Pages

Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

"ΚΟΡΑΚΙΑΣΕ" Η ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΝΕΡΟΥ

Με επιτυχία αλλά με ημερήσιο κοράκιασμα ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στον κεντρικό αγωγό της Καλαμάτας, από το Σύνδεσμο Ύδρευσης και πολύ σύντομα, αποκαθίσταται και η σύνδεση.
ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ 
“Μετά από 24 και πλέον ώρες που ήρθε επιτέλους το νερό θα θέλαμε να σχολιάσουμε το εξής: διαβάσαμε την θριαμβευτική ανακοίνωση του υπόδικου  πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, προέδρου του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας για το πόσο καλά δουλεύει ο δήμος της Καλαμάτας, καθώς και τις ευχαριστίες του στο εργολάβο, στο εαυτό του και στον κ. Δήμαρχο.
Δεν γνωρίζουμε αν ο εργολάβος δούλεψε αφιλοκερδώς και δεν πληρώθηκε.
Για τον εαυτό του και τις ευχαριστίες προς τον κ. Δήμαρχο τις κατανοούμε πλήρως.
Έχει δύο λόγους για να ευχαριστεί τον δήμαρχο, πρώτον γιατί λειτούργησε ως η κολυμπήθρα του Σιλωάμ και δεύτερον γιατί τον έκανε έμμισθο πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης Καλαμάτας. Μένουμε στο σπίτι δεν σημαίνει ότι χαζέψαμε κιόλας.
Αν και με αυτά… δεν άντεξε το δίκτυο ύδρευσης, πως να αντέξουν τα μυαλά μας.
Τάσος Νιάρχος
Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας με την Λαϊκή Συσπείρωση”

Ενίσχυση από την Περιφέρεια σε Αρχαία Μεσσήνη και Αρχαία Θουρία

Σημαντική θα είναι η συμβολή της Περιφέρειας Πελοποννήσου στο αρχαιολογικό έργο που συντελείται στην Π.Ε. Μεσσηνίας, όπως προέκυψε μετά την τηλεφωνική συνομιλία που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Η επικοινωνία αφορούσε την πορεία των μελετών και έργων, αρμοδιότητας του ΥΠΠΟ, στην Περιφέρεια, ενώ ειδικότερα για την Π.Ε. Μεσσηνίας έγινε γνωστό πως όσον αφορά την Αρχαία Μεσσήνη προγραμματίζονται 300.000 ευρώ για το βόρειο τείχος με μελέτη του υπουργείου, ενώ ως προς την Αρχαία Θουρία υπάρχει προγραμματισμός για πίστωση ύψους 50.000.

ΒΟΥΤΙΑ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

Οι χθεσινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού δεν φώτισαν ιδιαίτερα το διαφαινόμενο αδιέξοδο για την επόμενη ημέρα του Τουρισμού στην Ελλάδα και η παραφιλολογία καλά κρατεί.
Ο ξενοδοχειακός κόσμος καλείται να προετοιμαστεί για μια τουριστική περίοδο με απροσδιόριστο χρονικό ορίζοντα για το πότε θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και υπό ποίες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν. Σε αυτό το ασαφές και απροσδιόριστο επιχειρηματικό περιβάλλον καλούνται οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου να αναλάβουν το εγχείρημα επανεκκίνησης της οικονομίας.
Είναι η πρώτη φορά που, αντί να έχουμε στραμμένο το ενδιαφέρον μας στους αρμόδιους παράγοντες του τουρισμού, επαφιέμεθα στην κρίση και στις υποθέσεις που διατυπώνουν από τα Μέσα Ενημέρωσης διάφοροι Επαΐοντες και Επιδημιολόγοι.
Και όλα αυτά την ώρα που τα προβλήματα και οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας για τον κλάδο των ξενοδοχείων και των λοιπών επισιτιστικών επαγγελμάτων είναι, όχι απλά ορατά, αλλά πλέον δεδομένα και αδιέξοδα. Γιατί, είναι γνωστό ότι το μερίδιο που αντιστοιχεί στα έσοδα από τον εσωτερικό τουρισμό δεν μπορεί να διαμορφώσει καθοριστικά το εθνικό ισοζύγιο.
Όπως επανειλημμένως έχουμε τοποθετηθεί, με κλειστά ξενοδοχεία και χωρίς αεροπορικές συνδέσεις δεν υπάρχει Τουρισμός. Οι απώλειες στο ΑΕΠ αναμένεται να διαμορφώσουν ένα νέο υφεσιακό κύκλο, πολύ πιο ζημιογόνο από τον δεκαετή  από τον οποίο  μόλις πριν λίγο καιρό άρχισε να βγαίνει η χώρα. Ταυτόχρονα, τα μηνύματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια συνεννόησης για την επανεκκίνηση της ταξιδιωτικής κίνησης, ενώ, αντίθετα, βλέπουμε ότι πολλές χώρες, η μία μετά την άλλη, προτιμούν να κρατούν κλειστά σύνορα για να ευνοήσουν τον εσωτερικό τουρισμό τους.
Την ώρα που οικονομικοί αναλυτές προσδιορίζουν την ανάκαμψη σε βάθος τριετίας, ο κλάδος μας καλείται  για άλλη μια φορά να σηκώσει ένα επί πλέον βάρος που δεν αντέχει και δεν του αναλογεί. Πρόκειται για εγχείρημα πρωτόγνωρο, διότι τα πρωτόκολλα πλέον λειτουργίας των ξενοδοχείων και γενικώς του Τουρισμού θα ακολουθούν προδιαγραφές, άγνωστες μέχρι σήμερα, που πρέπει να εφαρμόζουν οι επιχειρήσεις με τεράστιο κόστος και αβέβαιη προοπτική.
Ας μην ξεχνάμε ότι τα ξενοδοχεία είναι χώροι υποδοχής τουριστών για ψυχαγωγία με χαρακτηριστικό την ελευθερία κινήσεων και δεν έχουν προδιαγραφές για υγειονομικούς σταθμούς. Προκειμένου λοιπόν να ανταποκριθούμε τόσο στις υγειονομικές απαιτήσεις όσο και στις προσδοκίες των δυνητικών επισκεπτών μας και εφόσον, μετά την άρση των απαγορεύσεων,  τα ξενοδοχεία λειτουργήσουν τον μήνα Ιούλιο, όπως είχαμε προβλέψει, σε αχαρτογράφητο μέχρι σήμερα καθεστώς, είναι σαφές ότι ο χρόνος που μας απομένει καθιστά ακόμη πιο δύσκολη την περίπτωση, βλέποντας  το καλοκαίρι να είναι μακριά με ότι αυτό συνεπάγεται.
Οι στιγμές απαιτούν σαφήνεια προθέσεων, συντόμευση του χρόνου που θα διαμορφωθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργίας των ξενοδοχείων, των αεροπλάνων και λοιπών υποδομών για να εφαρμοστούν με ρεαλισμό σύμφωνα με τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων ώστε και εμείς από την πλευρά μας να υπολογίσουμε τις δαπάνες για τις εργασίες που πρέπει να εκτελεστούν και το λειτουργικό κόστος με δεδομένη τη μείωση της πληρότητας που δεν θα ξεπερνάει το 30 %. Καιρός είναι να γίνει αντιληπτό ότι η επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων , υπό αυτές τις συνθήκες, απαιτεί δαπάνες ίσως μεγαλύτερες από τη ζημία της απραξίας, που, όπως φάνηκε, δεν έτυχε της αναγκαίας αναγνώρισης αν κρίνουμε από τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο μέχρι σήμερα.
Καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την απαγκίστρωση του κλάδου από όσα μας κρατούν δέσμιους σε ένα άρμα που μαθηματικά οδηγείται στον γκρεμό. Έχουμε κατ’ επανάληψη διατυπώσει ότι τα πήγαμε καλά σε επίπεδο υγειονομικής θωράκισης και αξίζουν συγχαρητήρια στους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος για αυτή την επιτυχία.
Αν όμως δεν προχωρήσουμε έγκαιρα στο επόμενο βήμα κεφαλαιοποιώντας αυτό το κατόρθωμα ως χώρα και αν δεν επιτευχθούν έστω διμερείς συμφωνίες με χώρες που την αναγνωρίζουν ώστε να ανοίξουν κάποιοι δίαυλοι επικοινωνίας και ταξιδιωτικής κίνησης , η πρόσκαιρη νίκη ως προς την υγεία θα εξανεμιστεί στον πόλεμο της επιβίωσης.
Τέλος, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι χώρες που διαθέτουν μεγάλο φάσμα παραγωγικής βάσης μπορεί να μην “καίγονται” να ανοίξουν τον τουρισμό. Για την Ελλάδα όμως ο Τουρισμός αποτελεί σημαντικό “αιμοδότη” και κινητήρια δύναμη της εθνικής οικονομίας. Όσο πιο νωρίς το συνειδητοποιήσουμε τόσο λιγότερη θα είναι η ζημιά, γιατί η ζημιά είναι δεδομένη και μη αναστρέψιμη, οι συνέπειες της οποίας θα γίνουν πιο ορατές από το Σεπτέμβριο και μετά.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Καραλής

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Διευρυμένη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, υπό το Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Αντιδημάρχου Δ. Μαστραγγελόπουλου, των Προέδρων των Σχολικών Επιτροπών και υπηρεσιακών παραγόντων. Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν τα δεδομένα που αφορούν στην επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και τα όσα κρίνονται ως απαραίτητα από την πλευρά του Δήμου να υλοποιηθούν, προκειμένου να μην αντιμετωπιστούν προβλήματα, όταν η Κυβέρνηση προχωρήσει σε άρση των μέτρων. Από το Δήμαρχο ζητήθηκε να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία και επικοινωνία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, ώστε η επαναλειτουργία των σχολείων να γίνει ομαλά και χωρίς προβλήματα

Ο ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ΣΕ ΤΡΟΧΙΑ ΑΝΟΔΟΥ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ;

Ιδιαίτερη κινητικότητα έχει λάβει το θέμα της επαναλειτουργίας του σιδηροδρόμου στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς εκτός από το δεδομένο -όπως προκύπτει από επιστολή του προέδρου του ΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλου- της επαναδρομολόγησης συρμών στην γραμμή Κόρινθος – Αργος – Ναύπλιο, μπαίνει πλέον στον προγραμματισμό του Οργανισμού και το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας ολόκληρης της γραμμής, μέχρι την Καλαμάτα. “Ολα αυτά και άλλα πολλά θα αναλυθούν στη μεγάλη σύσκεψη με θέμα τον σιδηρόδρομο, που θα γίνει τον Μάιο, στην Τρίπολη, σημείωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος τόνισε ακόμα: 
 “Η Περιφέρεια θα συμβάλει οικονομικά και στη συντήρηση και τις απαιτούμενες επισκευές της δεύτερης φάσης ώστε να φθάσει το τρένο μέχρι την Καλαμάτα”. Στο σημαντικό αυτό έγγραφό του με θέμα “Σιδηρόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου Αθήνα – Κόρινθος – Καλαμάτα” -το οποίο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Κώστας Σπηλιόπουλος κοινοποιεί, μεταξύ άλλων, προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον περιφερειάρχη Π. Νίκα...

ΜΕ διαβούλευση η ΜΠΕ του οδικού άξονα «Καλαμάτα – Ριζόμυλος»

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Οδικός άξονας νοτιοδυτικής Πελοποννήσου, τμήμα Καλαμάτα – Ριζόμυλος», η οποία πρόσφατα απεστάλη στο Δήμο από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στο φάκελο, ως φορέας του έργου ορίζεται: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΕΥΔΕ/ΚΣΕΣΠ/ΠΕ&ΒΕ. Ημερομηνία λήξης της δημόσιας διαβούλευσης έχει οριστεί η 20η Μαΐου 2020. Ημερομηνία λήξης της προθεσμίας για την κατάθεση των απόψεων του ενδιαφερόμενου κοινού έχει οριστεί η 6η Μαΐου 2020. Αρμόδια για το έργο περιβαλλοντική αρχή είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας – Γεν. Δ/νση Περιβαλλοντικής Πολιτικής – Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης – Τμήμα Γ’.
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, άμεσα κίνησε τη διαδικασία γνωστοποίησης, προκειμένου να υπάρξει συζήτηση στα αρμόδια συλλογικά όργανα του Δήμου. Ο σχετικός φάκελος έχει από μέρες αποσταλεί στους επικεφαλής των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ για αύριο, Τετάρτη 22 Απριλίου 2020 έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, ενημερωτικού χαρακτήρα, της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για το θέμα.
Επίσης όπως προβλέπεται, για τις 29 Απριλίου 2020 και ώρα 14:00, έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης. Εν συνεχεία, το θέμα θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος, με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και την αρμόδια Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου, έχει αιτηθεί παράτασης του χρόνου διαβούλευσης της Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, λόγω της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουμε, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του Covid-19. Αντίστοιχο αίτημα έχει υπάρξει από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το Δήμαρχο Μεσσήνης.

Το σχέδιο αποκλιμάκωσης των Μέτρων

Το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωση του σχεδίου Αποκλιμάκωσης των Μέτρων στην Ελλάδα, είναι ότι πρόκειται για μία μακρά και πολύπλοκη διαδικασία. Το βάρος δεν πέφτει μπροστά χρονικά – αλλά πίσω με τα πιο «βαριά» μέτρα να αποκλιμακώνονται μέσα στον Ιούνιο. Υπάρχουν πάρα πολλοί σταθμοί, υπάρχουν άπειρες λεπτομέρειες που θα διευκρινιστούν στην πορεία και υπάρχει πάνω από όλα αιρεσιμότητα, η οποία συνδέεται με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.
Το αποκλειστικό ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Huffpost βασίζεται σε πληροφορίες σχετικά με τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό που επεξεργάζονται επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων, σε ανοιχτή γραμμή με την Πολιτική Προστασία, με υπουργεία και με εμπλεκόμενους φορείς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Σταθμίζονται πρωτίστως τα επιστημονικά – ιατρικά δεδομένα, ενώ στη συνέχεια συνεκτιμώνται οι επιχειρησιακές δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού, οι δυνατότητες αλλά και οι ανάγκες του ιδιωτικού τομέα και της εθνικής οικονομίας, οι πραγματικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στο πεδίο της εργασίας ή της καθημερινότητας στο σπίτι, αλλά και η χρονική περίοδος που διανύουμε – προ του καλοκαιριού και της τουριστικής περιόδου. Tελικός αποδέκτης του σχεδίου είναι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, ώστε να καταλήξουν σε αποφάσεις μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα.
Το βάθος χρόνου των δύο μηνών που προκύπτει από το Ημερολόγιο που βλέπετε παρακάτω, αποτελεί κεντρικό στοιχείο, καθώς θα επιτρέπει στους επιστήμονες και στην κυβέρνηση να μετρούν, να επανεκτιμούν και να αναδιαμορφώνουν, σύμφωνα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων, όλες τις προβλέψεις και τις ημερομηνίες.
«Τα στάδια άρσης των μέτρων θα απέχουν χρονικά μεταξύ τους 2 ή 3 εβδομάδες ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για να παρατηρηθεί η επίπτωση στη διάδοση του ιού», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά, ενώ εκτός του Ημερολογίου προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες για όλους μας, σε σχέση με την επιστροφή στην κανονικότητα – δηλαδή την επόμενη ημέρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας…
Ενδεικτικά:
– O ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας θα πρέπει να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο, βάζοντας δεδομένα και τεχνολογία στην καρδιά των αποφάσεων.
– Σε δεύτερο στάδιο θα χρειαστεί να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για την νοσηλεία όσο και την διάγνωση για το σύνολο του πληθυσμού, καθώς και της ανάπτυξης των δυνατοτήτων μας για τηλεϊατρική.
– Αναγκαία είναι η άμεση επικοινωνία με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τον συντονισμό των δράσεων και την κατάρτιση ολοκληρωμένης μελέτης Ανάλυσης και Εκτίμησης Επιπτώσεων σχετικά με την προστασία δεδομένων.
– Για τη μετανάστευση και τον Τουρισμό, προβλέπεται ότι θα συγκεκριμενοποιηθεί και θα επικαιροποιηθεί το πρωτόκολλο μετακίνησης εντός και εκτός χώρας είναι εφικτές.
– Για τις ευπαθείς ομάδες προτείνεται η συνέχιση της διαμονής και εργασίας από το σπίτι έως την μείωση του ρίσκου μετάδοσης σε αποδεκτά επίπεδα.
– Η σταδιακή επιστροφή στα σχολεία θα πρέπει να γίνει με την προϋπόθεση ότι παιδιά με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να παραμείνουν κατ’οίκον και να παρακολουθήσουν μαθήματα μέσω τηλε-εκπαίδευσης.
– Θα υπάρξει έμφαση στην επαναλειτουργία κλάδων που σχετίζονται με εξαγωγές και με την επάρκεια της προσφοράς αγαθών στην εσωτερική αγορά, καθώς και στην ενθάρρυνση για τη χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου ακόμα και από μικρές επιχειρήσεις. Όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που έχουν την δυνατότητα τηλε-εργασίας θα πρέπει την εφαρμόζουν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% των ωρών εργασίας του προσωπικού τους.
– Εξετάζεται ήδη και για το ορατό μέλλον η ιδέα της εφαρμογής διαβατηρίου αντισωμάτων για ασθενείς με αντισώματα ή εμβόλιο (σε δεύτερο στάδιο) βασισμένη πάνω στην τεχνολογία blockchain (είναι μία ιδέα που διακινείται ευρέως στην Ευρωπαϊκή Ενωση άλλωστε).

Ημερολόγιο άρσης των απαγορεύσεων*

27 Απριλίου 

Δημόσιες υπηρεσίες: Υποθηκοφυλακεία, Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία

4 Μαϊου

Γενικός πληθυσμός: Θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια (με εξαίρεση τα νησιά). Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.
Επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (εκτός πολυκαταστημάτων και μεγάλων μεμονωμένων καταστημάτων – αναμένεται να προσδιοριστεί το μέγεθος με βάση τετραγωνικά μέτρα) οι οποίες θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. 15 τ.μ. ανά επισκέπτη).
Επιχειρήσεις προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια, με λειτουργία αποκλειστικά με ραντεβού και με υποχρεωτική εφαρμογή των κανόνων που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. διευρυμένο ωράριο).

11 Μαϊου

Εκπαίδευση:  Γ′ Λυκείου

1 Ιουνίου

Δημόσιες υπηρεσίες: Εφετείο, Άρειος Πάγος
Επιχειρήσεις: Πολυκαταστήματα και μεγάλα μεμονωμένα καταστήματα (αναμένεται να προσδιοριστεί το μέγεθος με βάση τετραγωνικά μέτρα), τα οποία θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται σήμερα στα καταστήματα που παραμένουν σε λειτουργία (π.χ. 15 τ.μ. ανά επισκέπτη, διευρυμένο ωράριο).
Αθλητικές εγκαταστάσεις, μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (π.χ. μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο μεταξύ τους).
Μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι.
Εκπαίδευση: Υπόλοιπες τάξεις Λυκείου και Γυμνάσιο

15 Ιονίου

Δημόσιες υπηρεσίες: Υπόλοιπες Δημόσιες υπηρεσίες
Επιχειρήσεις: Πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα, παιδότοποι κλπ.
Αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι δεξιώσεων, χώροι εκδηλώσεων και φεστιβάλ.
Καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης.
Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα μόνο σε ανοικτό χώρο, απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο και κάθε τραπέζι έχει έως 6 άτομα (αναμένεται να εξειδικευθεί η ρύθμιση περαιτέρω).
Εκπαίδευση: Πρωτοβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση (με επέκταση της εκπαιδευτικής χρονιάς κατά 3 εβδομάδες δεδομένου της αργοπορίας στο άνοιγμα τους)

29 Ιουνίου

Γενικός πληθυσμός: Θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την επικράτεια. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα περιορίζονται στα 10 άτομα.
Επιχειρήσεις: Επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας (μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα) τα οποία θα λειτουργούν με ειδικούς κανόνες που θα αφορούν την απόσταση τραπεζιών και τον μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.
Ξενοδοχειακές μονάδες με εφαρμογή ορίου πληρότητας (θα οριστεί συγκεκριμένο ποσοστό) για ένα χρονικό διάστημα που θα οριστεί.
Επιχειρήσεις εστίασης, με την προϋπόθεση ότι τα τραπεζοκαθίσματα είναι τοποθετημένα σε απόσταση μεταξύ τους (έως 1,5 μέτρο για τον ανοικτό χώρο και έως 2 μέτρα για τον κλειστό χώρο) και κάθε τραπέζι έχει συγκεκριμένο αριθμό ατόμων (που θα προσδιοριστεί στη συνέχεια).

* Αυτό το σχέδιο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει συγκεντρώσει η HuffPost (αποκλειστικό ρεπορτάζ), αποτελεί εισήγηση προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. Η τελική έγκριση αναμένεται να δοθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού προηγηθεί η οριστικοποίηση κρίσιμων ”λεπτομερειών” μέσα στα αμέσως επόμενα 24ωρα.

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

ΕΡΓΑ ΑΥΤΕΠΙΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται από το Δήμο, παρεμβάσεις στο πλαίσιο συντήρηση υποδομών. Ήδη συνεργεία αυτεπιστασίας που έχουν συγκροτηθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Δήμου, η οποία ενισχύθηκε πρόσφατα με εποχικό προσωπικό, προβαίνει σε αποκατάσταση ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζονται οι παρεμβάσεις σε σημεία της πόλης και των Δημοτικών Ενοτήτων, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει. Μεταξύ άλλων, ολοκληρώνεται η παρέμβαση στις νησίδες επί της οδού Σταδίου, ενώ αντιμετωπίζονται ζημιές από το ριζικό σύστημα των δέντρων επί του πεζοδρομίου της οδού Αριστομένους. Επίσης παρεμβάσεις πραγματοποιούνται στην πλατεία Ταξιαρχών και σε πεζοδρόμια επί της οδού Βασ. Γεωργίου.

ΕΜΕΙΝΑΝ ΠΣΩ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την δημοπράτηση και την ανάθεση των μελετών των έργων που χρηματοδοτεί με 6.015.000 ευρώ το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του φετινού προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, κάλεσε ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, με σχετικό έγγραφό του, τις Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων των 5 Περιφερειακών Ενοτήτων.
“Οι Διευθύνσεις Τεχνικών Εργων των Περιφερειακών Ενοτήτων θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τις ενέργειες για τη δημοπράτηση και ανάθεση των αναφερομένων μελετών χωρικής αρμοδιότητάς τους, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες όταν θα ξεκινήσει η νέα προγραμματική περίοδος και να είναι εφικτή η άμεση ένταξη και χρηματοδότηση των έργων” σημειώνεται στο σχετικό έγγραφο του περιφερειάρχη.
Υπενθυμίζεται ότι οι μελέτες που έχουν ενταχθεί είναι:
α) Μελέτη βελτίωσης κατά τμήματα της επαρχιακής οδού 4 Λυγουριό – Κρανίδι με προϋπολογισμό 850.000 ευρώ
β) Α) Μελέτη διασύνδεσης Δήμων Καλαμάτας – Μεσσήνης στο παραλιακό μέτωπο – κατασκευή νέας γέφυρας ποταμού Πάμισου Β) Μελέτη βελτίωσης 7ης επαρχιακής οδού, τμήμα Βαλύρα – Μελιγαλάς – Ζευγολατιό – Διαβολίτσι, με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ
γ) Α) Μελέτη ολοκλήρωσης σύνδεσης της Επ.Ο. 34 Βελιές – Νεάπολη – με την Επ.Ο. 37 Μονεμβάσια – Ελληνικό – Νεάπολη, μέσω Αγίου Φωκά, τμήμα Μονεμβάσιας – Αγίου Φωκά και Β) Μελέτη παράκαμψης οικισμών Ασωπού και Παπαδιάνικων της Επ.Ο. 33 Μολάοι – Ασωπός – Παπαδιάνικα – Πλύτρα και σύνδεσή της με την Επ.Ο. 36 Ελιά – Ασωπός – Δαιμονιά με προϋπολογισμό 1.250.000 ευρώ
δ) Μελέτες βελτίωσης επαρχιακής οδού Φενεού – Φράγμα Λίμνης Δόξας και Μελέτη αναβάθμισης Επ.Ο. Ξυλόκαστρο – Τρίκαλα με προϋπολογισμό 785.000 ευρώ
ε) Μελέτη κατασκευής παράκαμψης Δημητσάνας με προϋπολογισμό 300.000 ευρώ
στ) Μελέτη κατασκευής νέου οδικού άξονα Αρφαρά – Λάμπαινα Π.Ε. Μεσσηνίας με προϋπολογισμό 960.000 ευρώ
ζ) Μελέτη αντιπλημμυρικών έργων και έργων προστασίας χειμάρρου Ινάχου με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ
η) Μελέτη αναβάθμισης Επ.Ο. Άστρος – Λεωνίδιο – Πηγάδι – Φωκαινός στο τμήμα Λεωνίδιο – Φωκιανός με προϋπολογισμό 270.000 ευρώ
θ) Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Δ.Ε. Μαντινείας με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ στο νοσοκομείο Καλαμάτας μέσω της μοριακής μεθόδου ανάλυσης PCR

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας παρέλαβε από την προηγουμένη εβδομάδα -όπως άλλωστε είχε εξαγγείλει η Διοίκηση από τις αρχές Απρίλη που προμηθεύτηκε το μηχάνημα-τα πρώτα αντιδραστήρια  για ανίχνευση του νέου κορωνοϊού covid-19 και πραγματοποιούνται πια αναλύσεις δειγμάτων μέσω της μοριακής μεθόδου ανάλυσης PCR. Αύριο δε, γίνεται παραλαβή και 2ης παραγγελίας αντιδραστηρίων.
Σύμφωνα με διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η μοριακή τεχνική ανάλυσης αποτελεί την πιο έγκυρη μέθοδο για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού και είναι ευρέως γνωστή ως PCR πραγματικού χρόνου. Επίσης είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος που διαθέτουμε σήμερα για τη διάγνωση του νέου κορωνοϊού.
Για την εξέταση γίνεται λήψη ρινικού ή φαρυγγικού επιχρίσματος με στειλεό που μοιάζει με μακριά μπατονέτα. Το δείγμα μπαίνει σε κατάλληλο φιαλίδιο και στέλνεται στο εργαστήριο, όπου ελέγχεται για την παρουσία του ιού μέσω της ανίχνευσης του γενετικού υλικού (RNA) του ιού. Αυτό γίνεται με την μέθοδο PCR πραγματικού χρόνου, στην οποία το γενετικό υλικό του ιού πολλαπλασιάζεται (όπως αντίστοιχα γίνεται όταν κάνουμε πολλές φωτοτυπίες) και έτσι μπορεί να ανιχνευθεί στα ειδικά μηχανήματα.
Από τη στιγμή που σε ένα δείγμα ξεκινά η διαδικασία της εξέτασης, απαιτούνται περίπου 2 ώρες για την ολοκλήρωσή της. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί και αναλυθεί περίπου 25 δείγματα που αρκετά από αυτά έχουν σταλεί και στο ινστιτούτο Παστέρ και έχει επιβεβαιωθεί το ίδιο αποτέλεσμα.
Η προμήθεια και λειτουργία της συσκευής   PCR  θεωρείται ως μια σημαντική κίνηση από την πλευρά της Διοίκησης, που έγινε με γρήγορα αντανακλαστικά, μιας και εφεξής σε πολύ σύντομο χρόνο το ιατρικό προσωπικό θα έχει στην διάθεση του το αποτέλεσμα της ανάλυσης χωρίς το ύποπτο περιστατικό να παραμένει σε θάλαμο απομόνωσης στο νοσοκομείο για πάνω από 1 24ωρο, με ότι σημαίνει αυτό από πλευράς ψυχικής ταλαιπωρίας και αγωνίας του ασθενή.
Σημειώνεται δε, ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν χρειάστηκε να ξοδέψει χρήματα για την αγορά του αναλυτή μιας και το προμηθεύτηκε με σύμβαση χρησιδανείου. Τον ίδιο ακριβώς αναλυτή διαθέτει σήμερα ο Ευαγγελισμός, Σωτηρία, Ωνάσειο και το Αττικό την άλλη βδομάδα.

Αθανασόπουλος σε Βορίδη και Γεωργιάδη:: εξωφρενικές διαφορές στην τιμή της πατάτας

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όπου η τιμή της εαρινής πατάτας βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, κυρίως μετά το Πάσχα, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος συμπαραστεκόμενος στην αγωνία των αγροτών οι οποίοι είναι στα όρια απόγνωσης, απέστειλε επιστολές προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη. Έτσι, ζητά να λάβουν άμεσα μέριμνα για τις εξωφρενικές διαφορές στην τιμή του προϊόντος από το χωράφι έως τη διάθεσή του στα σημεία πώλησης.
Η έλλειψη ελέγχων και η μη ανάληψη πρωτοβουλιών προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύουν το υπέρμετρο κέρδος που τη δεδομένη στιγμή λειτουργεί καταστροφικά για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα. Συνεπώς η στήριξη των αγροτών μας αποτελεί μονόδρομο και ο Δήμαρχος Μεσσήνης είναι διατεθειμένος να κινηθεί προς πάσα κατεύθυνση για αυτό τον σκοπό.
Επίσης λαμβάνοντας υπόψη ότι η αγορά του σούπερ μάρκετ μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση της πατάτας, απέστειλε επιστολές στους Διευθυντές Πωλήσεων των σούπερ μάρκετ τοπικής και πανελλαδικής εμβέλειας, ζητώντας τους να εντάξουν στα προϊόντα πώλησης την πρώιμη πατάτα Μεσσήνης, αλλά και αυτά τα οποία την εμπορεύονται να αυξήσουν τις προς διάθεση ποσότητες.
Ακολουθούν οι δύο επιστολές:
«Αξιότιμοι Υπουργοί,
Αυτή την περίοδο, έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης η συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Το προϊόν αυτό αποτελεί μία από τις βασικές και για πολλούς παραγωγούς του μεσσηνιακού κάμπου τη μοναδική πηγή εισοδήματος, το οποίο χρειάζεται τη στήριξη όλων μας.
Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού, βάλλεται οικονομικά και ο πρωτογενής τομέας όπως είναι η καλλιέργεια και διάθεση της πατάτας. Μέλημα του Δήμου Μεσσήνης είναι να στηρίξει στο μέτρο του δυνατού τους πατατοπαραγωγούς ώστε να διαθέσουν το προϊόν τους και να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα τεράστια καλλιεργητικά έξοδα.
Για τον λόγο αυτό, ζητάμε από εσάς να ελέγξετε τις τιμές πώλησης της εαρινής πατάτας, καθώς παρατηρείται τεράστια διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι. Έχει διαπιστωθεί ότι το προϊόν πωλείται από τον παραγωγό με 0,25 ευρώ το κιλό και φτάνει στο ράφι και τον καταναλωτή στην τιμή του 1 ευρώ το κιλό και πλέον. Γνωρίζοντας τις συνθήκες καλλιέργειας, θεωρούμε αδιανόητο να εξακολουθεί να υφίσταται τέτοια διαφορά τιμής, εις βάρος των παραγωγών. Η ψαλίδα πρέπει να κλείσει προς όφελος των αγροτών που πασχίζουν να επιβιώσουν, αν πραγματικά πιστεύουμε ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα ανάκαμψης της εθνικής οικονομίας.
Θεωρώντας ότι κύριο μέλημα όλων των φορέων διοίκησης πρέπει να είναι η στήριξη των ελλήνων παραγωγών, ευελπιστούμε για τις άμεσες παρεμβάσεις σας».
«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες τις οποίες διανύουμε και την οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί τομείς της οικονομίας λόγω του κορονοϊού, κρίνεται επιβεβλημένη η αλληλοϋποστήριξη, όπου υπάρχει δυνατότητα.
Αυτή την περίοδο, όπως γνωρίζετε, έχει ξεκινήσει στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης η συγκομιδή της εαρινής πατάτας. Στην κατεύθυνση της στήριξης του πρωτογενούς τομέα, των αγροτών μας και του ντόπιου προϊόντος, θα θέλαμε να εντάξετε ή να αυξήσετε τις ποσότητες της πρώιμης πατάτας Μεσσήνης στα προϊόντα πώλησης της αλυσίδας σας. Η πώληση εαρινής πατάτας στα ράφια του σούπερ μάρκετ, θα προσφέρει ηθική ικανοποίηση στους καταναλωτές και οικονομική ενίσχυση στους τοπικούς παραγωγούς. Επιπλέον, θα συμβάλει έμπρακτα στη στήριξη των αγροτών της περιοχής μας με την διάθεση του προϊόντος τους σε περισσότερα σημεία πώλησης, όπως αυτά των σούπερ μάρκετ που επισκέπτεται καθημερινά η πλειοψηφία των καταναλωτών. 
Θεωρούμε ότι μπορείτε να συμβάλλεται αυτή τη δύσκολη περίοδο και αναμένουμε τις ευεργετικές για τους αγρότες μας ενέργειές σας».

Το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας με την ηγεσία του ΟΚΑΝΑ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ Αθανάσιο Θεοχάρη και τον Αντιπρόεδρο του Οργανισμού Αθανάσιο Δημητριάδη είχε ο Πρόεδρος του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας Άγγελος Χρονάς. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 23 Απριλίου, σε πολύ θετικό κλίμα και στη διάρκειά της έγινε απολογισμός των μέχρι τώρα δράσεων του ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας, που λαμβάνουν χώρα σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ. Συζητήθηκαν επίσης οι μελλοντικές δράσεις που αφορούν στην πρόληψη των εξαρτήσεων και στην στήριξη ανθρώπων που είναι πιο ευάλωτοι στην χρήση κάθε είδους εξάρτησης. 
 Δράσεις που αφορούν μεταξύ άλλων στο σχεδιασμό και στην προώθηση προγραμμάτων σχετικά με την πρόληψη της χρήσης και διάδοσης των ναρκωτικών, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις συνέπειες από τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς και την ενθάρρυνση, τον συντονισμό και την εποπτεία κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που έχει σκοπό τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Τόσο ο Πρόεδρος όσο και ο Αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δήλωσαν αρωγοί και συμπαραστάτες σε κάθε πρωτοβουλία που θα αναληφθεί από το ΚΕΠΕΠΨΥ Μεσσηνίας και τόνισαν πως η συνεργασία μας θα είναι αγαστή και συνεχής. Ολοκληρώνοντας την ιδιαίτερα εγκάρδια και εποικοδομητική συνάντηση ο κ. Χρονάς ευχήθηκε στους κκ Θεοχάρη και Δημητριάδη αλλά και σε όλα τα μέλη, να έχουν κάθε επιτυχία στο σημαντικό έργο που έχουν αναλάβει να επιτελέσουν, αφού πρόκειται για νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

ΠΡΑΞΕΙΣ μέτρων για τον τουρισμό ζητούν οι ξενοδόχοι

Την υλοποίηση δέσμης μέτρων που θα κρατήσουν ζωντανό τον ελληνικό τουρισμό κατά την «επόμενη μέρα» της πανδημίας του κορωνοϊού, ζητούν από την κυβέρνηση και ειδικότερα από τέσσερα συναρμόδια υπουργεία, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΞΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ).
Οι Έλληνες ξενοδόχοι στο κοινό υπόμνημά τους προς την κυβέρνηση, διατυπώνουν τις εύλογες προσδοκίες για τη στήριξή τους από την Πολιτεία σε αυτή τη δίχως προηγούμενο συγκυρία, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι: Με ευέλικτη τιμολογιακή πολιτική απέναντι σε πελάτες και συνεργάτες, η οποία μάλιστα απορρόφησε και τα δυσβάσταχτα φορολογικά βάρη που κλήθηκαν να σηκώσουν, αλλά και με ιδιωτικές επενδύσεις που μόνο για ανακαινίσεις ξενοδοχείων φτάνουν το 1 δισ. ευρώ το χρόνο, συνέβαλλαν τα μέγιστα στο να ξεπεραστεί η δεκαετής κρίση και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη, στηρίζοντας τα δημόσια έσοδα και την απασχόληση.
Ο κλάδος, τονίζουν οι ξενοδόχοι, έχει δικαίωμα στην ελπίδα με τη λήψη άμεσων και τολμηρών μέτρων στήριξης, όπως: Υγειονομικά πρωτόκολλα, διαφοροποιημένα ανά υπηρεσία και μέγεθος ξενοδοχείου, ώστε να είναι πρακτικά υλοποιήσιμα. Χρηματοδοτικά εργαλεία και φορολογικές ελαφρύνσεις για την τόνωση της ρευστότητας και για να μπορέσουν τα ξενοδοχεία να επιβιώσουν μέσα σε ένα περιβάλλον χαμηλής ζήτησης και υψηλού ανταγωνισμού. Επιδότηση της εργασίας για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού των ξενοδοχείων. Μέτρα αναγκαία για να καταφέρουν τα ξενοδοχεία να συνεχίσουν τη διαχρονική εθνική και κοινωνική προσφορά τους.
«Η νίκη στην πρώτη μάχη κατά του κορονοϊού, ισχυροποίησε ουσιαστικά τη διεθνή εικόνα της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, η “επόμενη μέρα” για τη χώρα θα είναι δύσκολη. Σήμερα απαιτούνται λύσεις που θα διαμορφώσουν την οικονομική και κοινωνική «νέα κανονικότητα». Είναι η ώρα να κοιτάξουμε κατάματα και στην πραγματική του διάσταση το πρόβλημα. Ώρα για ευθύνη, ρεαλισμό και αλήθεια και όχι για ωραιοποιήσεις ή λαϊκισμό. Ώρα για ενότητα, όλοι για έναν και όχι ο καθένας για τον εαυτό του», τονίζουν ΞΕΕ και ΠΟΞ.
Ακολουθεί ολόκληρο το κοινό υπόμνημα του ΞΕΕ και της ΠΟΞ προς τα υπουργεία Τουρισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας με τα μέτρα που προτείνουν να ληφθούν ανά υπουργείο.
Υπουργείο Τουρισμού
Προστασία του συνόλου της τουριστικής προσφοράς της χώρας
• Προσωρινή αναστολή των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάθε ακίνητο για λόγους δημόσιας υγείας.
Περιορισμός των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αδειοδοτημένα από το Υπουργείο Τουρισμού καταλύματα. Τα ακίνητα ιδιωτών που προσφέρονται για βραχυχρόνια μίσθωση πρέπει για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να πληρούν τους όρους και τις προδιαγραφές του άρθρου 46 του Ν.4179/2013, ήτοι μονοκατοικίες τουλάχιστον 80 τμ με ανεξάρτητη εξωτερική προσπέλαση που αδειοδοτούνται και ελέγχονται από το Υπουργείο Τουρισμού.
• Κατάρτιση σε συνεργασία με τα Υπουργεία Υγείας, Μεταφορών, Εξωτερικών και Εσωτερικών και με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού των όρων υποδοχής των επισκεπτών στη χώρα μας για την προστασία της δημόσιας υγείας.
• Κατάρτιση σε συνεργασία με το ΞΕΕ και το Υπουργείο Υγείας των ειδικών κανόνων λειτουργίας των τουριστικών καταλυμάτων για την προστασία της υγείας εργαζομένων και πελατών έναντι του COVID-19.
• Κατάρτιση σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και με τους επαγγελματικούς φορείς του τουρισμού των όρων επισκεψιμότητας των μουσείων, των αρχαιολογικών χώρων κα των λοιπών μνημείων της χώρας.
2. Τόνωση της τουριστικής ζήτησης
• Πρόγραμμα ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού 12μηνης διάρκειας με διεύρυνση των κριτηρίων συμμετοχής των δικαιούχων και κάλυψη μέρους του κόστους διαμονής από το κράτος υπό τη μορφή voucher.
• Κατάστρωση νέου marketing plan εκ μέρους του ΕΟΤ σε συνεργασία με την Marketing Greece και τις περιφέρειες για στοχευμένες καμπάνιες στις χώρες-πηγές τουριστών με παράλληλη αύξηση του προϋπολογισμού προβολής και διαφήμισης του ελληνικού τουρισμού.
• Συνέργειες με tour operators και αεροπορικές εταιρείες για προγράμματα συνδιαφήμισης με ανταποδοτικότητα.
• Συνεργασία με τον Απόδημο Ελληνισμό για την προβολή της χώρας και την ανάδειξη της ως ένα ασφαλή προορισμό.
Υπουργείο Οικονομικών
1.Μείωση άμεσα -από την επανέναρξη της σαιζόν- του συντελεστή ΦΠΑ σε 6% στη διαμονή και σε 13% σε ολόκληρη την εστίαση και στις μεταφορές (εξίσωση δηλαδή των
φορολογικών συντελεστών που ισχύουν και προ-κρίσης στις ανταγωνίστριες χώρες, όπως Ισπανία και Τουρκία, Ιταλία).
2. Κατάργηση του φόρου διαμονής.
3. Κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
4. Για τις επιχειρήσεις που μισθώνουν ακίνητα του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Ιδρυμάτων μείωση του ενοικίου κατά 40% για ολόκληρο το έτος 2020. Σημειώνεται πως, όπως πληροφορούμαστε, σχετικά με την εφαρμογή της ήδη ισχύουσας ρύθμισης, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να κάνουν επιμερισμό του ετήσιου μισθώματος ανά μήνα ώστε να εφαρμόσουν τη σχετική έκπτωση.
5. Να παρασχεθεί και στις εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι οποίες βάσει σχετικής ΥΑ έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, η δυνατότητα ένταξης στο μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής. Πρόκειται συνήθως για μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που εκμεταλλεύονται μικρής δυναμικότητας καταλύματα, οι οποίες κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, όταν και παραμένουν κλειστές, δεν απασχολούν προσωπικό και έχουν μηδενικούς τζίρους. Οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ενταχθούν στο συγκεκριμένο μέτρο βάσει των προϋποθέσεων που τίθενται (απασχόληση 1-500 εργαζομένων, τζίρος των τελευταίων 3 μηνών κλπ). Σε συνέχεια, λοιπόν, της ανακοίνωσης της παράτασης του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής έως τις 30-6-2020 θα πρέπει να παρασχεθεί το δικαίωμα, τουλάχιστον κατά το δεύτερο στάδιο υποβολής αιτήσεων, και στις επιχειρήσεις αυτές να ενταχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
6. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook θα πρέπει να προβλεφθεί απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του ανείσπρακτου ΦΠΑ των τιμολογίων που εξέδωσαν προς τη συγκεκριμένη εταιρεία, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην με αριθμό 355/2019 απόφαση του ΣτΕ και έχουν γίνει δεκτά και με την με αριθμό Ο ΔΕΕΦ Α 1165616 ΕΞ 2019 εγκύκλιο της ΑΑΔΕ. Πιστεύουμε πως δεν υπάρχει λόγος να επιβαρύνουμε τις επιχειρήσεις με επιπλέον έξοδα, υποχρεώνοντάς τις να προσφύγουν δικαστικά για τη συγκεκριμένη υπόθεση, από τη στιγμή που το συγκεκριμένο ζήτημα έχει ήδη επιλυθεί από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.
7. Ως προς τις υφιστάμενες ενήμερες ρυθμίσεις θα πρέπει να ανασταλεί η καταβολή των δόσεων μέχρι τις 30-4-2021 και να προβλεφθεί αναδιάρθρωση τους μέσω αύξησης δόσεων (έως 100).
8. Τέλος αναφορικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση του αιγιαλού (σας έχουμε αποστείλει στο παρελθόν σχετική καταγραφή των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν) θα πρέπει άμεσα να τροποποιηθεί η σχετική ΚΥΑ που προβλέπει τη διαδικασία παραχώρησης της απλής χρήσης του αιγιαλού, ώστε να προσαρμοστούν οι ειδικότερες ρυθμίσεις της (επιφάνεια παραχωρούμενου χώρου κλπ) στις ανάγκες που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα της υγειονομικής κρίσης, ενώ παράλληλα να προβλεφθεί οριζόντια μείωση κατά 40% του μισθώματος ανά τετραγωνικό μέτρο λόγω μειωμένης σαιζόν και ελάχιστων εσόδων.
Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων
1. Στήριξη των επενδύσεων των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στους αναπτυξιακούς νόμους και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ
• Πρόβλεψη παράτασης της προθεσμίας ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υπαχθεί στους Ν.3299/2004 και 3908/2011 και στα προγράμματα του ΕΣΠΑ για ένα επιπλέον χρόνο.
• Αύξηση του ποσοστού προκαταβολής στα εγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια των αναπτυξιακών νόμων από 1/7 σε 3/7 με την προσκόμιση αντίστοιχων εξοφλημένων παραστατικών.
• Επίσπευση των διαδικασιών για:
i. ολοκλήρωση των ελέγχων των φακέλων των ενταχθέντων έργων
ii. άμεση αποπληρωμή των έργων που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ελεγχθεί και λειτουργήσει.
iii. Προώθηση κατά προτεραιότητα στα επενδυτικά έργα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στα νησιά που πλήττονται από το μεταναστευτικό, καθώς και στις πυρόπληκτες περιοχές της Ανατ. Αττικής
• Αύξηση των ορίων χρηματοδότησης του De minimis.
2. Ριζικός επανασχεδιασμός της επενδυτικής πολιτικής στον τουρισμό
• Ενίσχυση κατά προτεραιότητα του υφιστάμενου ξενοδοχειακού δυναμικού για την υλοποίηση επενδύσεων που υποστηρίζουν αφενός τη βιώσιμη λειτουργία του, αφετέρου την ανταπόκριση στις αυξημένες απαιτήσεις προστασίας της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των πελατών, καθώς και της κλιματικής αλλαγής
• Έμφαση στα αναπτυξιακά έργα γενικής υποδομής, που θωρακίζουν το επίπεδο ασφαλείας των τουριστικών προορισμών
• Αναστολή των ενισχύσεων δημιουργίας νέων κλινών για τα έτη 2021 και 2022, πλην των περιπτώσεων της επέκτασης υφισταμένων ξενοδοχειακών καταλυμάτων και της μετατροπής κτιρίων αρχιτεκτονικής κληρονομιάς σε ξενοδοχείο.
• Αναδιάταξη του χάρτη των περιφερειακών ενισχύσεων για την ισόρροπη αντιμετώπιση των συνεπειών της πτώσης του τουρισμού λόγω COVID-19 σε ξενοδοχειακές ΜΜΕ σε όλη τη χώρα.
• Αναδιαμόρφωση των κριτηρίων αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων των ξενοδοχειακών ΜΜΕ με βάση την εξυπηρέτηση των αναγκών της αρνητικής συγκυρίας.
• Αναγνώριση του εξαγωγικού χαρακτήρα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων στον αναπτυξιακό νόμο και σε όλα τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, προκειμένου να τυγχάνουν ισότιμης μεταχείρισης με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις
Το 2019 διαφάνηκε ισχυρή τάση επενδύσεων στον τουρισμό με παράλληλη αναθέρμανση της χειμάζουσας δραστηριότητας στον κατασκευαστικό τομέα. Η πανδημία του COVID-19 ανέστειλε αυτή την αναπτυξιακή δυναμική, ενώ πλέον επηρεάζεται σαφώς η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων/ επενδύσεων, με κίνδυνο να παραμείνουν ημιτελείς μικρομεσαίες επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν με ιδία κεφάλαια. Θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί, σε επικείμενα προγράμματα χρηματοδότησης (νέες προσκλήσεις δράσεων ΕΣΠΑ), η δυνατότητα επιλεξιμότητας δαπανών με αρχική ημερομηνία προ της προκήρυξης (πχ από 01/01/2019). Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν να ενταχθούν αυτοχρηματοδούμενα επενδυτικά σχέδια σε εξέλιξη, διασώζοντας έτσι επενδύσεις που κινδυνεύουν να μην ολοκληρωθούν και θέσεις εργασίας ενώ παράλληλα θα υποστηριχθεί η γρήγορη και αποτελεσματική απορροφητικότητα των διατιθέμενων κοινοτικών πόρων ΕΣΠΑ.
3. Δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
• Πρόβλεψη ειδικού πλαισίου για την μακροχρόνια αποπληρωμή των υφιστάμενων ξενοδοχειακών δανείων, περιλαμβανομένων και των χρηματοδοτικών μισθώσεων, λόγω συσσώρευσης ζημιών από τις επιπτώσεις του COVID-19 στον ελληνικό τουρισμό: αναστολή των αποπληρωμών κεφαλαίου για μια 5ετία των ενήμερων έως 31.12.2019 δανείων (με λιγότερο από 90 ημέρες καθυστέρηση) και ρύθμισή τους με χρονικό ορίζοντα 15 ετών.
Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί και για τα τραπεζικά δάνεια ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που είναι μεν ενήμερα, αλλά παρουσιάζουν άλλου τύπου δυσχέρειες (όπως εγγραφή επισφαλειών από τις τράπεζες λόγω προβλημάτων του παρελθόντος ή πρόκειται για εταιρίες που έχουν πληγεί πέρυσι από την χρεοκοπία του Thomas Cook κλπ), προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία καινούργιας γενιάς κόκκινων δανείων.
Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πτώχευση της Thomas Cook θα πρέπει, αντί της 31-12-2019, να λογίζεται ως ενήμερη ημερομηνία η 30-11-2019. Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η ανωτέρω πτώχευση, το Υπουργείο σας είχε δεσμευθεί να ληφθεί ως μέτρο ενίσχυσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί με αποτέλεσμα οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις να μην μπορούν να είναι ενήμερες στις 31-12-2019.
• Επέκταση του μέτρου της επιδότησης των τόκων των υφιστάμενων δανείων για περίοδο 12 μηνών.
• Χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων κίνησης ή δυνατόν με ελάχιστο επιτόκιο (περιθώριο ως προς το Euribor), με περίοδο χάριτος 18 μηνών, δηλαδή μέχρι 31/12/2021 και ελάχιστης διάρκειας 5 ετών. Θα πρέπει να καλύπτουν μέχρι το 40% του κύκλου εργασιών του 2019 και να χορηγούνται με την εγγύηση κατά 100% του Ελληνικού Δημοσίου. Θα διοχετεύονται στην κάλυψη άμεσων υποχρεώσεων και πάγιων λειτουργικών εξόδων (δαπάνες ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ, πληρωμές σε προμηθευτές, επιταγές).
• Χορήγηση χαμηλότοκων κεφαλαίων παγίων ή δυνατόν με ελάχιστο επιτόκιο (περιθώριο ως προς το Euribor), με περίοδο χάριτος 18 μηνών, δηλαδή μέχρι 31/12/2021 και ελάχιστης διάρκειας 12 ετών , με σκοπό την αναθέρμανση της αγοράς (οικοδομή, προμηθευτές κλπ).
4. Επιταγές
Πρόνοια για περαιτέρω αναστολή πληρωμών επιταγών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ανάλογα με τις εξελίξεις στην τουριστική ζήτηση στην εσωτερική και διεθνή αγορά . Ήδη υπάρχουν στην αγορά επιταγές κάλυψης υποχρεώσεων μέχρι τις 30/11/2020, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν λόγω του γεγονότος πως η τουριστική περίοδος είναι αντικειμενικά αδύνατον να ξεκινήσει πριν την 1/07/2020 στην καλύτερη των περιπτώσεων. Για την πληρωμή των ανωτέρω επιταγών πρέπει να δημιουργηθεί κατά τα ανωτέρω ένα ειδικό τραπεζικό προϊόν.
5. Μισθώσεις ξενοδοχειακών ακινήτων
• Χρονική επέκταση του μέτρου της μείωσης κατά 40% του μισθώματος των ακινήτων ιδιωτών ή του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και Ιδρυμάτων που έχουν χρήση ξενοδοχείου μέχρι το τέλος του χρόνου, συμπεριλαμβάνοντας και τις μισθώσεις των ακινήτων που πραγματοποιούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τη στέγαση του προσωπικού
• Παράταση με νομοθετική διάταξη των μισθώσεων ξενοδοχειακών μονάδων που λήγουν το 2020 ή το 2021 για τρία χρόνια.
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
1. Πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν, θα είναι υποχρεωμένες, λόγω περιορισμένου αντικειμένου εργασίας και ανύπαρκτων εσόδων, αλλά και των υγειονομικών περιορισμών που πιθανόν να τους επιβληθούν, κατά το πρώτο τουλάχιστον χρονικό διάστημα, να μειώσουν το χρόνο εργασίας του προσωπικού τους, χρησιμοποιώντας ευέλικτες μορφές εργασίας (εκ περιτροπής- μερική απασχόληση). Είναι, λοιπόν, απαραίτητο τα μέτρα που έχουν μέχρι σήμερα προβλεφθεί και θα προβλεφθούν στο μέλλον να μην περιορίζουν το δικαίωμα των επιχειρήσεων να εφαρμόσουν τις ευέλικτες αυτές μορφές απασχόλησης- αντίθετα να διευκολύνουν τη σχετική διαδικασία, με στόχο πάντα τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.
2. Σε συνέχεια της παραπάνω (1) επισήμανσης κρίνεται αναγκαία η πρόβλεψη συμπληρωματικών επιδομάτων, ώστε μέσω αυτών να καλυφθεί μέρος της απώλειας εισοδήματος που θα έχουν οι εργαζόμενοι εξαιτίας της μείωσης του χρόνου απασχόλησής τους.
3. Είναι απαραίτητο να προβλεφθεί η επιδότηση του κόστους των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς αυτή να συνδέεται με τον οποιοδήποτε περιορισμό ως προς την μορφή της απασχόλησης των εργαζομένων – να μην στερεί τη δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να μετατρέψουν συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε μερικής-εκ περιτροπής. Είναι επίσης σημαντικό το ύψος της επιδότησης αυτής να μην υπάγεται στους περιορισμούς του de minimis.
4. Στην ΕΓΣΣΕ για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζόμενων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας προβλέπονται συγκεκριμένες καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης του εποχικού προσωπικού. Είναι δεδομένο πως οι ημερομηνίες αυτές δε θα εφαρμοστούν τη τρέχουσα περίοδο, καθώς τα ξενοδοχεία, αν επαναλειτουργήσουν, θα έχουν εξαιρετικά χαμηλές πληρότητες που δεν θα τους επιτρέπουν να επαναπροσλάβουν και να απασχολούν το σύνολο του προσωπικού τους. Προτείνουμε να προβλεφθεί ρητά, για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, πως η επαναπρόσληψη των εποχικών εργαζομένων θα γίνεται σταδιακά, με βάση το ποσοστό πληρότητας των ξενοδοχείων, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.1346/1983, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στην κλαδική ΣΣΕ. Σε περίπτωση που αυτό δεν προβλεφθεί, τα περισσότερα ξενοδοχεία θα προτιμήσουν να μη ξεκινήσουν καθόλου τη λειτουργία τους, επειδή δε θα είναι σε θέση να απασχολήσουν όλο το προσωπικό που απασχολούσαν την προηγούμενη τουριστική περίοδο.
5. Είναι δεδομένο πως πολλές επιχειρήσεις δε θα λειτουργήσουν κατά τη τρέχουσα περίοδο, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης που έχει πλήξει όλη την Ευρώπη και των συνεπειών της (μηδενικές αεροπορικές και οδικές αφίξεις κλπ). Επομένως οι εργαζόμενοι τους δε θα επαναπροσληφθούν. Για τους εργαζομένους αυτούς θα πρέπει να προβλεφθεί παράταση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας τουλάχιστον έως και τον Απρίλιο του 2021 (ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης). Παράλληλα όμως θα πρέπει να παρέχεται η δυνατότητα, προαιρετικά και προκειμένου να καλύπτονται βασικές ανάγκες των επιχειρήσεων, οι εργαζόμενοι αυτοί, χωρίς να χάνουν το επίδομα ανεργίας, να πραγματοποιούν ορισμένα ημερομίσθια (οι ασφαλιστικές εισφορές των οποίων θα επιδοτούνται σύμφωνα με τα παραπάνω). Τέλος, θα πρέπει να εξεταστεί και το ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος ανεργίας, σε συνδυασμό με την παρακολούθηση προγραμμάτων κατάρτισης.
6. Ενόψει των εργασιών προετοιμασίας για την έναρξη της λειτουργίας των ξενοδοχείων θα πρέπει να προβλεφθεί και ρητά (κρίνουμε πως ισχύει και σήμερα απλώς δεν υπάρχει ρητή διατύπωση στο νόμο) πως και οι επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους βάσει κυβερνητικής απόφασης μπορούν να εφαρμόζουν ως προς τους εργαζομένους που δεν έχουν θέσει σε αναστολή τη ρύθμιση για το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας (θεωρούμε αυτονόητο, από τη στιγμή που δεν υπάρχει απαγόρευση στο νόμο, πως δεν απαγορεύεται η εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας), αλλά να κάνουν χρήση και της απασχόλησης με τηλεργασία με τα όρια που θέτει ο νόμος (10% του προσωπικού που έχει τεθεί σε αναστολή).
7. Τέλος αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές προτείνουμε:
α. Να προβλεφθεί, κατ ́εξαίρεση για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, η δυνατότητα για τις επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθμισης οφειλών (για περισσότερες από μία φορές) για να ρυθμίσουν τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις, χωρίς να χάνουν τη ρύθμιση που ήδη έχουν ενταχθεί.
β. Να προβλεφθεί η δυνατότητα ένταξης στην πάγια ρύθμιση οφειλών περισσότερες από τρεις (3) φορές.
γ. Να αυξηθούν οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ από 12 σε 36 και να προβλεφθεί διαφορετική ταυτότητα πληρωμής για κάθε οφειλή, στο πρότυπο όσων εφαρμόζονται για τις φορολογικές υποχρεώσεις.
δ. Οι καταβολές δόσεων ενεργών και ενήμερων ρυθμίσεων να ανασταλούν έως τις 30-4-2021 με δυνατότητα τότε είτε να ενταχθούν σε μία νέα ρύθμιση (έκτακτης ανάγκης) 120 δόσεων ή με ισόχρονη παράταση της ισχύουσας ρύθμισης (χωρίς προσαυξήσεις και τόκους).

Έργα και δράσεις 2,7 εκ ευρώ στην Π.Ε. Μεσσηνίας χρηματοδοτεί το LEADER

Συνολικού ύψους 2.749.639,43 ευρώ είναι η δημόσια δαπάνη των δράσεων φορέων της Π.Ε. Μεσσηνίας που με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα εντάχθηκαν στο “Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014  -2020” και συγκεκριμένα στο Μέτρο 19 “Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER”.
Οι εν λόγω πράξεις συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Τα ενταχθέντα έργα, ανά δικαιούχο, είναι τα πιο κάτω:
-Δήμος Καλαμάτας Ανάπλαση δημοτικών οδών στην Αρτεμισία (230.000 ευρώ)
-Δήμος Τριφυλίας α) Ανάπλαση κύριου άξονα πεζοδρομίων των Φιλιατρών / καθαίρεση ασφαλτοτάπητα λόγω βλαβών στο οδικό δίκτυο της πόλης και
επανατοποθέτησή του (595.245,66 ευρώ)
-Δήμος Μεσσήνης: α) Διαμόρφωση νέου ισόπεδου κόμβου στη συμβολή των οδών Σωτήρη Πατατζή και Καπετάν Κρόμπα της Μεσσήνης (250.000 ευρώ), β) Ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων στα Διόδια (178.580,50 ευρώ), γ) Δημιουργία ενημερωτικού υλικού για την τουριστική προβολή του δήμου (24.800 ευρώ)
-Δήμος Πύλου – Νέστορος: α) Βελτίωση γηπέδου ποδοσφαίρου Στενωσιάς (158.720 ευρώ), β) Ανάπλαση πλατείας Ελευθερίας και περιμετρικών οδών Μεθώνης Α΄ Φάση (455.000 ευρώ), γ) Δημιουργία έκδοση πολιτιστικού ιστορικού έργου με τίτλο “Δήμος Πύλου – Νέστορος: Όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού” (21.194,70 ευρώ)
-Δήμος Δυτικής Μάνης: α) Ανάπλαση πλατείας Κάτω Χώρας Μηλέας (88.000 ευρώ), β) Ανάπλαση πεζοδρομίων Καρδαμύλης (255.000 ευρώ)
-Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας: Ανέγερση Ορειβατικού Καταφυγίου στον Ταΰγετο (395.665,97 ευρώ)
-Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών: Διατήρηση και αναβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δ.Ε. Φιλιατρών μέσω της ενίσχυσης του 92χρονου Συλλόγου Φιλοπροόδων Φιλιατρών (58.868,60 ευρώ)
-Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπροχώματος – Ακοβίτικων – Δυτικής Παραλίας “Ποσειδών”: α) Παραδοσιακές πολιτιστικές, αθλητικές εκδηλώσεις και αποκριάτικο δρώμενο (22.320 ευρώ), β) Διατήρηση πολιτιστικής κληρονομιάς περιοχής Ασπροχώματος (16.244 ευρώ)

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

Κινητοποίηση μαθητών της Καλαμάτας ενάντια στο πολυνομοσχέδιο

Μαθητές της Καλαμάτας, μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς , θα πραγματοποιήσουμε παράσταση διαμαρτυρίας τη Τρίτη 28 Απριλίου στις 11.π.μ στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που έφερε για συζήτηση στη Βουλή η Υπουργός Παιδείας.
   Σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:
“Είναι ένα Νομοσχέδιο καταδικασμένο από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Από τους μαθητές, τους φοιτητές, από τους γονείς και τους καθηγητές μας. Και αυτό γιατί το Νομοσχέδιο περιλαμβάνει απανωτές και ατελείωτες εξετάσεις από την Α Γυμνασίου έως τις Πανελλαδικές. Δηλαδή: άγχος, ακόμη πιο πολλές ώρες στα φροντιστήρια, ακόμα πιο πολλά λεφτά να δίνουν οι γονείς μας για την εκπαίδευσή μας και ακόμη λιγότερο ελεύθερο χρόνο για εμάς! Είναι ένα Νομοσχέδιο που κάνει κυριολεκτικά το σχολείο μας ένα ακριβό εξοντωτικό και ατελείωτο εξεταστικό κέντρο! Συγκεκριμένα:
  • Επαναφέρει την Τράπεζα Θεμάτων σε όλο το Λύκειο. Δηλαδή, θα δίνουμε εξετάσεις πανελλαδικού τύπου σε θέματα καρμπόν επί τρία συνεχόμενα χρόνια. 
  • Περισσότερες εξετάσεις σε 7 μαθήματα από την Α’ Γυμνασίου. Γιατί αυτό λείπει στα παιδιά 13 χρονών για να μαθαίνουν καλύτερα. Και άλλες εξετάσεις.
  • Η Γ’ λυκείου θα εξετάζεται και στο «Κόντρα Μάθημα». Η θεωρητική στα μαθηματικά και η θετική στην ιστορία, Έτσι θα καταφέρουμε να αγαπήσουμε και να μάθουμε και το αντίστοιχο μάθημα που μπορεί μέχρι τώρα να φοβόμασταν! Δηλαδή μέσα από εξετάσεις και ξανά εξετάσεις ένας μαθητής πχ της θεωρητικής θα αγαπήσει τα μαθηματικά!
  • Απανωτές αλλαγές ξανά στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα (Πέρυσι Κοινωνιολογία για τη θεωρητική, τώρα αποφασίζουν ξανά τα Λατινικά για τη Θεωρητική).
  • Μειώνουν από του χρόνου- δηλαδή σε παιδιά που θα δώσουν πανελλαδικές εν μέσω κορονοιού- τις μετεγγραφές!
Από την επόμενη χρονιά, θα σκεφτούν λένε πως θα συνυπολογίζεται ο βαθμός από όλες τις τάξεις του Λυκείου, όπως και το πως θα μειωθούν οι εισακτέοι στα ΑΕΙ και θα μπει και η ελάχιστη βάση εισαγωγής. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, επαναφέρει τις 3ημερες έως και 5ημερες αποβολές, τον τίτλο διαγωγής στο απολυτήριο, αυξάνει τον βαθμό προαγωγής στις τάξεις!”
 ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ ΕΝΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ!
Εμείς αγωνιστήκαμε και αγωνιζόμαστε για ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΟΡΦΩΝΕΙ- ΟΧΙ ΝΑ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ. Αυτό φωνάξαμε και θα συνεχίσουμε να φωνάζουμε με κάθε τρόπο!
Απαιτούμε σαν μαθητές, η κυβέρνηση:
Να πάρει πίσω το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε.
Να ανακοινώσει την Ημερομηνία των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Να ανακοινώσει ότι δε θα δοθούν προαγωγικές εξετάσεις στις υπόλοιπες Γυμνάσιου, Λυκείου και ΕΠΑΛ.
Να πάρει όλα τα μέτρα για να έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.
Να ανακοινώσει το ποσοστό εισαγωγής 10% των ΕΠΑΛιτων στην Τριτοβάθμια.