Pages

Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΕΤΟΙΜΟ το σχέδιο προτάσεων της Κομισιόν για τον τουρισμό

Τα μουσεία, τα κάστρα, οι παραλίες και οι πλατείες της Ευρώπης είναι άδεια από τα μέσα του Μαρτίου όταν και σχεδόν όλη ήπειρος μπήκε σε καραντίνα, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να αναβιώσει ότι είναι δυνατό για τα ταξίδια και τον τουρισμό για την περίοδο Ιουνίου -Αυγούστου η αξία της οποίας εκτιμάται σε 150 δις ευρώ, αναφέρει το Reuters.
Το σχέδιο προτάσεων που είναι σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων, αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ενθαρρύνει την Τετάρτη την επιστροφή στην «απεριόριστη ελεύθερη μετακίνηση», αν και η κίνηση αυτή θα σταματήσει στην περίπτωση που υπάρξει ένα δεύτερο μεγάλο κύμα λοιμώξεων του νέου κορωνοϊού.
Όπως τονίζει το Reuters, στο άρθρο του με τίτλο «η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει να “ξεκλειδώσουν” τα σύνορα καθώς ο κορωνοϊός καταστρέφει τα ταξίδια», δεν κατέστη σαφές εάν θα επιτραπούν οι επισκέψεις από μη Ευρωπαίους αυτό το καλοκαίρι, με την Κομισιόν να τονίζει: «Ο εσωτερικός και ενδοκοινοτικός τουρισμός θα επικρατήσει βραχυπρόθεσμα».
Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει συνθλίψει την παγκόσμια οικονομία, αλλά έπληξε ιδιαίτερα τα ταξίδια, σημειώνει το Reuters και συνεχίζει τονίζοντας ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αναμένει απώλειες από 280 έως 420 δισεκατομμύρια ευρώ για τη βιομηχανία φέτος, εν μέσω μίας μείωσης 20% -30% στις διεθνείς αφίξεις.
Το πρακτορείο τονίζει ότι αν και η Κομισιόν μπορεί να κάνει μόνο μη -δεσμευτικές συστάσεις προς τις κυβερνήσεις που έχουν τον έλεγχο των συνόρων τους, οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε διευκρινίσεις.
Αυτές όπως προκύπτει από όσα μετέδωσε νωρίτερα το πρακτορείο επικαλούμενο έγγραφο από το σχέδιο προτάσεων που έχει στην κατοχή του αφορούν στα εξής: οι αεροπορικές εταιρίες και τα αεροδρόμια πρέπει να επιμείνουν στη χρήση μάσκας από τους επιβάτες, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικό να είναι κενό το μεσαίο κάθισμα στα αεροπλάνα.
Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σε θέση να μείνουν σε ξενοδοχεία, να τρώνε σε εστιατόρια ή να πάνε σε παραλίες με ασφάλεια, προσθέτει το προσχέδιο, αν και προειδοποιεί ότι αυτό θα άλλαζε εάν υπάρξει ένα νέο κύμα μολύνσεων.
«Μέχρι να είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο ή θεραπεία, οι ανάγκες και τα οφέλη του ταξιδιού και του τουρισμού πρέπει να σταθμιστούν έναντι των κινδύνων να διευκολυνθεί και πάλι η εξάπλωση του ιού που μπορεί να οδηγήσει σε επανεμφάνιση περιπτώσεων, οδηγώντας πιθανόν σε μία επαναφορά των μέτρων περιορισμού», αναφέρει το προσχέδιο.
Στην Ευρώπη έχουν σταματήσει σχεδόν όλα τα ταξίδια – ένα τεράστιο οικονομικό πλήγμα δεδομένου ότι ο τομέας συμβάλλει σχεδόν στο ένα δέκατο του ΑΕΠ, ενώ ακόμη και εντός της Σένγκεν τουλάχιστον 17 έθνη έχουν θέσει σε εφαρμογή συνοριακούς ελέγχους έκτακτης ανάγκης. Τρία κράτη ωστόσο της Βαλτικής έχουν αποφασίσει να ανοίξουν τα μεταξύ τους σύνορα για όλους τους πολίτες από τις 15 Μαΐου, δημιουργώντας έναν «ταξιδιωτικό θύλακα» εντός της ΕΕ. Η Αυστρία σκοπεύει να ανοίξει ξανά τα σύνορά της με τη Γερμανία στις 15 Ιουνίου.
Από την άλλη η Ισπανία και άλλες χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό κινούνται προς την επιβολή καραντίνας διάρκειας δύο εβδομάδων για ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι αίρουν τα αυστηρά γενικά μέτρα περιορισμού.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν θα μπορούσαν να χαθούν περίπου 6,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, περισσότερες δηλαδή από τις μισές θέσεις του τουριστικού εργατικού δυναμικού.
Ο τομέας υπέστη ήδη απώλεια 80-90% στον κύκλο εργασιών το πρώτο τρίμηνο του 2020, ανέφεραν τέσσερα λόμπι της βιομηχανίας φιλοξενίας, και έχει προετοιμαστεί για μια καταστροφική καλοκαιρινή σεζόν καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεσή της.
Πηγή: iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου