Pages

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

To δίκοπο μαχαίρι του καθολικού lockdown


 Η ανακοίνωση των νέων μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επιδημιολογική κατάσταση που παρουσιάζει η Αττική και να αποτραπεί περαιτέρω έξαρση της πανδημίας, σίγουρα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εκτός από την προαναγγελία τους από τον ίδιο τον πρωθυπουργό το μεσημέρι της Παρασκευής (18/9), ήταν φανερό από τον αριθμό των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών ότι η κατάσταση πάει να ξεφύγει.

Μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες τα κρούσματα πανελλαδικά ξεπέρασαν τα 300 το εικοσιτετράωρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 339 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες (Παρασκευή 18/9) ο ΕΟΔΥ, τα 164 εντοπίστηκαν στην Αττική. Ταυτόχρονα αυξάνεται συνεχώς και ο αριθμός των διασωληνωμένων. Άρα ήταν θέμα χρόνου να υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση σε μία προσπάθεια να μπει ένα «φρένο» στη διασπορά.

Τι γίνεται όμως από εδώ και πέρα; Αυτές οι 14 ημέρες που θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Νίκο Χαρδαλιά θα αποδειχθούν αρκετά για την επίτευξη του στόχου; Ή θα δούμε στο άμεσο μέλλον ακόμα πιο ριζικές δράσεις;

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, για να υπάρξουν βάσιμες ελπίδες περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, είναι αναγκαίο να μειωθούν όχι μόνο τα φαινόμενα συγχρωτισμού αλλά συνολικά οι μετακινήσεις των πολιτών. Αυτήν ακριβώς την στόχευση έχουν τα νέα μέτρα. Για παράδειγμα, με την υποχρεωτική τηλεργασία του 40% των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λιγότεροι πολίτες θα χρησιμοποιήσουν τα μέσα μεταφοράς και στους εργασιακούς χώρους μπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα η επιθυμητή αποστασιοποίηση.

Μέτρα αντί lockdown

Και κάπου εδώ ξεκινά η συζήτηση για την πιθανότητα ενός νέου καθολικού lockdown. Πόσο ρεαλιστικό είναι αυτό το ενδεχόμενο; Το βέβαιο είναι ότι υπάρχουν ειδικοί που έχουν κάνει εισηγήσεις για εφαρμογή ακόμα πιο αυστηρών μέτρων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι προκρίνουν το καθολικό lockdown ως τη μόνη λύση για την αποτελεσματικότερη προστασία της δημόσιας υγείας.

Από την κυβέρνηση τονίζουν ότι δεν έχει συζητηθεί αυτή η πιθανότητα. Και ελπίζουν να αποδώσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, ώστε να μη χρειαστεί να τη συζητήσουν. Ο λόγος είναι απλός. Ένα νέο lockdown –στα πρότυπα αυτού που εφαρμόστηκε την άνοιξη- θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη εύθραυστη ελληνική οικονομία.

Μία κρατική εντολή για να κλείσουν επιχειρήσεις, θα πρέπει να συνοδευτεί με την χορήγηση κρατικής βοήθειας προς αυτές και τους εργαζομένους τους. Σε προηγούμενες τοποθετήσεις του –πριν όμως από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο νέου lockdown, ενώ μόλις πριν από λίγες ώρες ο Άδωνις Γεωργιάδης εξέφρασε παρόμοια θέση: «Αν φτάναμε σε νέο lockdown, η ζημιά στην οικονομία θα ήταν πολύ μεγάλη. Είναι σημαντικό να το αποφύγουμε».

Το μεγάλο στοίχημα είναι να περιοριστεί η διασπορά και να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση το σύστημα δημόσιας υγείας ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος, καθώς πολλά κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι πολύ σύντομα θα είναι διαθέσιμο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Σε περίπτωση περαιτέρω αύξησης των κρουσμάτων, είναι βέβαιο ότι θα ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα όπως η επαναφορά των sms για τις μετακινήσεις των πολιτών, μέτρο για το οποίο έκανε ήδη λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς. Η πιθανότητα, λοιπόν, μίας νέας, γενικής καραντίνας, είναι αρκετά μακρινή αυτή την στιγμή.

Αντίθετα, αν το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική συνεχίσει να αυξάνεται, τότε δεν αποκλείεται να δούμε –και σύντομα μάλιστα- lockdown  στο λεκανοπέδιο. Όπως μπορεί να εφαρμοστεί ανά πάσα στιγμή σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας, αν τα επιδημιολογικά στοιχεία δείξουν ότι η κατάσταση σε τοπικό επίπεδο πάει να βγει εκτός ελέγχου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου