Pages

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: εποχικές τουριστικές επιχειρήσεις στην εισπρακτέα προκαταβολή

Να περιληφθούν στην εισπρακτέα προκαταβολή ως ωφελούμενες επιχειρήσεις και εποχικές/τουριστικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό, λόγω χαμηλής πληρότητας, κατά τους χειμερινούς μήνες και κάνουν τις προσλήψεις προσωπικού από τις αρχές Απριλίου.
Το πιο πάνω αίτημα απευθύνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος σε επιστολή που απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη και Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, κοινοποιώντας την παράλληλα προ
ς τους βουλευτές Μεσσηνίας, καθώς και προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, αναφέρει ειδικότερα:
“Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,
Μετά την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με ετοιμότητα η κυβέρνηση έχει προχωρήσει ως τώρα στην εκπόνηση Εκτάκτων Μέτρων Στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων της χώρας.
Μέριμνα όλων μας αυτή την κρίσιμη στιγμή επιβάλλεται να είναι η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Τα Επιμελητήρια καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να συνεισφέρουμε στο έργο των αρμόδιων υπουργείων, στην διεύρυνση της λίστας των επιχειρήσεων που θα έχουν πρόσβαση στα μέτρα στήριξης, με σκοπό την αποφυγή τυχόν λαθών ή αδικιών.
Η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση ρευστότητας σε επιχειρήσεις που επλήγησαν, με την αναστολή υποχρέωσης πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική απόφαση αλλά και σε επαγγέλματα που έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα στην οικονομική δραστηριότητά τους, ήταν θετική.
Ομως, η βαριά βιομηχανία της ελληνικής οικονομίας ο Τουρισμός, πλήττεται σε μεγάλο βαθμό με αβέβαιη την τουριστική περίοδο.
Στη Μεσσηνία λειτουργούν πάρα πολλές εποχικές/τουριστικές επιχειρήσεις που δεν απασχολούν προσωπικό λόγω χαμηλής πληρότητας κατά τους χειμερινούς μήνες και κάνουν τις προσλήψεις προσωπικού από τις αρχές Απριλίου.
Με βάση το ΦΕΚ για την υλοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου της Εισπρακτέας Προκαταβολής, αυτές οι επιχειρήσεις δεν εντάσσονται στο συγκεκριμένο μέτρο στήριξης, λόγω του ότι δεν απασχολούν προσωπικό τη δεδομένη χρονική περίοδο.
Γεγονός που έχει δημιουργήσει αναστάτωση και προβληματισμό στον τουριστικό κλάδο, ειδικά σε περιοχές όπου ανθούν οι τουριστικές δραστηριότητες.
Ολες αυτές οι επιχειρήσεις, καταλυμάτων, εστίασης, εποχικές, κτλ., μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για το περιορισμό της επιδημίας, σε μία ήδη χαμένη τουριστική χρονιά, θα πρέπει να επαναλειτουργήσουν έχοντας επί της ουσίας μηδενική ρευστότητα.
Σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, θεωρούμε πως πρέπει να ενταχθούν και αυτές οι επιχειρήσεις στο μέτρο της Εισπρακτέας Προκαταβολής λαμβάνοντας υπόψη το υπαλληλικό προσωπικό που είχαν την προηγούμενη περίοδο Απριλίου – Σεπτέμβριου 2019.
Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, να υπαχθούν άμεσα σε άλλο ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης που θα αφορά τις τουριστικές επιχειρήσεις.
Δεδομένης της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η χώρα μας, κρίνεται επιτακτική ανάγκη να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα που θα ανακουφίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον τουριστικό κλάδο. Χωρίς την ανάλογη στήριξη το αποτέλεσμα θα είναι η κατάρρευσή του συμπαρασύροντας μεγάλο εύρος της οικονομίας.
Με την πεποίθηση ότι θα πράξετε τα δέοντα, αυτή την δύσκολη περίοδο, τις οικονομικές επιπτώσεις της οποίας θα βιώνουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα αφού παρέλθει κάθε κίνδυνος για την υγεία των πολίτων”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου