανά» κρούσματα . Ωστόσο  στελέχη της ΕΛΑΣ ανέφεραν ότι «δεν μπορεί να αποκλεισθεί  αυτές οι ανιχνεύσεις μεταδοσης του ιού μπορεί ν αφορά και  παρόμοια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ατόμων ή ακόμη και ποινικές δραστηριότητες. Με φορείς του ιού ν αποφευγουν να αποκαλύψουν τους …συνεργούς τους.
ΠΗΓΗ:LiBRE

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΚΟΝΔΥΛΙ ΓΙΑ ΡΟΜΑ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ, ΜΕΣΣΗΝΗ ΚΑΙ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Έκτακτη κατανομή ποσού 2.255.000,00 ευρώ σε 98 Δήμους της Χώρας, “προς κάλυψη αναγκών για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά”, πραγματοποιήθηκε με την αριθμ. 20210/27.3.2020 Απόφαση του Γενικού Διευθυντή Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης & Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών.
Υπογραμμίζουμε ότι τα εν λόγω εκατομμύρια δεν αποτελούν επιπλέον πρόσθετη χρηματοδότηση προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά προέρχονται από το χρηματικό υπόλοιπο των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) των Δήμων.
Τα χρήματα δίνονται “για προμήθειες υλικού καθώς και λοιπών υπηρεσιών συναφών με την  αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 σε οικισμούς και καταυλισμούς Ρομά”.
Ειδικότερα, με τα συγκεκριμένα ποσά οι Δήμοι μπορούν να χρηματοδοτήσουν ενέργειες όπως:
“ α) ανάθεση υπηρεσιών απολύμανσης εντός και πέριξ καταυλισμών Ρομά,
β) ενημέρωση με κάθε πρόσφορο μέσο των πληθυσμών Ρομά για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού,
γ) παροχή πόσιμου εμφιαλωμένου νερού σε καταυλισμούς, όπου απαιτείται, και
δ) κάθε άλλο προληπτικό μέτρο που κρίνει ο οικείος ΟΤΑ για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας εντός και πέριξ των καταυλισμών. ”
Τυχόν αδιάθετα ποσά μπορούν να διατεθούν προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Δήμων.
Στον Πίνακα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε το ποσό που λαμβάνει κάθε ένας από τους 98 Δήμους:

Α/ΑΟΝΟΜΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥΝΟΜΟΣΠΟΣΟ
1ΑΓΡΙΝΙΟΥΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ40.000,00
2ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ40.000,00
3ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ10.000,00
4ΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝΑΡΓΟΛΙΔΑΣ30.000,00
5ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣΑΡΓΟΛΙΔΑΣ20.000,00
6ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΥΝΟΥΡΙΑΣΑΡΚΑΔΙΑΣ10.000,00
7ΤΡΙΠΟΛΗΣΑΡΚΑΔΙΑΣ20.000,00
8ΑΡΤΑΙΩΝΑΡΤΗΣ10.000,00
9ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥΑΤΤΙΚΗΣ40.000,00
10ΑΧΑΡΝΩΝΑΤΤΙΚΗΣ40.000,00
11ΕΛΕΥΣΙΝΑΣΑΤΤΙΚΗΣ10.000,00
12ΚΡΩΠΙΑΣΑΤΤΙΚΗΣ30.000,00
13ΜΑΝΔΡΑΣ-ΕΙΔΥΛΛΙΑΣΑΤΤΙΚΗΣ20.000,00
14ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣΑΤΤΙΚΗΣ10.000,00
15ΜΕΓΑΡΕΩΝΑΤΤΙΚΗΣ40.000,00
16ΠΑΛΛΗΝΗΣΑΤΤΙΚΗΣ20.000,00
17ΠΕΡΑΜΑΤΟΣΑΤΤΙΚΗΣ20.000,00
18ΣΑΛΑΜΙΝΑΣΑΤΤΙΚΗΣ20.000,00
19ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΟΣΑΤΤΙΚΗΣ20.000,00
20ΦΥΛΗΣΑΤΤΙΚΗΣ60.000,00
21ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥΑΤΤΙΚΗΣ20.000,00
22ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣΑΧΑΙΑΣ40.000,00
23ΕΡΥΜΑΝΘΟΥΑΧΑΙΑΣ20.000,00
24ΑΛΙΑΡΤΟΥ-ΘΕΣΠΙΕΩΝΒΟΙΩΤΙΑΣ20.000,00
25ΘΗΒΑΙΩΝΒΟΙΩΤΙΑΣ30.000,00
26ΛΕΒΑΔΕΩΝΒΟΙΩΤΙΑΣ10.000,00
27ΟΡΧΟΜΕΝΟΥΒΟΙΩΤΙΑΣ20.000,00
28ΔΡΑΜΑΣΔΡΑΜΑΣ20.000,00
29ΚΩΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ10.000,00
30ΡΟΔΟΥΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ30.000,00
31ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣΕΒΡΟΥ40.000,00
32ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥΕΒΡΟΥ30.000,00
33ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣΕΒΡΟΥ30.000,00
34ΙΣΤΙΑΙΑΣ-ΑΙΔΗΨΟΥΕΥΒΟΙΑΣ20.000,00
35ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥΕΥΒΟΙΑΣ10.000,00
36ΧΑΛΚΙΔΕΩΝΕΥΒΟΙΑΣ20.000,00
37ΖΑΚΥΝΘΟΥΖΑΚΥΝΘΟΥ10.000,00
38ΗΛΙΔΑΣΗΛΕΙΑΣ40.000,00
39ΠΗΝΕΙΟΥΗΛΕΙΑΣ40.000,00
40ΠΥΡΓΟΥΗΛΕΙΑΣ20.000,00
41ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣΗΜΑΘΙΑΣ30.000,00
42ΒΕΡΟΙΑΣΗΜΑΘΙΑΣ20.000,00
43ΝΑΟΥΣΑΣΗΜΑΘΙΑΣ10.000,00
44ΗΡΑΚΛΕΙΟΥΗΡΑΚΛΕΙΟΥ30.000,00
45ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ5.000,00
46ΣΟΥΛΙΟΥΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ10.000,00
47ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ40.000,00
48ΒΟΛΒΗΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ10.000,00
49ΔΕΛΤΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ40.000,00
50ΘΕΡΜΑΙΚΟΥΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ20.000,00
51ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ5.000,00
52ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ10.000,00
53ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ20.000,00
54ΙΩΑΝΝΙΤΩΝΙΩΑΝΝΙΝΩΝ20.000,00
55ΝΕΣΤΟΥΚΑΒΑΛΑΣ30.000,00
56ΚΑΡΔΙΤΣΑΣΚΑΡΔΙΤΣΑΣ40.000,00
57ΣΟΦΑΔΩΝΚΑΡΔΙΤΣΑΣ40.000,00
58ΚΑΣΤΟΡΙΑΣΚΑΣΤΟΡΙΑΣ10.000,00
59ΠΑΙΟΝΙΑΣΚΙΛΚΙΣ20.000,00
60ΕΟΡΔΑΙΑΣΚΟΖΑΝΗΣ10.000,00
61ΒΕΛΟΥ-ΒΟΧΑΣΚΟΡΙΝΘΙΑΣ40.000,00
62ΚΟΡΙΝΘΙΩΝΚΟΡΙΝΘΙΑΣ30.000,00
63ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ-ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣΚΟΡΙΝΘΙΑΣ10.000,00
64ΕΥΡΩΤΑΛΑΚΩΝΙΑΣ10.000,00
65ΣΠΑΡΤΗΣΛΑΚΩΝΙΑΣ20.000,00
66ΛΑΡΙΣΑΙΩΝΛΑΡΙΣΑΣ40.000,00
67ΤΥΡΝΑΒΟΥΛΑΡΙΣΑΣ40.000,00
68ΦΑΡΣΑΛΩΝΛΑΡΙΣΑΣ30.000,00
69ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣΛΑΣΙΘΙΟΥ5.000,00
70ΛΗΜΝΟΥΛΕΣΒΟΥ5.000,00
71ΛΕΥΚΑΔΑΣΛΕΥΚΑΔΟΣ10.000,00
72ΒΟΛΟΥΜΑΓΝΗΣΙΑΣ40.000,00
73ΚΑΛΑΜΑΤΑΣΜΕΣΣΗΝΙΑΣ30.000,00
74ΜΕΣΣΗΝΗΣΜΕΣΣΗΝΙΑΣ20.000,00
75ΤΡΙΦΥΛΙΑΣΜΕΣΣΗΝΙΑΣ10.000,00

Το νέο πακέτο μέτρων στήριξης: Eπίδομα 800 ευρώ εκατ. σε 1,7 εκατ. εργαζόμενους

Ένταξη στα μέτρα στήριξης 1,7 εκατομμυρίων εργαζομένων, 800 χιλιάδων επιχειρήσεων και 700.000 αυτοαπασχολουμένων ανακοίνωσαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.
Το συνολικό πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων ανέρχεται ήδη στα 6,8 δισ. ευρώ.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κρατήσει στη ζωή χιλιάδες επιχειρήσεις που ήδη εδώ και μισό μήνα έχουν μόνον έξοδα και καθόλου εισπράξεις αλλά και να ενισχύσει τους εργαζόμενους.
Οι ανακοινώσεις αφορούν στο oλοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης που έχει ως στόχο την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από τον κοροναϊο.
Όπως αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας «εφαρμόζουμε πολιτικές για να στηρίξουμε την οικονομία».
«Η ζημιά στην οικονομία θα είναι μεγάλη, αλλά παροδική» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας και

υπογράμμισε πως απαιτείται ψυχραιμία και ρεαλισμός. Η κυβέρνηση, τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, στο πεδίο της οικονομίας κινείται «ψύχραιμα, μεθοδικά και αποτελεσματικά, διαθέτει και υλοποιεί συνεκτικό σχέδιο, ανακουφίζει εργαζόμενους και εργοδότες».
Απλώνουμε, συνέχισε, «δίχτυ προστασίας, στηρίζουμε την κοινωνία με αίσθημα δικαίου, κατανέμουμε το βάρος με μεγαλύτερη συμβολή του κράτους και σεβόμαστε τις τεράστιες θυσίες της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια».
Το σχέδιο μέτρων
Αναλυτικότερα το σχέδιο προβλέπει:
-Επεκτείνεται σε μισθωτούς το επίδομα των 800 ευρώ. Πρόκειται για 1,7 εκατομμύρια εργαζομένους. Η ενίσχυση αυτή είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και μη συμψιφιστέα. Καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού για 45 ημέρες.
-Επεκτείνεται σε περισσότερες επιχειρήσεις η λήψη μέτρων για την προστασία τους. Μέσα από διαφορετικά σχήματα θα καλυφθούν 800.000 επιχειρήσεις. Εξαιρούνται ελάχιστες επιχειρήσεις.
-Προβλέπεται μεταξύ άλλων αναστολή καταβολής ΦΠΑ και δόσεων προς την εφορία. Για τις δόσεις Απριλίου έκπτωση 25% αν καταβληθούν εμπρόθεσμα. Αν το ίδιο συμβεί με τον ΦΠΑ το 25% του ποσού συμψηφίζεται με άλλες φορολογικές οφειλές. Προϋπόθεση η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
-Καλύπτονται 700.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.
-Θεσπίζεται το χρηματοδοτικό σχήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Το συνολικό ύψος είναι ένα δισ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα η ενίσχυση χορηγείται απευθείας από το κράτος μέσω του Taxis. Το ύψος θα προσδιορίζεται με βάση την μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης. Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εγγραφούν στην ειδική πλατφόρμα mybussinesssupport.
Αναφορικά με το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του από όλες τις επιχειρήσεις προς όλους τους εργαζόμενους. Όσοι δεν εμπίπτουν στα μέτρα πρέπει να το καταβάλλουν μέσα στις προθεσμίες.
-Οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, ΕΚΑΒ και ΕΟΔΥ θα πάρουν έκτακτη ενίσχυση έως τις 10 Απριλίου.
-Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων θα διευκολύνουν την αποπληρωμή δόσεων ενήμερων δανείων.
-Θα δωθεί κονδύλι 150 εκατ. ευρώ για τον πρωτογενή τομέα.
Ταυτόχρονα ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός για την υλοποίηση μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας και αυξάνεται κατά 5 δισ. ευρώ.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης για τα μέτρα
Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πατρίδα μας δίνει μία μεγάλη μάχη σε δύο επίπεδα, σε υγειονομικό πεδίο και σε οικονομικό. Θα πρέπει να έχουμε συνείδηση ότι η ζημιά στην οικονομία είναι μεγάλη. Μπροστά μας θα έχουμε μεγάλη προσπάθεια για να επαναφέρουμε την οικονομία στην πρότερη κατάσταση και ανέφερε ότι θα υπάρξει :
-Αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάϊο και Ιούνιο την αποπληρωμή των επιτοκίων των ενήμερων δανείων. Μπορεί να επεκταθεί το μέτρο κατά 2 μήνες.
-Όλοι όσοι είναι στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ και οι επιχειρήσεις δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους.
-Αναζητούνται λύσεις για το ζήτημα των επιταγών.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω . «Το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει και μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του. Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων».
Ο Γιάννης Βρούτσης
Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης ανέφερε ότι «οι τρεις πρώτες δέσμες μέτρων και η τέταρτη που ανακοινώνεται σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που έγκαιρα αποφάσισε η κυβέρνηση ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες και με κοινό παρονομαστή τη διατήρηση των θέσεων εργασίας».
Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα εξής μέτρα:
-Δημιουργήθηκαν ειδικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες για εργοδότες. Θα είναι ανοικτή έως τις 31/03.
– Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλλουν και οι εργοδότες που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών.
– Την 1η Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους εργαζόμενους για να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα για την μείωση μισθώματος κατά 40% αλλά και για να πάρουν το επίδομα των 800 ευρώ.  tovima

Θ. Πετράκος: “Ο κ. Νίκας διαπράτει σοβαρό και επικίνδυνο λάθος”

Ακολουθεί η δήλωση του Θανάση Πετράκου:
“Πληροφορηθήκαμε σήμερα  ότι ο Περιφερειάρχης  Πελοποννήσου έδωσε εντολή να είναι όλοι οι υπάλληλοι στην   υπηρεσία τους τη Πέμπτη 26  Μαρτίου.
Την ώρα που:
1)Οι ειδικοί επιστήμονες  τονίζουν ότι οι επόμενες δυο εβδομάδες  είναι πολύ κρίσιμες για την εξάπλωση της πανδημίας ,
2)Η κυβέρνηση προχώρησε για αυτό το λόγο στο ακραίο μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας,
3) Οι περισσότερες υπηρεσίες του Δημόσιου  όπως π.χ. το Υπουργείο Οικονομικών ,οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας ,άλλες Περιφέρειες με πρώτη την Περιφέρεια Αττικής λειτουργούν με το 33% των υπάλληλων καθημερινά και τηλεργασία
Ο κ. Νίκας  αντί να εκδώσει απόφαση για προσωπικό ασφαλείας και τηλεργασία όπως προβλέπει και η εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών και όπως συνιστούν και οι Υπηρεσίες Υγείας  επιμένει να μαζευτούν  όλοι οι υπάλληλοι τη Πέμπτη στα γραφεία  τους.
Η εντολή αυτή του κ.  Νίκα είναι ακατανόητη και δείχνει  ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών  και  τις εκκλήσεις των ειδικών επιστημόνων αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την ανάγκη λήψης μέτρων  με σκοπό  τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας του κορονοϊού .
Τον καλούμε να ανακαλέσει την εντολή του αυτή και να συναισθανθεί τη κρισιμότητα της κατάστασης.

Το σχέδιο του Νοσοκομείου Μεσσηνίαςκατά της πανδημίας του κορονοϊού

Το σχέδιο που έχει εκπονήσει το Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά της πανδημίας το κορονοϊου (COVID 19) ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γεώργιος Μπέζος.
Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του αναφέρει:
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ!!!!
Με αίσθημα ευθύνης το Νοσοκομείο Καλαμάτας με όλα τα θεσμικά του όργανα σας γνωρίζει το σχέδιο που έχει εκπονήσει στη μάχη κατά της πανδημίας COVID 19:
1. Για κάθε περιστατικό που κατατάσσεται ως ύποπτο, υπάρχουν στο ισόγειο επτά (7) θάλαμοι-μονώσεις για την νοσηλεία και την λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος. Η παραμονή στους χώρους αυτούς ολοκληρώνεται με την λήψη των αποτελεσμάτων (θετικό ή αρνητικό).
2. Έχει ολοκληρωθεί η εκκένωση της Β Παθολογικής Κλινικής σαράντα (40) κλινών, προκειμένου να νοσηλευτούν (διασωληνωμένα και μη) επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid 19.
3. Έχει εκκενωθεί η Χειρουργική Κλινική και έχει συγχωνευθεί όλος ο χειρουργικός τομέας στον Α’όροφο στο χώρο της Ορθοπεδικής Κλινικής. Στο χώρο της Χειρουργικής Κλινικής νοσηλεύονται παθολογικά περιστατικά (Β΄Παθολογική).
4. Το Νοσοκομείο διαθέτει – εκτός από τις έξι (6) κλίνες της ΜΕΘ – οκτώ (8) κλίνες στη Μονάδα Εμφραγμάτων για την νοσηλεία διασωληνωμένων περιστατικών Covid 19.
5. Το Νοσοκομείο διαθέτει όλο εκείνο τον ιατρικό εξοπλισμό (αναπνευστήρες, μόνιτορ κλπ) και μπορεί να υποστηρίξει δέκα (10) ακόμα διασωληνωμένα περαστικά στην Β΄ Παθολογική Κλινική.
6. Το Νοσοκομείο διαθέτει επίσης όλο εκείνο τον εξοπλισμό και μπορεί να υποστηρίξει εννέα (9) ακόμα διασωληνωμένα περιστατικά στο χώρο των χειρουργείων.
7. Μεταφέρθηκε το Τμήμα της Αιμοδοσίας στο χώρο του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας (Πύλη παλαιού στρατοπέδου) και καθημερινά οι φίλοι εθελοντές αιμοδότες προσφέρουν αίμα με απόλυτη ασφάλεια.
8. Το Νοσοκομείο εξοπλίζεται με επιπλέον φορητά ακτινολογικά, λαρυγγοσκόπια, αναπνευστήρες και μόνιτορ τις επόμενες ημέρες.
9. Εκπαιδεύεται το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό (που δεν απασχολείται στη ΜΕΘ ή στο Αναισθησιολογικό) σε αναπνευστήρες-μόνιτορ και δημιουργούμε εφεδρείες.
10 Προσλαμβάνονται τις επόμενες ημέρες ενενήντα (90) άτομα λοιπό επικουρικό προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων, εκ των οποίων εξήντα (60) άτομα νοσηλευτικό προσωπικό και δέκα πέντε (15) άτομα γενικών καθηκόντων (τραυματιοφορείς).
11. Έχει δρομολογηθεί η διαδικασία έτσι ώστε την ερχομένη εβδομάδα να προκύψουν και προσλήψεις σε ιατρικό προσωπικό .
12. Βρισκόμαστε σε συνεχή και καθημερινή επικοινωνία με τον Ιατρικό Σύλλογο Μεσσηνίας, προκειμένου τις επόμενες ήμερες να προστεθούν στη δύναμη του νοσοκομειακού ιατρικού προσωπικού και ιδιώτες ιατροί.
13.Έχει ήδη προστεθεί στο ιατρικό προσωπικό του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών τρεις (3) Γενικοί Ιατροί απο τα Κεντρα Υγειας!!
Αυτό σε γενικές γραμμές είναι το σχέδιο, το οποίο ανάλογα με τις καθημερινές εξελίξεις αναπροσαρμόζεται.
Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια σε όλο το προσωπικό του Νοσοκομείου που αγωνίζονται καθημερινά με απόλυτη πειθαρχία και επαγγελματική ευσυνειδησία προκείμενου να ανταποκριθεί το Νοσοκομείο σε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστάσεις.!!!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!!!!

Καταυλισμούς Ρομά επισκέφτηκε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας

Καταυλισμούς Ρομά επισκέφτηκε κλιμάκιο της Διεύθυνσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας. Κατά την επίσκεψη, μοιράστηκε ενημερωτικό υλικό με θέματα υγιεινής και προστασίας από το κορωνοϊό, δόθηκαν συμβουλές σχετικά με τους κανόνες υγιεινής και συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται, ενώ υπήρξε και ενημέρωση – παροχή οδηγιών σχετικά με την εξυπηρέτησή τους και τη βοήθεια που λαμβάνουν μέσω της Πρόνοιας οι ευπαθείς ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες εξειδικευμένο συνεργείο, είχε προχωρήσει σε απολύμανση καταυλισμών Ρομά.

Ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για την στήριξη των εργαζομένων & των πολιτών

Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους της Μεσσηνίας  καταθέτουμε ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, των μικροεπαγγελματιών και την προστασία των εργαζομένων στους Δήμους. Πολλά από τα παρακάτω αιτήματα τα έχουμε ήδη διαβιβάσει στους Δημάρχους της περιοχής το προηγούμενο διάστημα.
Διεκδικούμε:
§  Απαλλαγή από τα τροφεία στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς των  Δήμων  για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστοί.
§  Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του τέλους κατάληψης κοινοχρήστου χώρου για όλο το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.
§  Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη για το επόμενο εξάμηνο, καθώς και από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν δημοτική περιουσία και σήμερα έχουν κλείσει την επιχείρησή τους (κυλικεία, δημοτικά αναψυκτήρια κ.λπ.).
§  Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη και φόρους (τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, τέλος παρεπιδημούντων, φόρος ηλεκτροδοτούμενων) για τα καταστήματα και επιχειρήσεις για το διάστημα που παραμένουν κλειστά.
§  Άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δήμο, επαγγελματιών και ιδιωτών, όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Να σταματήσουν εδώ και τώρα όλες οι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.
§  Εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε δομές του Δήμου, των ΝΠΔΔ και των ΝΠΙΔ, που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.
§  Εξασφάλιση μέσων προστασίας για τους εργαζόμενους του Δήμου και των κατάλληλων μέτρων προστασίας για τους εργαζόμενους (τζάμια, αντισηπτικά, αποσυμφόρηση γραφείων κ.α)
§  Διενέργεια απολυμάνσεων σε δημοτικά κτίρια, στο αμαξοστάσιο, σε απορριμματοφόρα, σε κάδους, καθώς σε κοινόχρηστους πολυσύχναστους χώρους.
§  Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι” προκειμένου να εξασφαλιστούν οι υγειονομικές και άλλες καθημερινές ανάγκες ιδιαίτερα των ηλικιωμένων που ζουν μόνοι τους (με υπηρεσίες delivery κ.λ.π.)
§  Διασύνδεση των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης του Δήμου με τις δομές ΠΦΥ που υπάρχουν στους Δήμους, προκειμένου να εξασφαλίζεται εκτός των άλλων, η συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων, ιδιαίτερα για ανήμπορους κατοίκους που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στους δήμους της Μεσσηνίας
§  Οικονομάκος Δημήτρης-Καλαμάτας
§  Νιάρχος Τάσος-Καλαμάτας
§  Αποστολοπούλου Σοφία –Πύλου Νέστορος
§  Θεοδωρακόπουλος Χρήστος-Μεσσήνης
§  Κουκούμης Σαράντος –Τριφυλίας
§  Ρειτζόπουλος Κώστας-Οιχαλίας
§  Ταβουλαρέας Πέτρος-Δυτικής Μάνης