Pages

Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2021

Τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί για την ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιά Καλαμάτας


 Ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Στάθης Αναστασόπουλος, κατά την σημερινή του συνέντευξη  έκανε εκτενή αναφορά για το θέμα της «Επιτραπέζιας Ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας», τονίζοντας την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 6:00 μ.μ. ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας και Αρκαδίας, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του Δημάρχου Καλαμάτας και Δημάρχων ή εκπροσώπων όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, των Διευθυντών ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, του γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», του εκπροσώπου του ΣΥΜΕΠΟΠ,  του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του προέδρου των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας και όλων των εκπροσώπων τυποποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή άλλων σχετικών φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αναστσόπουλος τόνισε ότι:

“Είναι σε όλους γνωστή η τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελαιοπαραγωγοί αυτού του φημισμένου σε όλο τον κόσμο προϊόντος, της «Επιτραπέζιας Ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτας» .

Είναι γεγονός ότι είναι στα αζήτητα όχι μόνο οι επιτραπέζιες ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας της Μεσσηνίας αλλά και οι ελιές ποικιλίας «Καλαμών» της Λακωνίας, της Αρκαδίας και όλων των άλλων περιοχών της Ελλάδας, με συνέπεια να έχει μειωθεί σημαντικά το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων παραγωγών.

Αυτές είναι οι καταστροφικές συνέπειες μιας σκόπιμης και παράνομης Υπουργικής Απόφασης του ΥΠ.Α.Α.Τ. και συγκεκριμένα  της Απόφασης του κ. Αποστόλου του 2018. Αυτή η απόφαση άνοιξε διάπλατα τις πόρτες εμπορικής καπήλευσης και υποβάθμισης του δικού μας, του μοναδικού νομίμως κατοχυρωμένου από την Ε.Ε. και παγκοσμίου φήμης προϊόντος  «Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας», το οποίο με βάση τις προδιαγραφές του ΠΟΠ παράγεται αποκλειστικά στη Μεσσηνία.

Αυτή η απόφαση επέτρεψε και έδωσε τη δυνατότητα να γεμίσουν οι παγκόσμιες αγορές με ελιές ΄΄Κalamataolives΄΄, προερχόμενες από την Τουρκία, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Νότια Αφρική και άλλες χώρες, χρησιμοποιώντας παράνομα το όνομα «Καλαμάτα» και εκτοπίζοντας τελικά τις δικές μας ελιές από την αγορά. Η παρανομία αυτή πρέπει να τελειώσει οριστικά με την κατάργηση της Απόφασης του κ. Αποστόλου.

Ευελπιστούμε τελικά, σε μια θετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στις 13 Απριλίου 2021 και μετά από πολλές αναβολές.

Αφού λοιπόν επανέλθει η νομιμότητα σύμφωνα με το Ελληνικό αλλά και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, έχουμε τη δυνατότητα να επεκτείνουμε την περιοχή ΠΟΠ επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας και στους όμορους νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας.

Φυσικά, υπάρχει ο σχεδιασμός για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών και τη λήψη σχετικών αποφάσεων, για το θέμα των υπόλοιπων  περιοχών της χώρας,  που παράγουν επιτραπέζιες ελιές της ποικιλίας «Καλαμών», ώστε να πάρουν και αυτές τη θέση που τους αρμόζει.

Εμείς ως Περιφερειακή αρχή πιστεύουμε ότι η κατάργηση της απόφασης του κυρίου Αποστόλου, η επέκταση του ΠΟΠ «Καλαμάτα» όπως προαναφέρθηκε και η σωστή διαχείριση του ζητήματος για τις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας, θα ανατρέψει την σημερινή απαξίωση του προϊόντος και θα του δώσει την αρμόζουσα προστιθέμενη αξία.

Με δική μας εισήγηση και την συμφωνία και πολλών άλλων μελών, το  περιφερειακό συμβούλιο πήρε την υπ’ αριθμ. 437/18-12-2020 απόφαση, ώστε πρώτον να καταργηθεί η ρύθμιση «Αποστόλου» ως αντιφατική, μη εφαρμόσιμη και ισοπεδωτική και δεύτερον να διατηρηθεί και να επεκταθεί η γεωγραφική και ποσοτική βάση της ζώνης ΠΟΠ σε ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο (Μεσσηνία, Λακωνία, Αρκαδία και Ηλεία), όπου και υπάρχουν κοινά εδαφολογικά, κλιματολογικά και ιστορικοκοινωνικά χαρακτηριστικά.

Σε συνέχεια αυτών, προκαλούμε την ερχόμενη Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 6:00 μ.μ. ευρεία τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών Λακωνίας και Αρκαδίας, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, του Δημάρχου Καλαμάτας και Δημάρχων ή εκπροσώπων όλων των Δήμων της Μεσσηνίας, των Διευθυντών ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και Τριφυλίας, του γενικού διευθυντή Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», του εκπροσώπου του ΣΥΜΕΠΟΠ (Συλλόγου Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης),  του εκπροσώπου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, του προέδρου των ελαιοτριβέων Μεσσηνίας και όλων των εκπροσώπων τυποποιητικών επιχειρήσεων, συνεταιρισμών ή άλλων σχετικών φορέων που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν.

Όσοι τελικά ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, από Δευτέρα έως Τετάρτη, ώρες γραφείου με την υπάλληλο κ. Αγγελική Παπαδοπούλου στο τηλ. 2721361431.

Η επιδίωξή μας σε αυτή την τηλεδιάσκεψη είναι η ευρύτερη δυνατή συναίνεση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων της Μεσσηνίας και των όμορων Νομών για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου προβλήματος που πλήττει όλους τους Έλληνες παραγωγούς της επιτραπέζιας ελιάς.”

Νοσοκομείο Καλαμάτας: ΕΦΤΑΣΑΝ από 270 οι νοσηλείες ασθενών με COVID 19


Ο αριθμός των κρουσμάτων -σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια- διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα, αυτό όμως δεν σημαίνει κάτι… απόλυτο για το ποια θα είναι η συνέχεια. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανταποκρίνεται κατάλληλα, με χαρακτηριστική την εικόνα της κατάστασης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου από το Σεπτέμβριο έχει διαχειριστεί περισσότερα από 270 περιστατικά με νοσηλείες ασθενών με COVID.

2.000 τεστ covid-19 σε πέντε ημέρες πραγματοποίησαν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ στη Μεσσηνία



Συνολικά 2,300 μοριακά και τεστ ταχείας ανίχνευσης πραγματοποίησαν τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε όλη τη Μεσσηνία σε πέντε ημέρες και συγκεκριμένα από τις 22 έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικότερα, τα μοριακά και τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορωνοϊού που διενεργήθηκαν από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ έγιναν κατά τις κάτωθι ημερημονίες στις εξής περιοχές:

ΔΕΥΤΕΡΑ

1. Μέγαρο Χορού. 08:30 – 15:30.

2. Νηπιαγωγείο Λεΐκων στις 12:30.

3. Δημοτικό Λεΐκων στις 12:30.

4. Βιβλιοθήκη Γαργαλιάνων στις 08:45.

ΤΡΙΤΗ

1. Μέγαρο Χορού. 08:30 – 15:30.

2. Αεροδρόμιο στις 11:30.

3. 1ο Δημοτικό Στούπας. 08:45.

ΤΕΤΑΡΤΗ

1. Μέγαρο Χορού. 08:30 – 15:30.

2. 4ο Λύκειο Καλαμάτας στις 8:30.

3. Καλλιθέα (Πύλος) στις 09:00.

ΠΕΜΠΤΗ

1. Μέγαρο Χορού. 08:30 – 15:30.

2. Αεροδρόμιο στις 11:30.

3. Παζάρι Αγ. Τριάδος. 08:00 – 14:00.

4. Κατάστημα Cosmos. 8:30 – 15:30.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

1. Μέγαρο Χορού. 08:30 – 15:30.

2. Πύλος. Δημαρχείο. 09:00 – 14:00.

Επιμελητήριο Μεσσηνίας: Παρουσίαση της δράσης e-Λιανικό από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ

 


Ενημερωτική εκδήλωση θα γίνει την Δευτέρα 1η Μαρτίου και ώρα 19:00 στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία ΕΤΠΑ & ΤΣ/Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, η Διαχειριστική Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δυτικής Ελλάδος – Πελοποννήσου – Ηπείρου & Ιονίων Νήσων (ΔΕΠ), εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ, για την παρουσίαση της νέας δράσης του ΕΠΑνΕΚ: E-Λιανικό – ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΜμΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ / ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ».

Η εκδήλωση είναι διαδικτυακή και διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας Πελοποννήσου, μεταξύ των οποίων και αυτό της Μεσσηνίας.

Η παρουσίαση θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom, στον ακόλουθο σύνδεσμο:
 https://us02web.zoom.us/j/88488278644

Στην εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αναλυτική παρουσίαση της Δράσης.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ το θέμα της διάβρωσης της ακτής στη Μ. Μαντίνεια


Συνάντηση είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας στην Τρίπολη, με τον μελετητή λιμενικών έργων και έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας λιμενολόγο μηχανικό Νίκο Παναγόπουλο, από την εταιρεία “Τρίτων Σύμβουλοι Μηχανικοί” ΕΠΕ. Στην συνάντηση συζητήθηκε η προοπτική να αναλάβει η εν λόγω εταιρεία την μελέτη προστασίας από την θαλάσσια διάβρωση της δημόσιας γης σε μήκος 2 χιλιομέτρων, από το “Τουριστικό” της Μικρής Μαντίνειας μέχρι το ξενοδοχείο Messinian Bay
.

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Αύξηση στα νέα κρούσματα στη Μεσσηνία ανηφόρισαν ξανά στα 9


 Στο «κόκκινο» παραμένει η Αττική, η Αχαΐα και η Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από την ενημέρωση του ΕΟΔΥ την Παρασκευή. Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.790 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα με τα 7 να είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι βάσει της κατανομής των 1.783 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα, στην Αττική εντοπίστηκαν 790, στην Αχαΐα 122, ενώ στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 150 νέες μολύνσεις.

Στη Μεσσηνία είχαμε άνοδο των νέων κρουσμάτων καθώς ανήλθαν στα 9. Ενώ στην κλινική COVID 19 του Νοσοκομείου Καλαμάτας παραμένει σταθερός ο αριθμός των νοσηλευόντων  στους 12 ασθενείς. Επίσης νοσηλεύονται 2 ασθενείς διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ COVID.

Αυτοψία από ΕΑΓΜΕ στην περιοχή της Μαθίας του Δήμου Μεσσήνης


 Αυτοψία στην περιοχή της Μαθίας του Δήμου Μεσσήνης, όπου το καλοκαίρι του 2020 είχε ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά, έγινε χθες ύστερα από σχετικό αίτημα που είχε υποβάλλει ο Δήμος Μεσσήνης στην Ελληνική Αρχή  Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

Στην περιοχή μετέβη η γεωλόγος της ΕΑΓΜΕ κ. Κωνσταντοπούλου συνοδευόμενη από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μεσσήνης Δημήτρη Καλοφωλιά, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Αλέξανδρο Αθανασόπουλο καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου.

Σκοπός της αυτοψίας ήταν η τεχνική και γεωλογική εξέταση των κατολισθητικών φαινομένων στην Τοπική Κοινότητα, όπως αυτά διαμορφώθηκαν μετά την  προαναφερόμενη δασική πυρκαγιά. Στη συνέχεια, θα συνταχθεί από την ΕΑΓΜΕ αναλυτική έκθεση, στην οποία θα αξιολογείται η υπάρχουσα κατάσταση.

Στην αναβάθμιση των στάσεων προχωρά ο Δήμος Μεσσήνης


 Ο Δήμος Μεσσήνης θέλοντας να διευκολύνει τους επιβάτες που χρησιμοποιούν τη συγκοινωνία για τη μετακίνησή τους μεταξύ των χωριών ή προς την πόλη, θα προβεί στην αναβάθμιση στάσεων με την τοποθέτηση 14 στεγάστρων σε ορισμένες εξ αυτών.

Ήδη εντάχθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών το έργο με τίτλο «Προμήθεια εξοπλισμού, κατασκευή, μεταφορά και τοποθέτηση στεγάστρων, για τη δημιουργία ή και αναβάθμιση των στάσεων, για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού του Δήμου Μεσσήνης». Η πράξη, είχε υποβληθεί από τον Δήμο Μεσσήνης στο πλαίσιο της Πρόσκλησης V του προγράμματος «Φιλόδημος II», συνολικού προϋπολογισμού 55.614 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εσωτερικών με 50.000 ευρώ ενώ 5.614 ευρώ θα καλυφθούν από Ιδίους Πόρους του Δήμου.

Η τοποθέτηση 14 στεγάστρων σε αντίστοιχες στάσεις σε χωριά του Δήμου μας, όπου έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανάγκες, θα διευκολύνει και θα εξυπηρετήσει τους επιβάτες κατά την αναμονή τους στη στάση για τη συγκοινωνία, προστατεύοντάς τους παράλληλα από τις καιρικές συνθήκες.

ΣΥΣΚΕΨΗ για τη δημιουργία του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού Καλαμάτας


 
Το θέμα της δημιουργίας του σύγχρονου Κέντρου Διοίκησης και Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στην Καλαμάτα, στη θέση Πλακωτά, σε έκταση περίπου 5 στρεμμάτων που είναι υπό παραχώρηση από το Δήμο για το σκοπό αυτό, αποτέλεσε το αντικείμενο συζήτησης μεταξύ του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, του Διοικητή Π.Υ. Μεσσηνίας Πύραρχου Δημήτρη Γεωργανά και του Διοικητή Π.Υ. Καλαμάτας Αντιπύραρχου Θανάση Κατσαφάδου.

Η μελέτη για το νέο Πυροσβεστικό Σταθμό Καλαμάτας έγινε από τις Κτιριακές Υποδομές Α.Ε., ενώ αναμένεται να ακολουθήσει η σημειακή τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Καλαμάτας, στην περιοχή ΠΛΑΚΩΤΑ, για την κατασκευή του.

Συζητήτηση υπήρξε και για άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Να σημειωθεί επίσης ότι, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, συμφωνήθηκε να παραχωρηθεί από το Δήμο προς χρήση από την Π.Υ. Καλαμάτας, ένα όχημα 4×4 με βυτίο 500 κιλών νερού.

«Καθημερινοί Ήρωες»: Παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής με τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας


 Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας συνεργάζεται φέτος για δεύτερη χρονιά με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στο πλαίσιο του 8ο παιδικού διαγωνισμού ζωγραφικής με τίτλο  «Καθημερινοί Ήρωες», που πραγματοποιείται online, στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα  https://kidscontest.cycladic.gr/.

Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε παιδιά 4-15 ετών θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαρτίου 2021.

Τα παιδιά από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό, θα δουν τα έργα τους τον Ιούλιο σε ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής που θα διοργανωθεί στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας στο πλαίσιο του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας!

Οι συμμετοχές μπορεί να είναι ή ατομικές ή μέσω σχολείου.

Τί είναι ο διαγωνισμός παιδικής ζωγραφικής «Καθημερινοί Ήρωες»

Με τίτλο «Καθημερινοί Ήρωες», ο φετινός, 8ος παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης πραγματοποιείται ψηφιακά! Στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα https://kidscontest.cycladic.gr/ τα παιδιά λαμβάνουν μέρος στον διαγωνισμό, συμμετέχουν στην αντίστοιχη «ψηφιακή» έκθεση ενώ παράλληλα ανακαλύπτουν όλο το χρόνο δημιουργικές δραστηριότητες και αποκτούν γνώσεις που τα μυούν στο σύμπαν της Ιστορίας και της Τέχνης.

Μετά την τεράστια επιτυχία του περσινού διαγωνισμού που συγκέντρωσε 26.000 συμμετοχές, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης προσκαλεί  και φέτος παιδιά ηλικίας 4-15 ετών (παιδιά προσχολικής ηλικίας, όλων των τάξεων του δημοτικού και του γυμνασίου και Ειδικά Σχολεία και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης) να σκεφτούν και να αποτυπώσουν τον δικό τους Καθημερινό Ήρωα!

1ΔΠΖ MediumΜε αφορμή την έκθεση «Αρχαιολατρεία και Φιλελληνισμός. Συλλογή Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου» που θα ξεκινήσει στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης μόλις ανοίξουν τα μουσεία, το Μουσείο καλεί τα παιδιά να ζωντανέψουν τους δικούς τους «Καθημερινούς Ήρωες»!

Μέσα από πίνακες, γλυπτά και άλλα αντικείμενα τέχνης, ψάχνουμε και μαθαίνουμε για τους Ήρωες του τότε και τους συνδέουμε με τους Ήρωες του σήμερα. Ποιοι είναι οι δικοί σου Καθημερινοί Ήρωες, και τι τους κάνει να ξεχωρίζουν; Ένας πυροσβέστης; Ένας γιατρός; Ένα  παιδί που φροντίζει τα αδέσποτα ζώα και το περιβάλλον; H μητέρα ή ο πατέρας σου; Τους βλέπουμε γύρω μας, τους φανταζόμαστε και τους ζωντανεύουμε στο χαρτί, κάνοντάς τους ακόμα πιο μοναδικούς!

Κριτική επιτροπή του διαγωνισμού θα είναι τη φετινή χρονιά οι:

Ορέστης Ανδρεαδάκης- Διευθυντής Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Κωστής Βελώνης – Εικαστικός

Κατερίνα Γρέγου – Ιστορικός Τέχνης, Μουσειολόγος

Καλλιόπη Κύρδη –  Εκπαιδευτικός, Συγγραφέας
Χαρά Μαραντίδου – Εικαστικός, Designer και Aρχιτέκτονας.

Περιμένουμε το έργο σου μέχρι την 25η Μαρτίου!

Στις 18 Μαΐου, την Διεθνή Ημέρα των Μουσείων, ξεκινά η έκθεση όπου θα αναρτηθούν οnline όλα τα έργα των παιδιών! Στην έκθεση αυτή θα μπορείς να βρεις τους Καθημερινούς Ήρωες που βγήκαν νικητές, τους Ήρωες που διακρίθηκαν, το δικό σου Ήρωα  και θα ανακαλύψεις το μαγικό κόσμο που κρύβει κάθε παιδί στη φαντασία του!

Η νέα ψηφιακή πλατφόρμα https://kidscontest.cycladic.gr/ όμως, δεν είναι μόνο ο διαγωνισμός:  Τα παιδιά μπορούν να περιηγούνται σε αυτήν όλο τον χρόνο και να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες:

  • ΕΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΑΙΝΩ 

Η ενότητα ΜΑΘΑΙΝΩ αποτελεί το εκπαιδευτικό τμήμα του παιδικού διαγωνισμού, όπου τα παιδιά μαθαίνουν, ψάχνουν και συζητούν, στο σχολείο ή στο σπίτι, θέματα που αφορούν την Ιστορία, την Τέχνη και τον κόσμο που μας περιβάλλει. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες για τις ανάγκες των παιδιών όλων των ηλικιών και αποτελούν πεδίο έμπνευσης, κινητοποίησης, προβληματισμού, συμμετοχής και έκφρασης.

  • ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Στην ενότητα αυτή, κάθε μήνα θα ανακαλύπτεις νέες δραστηριότητες!

Στο HOME ACTIVITIES, εκπρόσωποι του χώρου της τέχνης, ετοιμάζουν για σένα δράσεις στις οποίες θα πειραματίζεσαι με διαφορετικές τεχνικές και υλικά!

Στο SCHOOL ACTIVITIES, θα βρίσκεις δραστηριότητες που σχεδιάζει το τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης για σένα και για το σχολείο σου!

Στο ΤΕΧΝΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, φιλοξενούνται ειδικά διαμορφωμένες δραστηριότητες για παιδιά ΑμεΑ, καθώς η τέχνη είναι και θα είναι πάντα για όλους!

Λεπτομέρεις για το πώς θα λάβεις μέρος στον διαγωνισμό στο: https://kidscontest.cycladic.gr/

Για ερωτήσεις, πληροφορίες: kidscontest@cycladic.gr

5 κρούσματα στη Μεσσηνία -Πάλι στα… ύψη στην Αχαΐα -Ο χάρτης της διασποράς


14 Περιφέρειες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Επιμένει ο ιός στο κέντρο της Αθήνας. Οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021 ο ΕΟΔΥ, από τα συνολικά 880 νέα κρούσματα, τα 396 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 85 στη Θεσσαλονίκη και τα 65 στην Αχαΐα. Δείτε αναλυτικά πώς κατανέμονται τα σημερινά κρούσματα ανά περιφέρεια:

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

Καθαρισμός αυτοφυούς βλάστησης σε πάρκα, αλσύλλια και κοινόχρηστους χώρους της Καλαμάτας

Με την ολοκλήρωση των εργασιών καθαρισμού αυτοφυούς βλάστησης και τα χαμηλά κλαδέματα στο Αλσύλλιο Αλμυρού, με αυτεπιστασία, από τα συνεργεία της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας και υπό την επίβλεψη του Τμήματος Πάρκων, Αλσυλλίων και Παιδικών Χαρών, θα ακολουθήσει καθαρισμός της λίμνης, καθώς θέλει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην επηρεαστούν, αλλά αντίθετα να βελτιωθούν, οι συνθήκες διαβίωσης και ο πολλαπλασιασμός της πανίδας που υπάρχει στην λίμνη (κέφαλοι, χέλια, κ.λπ.).

IMG 20210212 124512 Medium

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες παρεμβάσεις προκειμένου να αναδειχτεί το Αλσύλλιο Αλμυρού, όχι μόνο ως πνεύμονας πρασίνου, αλλά και ως χώρος φιλικός για τους επισκέπτες.

IMG 20210212 123541 Medium

Όλα αυτά εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό για την συντήρηση, την ανάδειξη και προστασία των πάρκων και αλσυλλίων του Δήμου Καλαμάτας.

IMG 20210212 125058 Medium

ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΓΗΠΕΔΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ

Σημειώνεται ότι εντός του Πάρκου έχουν εκκινήσει και οι εργασίες ανακατασκευής του ανοιχτού γηπέδου μπάσκετ (πλαστικοποίηση αγωνιστικού χώρου, τοποθέτηση μπασκετών κ.λπ).

Π. Νίκας για Μικρά Μαντίνεια: “Εγώ δεν απειλώ, αλλά δέχομαι απειλές”


 “Θα αλλάξει πλήρως η εικόνα σε όλη την περιοχή από τις Κιτριές μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια με το προϋπολογισμού 8 εκ. ευρώ έργο αναπλάσεων” δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη Τύπου,  στην Καλαμάτα.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης -με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα των καταπτώσεων στην περιοχή της Μικρής Μαντίνειας- παρατήρησε:

“Δεν απειλώ ποτέ κανέναν. Απειλές δέχομαι, αλλά εγώ ποτέ δεν απειλώ. Ούτε και το δημόσιο αξίωμα που κατέχω μου επιτρέπει κάτι τέτοιο. Σε αυτά που ζήτησα, προφανώς και γνωρίζω τις απαντήσεις, αλλά θέλω και το επίσημο έγγραφο, με τη σφραγίδα από τις αρμόδιες υπηρεσίες”.

Συνεχίζοντας ο περιφερειάρχης, δήλωσε ότι “σαφώς υπάρχει πρόβλημα -από το Μεσσίνιαν Μπέι μέχρι την κατηφόρα του Λιακέα-, το οποίο έχει επιδεινωθεί και για τον λόγο ότι έγιναν οι αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις από τις Κιτριές μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια. Οπως έγινε και με το αντίστοιχο έργο στον Κορδία, όπου το πρόβλημα μεταφέρθηκε δυτικότερα, στις εκβολές του Αρι. Παρόμοιο φαίνεται να είναι το πρόβλημα και στη συγκεκριμένη περίπτωση και ήδη μελετάται, ενώ θυμίζω ότι είχε μελετηθεί και από την προηγούμενη περιφερειακή Αρχή.

Ωστόσο, πρέπει να το δούμε σε δύο επίπεδα, το ένα αφορά τη διάβρωση από τη θάλασσα και το δεύτερο την κατάπτωση -ανεξάρτητα από το θέμα της διάβρωσης-, όπου ο λόγος γίνεται για οικοδομές στην παραλιακή ζώνη.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος, με τη μελέτη που θα υπάρξει -από τον ίδιο μελετητή που είχε και η απελθούσα περιφερειακή Αρχή- θα το αντιμετωπίσουμε. Οι καθιζήσεις και οι καταπτώσεις είναι ένα άλλο θέμα όμως, κι αν αυτό συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα υπάρχει πρόβλημα.

Για όλα αυτά θα έχουμε τις απόψεις των ειδικών, για τον ρόλο που ενδεχομένως έχει παίξει η θάλασσα και θα γίνει παρέμβαση ως συνέχεια του έργου. Για ό,τι συνδέεται με ανθρώπινη δραστηριότητα χρειάζεται άλλου είδους μελέτη.

Από την πλευρά μας, θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Δεν δέχομαι όμως να παίρνει πολιτική διάσταση το συγκεκριμένο θέμα, εν όψει και των εξελίξεων και μάλιστα να κατηγορούμαι και χωρίς ακόμα να έχουν γίνει δίκες, να με δικάζουν κιόλας για τις σαΐτες -δικηγόροι και δημόσια. Αυτά δεν με κλονίζουν, θα κάνω το καθήκον μου” σημείωσε καταλήγοντας ο περιφερειάρχης.

Εκτίμησε δε ότι επιχειρείται η δημιουργία πολιτικού κλίματος “εν όψει μιας δίκης που συνδέεται με πλαστογραφίες, παραχαράξεις κ.α.”, προσθέτοντας ότι “έχει υπάρξει πολύ μεγάλη ταλαιπωρία υπαλλήλων της Πολεοδομίας, με δημοσιεύματα και προσπάθειες εξευτελισμού τους”.

Συνεχίζονται οι αιτήσεις στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις λόγω παγετού

 


Σε εξέλιξη είναι στο Δήμο Καλαμάτας η διαδικασία καταγραφής ζημιών, που προκλήθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία στην αγροτική παραγωγή, προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις.   

Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιά από τον Παγετό στις 17 & 18 Φεβρουαρίου 2021 στις καλλιέργειες στο Δήμο Καλαμάτας, μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις ζημιάς μέχρι την 8η Μαρτίου 2021 στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στο Δήμο Καλαμάτας.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για τη συμπλήρωση της δήλωσης είναι η ταυτότητα, ο ΑΦΜ, ο ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού και η δήλωση καλλιέργειας, όπως αυτή υπεβλήθη στο πλαίσιο των Ενιαίων Αιτήσεων Εκμετάλλευσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η δωρεά του Δήμου Καλαμάτας στο Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ.


Η στήριξη του Δήμου Καλαμάτας σε εθελοντικούς φορείς και ομάδες συνεχίζεται, μέσα από την κάλυψη διαφόρων αναγκών τους, είτε σε εκπαιδευτικό, είτ
ε σε επιχειρησιακό επίπεδο. Σήμερα, Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, παρέδωσε στο Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού μία Εκπαιδευτική Συσκευή Αντιμετώπισης Πνιγμονής. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, ο Δήμος είχε προσφέρει προς το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ. δύο αυτόματους απινιδωτές, έναν εκπαιδευτικό απινιδωτή και ένα εκπαιδευτικό πρόπλασμα. Ο Δήμαρχος, στο πρόσωπο της Προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Καλαμάτας Δήμητρας Ψαρούλη, ευχαρίστησε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την προσφορά του συνολικά αλλά και στην περιοχή μας.

Σε διαρκείς κινητοποιήσεις ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ

 


Το Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Μεσσηνίας στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ την Τρίτη 23 Φλεβάρη 2021.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

Ο αγώνας τους είναι και αγώνας όλων των εργαζομένων για :

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.
  • Γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για το δημόσιο σύστημα υγείας Δημιουργία του αναγκαίου αριθμού εμβολιαστικών κέντρων στο πλαίσιο της Π.Φ.Υ. σε κατάλληλους χώρους και στελέχωση τους με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Άμεση απεμπλοκή των νοσοκομείων από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.
  • Άμεσα μέτρα για την πλήρη επαναλειτουργία των τακτικών ιατρείων και των χειρουργείων στο δημόσιο σύστημα υγείας.
  • Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Επαρκή μέτρα ατομικής προστασίας των υγειονομικών από τον κοροναϊό.
  • Αύξηση μισθών για την κάλυψη των απωλειών των τελευταίων ετών. Χορήγηση οφειλόμενων αναδρομικών. Έγκαιρη πληρωμή δεδουλευμένων υπερωριών.

Επίσης καταγγέλλει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις συνεχιζόμενες διώξεις των αγωνιζόμενων υγειονομικών, όπως του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και της προέδρου της ΟΕΝΓΕαπαιτώντας  ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ να σταματήσουν οι διώξεις”.

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021

Υποβολή προτάσεων Δήμου Καλαμάτας στον άξονα ψηφιακής σύγκλησης του «Αντ. Τρίτσης»


 Εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας, κατά την 8η/2021 συνεδρίασή της σήμερα, Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021, οι υπ’ αριθμ. 1/2021, 2/2021 & 3/2021 μελέτες και τα τεύχη δημοπράτησης για την υλοποίηση των υποέργων:

  • «Ολοκληρωμένη εξ αποστάσεως παροχή άμεσης βοήθειας σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, πρόσβαση σε εξειδικευμένη φροντίδα σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας είναι δύσκολη καθώς και μείωση των μετακινήσεων εν μέσω πανδημίας COVID-19, με την εγκατάσταση καινοτόμων συστημάτων Τηλεπαρακολούθησης (Τηλεϊατρική & Τηλεφροντίδα)»
  • «Προμήθεια συστημάτων διαχείρισης εισόδου, συστημάτων ανέπαφης λειτουργίας ανελκυστήρων καθώς και συστημάτων καθαρισμού και απολύμανσης στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19»
  • «Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας και καταγραφής ατμοσφαιρικών μεταβλητών, ως μέσο παρακολούθησης, ελέγχου, πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης»

και η υποβολή πρότασης συμμετοχής του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα Ανάπτυξης και Αλληλεγγύης για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», στον Άξονα προτεραιότητας «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗ», με τίτλο «Smart cities, ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την ασφάλεια, υγεία – πρόνοια, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, εκπαίδευση – πολιτισμό – τουρισμό και περιβάλλον, δράσεις και μέτρα πολιτικής προστασίας, προστασίας της δημόσιας υγείας και του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19», στο πλαίσιο της υπ’ αριθμ. 19576/19-10-2020 Πρόσκλησης ΑΤ08 της ΕΥΔΕ ΥΠΕΣ.

Σε συνέχεια της εν λόγω απόφασης, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Δημοτική Αρχή στην πράξη αποδεικνύει την πολιτική της επιλογή να κινηθεί διεκδικώντας πόρους και αξιοποιώντας προγράμματα που ενισχύουν τους τομείς των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας, έχοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό κινείται και η πρότασή μας στον άξονα ΑΤ08 (Ψηφιακή σύγκληση) του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης.

Όσον αφορά τις πρώτες δύο προτάσεις έρχονται να στηρίξουν συνδημότες μας που έχουν πραγματικά ανάγκη είτε λόγω κάποιας πάθησης, είτε λόγω δυσκολίας άμεσης πρόσβασης σε δομές Υγείας (Κέντρο Υγείας, Νοσοκομείο), παρέχοντάς τους την δυνατότητα να έχουν απομακρυσμένη ιατρική παρακολούθηση και δυνατότητα άμεσης επείγουσας επαφής με τα οικεία τους πρόσωπα, με αστυνομία, πυροσβεστική ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό το αίσθημα ασφάλειας ακόμα και σε εκείνους μας που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές του Δήμου μας. Επίσης έρχονται να ενισχύσουν τις προφυλάξεις που λαμβάνουμε για την αντιμετώπιση της διασποράς και μετάδοσης της πανδημίας.

Όσον αφορά το τρίτο υποέργο, το “Σύστημα Ευφυούς Γεωργίας και καταγραφής ατμοσφαιρικών μεταβλητών, ως μέσο παρακολούθησης, ελέγχου, πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης”», αποτελεί μελέτη δράσης που απορρέει άμεσα από τη στενή συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συγκεκριμένα με το τμήμα “Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών” καθώς και το τμήμα “Γεωπονίας” δυνάμει του από 25/09/2020 Μνημονίου Συνεργασίας.

Η εφαρμογή του θα αποτελέσει πρώτον πηγή γνώσεων για την ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα, η ποιότητα του οποίου επηρεάζει την υγεία των πολιτών. Είναι επίσης γνωστό πως η ποιότητα του αέρα αποτελεί κοινό πρόβλημα για όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις αλλά και σε περιοχές μη αστικές με έντονη βιομηχανική ή ακόμα και γεωργική δραστηριότητα. Για τον λόγο αυτό με την εγκατάσταση  κατάλληλων αισθητήρων θα πραγματοποιείται επί εικοσιτετραώρου βάσεως καταμέτρηση των ατμοσφαιρικών ρύπων (όπως μικροσωματίδια, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου, μονοξείδιο του άνθρακα καθώς και αέρια του θερμοκηπίου), τόσο εντός του αστικού ιστού όσο και εκτός αυτού.

Δεύτερον θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα μέσω των Έξυπνων Συστημάτων που αποτελούν την Ευφυή Γεωργία, με την παροχή ανοιχτών δεδομένων προς όλους τους ενδιαφερομένους, πολίτες – φορείς και υπηρεσίες. Θα παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες και τις μεταβολές αυτών, για το μικροκλίμα, χρήσιμες πληροφορίες για την Πολίτικη Προστασία κ.α.

Τέλος το δίκτυο που θα αναπτυχθεί έχει μελετηθεί και ως προς την ευκολία που θα παρέχει στον τομέα της επεκτασιμότητας ώστε χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις μελλοντικά να μπορέσει να φιλοξενήσει και άλλες εφαρμογές που θα προκύψουν μεταξύ του Δήμου και πολιτών ή φορέων».

Δήμος Καλαμάτας: Εμβολιαστικό κέντρο στην Τέντα και νέο σχέδιο του Δήμου

 


Οι εμβολιασμοί δυστυχώς, σε ό,τι αφορά στην ηλικιακή ομάδα από 75 έως 79 ετών, συνεχίζονται με πολλά προβλήματα.

Ο Δήμος Καλαμάτας από την πλευρά του, καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενισχύσει τη διαδικασία, διαθέτοντας τουλάχιστον, χώρους.

Τριψήφιος ο αριθμός νέων κρουσμάτων στην Ελλάδα και σήμερα, παρότι Κυριακή. Σύμφωνα με τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 884, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 179.802 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 46 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.417 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.297 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 326 (67.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 86.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.273 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 259 (ημερήσια μεταβολή +4.86%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 224 ασθενείς.