Pages

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2021

Η κυβέρνηση αποκλείει τους νέους της Πελοποννήσου από το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων γεωργών

 


Γράφει ο Θανάσης Πετράκος

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκλείει στη πράξη όλους τους νέους  της Πελοποννήσου  που θα θελήσουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και να γίνουν νέοι Γεωργοί.
Οι προϋποθέσεις που θέτει το  πλαίσιο της 3ης προκήρυξης του υπομέτρου της εγκατάστασης  Νέων Γεωργών που δόθηκε στη δημοσιότητα προς διαβούλευση είναι βαριά ταξικές   και  απαγορευτικές για τους νέους  της  Πελοποννήσου  αλλά και για τους περισσότερους νέους  να ασχοληθούν με τη παραγωγική διαδικασία στο πρωτογενή τομέα ,  διότι  πρώτα απ’  όλα   απαιτεί από τους υποψήφιους δικαιούχους του Προγράμματος για να έχουν   πιθανότητα να χρηματοδοτηθούν να έχουν στη κατοχή τους  γεωργικές εκμεταλλεύσεις τεραστίων μεγεθών.  Η πιο χαρακτηριστική απαγορευτική προϋπόθεση  είναι η ελάχιστη έκταση.  Όταν ο  μέσος κλήρος στην Ελλάδα είναι τα  49 στρέμματα και η κυβέρνηση ζητάει ως ελάχιστη έκταση για πρόσβαση στο Μέτρο π.χ. για τις   ελαιοποιήσιμες  ελιές τα 75 στρέμματα !!!  και για τις επιτραπέζιες ελιές τα 48 στρέμματα !!! τότε είναι φανερό ότι επιδιώκει να μην ενταχθεί κανένας νέος αγρότης   αλλά μεγαλοεπενδυτές.  

Δεύτερη χαρακτηριστική  τρικλοποδιά στους νέους αγρότες είναι το γεγονός   ότι θέτει ως προϋπόθεση   να είναι επιλέξιμο  ένα αγροτικό νοικοκυριό γίνεται δηλ. αποδεκτό  να συμμετάσχει στο διαγωνισμό  όταν το μέγεθος του , η τυπική απόδοση  του ή αλλιώς η ακαθάριστη αξία της παραγωγής  του, είναι μεγαλύτερη  από τις 14.000 ευρώ .

Η επιλογή του κριτηρίου της Τυπικής Απόδοσης ως εργαλείου για την μέτρηση του μεγέθους της επιλέξιμης εκμετάλλευσης είναι και αυτή  συνειδητή προσπάθεια αποκλεισμού όλων των μικρομεσαίων αγροτών . Επιπλέον πρέπει να τονίσουμε ότι ως κριτήριο δεν είναι αξιόπιστο. Η Τυπική Απόδοση εκφράζει την αξία της ακαθάριστης παραγωγής της εκμ/σης,  η οποία επηρεάζεται από τον όγκο των παραγόμενων προϊόντων  και  τις τιμές διάθεσης των προϊόντων στην “πόρτα” της εκμετάλλευσης .Και τα δύο αυτά μεγέθη είναι ευμετάβλητα .
Ιδιαίτερα οι  τιμές , είναι γνωστό σε όλους ότι επηρεάζονται από πραγματικές ή και τεχνητές (στημένες) ελλείψεις αγαθών στην αγορά. Έτσι μια εκμετάλλευση μπορεί να είναι μεγάλη μια δεδομένη χρονική στιγμή και την επόμενη παραγωγική περίοδο  να είναι μικρή.

 Σε μια Ευρώπη και σε μια Ελλάδα όπου ο αγροτικός πληθυσμός γερνάει, το ζητούμενο είναι η προσέλκυση νέων ανθρώπων που θα στελεχώσουν τον πρωτογενή τομέα και θα συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία, την παραγωγή ειδών διατροφής. Και είναι χρέος της Πολιτείας η υποστήριξη τους με κάθε δυνατό μέσο.

Η πανδημία που βιώνουμε ανέδειξε τη σημαντικότητα του διατροφικού  τομέα , αλλά και τις δυνατότητες της χώρας .

Η Ελλάδα  για να έχει μέλλον πρέπει  να ακολουθήσει  όχι πολιτικές   που επιδιώκουν τη δημιουργία καπιταλιστικών αγροτικών εκμεταλλεύσεων   αλλά τη προσέλκυση πολλών νέων ανθρώπων στην γεωργία και στη συνέχεια την  υποστήριξη τους με μέτρα φτηνής χρηματοδότησης και εύκολης πρόσβασης σε νέες τεχνολογίες ώστε να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές εκμεταλλεύσεις.

Επειδή όμως  η κυβέρνηση συνειδητά επιδιώκει τα χρήματα του προγράμματος να πάνε σε χέρια μεγαλοεπενδυτών και όχι στα χέρια νέων αγροτών πρέπει να υπάρξει καθολική αντίδραση από  όλους τους φορείς των αγροτών, την Αυτοδιοίκηση, τους Συλλόγους των Γεωπόνων  αλλά και τα κόμματα και τους βουλευτές  της Πελοποννήσου. Είναι θετικό ότι ο Περιφερειάρχης για πρώτη φορά εξέφρασε την διαφωνία του με επιστολή του προς το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Οφείλει και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αντιδράσει έντονα και να απαιτήσει τη ριζική αλλαγή όλων των προϋποθέσεων που αποκλείουν όλους τους νέους  της  Πελοποννήσου  αλλά και για τους περισσότερους νέους της χώρας μας να γίνουν νέοι αγρότες .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου