Pages

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Ασπρόχωμα – Κέντρο ρίψεων κατασκευάζει ο ΓΣ Ακρίτα 2016

 Το υπό κατασκευή κέντρο ρίψεων που κατασκευάζει ο ΓΣ Ακρίτα 2016, έναν πολυχώρο αθλητισμού που δημιουργείται στην περιοχή του Ασπροχώματος, σε χώρο ιδιοκτησίας της οικογένειας του αείμνηστου Ιωάννη Κάρτσωνα, επισκέφτηκε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος.

Οι εργασίες εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς και με μεράκι από τον Πρόεδρο του ΓΣ Ακρίτα 2016, Πέτρο Παπαδόπουλο, ο οποίος μετά την παραχώρηση του χώρου από τον κ. Νικήτα Κάρτσωνα, βλέπει ένα στόχο ετών να γίνεται πραγματικότητα. Σημειώνεται ότι την προσπάθεια στηρίζει ο Δήμος Καλαμάτας.

Το κέντρο ρίψεων θα διαθέτει έναν κλωβό ρίψεων 8 μέτρων για τα αγωνίσματα της σφυροβολίας και του δίσκου, μια διαδρομή για το αγώνισμα του ακοντίου και μια βαλβίδα για το αγώνισμα της σφαιροβολίας.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος, αφού ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών, ανέφερε: «Από την ανάληψη των καθηκόντων μας είχαμε τονίσει ότι τον Αθλητισμό τον αντιμετωπίζουμε ως κοινωνικό αγαθό. Έτσι το αντιλαμβανόμαστε γι’ αυτό και τον στηρίζουμε με κάθε τρόπο. Έχουμε από την αρχή συζητήσει με τον Πέτρο Παπαδόπουλο, ο οποίος μας έχει παρουσιάσει το πλάνο του, για τη δημιουργία ενός αθλητικού κέντρου ρίψεων. Μία υποδομή που θα δώσει τη δυνατότητα σε αθλητές της περιοχής μας να προπονούνται, να προετοιμάζονται για μεγάλους αγώνες, αλλά και να προσελκύσει αθλητές απ’ όλη την Πελοπόννησο και τη νότια Ελλάδα. Είχαμε συζητήσει για κάποιους χώρους, όμως έχουμε την ευχάριστη εξέλιξη ο κ. Κάτσωνας να προσφέρει έναν χώρο, ο οποίος διαμορφώθηκε και είναι εξαιρετικός, μέσα στην Καλαμάτα, δίπλα από τον Περιμετρικό, έχει όλες τις προδιαγραφές για να μπορέσει να στηριχθεί και από εμάς. Μιλήσαμε με τον κ. Παπαδόπουλο και το επόμενο διάστημα θα εξειδικεύσουμε τη συμμετοχή του Δήμου, ώστε να συνταχθεί ένα μνημόνιο συνεργασίας και να στηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται. Είμαστε βέβαιοι ότι αν συνεργαστούμε στενά, ο Δήμος, ο Σύλλογος, η τοπική μας κοινωνία, μπορεί να φέρουμε θετικά αποτελέσματα».


ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 


Δείτε σε ποιες περιοχές της χώρας εντοπίστηκαν τα 1044 νέα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Αναλυτικότερα:

– 9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

– 255 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

– 213 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

– 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαϊας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

– 16 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

– 12 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

– 49 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 20 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

– 34 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΩΝ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ




 Με δύο εβδομάδες τηλεκπαίδευσης να ολοκληρώνονται σήμερα για τα Δημοτικά και 3 να συμπληρώνονται για Γυμνάσια-Λύκεια, και με μία ακόμα να έρχεται, η διαπίστωση είναι ότι δεκάδες παιδιά παραμένουν εκτός τηλεκπαίδευσης είτε γιατί δεν εχουν εξοπλισμό, και αγωνίζονται μέσα από ένα κινητό να παρακολουθήσουν, είτε δεν έχουν πρόσβαση σε ιντερνετ. Εν αναμονή της καταγραφής που θα κάνει ξανά ο Δήμος Καλαμάτας για τις “πραγματικές ανάγκες” των παιδιών του Δήμου, αλλά και των τάμπλετ που ακόμα περιμένουν οι μαθητές να τους δοθούν από το Υπουργείο.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η παρέμβαση της Εισαγγελίας Καλαμάτας για τα  τσιγγανόπουλα που έχουν αποκλειστεί από την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση. Μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού αλλά και Γυμνασίου-Λυκείου τα τσιγγανόπουλα στους καταυλισμούς έχουν μείνει αποκομμένα, απο την τηλεδιδασκαλία. Εκτός από τις δύσκολες, τριτοκοσμικές συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά στους καταυλισμούς,  είναι αποκομμένα και από το σχολείο, το μοναδικό  παράθυρο γνώσης που θα τους οδηγήσει στην κοινωνική ένταξη. Σοβαρές ευθύνες έχει το Υπουργείο Παιδείας που ολιγώρησε να προμηθεύσει με τάμπλετ και ιντερνετ τα παιδια αυτά, παραβλέποντας τα δεκάδες αιτήματα ήδη από τους προηγούμενους μήνες, την ώρα που καθιέρωνε υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.

ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ: ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΣΙΓΓΑΝΟΠΑΙΔΑ ΕΚΤΟΣ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ απέστειλε σήμερα υπόμνημα – κατεπείγουσα επιστολή προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, σχετικά με το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση και τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό των Τσιγγανοπαίδων από την τηλεκπαίδευση. Ενώ, επιδόθηκε και εισαγγελική παραγγελία προς την Υπουργό, σε συνέχεια της εισαγγελικής παρέμβασης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας.

Η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στην εκπαίδευση είναι δικαίωμα κι όχι ζητούμενο. Κι όμως το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία καταπατάται κατάφωρα για μια μεγάλη μερίδα μαθητών, εξαιτίας της πανδημικής κρίσης του κορωνοϊού, αλλά και λόγω των εγκληματικών παραλείψεων και αβλεψιών των αρμοδίων.

Η ισότιμη πρόσβαση για όλους στη δημόσια εκπαίδευση, στην εποχή του κορωνοϊού, δεν είναι τόσο ισότιμη για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Υπάρχουν οικογένειες χωρίς πρόσβαση στο ίντερνετ, χωρίς επάρκεια σε υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά με αποτέλεσμα να αποκλείονται παντελώς από την εκπαιδευτική διαδικασία. Πολύ συχνό είναι, επίσης, το φαινόμενο των οικογενειών με δύο, τρία ή και περισσότερα παιδιά να βρίσκονται στην ίδια εκπαιδευτική βαθμίδα (πχ. δημοτικό) και να πρέπει να παρακολουθήσουν μαθήματα ταυτόχρονα με ελάχιστα διαθέσιμα μέσα. Τα παιδιά εκείνα που πλήττονται περισσότερα από αυτή τη δυσμενή πρόσβαση στην εκπαίδευση είναι τα παιδιά των Ελλήνων Ρομά.

Τα ερωτήματα που γεννιούνται από όλα τα παραπάνω και με δεδομένο ότι μεσολάβησαν έξι μήνες ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο πανδημικό κύμα, είναι πάρα πολλά και χρήζουν απαντήσεων και άμεσων λύσεων από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη μορφή του κατεπείγοντος. Όσο διαρκεί η τηλεκπαίδευση πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά των Ρομά θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν με τα αναγκαία μέσα. Ενώ, απαιτείται η αυτονόητη μέριμνα για την επίτευξη της πραγματικής παροχής εκπαίδευσης στους Ρομά, ανά πάσα στιγμή ανεξαιρέτως. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο!”

ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ Γ.Γ. ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από αρχές Οκτωβρίου, πολύ πριν το 2ο lockdown είχε σταλεί αίτημα στο Δήμο Καλαμάτας από τον Γενικό Γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Σταμάτη, να μεριμνήσει για πρόσβαση σε πόσιμο νερό, και πρόσβαση στην εκπαίδευση των τσιγγανόπαιδων στον καταυλισμό της Αγίας Τριάδας, υπενθυμίζοντας τα 30.000 ευρώ που πήρε τον Μάρτιο ο Δήμος Καλαμάτας για λήψη μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό στους καταυλισμούς Ρομά του Δήμου. Με πληροφορίες και από το messinialive

Προφυλακίστηκε ο 44χρονος συζυγοκτόνος στη Μάνη

 Με την σύμφωνη γνώμη Ανακριτή και Εισαγγελέα, προφυλακίστηκε ο καθ’ ομολογίαν συζυγοκτόνος της Μάνης. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 44χρονος απολογήθηκε για τις συνθήκες τέλεσης του εγκλήματος στον Ανακριτή Γυθείου, αργά το απόγευμ


α της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2020.

Για την αποτρόπαια πράξη του, τον θανάσιμο τραυματισμό της συζύγου του με κυνηγετική καραμπίνα, μέσα στην οικογενειακή εστία, στον Πυργο Διρρού της Λακωνίας και μπροστά στα μάτια της 15χρονης κόρης τους, αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 44χρονος ζήτησε να εξετασθεί από ψυχιάτρους γιατί ισχυρίζεται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα με την ψυχική του υγεία.


Run Messinia: Τρέχουμε για την ελευθερία- 10 υπεραποστάσεις σε 10 ημέρες για πρώτη φορά στην Ελλάδα

 


Η μεσσηνιακή γη κατέχει μια ξεχωριστή και ιστορική θέση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Εκεί δόθηκαν μερικές από τις σημαντικότερες μάχες του Αγώνα, όπως η μάχη στη Σφακτηρία, στο Νιόκαστρο, η μάχη στο Μανιάκι, που στοίχισε τη ζωή στον ηρωικό Παπαφλέσσα, αλλά και η ναυμαχία του Ναβαρίνου που επισφράγισε ουσιαστικά τη λήξη της Επανάστασης και σήμανε την ελευθερία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Το Run Messinia αποτελεί έναν υπεραμαραθώνιο αγώνα δρόμου, συνολικής απόστασης περίπου 421 χιλιομέτρων, φόρο τιμής στα σημαντικά γεγονότα και στους αλησμόνητους αγώνες των ηρώων του 1821. Μέσω της έκδοσης του Run for Freedom10 δρομείς θα επιχειρήσουν να πραγματοποιήσουν 10 υπεραποστάσεις, μέσα σε 10 ημέρες, στις αρχές του Μαρτίου του 2021, διασχίζοντας ιστορικά μέρη και μνημεία της Μεσσηνίας, τα οποία σχετίζονται με την ελληνική επανάσταση.

10 δρομείς – 10 συνολικά μαραθώνιοι – 10 ημέρες

Καθημερινά, 10 συνολικά δρομείς θα συμμετέχουν σε κάθε αγώνα. Πρεσβευτής της όλης προσπάθειας του Run Messinia – Run for Freedom θα είναι ο σπουδαίος Ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος Κωνσταντίνος Καρνάζης, ένας από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως, σύμφωνα με το περιοδικό ΤΙΜΕ. Ο Καρνάζης θα τρέξει και τους 10 αγώνες, σε 10 συνεχόμενες ημέρες. Να σημειώσουμε εδώ, ότι στην Ελληνική Επανάσταση βρέθηκαν αρκετοί Αμερικανοί εθελοντές, οι οποίοι πολέμησαν ηρωικά στο πλευρό των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του σε αυτόν τον ιστορικό υπερμαραθώνιο ο Καρνάζης δήλωσε σχετικά: «Ως περήφανος Ελληνοαμερικανός, είναι μεγάλη μου τιμή που συμμετέχω σε αυτό το ιστορικό εγχείρημα που εξυμνεί και γιορτάζει την ελληνική ανεξαρτησία σε αυτή τη μνημειώδη επέτειο των 200 ετών. Το δρομικό κομμάτι δεν θα είναι εύκολο, ωστόσο ούτε ο ελληνικός αγώνας για την ελευθερία ήταν».

Αντίστοιχα, η πρωταθλήτρια πατρινής καταγωγής, Μαρία Πολύζου, ούσα βαλκανιονίκης και η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίστηκε σε Μαραθώνιο, στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996, κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ στον Μαραθώνιο δρόμο (2:33:40), έχοντας παράλληλα επιτύχει τον Φειδιππίδειο Άθλο Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα 524χλμ., και προπονήτρια δρόμων αντοχής, ανέφερε σχετικά με το εν λόγω εγχείρημα: «Πρόκειται για μια διοργάνωση που τιμά τον μεγάλο αγώνα του 1821. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα τιμηθεί η ελληνική επανάσταση από έναν αγώνα όπως ο υπερμαραθώνιος και θα τιμήσουμε με τον δικό μας τρόπο τις πόλεις από τις οποίες ξεκίνησε η επανάσταση. Εύχομαι καλή επιτυχία στη διοργάνωση. Είμαι στο πλευρό σας».

Τιμούμε την ιστορία τρέχοντας

Ο νομός Μεσσηνίας πρωτοστάτησε στον Αγώνα της ελευθερίας, με οπλαρχηγούς και πολιτικούς που προέρχονταν από τα συγκεκριμένα μέρη και με απογόνους τους που πρωταγωνιστούν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας έως και σήμερα. Παραμονές της Επανάστασης του 1821, όπου επικρατούσε επαναστατικός αναβρασμός σε όλη την Ελλάδα και κυρίως στην Πελοπόννησο και ενώ είχε αποφασιστεί η έναρξη της Επανάστασης, η Μεσσηνία συνεισέφερε με ένα πλήθος οπλαρχηγών και αγωνιστών που είχαν μυηθεί στους σκοπούς της Φιλικής Εταιρείας όπως οι Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Γρηγόριος Δικαίος ή Παπαφλέσσας, Νικηταράς, Αναγνωσταράς, Παπατσώνης και πολλοί ακόμη.

Η διοργάνωση τιμά τους μεγάλους αυτούς ήρωες του 1821 που πρωτοστάτησαν στις μάχες του Αγώνα και οδήγησαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας. Η μεγαλύτερη δε στιγμή στην ιστορία της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Καλαμάτας ήταν η απελευθέρωση της πόλης στις 23 Μαρτίου 1821, όταν οι Έλληνες οπλαρχηγοί, με τη συνδρομή των Μανιατών υπό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, εισήλθαν στην πόλη και την απελευθέρωσαν.

 Σε συνεργασία με τον παγκοσμίου φήμης και Πελοποννησιακής καταγωγής υπερμαραθωνοδρόμο, Καρνάζη, η διοργάνωση αναδεικνύει τις αξίες των ηρώων που κάλυπταν πεζοί μεγάλες αποστάσεις για να πολεμήσουν και να μετακινηθούν, με ιδιαίτερο σθένος και αυταπάρνηση, ταυτίζοντας τες με αξίες που εντοπίζουμε σήμερα στο τρέξιμο υπεραποστάσεων. Το τρέξιμο άλλωστε, είναι ένα άθλημα που γεννήθηκε στην Ελλάδα. Ένα αγώνας υπεραπόστασης απαιτεί πολύ περισσότερα πράγματα από τον αθλητή σε σχέση με τις μικρότερες αποστάσεις, όχι μόνο σωματικά αλλά κυρίως ψυχολογικά και διανοητικά. Ιδιαίτερα δε ένας τέτοιος αγώνας στα βουνά, προσφέρει στον αθλητή τη δυνατότητα να βιώσει καταστάσεις που κανένα άλλο δρομικό αγώνισμα δεν μπορεί να του προσφέρει. Η πρόκληση είναι μεγάλη, όπως και η ανταμοιβή. Στο Run Messinia ουσιαστικά δεν αναμετριέται ο κάθε αθλητής με τους συναθλητές του, αλλά με το ίδιο το βουνό και τη φύση καθώς και τα δικά του προσωπικά όρια. Η διοργάνωση ήρθε για να αναδείξει τη σημασία του να ξεπερνάμε τις αντιξοότητες και να συνεχίζουμε, αξίες συνώνυμες με αυτές της Επανάστασης του 1821 και γενικότερα της Ελληνικής Ιστορίας. Όπως οι αθλητές θεωρούν αδύνατο το επίτευγμα των 10 υπεραποστάσεων, μέσα σε 10 ημέρες, το ίδιο αδύνατη θεωρούσαν ιστορικά και το αποτέλεσμα της Επανάστασης.

421 χιλιόμετρα τρέξιμο στη Μεσσηνιακή γη

Η διοργάνωση έχει ως στόχο να αναδείξει ιστορικά και τουριστικά τις περιοχές που συνδέθηκαν με την Ελληνική Επανάσταση στη Μεσσηνία. Το  Run for Freedom θα ξεκινήσει από την Αρεόπολη. Οι δρομείς θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν από ιστορικά μέρη της Μεσσηνίας όπως η Καρδαμύλη, η Βέργα, η Καλαμάτα, η Νέδουσα, η Πολιανή, η Σκάλα, το Νεοχώρι, η Κατσαρού, το Σολάκι, η Μερόπη, το Λουτρό, το Διαβολίτσι, η Καλλιρρόη, το Ραμοβούνι, το Μανιάκι, τα Κάτω Μηνάγια, η Κορώνη, η Μεθώνη, το Νεόκαστρο, το χωριό Κρεμμύδια, η Σχινόλακκα, το Παλαιόκαστρο και φυσικά να τερματίσουν στην ιστορική Πύλο.

 Ο Μεσσήνιος υπερμαραθωνοδρόμος Βασίλης Κουμανάκος που έχει ολοκληρώσει τον “Marathon de Sables” διανύοντας 260 χλμ. στην έρημο Σαχάρα, δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή στο Run Messinia: «Αποτελεί ξεχωριστή τιμή να τρέξω στα χνάρια των κλεφτών κι αρματολών και να επισκεφτώ τα λημέρια τους, τα προπύργια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ‘21. Να θυμηθούμε πως η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ δεν είναι μια λέξη στον εθνικό μας ύμνο, μα μια κατάσταση για την οποία πρέπει να αγωνιζόμαστε καθημερινά. Κι αυτός ο αγώνας καθορίζει τη Μοίρα μας».

Οι συμμετοχές στον αγώνα θα πραγματοποιηθούν μέσω πρόσκλησης, ενώ πολύ λίγες θέσεις θα ανοίξουν για το κοινό. Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με βάση το αυστηρό  υγειονομικό πρωτόκολλο και την έγκριση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΥΕΕ-ΓΓΑ), σεβόμενη τις συνθήκες της πανδημίας Covid-19.

Δείτε εδώ το teaser video του Run Messinia: https://youtu.be/JWVipmMfSiE

 Το Sports Production της διοργάνωσης έχει αναλάβει η Active Media Group.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ημερομηνίες, το πρόγραμμα, τις διαδρομές και τις λεπτομέρειες του Run Messinia θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Καιρός: «Βουτιά» της θερμοκρασίας στη Μεσσηνία


 Επιδεινώνεται από  Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, ο καιρός, με βαθμιαία σημαντική πτώση της θερμοκρασίας μετά το μεσημέρι, καθώς επίσης βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα ανατολικά, στα νότια και στο Αιγαίο.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα πέσουν στα ορεινά και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στον Έβρο, ενώ πολύ ενισχυμένοι βοριάδες θα πνέουν στο Αιγαίο.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα αρχικά αναμένονται βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, με ισχυρότερα φαινόμενα και σποραδικές καταιγίδες στα ανατολικά, στα νότια, στη Χαλκιδική και στο Αιγαίο. Μέχρι το βράδυ οι βροχές θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά, στη Θράκη και στο Αιγαίο.

Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά, πρόσκαιρα σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο, και προς το βράδυ σε περιοχές του Βόρειου Έβρου με πολύ χαμηλό υψόμετρο. Τις πρωινές και βραδινές ώρες η ορατότητα στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά περιορισμένη, ενώ το βράδυ θα σημειωθεί παγετός

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 0 έως 6 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 2 έως 12, στην Ήπειρο από 5 έως 18 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 5 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 9 έως 19 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 13 έως 18 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 11 έως 18 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν στους 20-21 βαθμούς Κελσίου. Μετά το μεσημέρι και από τα βόρεια οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν σημαντική πτώση.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σταδιακά σε βορείων διευθύνσεων και θα ενισχυθούν στα 7-8 μποφόρ. Στο Νότιο Αιγαίο αρχικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 4 μποφόρ, αλλά το απόγευμα στα δυτικά πελάγη θα στραφούν σε βόρειους και βαθμιαία θα ενισχυθούν στα 6-7. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους και ενδεχομένως πρόσκαιρες καταιγίδες. Τα φαινόμενα έως τις πρώτες πρωινές ώρες ενδέχεται να είναι τοπικά ισχυρά και να συνοδεύονται από καταιγίδες. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν το βράδυ στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα. Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και από αργά το απόγευμα, βόρειοι εντάσεως έως 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 11 έως 16 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται παροδικές βροχές και βελτίωση του καιρού μετά το μεσημέρι. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 7 έως 10 βαθμούς, αλλά μετά το μεσημέρι θα σημειώσει σημαντική πτώση. Παγετός θα σημειωθεί το βράδυ περιφερειακά της πόλης.

iefimerida

ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ...

 


Σε κανονικές συνθήκες, η σημερινή ημέρα δεν θα ήταν μόνο η τελευταία του Νοεμβρίου, αλλά και η τελευταία του lockdown. Ήδη, όμως, έχει ανακοινωθεί η παράτασή του έως τις 7 Δεκεμβρίου, αλλά εξακολουθεί να παραμένει αμφίβολο εάν την ημέρα εκείνη θ’ αρχίσει το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Έτσι, η πορεία των δεικτών της πανδημίας αυτή την εβδομάδα θα κρίνει τις εξελίξεις, με το πρώτο σημάδι – αυτό του αριθμού των κρουσμάτων – να είναι θετικό, καθώς τα τελευταία 24ωρα συνεχίζεται η πτωτική τους πορεία. Βέβαια, αυτή θα έπρεπε να έχει φανεί νωρίτερα και η μείωση να γίνεται με γρηγορότερους ρυθμούς, καθώς για πρώτη φορά χθες στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από σχεδόν δύο εβδομάδες αναμονής (σ.σ.: το lockdown είχε ξεκινήσει νωρίτερα εκεί) τα κρούσματα ήταν λιγότερα από αυτά της Αθήνας.

Εκ των πραγμάτων, άλλωστε, ο αριθμός των θανάτων παραμένει υψηλός και ιδίως η πίεση στο σύστημα υγείας ισχυρή, καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ ξεπερνά τους 600, παρά τη σταθεροποίηση που παρουσιάστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το τελευταίο στοιχείο κάνει τους ειδικούς να εμφανίζονται επιφυλακτικοί ως προς το γρήγορο άνοιγμα, με αποτέλεσμα εδώ και μία εβδομάδα να έχει διαμηνυθεί και από την κυβέρνηση πως δεν υπάρχουν ημερομηνίες στο τραπέζι και όλα παραμένουν ρευστά, παρά τη δεδομένη πρόθεση να λειτουργήσει η αγορά εν όψει Χριστουγέννων.

Ανοιχτά όλα για τα σχολεία

Το κρίσιμο ερώτημα λοιπόν αυτή τη στιγμή είναι εάν η διαδικασία για την άρση των περιορισμών θα ξεκινήσει ή όχι από τις 14 Δεκεμβρίου, εάν ληφθεί υπόψη ότι το πρώτο βήμα στις 7 Δεκεμβρίου θα είναι αυτό της επαναλειτουργίας των σχολείων. Πάντως, ούτε για τα σχολεία υπάρχει ακόμη καθαρή εικόνα ως προς τις ημερομηνίες ή εάν η απόφαση επαναλειτουργίας θ’ αφορά μόνο την πρωτοβάθμια ή ταυτόχρονα και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσια-Λύκεια).

Σημειώνεται ότι τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς διέψευσαν με εμφατικό τρόπο δημοσιεύματα κυριακάτικων εφημερίδων σχετικά με την αμφισβήτηση των στοιχείων του ΕΟΔΥ και πληροφορίες για δυσφορία κυβερνητικών κύκλων και της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, κάνοντας λόγο για «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας». Από εκεί και πέρα, στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρεθούν και άλλα νομοσχέδια, καθώς η κυβέρνηση επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι παρά την πανδημία συνεχίζει κανονικά το νομοθετικό και μεταρρυθμιστικό της έργο.

Έτσι, στην ατζέντα βρίσκονται το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για την απλοποίηση της αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, το πλάνο μετασχηματισμού των Ελληνικών Ταχυδρομείων, η παρουσίαση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, καθώς και θέματα αρμοδιότητας των υπουργείων Παιδείας, Περιβάλλοντος και Υγείας.

www.newsit

Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2020

Κανένα κρούσμα σήμερα στη Μεσσηνία, στο μηδέν και η Αργολίδα

 


Ευχάριστα τα νέα για τη Μεσσηνία που σήμερα δεν έχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Στο μηδέν και η Αργολίδα, ενώ 2 κρούσματα κατεγράφησαν σήμερα στην Π.Ε. Αρκαδίας κι από 1 κρούσμα έχουν Κορινθία και Λακωνία.

Τα περισσότερα κρούσματα “μετρά” η Αττική με 247 μολύνσεις, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφει 235.  Αναλυτικά ο χάρτης της διασποράς στην υπόλοιπη Ελλάδα. 98 νεκροί και 603 διασωληνωμένοι τις τελευταίες 24 ώρες.

Αναλυτικότερα:

• 10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

• 2 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

• 247 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής

• 235 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας

• 16 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαίας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

• 64 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

• 2 κρούσματα στην Π.Ε Θεσπρωτίας

• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

• 21 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

• 44 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κορινθίας

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λακωνίας

• 63 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

Συλλήψεις σε Μελιγαλά για καταδικαστικό έγγραφο και ναρκωτικά

 

Απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας, για κλοπή, εκκρεμούσε σε βάρος ενός 39χρονου ημεδαπού, ο οποίος συνελήφθη, χθες (28/11) το πρωί.

Η σύλληψή του έγινε στο Μελιγαλά Μεσσηνίας, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας.

 

Στην Κόρινθο συνελήφθη 42χρονος για ναρκωτικά

Στα Εξαμίλια Κορινθίας συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου (28/11), από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Κορίνθου, ένας 42χρονος ο οποίος κατείχε μικροποσότητα ηρωίνης.

Η ναρκωτική ουσία που βρέθηκε στην κατοχή του 42χρονου ημεδαπού κατασχέθηκε.

Ο “Πολιτικός”: Η καλύτερη “δουλειά” μέσα στην κρίση…ΝΑΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ

Το 1953 πέθανε ο Νικόλαος Πλαστήρας. Αφησε διακόσιες δεκάξι δραχμές στην ψυχοκόρη του και δέκα δολάρια. Αυτή ήταν η περιουσία του τότε πρωθυπουργού. Είναι σαφές ότι ο θρυλικός “Μαύρος καβαλάρης” πέθανε πολύ φτωχότερος από όσο ήταν όταν μπήκε στην πολιτική. 

Χρειάζεται να γυρίσουμε σχεδόν εβδομήντα χρόνια πίσω για να συναντήσουμε τέτοια περίπτωση. Αλλωστε, στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους ως τέτοιες περιπτώσεις αναφέρονται χαρακτηριστικά ο Καποδίστριας, ο Αντρέας Λόντος, ο Χαρίλαος Τρικούπης και ο Γιώργος Καφαντάρης. Προφανώς θα υπάρχουν και ορισμένοι ακόμα.
Στη συνείδηση του πολίτη, ο πολιτικός καταγράφεται ανάμεσα σε άλλα, ως εκείνος που -δια μέσου της πολιτικής του ιδιότητας- επιλύει το οικονομικό του πρόβλημα. Οχι άδικα μάλλον. Η συζήτηση αυτή έγινε πάλι επίκαιρη μετά τη δημοσιοποίηση του “Πόθεν έσχες” των βουλευτών. Από την… τηλεοπτική κλειδαρότρυπα πληροφορούμαστε λοιπόν για τα ακίνητα και τις καταθέσεις του πρωθυπουργού, του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, του Βελόπουλου και του Παπαδημούλη. Ολα τούτα με δηλητηριώδη σχόλια και υπαινιγμούς.
Να είναι άραγε το πρόβλημα ότι κάποιοι από το πολιτικό προσωπικό της χώρας έχουν γερά πορτοφόλια και περιουσίες. Εχει σημασία να βάζουμε στο μάτι κάποιους που τα έχουν οικονομήσει και έτσι να ολκληρώνουμε μια συζήτηση που τελικά απλά “χρησιμεύει” για εκτόνωση μέχρι την δημοσιοποίηση του επόμενου “πόθεν έσχες” και πάει λέγοντας.Έτσι όπως είναι η διαδικασία του πόθεν έσχες, δεν μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχουν περίεργες διαδρομές των χρημάτων που δηλώνουν οι πολιτικοί. Ούτε γίνεται σύγκριση με την περιουσιακή κατάστασή τους πριν μπουν στην πολιτική. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι κανείς ποτέ δεν εξέπεσε του αξιώματός του λόγω πόθεν έσχες.
Αλλά είναι τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν και μάλλον δεν βρίσκουν ιδιαίτερο χώρο στην όποια δημόσια συζήτηση.Σύμφωνα με την έρευνα της intrum που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, το 40% των Ελλήνων δανείζεται για να τακτοποιήσει τους τρέχοντες λογαρισμούς του. Κάθε καλόπιστος οφείλει να αναρωτηθεί αν στην κατηγορία αυτή που βρίσκεται το 40% των πολιτών βρίσκεται κανείς από τους πολιτικούς .Τουναντίον βλέπουμε μεγάλη μερίδα των πολιτών με ειδοδήματα εξαιρετικά μεγάλα που φεύγουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο. Το πρώτο συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι ανάμεσα στο πολιτικό προσωπικό και τους πολίτες υπάρχει μεγάλη εισοδηματική διαφορά. Πολύ μεγάλη.
Κιι όμως το πολιτικό προσωπικό είχε την ευκαιρία να ευθυγραμμιστεί με την κοινωνική πλειοψηφία και τις αγωνίες της αλλά δεν το θέλησε. Οταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι έβγαιναν σε αναστολή εργασίας και η Πολιτεία τους χορηγούσε για να επιβιώσουν ένα επίδομα πεντακοσίων τριάντα ευρώ το μήνα θα μπορούσαν και οι Ελληνες βουλευτές σε ένδειξη συμπαράστασης, να προχωρήσουν σε δραστική περιβολή των αποδοχών τους για το αντίστοιχο διάστημα. Το θέμα ετέθη αλλά δεν προχώρησε. Η απόσταση ανάμεσα στην κοινωνία των πολιτών και το πολιτικό προσωπικό μεγάλωσε κι άλλο. Η λαϊκή παροιμία που λέει ότι “ο χορτάτος το νηστικό δεν τον πιστεύει” βρίσκει πλήρη εφαρμογή στην προκειμένη περίπτωση.
Με την έννοια αυτή όσα ακούστηκαν για όλους εκείνους που έδωσαν και την ψυχή τους δουλεύοντας και προσφέροντας μέσα στην κρίση (σκουπιδιάρηδες, καθαρίστριες, νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, υπαλλήλους των σούπερ μάρκετ και γιατρούς) δεν ήταν τίποτα άλλο παρά τσάι και συμπάθεια. Ολοι αυτοί θα εξακολουθήσουν να αμείβονται με ψίχουλα ενώ όσοι κάθονται στα βουλευτικά έδρανα θα αυγαταίνουν το εισόδημά τους.
Θα περίμενε κανείς ότι το θέμα αυτό θα έθιγε ο ΣΥΡΙΖΑ (το ΚΚΕ σε όλα τα παραπάνω αποτελεί τιμητική εξαίρεση) αλλά φευ. Τι ακριβώς να πει και πως να πείσει όταν δικά του προβεβλημένα στελέχη αυξάνουν και πληθαίνουν τα εισοδήματα τους μέσα στην κρίση. Οταν είναι γνωστές οι… συντροφικές καταγγελίες ότι προβεβλημένοι βουλευτές του αρνούνται να δώσουν ακόμα κι αυτή την μικρή συμμετοχή τους στα κομματικά ταμεία. Ενα κόμμα που ξεκόβει την πολιτική του από τον κόσμο της εργασίας και τις ανάγκες του δεν μπορεί να συλλάβει τις αγωνίες του και να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες.
του Γιώργου Χελάκη

Η ανήθικη πολιτική αντίληψη του Δημάρχου Καλαμάτας

 


Γράφει ο Παναγιώτης Χειλάς 

Στην επερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας την Δευτέρα 19/10/2020 ο συνδυασμός των 60+ υποψηφίων δημοτικών συμβούλων με τον συνδυασμό του κ. Βασιλόπουλου Δημιουργική Πρωτοβουλία για το Δήμο Καλαμάτας, καθώς και οι εκλεγμένοι αιρετοί του, καλούνται να είναι σε θέση να έχουν συνεπή πολιτική στάση στα ακόλουθα σημεία:

1.   Οι 60+ υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι με τον κ. Βασιλόπουλο οφείλετε να πάρετε προσωπικά έναςένας και μιαμια τηλέφωνο τον κ. Κουκούτση, πριν προφυλακιστεί, και να του ζητήσετε συγγνώμη για τους πολιτικά ανήθικους χαρακτηρισμούς (φασιστοειδή, κλπ) από τον νυν δήμαρχο Καλαμάτας Θ. Βασιλόπουλο. Τους συνεργάτες σας να μάθετε να τους τιμάτε, όχι να τους διασύρετε, για να μην διασυρθείτε οι ίδιοι/ίδιες. Πολιτικές κατσαρίδες, που άνοιξε το καπάκι του βόθρου και τρέχετε να κρυφτείτε στο σκοτάδι μη σας πουν ότι ζείτε μέσα στην πολιτική δυσοσμία.

2.  Για το χρονικό διάστημα 2019-2020 αναιρείται, εμπράκτως από την ελληνική δικαιοσύνη, κάθε προσπάθεια – δήλωση του νυν δημάρχου Καλαμάτας να προσάψει στις αντιπολιτεύσεις του Δήμου ΑΠΡΟΘΥΜΙΑ για πολιτική συνεργασία. Ακόμα συγγνώμη για τις θλιβερές αλλεπάλληλες δηλώσεις του – καλέσματα συνεργασίας, δεν έχει ζητήσει. Δεν κάνεις συνεργασίες με έναν πολιτικό εγκληματία. Πόσο μάλλον με έναν κανονικό εγκληματία.

3.   Για το χρονικό διάστημα 2020-2023 αναιρείται εξ’ ορισμού κάθε επερχόμενο κάλεσμα για πολιτική συνεργασία των αντιπολιτεύσεων με την παράταξη του δημάρχου Καλαμάτας, γιατί είναι παραπάνω από προφανές ότι ο άνθρωπος είναι πολιτικά αεριτζής. Δεν μπορείς να συνεργαστείς με έναν πολιτικό φορέα, όταν βλέπεις την απεχθή αντιμετώπιση των πάλαι ποτέ συνεργατών του.

Ο νυν Δήμαρχος Καλαμάτας καλείται τη Δευτέρα να εξηγήσει στο σώμα τον όρο «φασιστοειδή» που χρησιμοποίησε σε πρόσφατες δηλώσεις του για να χαρακτηρίσει, πολιτικά ξεδιάντροπα, μέρος των υποστηρικτών του στη 2η Κυριακή των εκλογών του 2019. Αν ο δήμαρχος Καλαμάτας θεωρεί ότι είναι σε θέση να δηλώνει δημόσια  και  απροκάλυπτα ότι οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής είναι φασιστοειδή, και ότι τους αποστρέφεται, καλείται να εξηγήσει στο σώμα την ερχόμενη Δευτέρα την παρουσία του εν ενεργεία αντιδημάρχου του, Ιωάννη Μπάκα, σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην επισυναπτόμενη φωτογραφία. Ο αντιδήμαρχός σας κύριε Βασιλόπουλε είναι κι αυτός φασιστοειδές ή είναι κι αυτός ένας πολιτικά χρήσιμος ηλίθιος, όπως και οι υποστηρικτές του νυν χαρακτηρισμένου εγκληματία κ. Κουκούτση από την ελληνική δικαιοσύνη; Οι πολιτικοί σας συνεργάτες; Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας ο κ. Πολίτης (που δεν καταλαβαίνει ότι το λειτούργημα και τις αξίες του δασκάλου οφείλει να τις υπηρετεί εφόρου ζωής και κακώς δεν έχει παραιτηθεί ακόμα); Μήπως αποδοθούν και σε αυτούς τίτλοι τιμής στο μέλλον, καθώς και σε άλλα μέλη του συνδυασμού σας;


Ο Παναγιώτης Χειλάς είναι Δημοτικός Σύμβουλος Καλαμάτας

Μελέτη αντικατάστασης πεπαλαιωμένων φωτεινών σηματοδοτών και συντήρηση δικτύου

 


Εγκρίθηκε από την Ο.Ε. η μελέτη: «Αντικατάσταση Πεπαλαιωμένων Φωτεινών Σηματοδοτών Πόλης και Συντήρηση Φωτεινών Σηματοδοτών Πόλης» προϋπολογισμού 180.000 €.

Η μελέτη αφορά την αντικατάσταση του εξοπλισμού (ηλεκτρονικού και ηλεκτρολογικού) σε συγκεκριμένους κόμβους φωτεινών σηματοδοτών λόγω παλαιότητας, διότι παρατηρούνται πλέον ελλείψεις των απαραίτητων ανταλλακτικών που απαιτούνται για την συντήρηση τους λόγο του γεγονότος ότι οι εταιρίες κατασκευής έχουν πάψει πλέον να τα διαθέτουν στην αγορά.

Συνεπώς θα αντικατασταθεί η συσκευή φωτεινής σηματοδότησης στην θέση της οποίας θα τοποθετηθεί νέα σύγχρονης τεχνολογίας κατάλληλη για φωτεινούς σηματοδότες LED. Παράλληλα θα αντικατασταθούν όλα τα φωτιστικά σώματα (φανάρια) με λαμπτήρες πυρακτώσεως με τα αντίστοιχα τεχνολογίας LED.

Οι κόμβοι που θα αντικατασταθούν στα πλαίσια της παρούσας μελέτης είναι

α) Κόμβος του Νοσοκομείου.

β) Κόμβος Ασπροχώματος θέση (Ζαφείρη)

γ) Κόμβος Αρτέμιδος – Ηρώων Πολυτεχνείου

δ) Κόμβος Βασιλέως Γεωργίου (Παπαφλέσσα) – Ακρίτα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΦΩΤΕΙΝΩΝ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΩΝ ΠΟΛΗΣ

Επίσης η μελέτη περιλαμβάνει την πρόβλεψη συντήρησης των εγκαταστάσεων φωτεινής σηματοδότησης που είναι τοποθετημένοι σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμάτας. Οι εγκαταστάσεις φωτεινής σηματοδότησης που βρίσκονται σε λειτουργία και χρήζουν περιοδικής συντήρησης είναι τοποθετημένες στις παρακάτω θέσεις του οδικού δικτύου του Δήμου Καλαμάτας :

1. Αριστομένους – Φραντζή

2.  Φαρών – (Παπαφλέσσα – Β. Όλγας – Β. Κωνσταντίνου) – τριπλός κόμβος

3. Φαρών – Κρήτης

4. Κρήτης – Ακρίτα

5. Κρήτης – Ηρώων

6. Λακωνικής – Παπαφλέσσα

7. Παπαφλέσσα – Ακρίτα

8. Αρτέμιδος – Είρας (Παλιό ΚΤΕΛ)

9. Αρτέμιδος – Ηρώων Πολυτεχνείου

10. Διασποράς

11. Ασπρόχωμα (θέση Χάνια)

12. Αθηνών (Πολυκλαδικό Λύκειο) Διάβαση πεζών

13. Ναυαρίνου – Καρακούση

14. Παπαφλέσσα – Ηρώων

15. Αρτέμιδος – (Κεφάλα – Κλαδά) – διπλός κόμβος

16. Αρτέμιδος – Λεΐκων

17. Κρήτης – Αύρας

18. Κρήτης – Φιλελλήνων

19. Θουρία

20. Ασπρόχωμα (θέση Ζαφείρη)

21. Νοσοκομείου – διπλός κόμβος

22. Αυτοκινητόδρομος (Γιαννιτσάνικα τέλος περιφερειακού δρόμου)