Tις τελευταίες μέρες, η Κίνα ανακοίνωσε αρκετές περιπτώσεις κατεψυγμένων τροφίμων μολυσμένων με κορονοϊό, ενώ η Ν. Ζηλανδία ερευνά την σύνδεση των νέων κρουσμάτων που εμφανίστηκαν στην χώρα, με εισαγόμενα εμπορεύματα.
Τι ακριβώς έχει συμβεί και τι λένε οι ειδικοί:
– Στις 12 Αυγούστου, η Ν. Ζηλανδία ανακοίνωσε τα πρώτα νέα κρούσματα μετά από 102 «καθαρές» μέρες, η εμφάνιση των οποίων οδήγησε σε άμεση εφαρμογή περιοριστικών μέτρων. Δεδομένου ότι ένας εκ των ασθενών δουλεύει σε αποθήκη εισαγόμενων κατεψυγμένων τροφίμων, αξιωματούχοι του τομέα Υγείας της χώρας εξετάζουν την περίπτωση της επανεμφάνισης του ιού μέσω τέτοιου είδους εμπορευμάτων.
– Στις αρχές της εβδομάδας, στην Κίνα, ίχνη του ιού βρέθηκαν στη συσκευασία κατεψυγμένων γαρίδων από τον Ισημερινό, καθώς επίσης στα εξωτερικά πακέτα κατεψυγμένων θαλασσινών με προέλευση τη βορειοανατολική Κίνα.
Τι λένε οι ειδικοί για τον κίνδυνο μόλυνσης από συσκευασίες
– Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μέχρι στιγμής μελετών, ο ιός μπορεί να επιζήσει σε συσκευασίες από κάποιες ώρες μέχρι και μέρες, ανάλογα με το υλικό, την θερμοκρασία και την υγρασία. Ο ιός παραμένει 4-5 μέρες σε πλαστικό ή χαρτί.
– Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχτεί ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων. Οι κορονοϊοί δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν στα τρόφιμα – χρειάζονται ζωντανούς ανθρώπους ή ζώα για να πολλαπλασιαστούν και να επιζήσουν.
– Από τη στιγμή που ο κορονοϊός δεν μπορεί να αναπαραχθεί στην επιφάνεια τροφίμων ή συσκευασιών, σταδιακά αποδυναμώνεται, σύμφωνα με τον Τζιν Ντονγκ-Γιαν, καθηγητή επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κόνγκ. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε την περίπτωση της διασποράς σωματιδίων με κορονοϊό από κάποιον άνθρωπο σε τρόφιμα ή συσκευασίες, με αποτέλεσμα, αν κάποιος άλλος τα ακουμπήσει και βάλει τα χέρια του στη μύτη ή στο στόμα του, να μολυνθεί με τον ιό.
– Η μόλυνση μετά από επαφή με κατεψυγμένο ιό μέσω τροφίμων «ακόμα δεν θεωρείται σοβαρή μολυσματική οδός και δεν υπάρχει λόγος να επηρεάσει την στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας», δηλώνει ο Εγιαλ Λεσέμ, επικεφαλής του Κέντρου Ταξιδιωτικής Ιατρικής και Τροπικών Ασθενειών Ιατρικού Κέντρου του Ισραήλ.
– «Ο αριθμός των σωματιδίων του κορονοϊού που βγαίνουν από το στόμα και τη μύτη ενός ανθρώπου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από τα λίγα σωματίδια που μπορεί να μείνουν πάνω σε κατεψυγμένα τρόφιμα», δηλώνει ο Τ. Τζέικομπ Τζον, συνταξιούχος καθηγητής κλινικής επιδημιολογίας σε Ιατρική Σχολή της Ινδίας. «Σε σύγκριση με όλα τα άλλα ρίσκα που υπάρχουν, το συγκεκριμένο είναι πολύ μικρό…»
Πηγή:huffingtonpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου