Pages

Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

ΑΝΑΚΑΜΨΗ της ελληνικής οικονομίας από το 2022


 Στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία θα ξεχωρίσει το 2022, καθώς η ανάκαμψη θα ανεβάσει ταχύτητα από τα μέσα του τρέχοντος έτους και θα λειτουργήσει σαν ελατήριο στην πορεία του ΑΕΠ στη συνέχεια, χάρη στα εμβόλια αλλά και στους πόρους που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης, καταλήγουν όλο και περισσότεροι αναλυτές.

Η αρχή του 2021 αποδεικνύεται δύσκολη και το πρώτο τρίμηνο θα είναι αρκετά αδύναμο λόγω της παράτασης του lockdown και της αργής εκκίνησης της εκστρατείας εμβολιασμού. Ωστόσο, στη συνέχεια η Ελλάδα θα κερδίσει έδαφος χάρη στην επιτάχυνση του εμβολιασμού, με την οικονομία αλλά και τους πολίτες να επιστρέφουν σε κάποιας μορφής κανονικότητα.

Οπως σημειώνει η Capital Economics, η παράταση του lockdown σημαίνει ότι η οικονομία της Ελλάδας ξεκινάει το 2021 σε αδύναμη βάση, ωστόσο αναμένεται να επωφεληθεί περισσότερο από ό,τι άλλες χώρες από τη διάθεση των εμβολίων, λόγω της υψηλής εξάρτησής της από τον τουρισμό. Αυτό είχε τονίσει πρόσφατα και η Jefferies, σημειώνοντας πως το μειονέκτημα του 2020 (τουρισμός) θα γίνει το μεγάλο πλεονέκτημα του 2021.

Κατά την Capital Economics, η ύφεση του 2020 θα διαμορφωθεί στο 9,8% (από 9,7% που προέβλεπε πριν), φέτος η ελληνική οικονομία θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 3% (από 4,5%), αλλά το 2022 θα «εκτοξευθεί» κατά 6,5%, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση στην Ε.Ε. Ανάλογη δυναμική ανάκαμψη το επόμενο έτος προέβλεψε πρόσφατα και η HSBC, τοποθετώντας τη στο 5,5% και στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο σοβαρό όσο σε άλλες χώρες και η ανάκαμψη αργότερα μέσα στο έτος αναμένεται να είναι πιο έντονη από ό,τι σε άλλες χώρες. Η άρση των περιορισμών θα είναι διαφορετική από αυτή του β΄ τριμήνου του 2020, καθώς το εμβόλιο θα επιτρέψει την επιστροφή της ζωής των πολιτών στην κανονικότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε βασικές τουριστικές αγορές.

Τέλος, o οίκος τονίζει πως παρά την αύξηση του ελληνικού χρέους το κόστος εξυπηρέτησής του θα παραμείνει χαμηλό χάρη στην ΕΚΤ και εκτιμά πως όταν η κεντρική τράπεζα αποφασίσει να καταργήσει το PEPP, είναι πιο πιθανό να αλλάξει τους κανόνες παρά να σταματήσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

Από την πλευρά της, και η Citigroup προχώρησε σε διόρθωση των εκτιμήσεών της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας για το 2020 και το 2021, λόγω της παράτασης του δεύτερου lockdown, της έναρξης των εμβολιασμών και της ενεργοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης που αναμένεται αργότερα μέσα στο έτος. Πλέον τοποθετεί την ύφεση του περασμένου έτους στο 8,9% (από 7,7% πριν), ενώ εκτιμά πως η ανάπτυξη φέτος θα κινηθεί στο 3,9% (από 2,2%). Και η Citi τοποθετεί την Ελλάδα στους «νικητές» του 2022, καθώς προβλέπει πως η οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμούς της τάξεως του 6%.

Μέτρα στήριξης

Κατά την αμερικανική τράπεζα, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα κερδίσει έδαφος από τα μέσα του 2021, όταν τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία, ενώ η πολιτική στήριξη ήταν και θα συνεχίσει να είναι άφθονη. Οι αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα PEPP έχουν μειώσει το κόστος χρηματοδότησης, όπως προσθέτει, και συνέβαλαν στη χαλάρωση των χρηματοοικονομικών συνθηκών. Επίσης, επαναλαμβάνει πως η Ελλάδα θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους ωφελημένους του Ταμείου Ανάκαμψης και εκτιμά ότι τα ποσοστά απορρόφησης από τη χώρα μας θα είναι υψηλά και η χρήση των πόρων αυτών θα έχει σημαντική επίπτωση στην αύξηση του ΑΕΠ κατά την περίοδο 2022-2024.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου