Στην Αερόπολη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 17η Μαρτίου - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

Στην Αερόπολη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 17η Μαρτίου

Στην Αερόπολη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 17η Μαρτίου

Share This


 Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε την Αρεόπολη προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα. Η κυρία
Σακελλαροπούλου παρακολούθησε τη δοξολογία που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών, προεξάρχοντος του  Μητροπολίτη Μάνης  κ. Χρυσοστόμου Γ’.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού κατέθεσε στεφάνι στην Πλατεία Αθανάτων, μετέβη στην πλατεία 17ης Μαρτίου, όπου έκανε τα αποκαλυπτήρια ανάγλυφης παράστασης, με θέμα «Η ορκωμοσία των Μανιατών Αγωνιστών της 17ης Μαρτίου 1821». Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Βρίσκομαι σήμερα εδώ, στην ηρωική Αρεόπολη, για να τιμήσω τη μνήμη των Μανιατών που 200 χρόνια πριν ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση του έθνους από τον κατακτητή, υψώνοντας λάβαρο με το σύνθημα «Νίκη ή θάνατος». Να τιμήσω το πνεύμα της αδούλωτης Μάνης, που δεν πατήθηκε ποτέ από τον Τούρκο αλλά φλογίστηκε από τη σπίθα του μεγάλου ξεσηκωμού. Κεντώντας στη σημαία της την επιταγή «ταν ή επί τας» -αδιάσειστη απόδειξη της ιστορικής συνέχειας του ελληνισμού σ’ αυτόν τον τόπο- προσφέρθηκε σύσσωμη στον υπέρτατο σκοπό. Η οφειλή μας στους γενναίους, άντρες και γυναίκες, που ορκίστηκαν να δώσουν μέχρι την τελευταία ρανίδα του αίματός τους υπέρ πίστεως και πατρίδος, είναι μεγάλη. Το παράδειγμά τους συνεγείρει το εθνικό μας φρόνημα και μετουσιώνεται σε ευθύνη για το παρόν και το μέλλον μας.”

Η  κυρία Σακελλαροπούλου συναντήθηκε επίσης με τον Δήμαρχο Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκο, με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τις τοπικές αρχές της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρο Ανδρεάκος στην ομιλία του ανέφερε:

“Εξοχοτάτη κυρία  Πρόεδρε της  Ελληνικής  Δημοκρατίας

Εκλεκτή κυρία ΚατερίναΣακελλαροπούλου

Με εθνικό παλμό και ιερό μανιάτικο πατριωτισμό,

Σας καλωσορίζουμε στην Αρεόπολη,στην ιστορική πρωτεύουσα του Δήμου μας, στην καρδιά της Μάνης.

Η παρουσία Σας σήμερα εδώ, είναι ύψιστη τιμή για εμάς και την ηρωική γη της αδούλωτης Μάνης γιατί αποτελεί έμπρακτη απόδειξη και αναγνώριση  της προσφοράς της,στον Αγώνα

της Εθνεγερσίας.

Σεβασμιότατε Άγιε Μάνης,

Αξιότιμοι κύριοι εκπρόσωποι των πολιτικών, αυτοδιοικητικών, στρατιωτικών, δικαστικών  και λοιπών αρχών.

Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»

Σας καλωσορίζουμε στην Αρεόπολη,στην πατρογονική εστία της ένδοξης οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων.

Της οικογένειας που προσέφερε βαρύτατο φόρο αίματος στον βωμό της ελευθερίας,για να αποτίσουμε φόρο τιμής και να γιορτάσουμε περιορισμένα εν μέσω πανδημίας, την ημέρα που σαν σήμερα από εδώ πριν 200 χρόνια, η Μάνη σαν έτοιμη από καιρό άνοιξε στον ελλαδικό χώρο τον αγώνα της Εθνικής Παλιγεννεσίας στις 17 Μαρτίου 1821.

 

Εδώ μπροστά στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών οι Μανιάτες οπλαρχηγοί με αρχηγό το Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη έδωσαν τον όρκο ΝΙΚΗ Η΄ ΘΑΝΑΤΟΣ και ξεκίνησαν.

Στις 23 Μαρτίου από την απελευθερωμένη από τους Μανιάτες Καλαμάτα, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης απηύθυνε στα ευρωπαϊκά έθνη, ζητώντας την ενίσχυσή τους

– την περίφημη «Προειδοποίηση».

Η «Προειδοποίηση» είναι η πρώτη διακήρυξη της Επανάστασης στον Ελλαδικό χώρο.

  • Μετά το «Μάχου υπέρ Πίστεως και πατρίδος» του Αλέξανδρου Υψηλάντη –

που τοποθετεί ξεκάθαρα την Ελλάδα στο δυτικό πολιτισμό, δηλώνοντας ότι αγωνιζόμαστε για να σταθούμε ισότιμα,δίπλα στα πολιτισμένα ευρωπαϊκά έθνη και ορίζοντας έτσι τον αδιαπραγμάτευτο στόχο του νεοελληνικού έθνους που ισχύει έως σήμερα.

Τα ιστορικά πολεμικά γεγονότα της επανάστασης του 1821 είναι γνωστά, όπως γνωστή είναι και η τεράστια προσφορά αυτής της μικρής χερσονήσου σε όλη τη διάρκεια του επταετούς αγώνα.

Αυτό όμως που είναι άγνωστο στους πολλούς και είναι καθήκον μας να αναδείξουμε, είναι η τεράστια προσφορά

της Μάνης σε μία εποχή που ο συντελεστής « Ελλάς » στην πολιτειακή του έννοια ήταν ανύπαρκτος και το ελληνικό έθνος σε διαδικασία σχηματισμού.

Τότε η Μάνη μέσα από τους πολυαίματους αγώνες της για τη διατήρηση της ελευθερίας της από την Άλωση της Πόλης και μετά, ΥΠΗΡΞΕ η Ελλάδα και η ιστορική  της συνέχεια και για τους Έλληνες και για τους Ευρωπαίους και για τους Τούρκους.

Στις 17 Μαρτίου λοιπόν, γιορτάζουμε την ιστορική προσφορά της Μάνης στην συγκρότηση και στην ανεξαρτησία του  νεοελληνικού έθνους που κορυφώθηκε στις 17 Μαρτίου 1821, ΕΔΩ   στην ΑΡΕΟΠΟΛΗ.

Εξοχοτάτη Κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας των Ελλήνων

Αξιότιμε κύριεΕκπρόσωπε του Πρωθυπουργού

Αξιότιμη Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021»

Αξιότιμε κύριε Εκπρόσωπε του Προέδρου της Βουλής

Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές

Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης δεν είναι μόνο μία ευκαιρία για λαμπρούς εορτασμούς.

Είναι και η ώρα για αναστοχασμούς.

Να σκεφτούμε και να εκτιμήσουμε τι κάναμε καλά και τι όχι.

Και από τα πολλά που θα μπορούσε να αναφέρει κανείς, επιτρέψτε μου,εδώ να θίξω δύο καίρια θέματα, μείζονος σημασίας για τη Μάνη.

Πρώτο και σπουδαιότερο

Την σύγκρουση του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη που πυροδοτήθηκε και με την στάση και την ευλογία της Αγγλίας και της Γαλλίας.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας και ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης προέρχονταν από δύο διαφορετικούς κόσμους.

Και οι δύο είχαν αφιερώσει – ο καθένας με τον τρόπο του – τη ζωή τους στην Ελλάδα.

Και οι δύο πίστευαν ότι ενεργούν εν δικαίω.

Προσωποποίησαν τη φονική σύγκρουση της παλιάς τάξης πραγμάτων, που προσπαθούσε όσο μπορούσε να διατηρήσει τα κεκτημένα της

με τη νέα τάξη πραγμάτων που πάλευε να επιβληθεί.

Οι αναπόφευκτες αυτές συγκρούσεις κρίνονται στη συνείδηση των λαών και των εθνών από την ιστορική εξέλιξη.

Και η ιστορική εξέλιξη δικαίωσε τον Καποδίστρια.

Η σύγκρουση αυτή πέραν των Μαυρομιχαλαίων, έβλαψε καίρια και τη Μάνη.

Της στέρησε στη συνείδηση του νεοέλληνα την αναγνώριση της προσφοράς της στη συγκρότηση του νεοελληνικού Έθνους, στα 400 χρόνια της δουλείας και την αναντικατάστατη προσφορά της στον αγώνα της Εθνεγερσίας.

Πιστεύω ότι ήρθε πλέον ο καιρός, με την ωριμότητα που πρέπει να μας διακρίνει,

να αφήσουμε πίσω τέτοια θέματα που μας δίχασαν κατά καιρούς και να σχεδιάσουμε με ενότητα και ανοιχτά μυαλά, τους στόχους του Έθνους μας και του Κράτους μας για την επόμενη εκατονταετία.

Αυτό περιμένουν από όλους εμάς σήμερα αυτοί που θυσιάστηκαν τότε για να ζούμε εμείς ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

Και δεύτερον πιστεύουμε ότι ήλθε πλέον ο καιρός να ενοποιηθεί η Μάνη σε μία Δημοτική Διοίκηση και να αρθεί η Διοικητική Αδικία του 1937 που επίσης έπληξε την φυσιογνωμία της και τις προοπτικές εξέλιξής της.

Οφείλουμε όλοι να δώσουμε ξανά στην ΜΑΝΗ τις δυνατότητες να πορευτεί με αξιώσεις στον 21ο αιώνα.

Κλείνοντας θέλω να μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω θερμάτον εκλεκτό συμπατριώτη μας και πρων Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκογια την καθιέρωση της 17ης Μαρτίου σε ημέρα αργίας για ολόκληρη την Μάνη

και για  την τιμήπου μας κάνει να είναι ο κεντρικός ομιλητής της σημερινής επετείου ο οποίος θα αναφερθεί  εκτενώς στο ιστορικό γεγονός της ημέρας.

Τιμή και δόξα στους ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ  που δημιούργησαν για εμάς μια ελεύθερη και περήφανη πατρίδα.

ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821!

ΖΗΤΩ Η ΜΑΝΗ !

ΖΗΤΩ Η 17Η ΜΑΡΤΙΟΥ !”

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages