Θετικό το πρόσημο στον απολογισμό των Κ.Δ.Α.Π. Δήμου Καλαμάτας για το έτος 2019-2020 , ο οποίος εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας .
Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην εισήγηση είναι άκρως χαρακτηριστικά για την πορεία του θεσμού και για το έργο του σε τοπικό επίπεδο. Το πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω της δράσης «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής έτους 2019-2020».
Στα ΚΔΑΠ του Δήμου εγγράφησαν 272 παιδιά. Περαιτέρω, παρακολούθησαν τις δραστηριότητες των ΚΔΑΠ, άλλα 13 περίπου παιδιά εκτός voucher, ενώ το πρόγραμμα παρακολούθησαν παιδιά και με το θεσμό του επισκέπτη. Μετά από μετακινήσεις από άλλες δομές, τα ΚΔΑΠ εξυπηρέτησαν συνολικά 282 παιδιά με αξία τοποθέτησης (voucher).
Θ.ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΚΔΑΠ»
Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, με αφορμή τη συζήτηση για τον απολογισμό έτους των ΚΔΑΠ Δήμου Καλαμάτας, ανέφερε:
«Ως νέα δημοτική αρχή, αγκαλιάσαμε τον θεσμό των ΚΔΑΠ. Πριν ακόμα αναλάβω επισήμως καθήκοντα ως Δήμαρχος το καλοκαίρι του 2019 είχα συναντήσεις με τα υπηρεσιακά στελέχη που έτρεχαν το θεσμό, ακριβώς γιατί πρόκειται για μια δομή που καλύπτει κοινωνικές ανάγκες.
Ως γονιός, κατανοώ ακόμα περισσότερο την ανάγκη να υπάρχει ένας χώρος, όπου με ασφάλεια πάνω απ’ όλα, τα παιδιά θα περνάνε δημιουργικά τον ελεύθερο τους χρόνο με δραστηριότητες και παιχνίδια με τους συνομηλίκους τους. Όπως θα έχετε δει, και από την υπηρεσιακή εισήγηση για τον απολογισμό, τα ΚΔΑΠ ήδη έχουν πετύχει αυτό το στόχο και ακόμα περισσότερα, καθώς τους έχουν αγκαλιάσει οι ίδιοι οι γονείς, που ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να φέρουν τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ του δήμου.
Η προηγούμενη χρονιά ήταν δύσκολη λόγω κορωνοϊού και για τα ΚΔΑΠ, καθώς μπήκαν σε αναστολή λειτουργίας από τα μέσα Μαρτίου 2020. Αποφασίσαμε από τις πρώτες ημέρες, να μην βγάλουμε κανένα εργαζόμενο σε αναστολή, αλλά αντίθετα τους αξιοποιήσαμε με επιτυχία, απασχολώντας (με σχετική μου απόφαση) το σύνολο των εργαζομένων των ΚΔΑΠ σε δομές του δήμου. Ενδεικτικά αναφέρω το Συντονιστικό Κέντρο, (σε χρόνο μηδέν φτιάχτηκε μια νέα δομή, όπου με επιστημονικό τρόπο γινόταν η συλλογή δεδομένων, η ενημέρωση των υπηρεσιών και του κόσμου καθώς και η καταγραφή των αιτημάτων τους) την υπηρεσία ιχνηλάτησης, καθαριότητας σε δημοτικά κτίρια, βοήθεια στο σπίτι, κοινωνικό παντοπωλείο, αλλά και τις αναπληρώσεις υπαλλήλων του δήμου σε καίριες υπηρεσίες εξυπηρέτησης του κοινού (Δημοτολόγιο, Ληξιαρχείο, κ.λπ).
Ταυτόχρονα, τα ΚΔΑΠ, δεν ξέχασαν τα παιδιά, αλλά πριν ακόμα δοθεί σχετική οδηγία από κεντρικούς φορείς, ξεκίνησαν μέσω της ιστοσελίδας του δήμου να αναρτούν δραστηριότητες, ώστε οι μητέρες να μπορούν να απασχολούν δημιουργικά τα παιδιά τους στο σπίτι. Η υψηλή επισκεψιμότητα αυτών των δραστηριοτήτων δείχνει ότι η ΤΗΛΕ- ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ, ήταν επιτυχής.
Όταν τα ΚΔΑΠ άνοιξαν τις πόρτες τους εκ νέου το καλοκαίρι του 2020, αντιμετώπισαν τον κορωνοϊό σύμφωνα με τις οδηγίες μου, συντάσσοντας από την αρχή Πρωτοκόλλα Διαχείρισης Κρούσματος, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ενημερώνοντας το προσωπικό για τον κορωνοϊό αλλά και τα παιδιά μέσω παιχνιδιών, θεσπίζοντας αυστηρές διαδικασίες καθαριότητας και απολύμανσης και τροποποιώντας το πρόγραμμα τους (εξωτερικές δραστηριότητες) για την καλύτερη προστασία της υγείας των παιδιών.
Για αυτό το λόγο, υπήρξα πάντοτε δίπλα στις ανάγκες των δομών αυτών, και μια από τις πρώτες οδηγίες που έδωσα ήταν να ενοποιηθούν σε έναν φορέα για την καλύτερη διαχείρισή τους. Έχουμε συνάψει σύμβαση με νομικό σύμβουλο ήδη από το καλοκαίρι, και μας κατέθεσε και πρόσφατα την ενδιάμεση έκθεσή της, όπου αναφέρεται ότι, αυτή τη στιγμή διανύουμε ένα ρευστό θεσμικό περιβάλλον (αλλαγή βασικού νόμου, εν αναμονή έκδοσης εφαρμοστικής Κ.Υ.Α.) και προτείνει να περιμένουμε την έκδοση της νέας ΚΥΑ.
Την περίοδο επεξεργασίας του νέου νομοσχεδίου, επικοινώνησα προσωπικά με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και συντάχθηκα μαζί του και με άλλους συναδέρφους απέναντι στην επιχειρούμενη απομάκρυνση των ΚΔΑΠ από τα σχολικά κτίρια, παράγραφος που εν τέλει απαλείφθηκε από τον νόμο.
Επίσης, συντεταγμένα μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τους συναδέλφους μου Δημάρχους, ενεργήσαμε προς το Υπουργείο Εσωτερικών για να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση προς τα ΚΔΑΠ μέσα από το Πρόγραμμα Φιλόδημος, ώστε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος σε αυτά και να μπορέσουμε μέσω της χρηματοδότησης αυτής να γράψουμε στα ΚΔΑΠ και άλλα παιδιά που δεν μπόρεσαν να λάβουν Voucher.
Δυστυχώς, από τις αρχές Νοεμβρίου τα ΚΔΑΠ βρίσκονται εκ νέου σε αναστολή λειτουργίας, αλλά τηρώντας τις ίδιες αρχές, δεν έχουμε βγάλει το προσωπικό σε αναστολή. Εάν παρακολουθείτε την ιστοσελίδα του Δήμου, θα έχετε διαπιστώσει ότι παρά την καραντίνα συνεχίζεται η καταπληκτική δουλειά των εκπαιδευτών μας που μαζί με τα παιδιά δημιουργούν καταπληκτικά πράγματα, όπως τα παραμύθια για τις γιορτές, το ψηφιακό ημερολόγιο, το αφιέρωμα κατά τη βίας που τρέχει αυτό το μήνα, κ.ά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου