Ένα αιωνόβιο, τραυματισμένο από το χρόνο καλαματιανό μαντολίνο ξαναζωντάνεψε στο Εργαστήρι Μουσικής του 13ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, για να τραγουδήσει την ιστορία του στους μαθητές, διδάσκοντάς τους βιωματικά μουσική και πολιτισμό!
Ο λόγος για ένα οικογενειακό κειμήλιο του μαθητή της Δ΄ Τάξης Φίλλιπου Κριαρά, που προέρχεται από τα μαθητικά χρόνια του προπάππου του Θανάση Κριαρά τον οποίο γνωρίζουν οι Καλαματιανοί από το φούρνο που διατηρούσε στην Οδό Λεΐκων αρκετές δεκαετίες πριν.
Στο, μεγάλης πολιτισμικής αξίας, όργανο αυτό έγινε μια προσεκτική ανακατασκευή ώστε να μπορέσει να ξανακουστεί σωστά, η οποία εντάσσεται στο πρόγραμμα «Ανακύκλωσης Μουσικών Οργάνων» που πραγματοποιεί το 13ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας στο πρότυπο και πειραματικό Εργαστήριο Μουσικής που διατηρεί.
Στο εργαστήριο αυτό οι μαθητές κατακτούν το μουσικό γραμματισμό κυρίως μέσα από τα μουσικά όργανα. Τα όργανα αυτά μπορεί να είναι παλιά, συνήθως «άχρηστα» μη λειτουργικά όργανα, μεταποιημένα μουσικά παιχνίδια, κατασκευές των μαθητών αλλά και απλά καθημερινά μουσικά όργανα. Χρησιμεύουν για την βιωματική εκμάθηση της Μουσικής μέσα από την επαφή τους απ’ ευθείας με το «πεδίο» της Μουσικής, όπως οι επιστήμονες και οι δημιουργοί της Μουσικής.
Το μαντολίνο της οικογένειας Κριαρά ήταν για εφέτος το πλέον παλιό όργανο που εισήχθηκε στο Εργαστήριο. Είναι Ιταλικής κατασκευής και αποκτήθηκε στην Καλαμάτα μεταπολεμικά. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, όπως η τεχνοτροπία του διάκοσμου στο καπάκι, ο τύπος της χορδιέρας του και τα κλειδιά του να παραπέμπουν κατασκευαστικά στις αρχές του εικοστού αιώνα, δηλαδή τουλάχιστον έναν αιώνα πριν.
Η κατασκευή του αποδίδεται στον φημισμένο οργανοκατασκευαστή Giuseppe Gargano από την Κατάνια (Catania) της Σικελίας που δημιουργούσε γύρω στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, γεγονός ενισχύει την άποψη πως έχει παλαιότητα λίγο παραπάνω από έναν αιώνα.
Η ανακατασκευή έγινε στο πλαίσιο των δυνατοτήτων ενός σχολικού εργαστηρίου χωρίς να γίνουν μόνιμες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνονται από ειδικούς και με κατάλληλα υλικά. Όλη η δραστηριότητα στόχευσε να γνωρίζουν οι μαθητές βιωματικά τον τρόπο που ο άνθρωπος οργανώνει τα υλικά της φύσης δημιουργώντας ηχητικό πολιτισμό, πνεύμα και μουσική μέσα από τα όργανα.
Με σκοπούς στο μαντολίνο από όλη την Ελλάδα, όπως τα Επτάνησα, η Κρήτη αλλά και η Μεσσηνία (καθώς το αποτελεί λαϊκό όργανο σε πολλά μέρη), οι μαθητές αποχαιρέτησαν το σχολείο τους και έδωσαν μουσικό ραντεβού για την επόμενη σχολική χρονιά, όπου το Εργαστήρι τους θα λειτουργεί πλέον με τους σύγχρονους όρους που αρμόζουν για την η υγιεινή και ασφάλεια των βιωματικών σχολικών δραστηριοτήτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου