H ευφυής γεωργία γλύτωσε τους παραγωγούς πατάτας - kalamatanews.gr - ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ ONLINE-KALAMATANEWS.GR

H ευφυής γεωργία γλύτωσε τους παραγωγούς πατάτας

H ευφυής γεωργία γλύτωσε τους παραγωγούς πατάτας

Share This


Τις καταστροφές που προκάλεσε το πέρασμα της «Μήδειας» τις προηγούμενες μέρες μετρούν οι καλλιεργητές πατάτας στον Νομό Μεσσηνίας, βλέποντας την παραγωγή τους να χάνεται στο έλεος του παγετού. Η έγκαιρη προστασία αποτελεί για τους πατατοκαλλιεργητές του νομού ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζεται μόνο εμπειρικά, αφήνοντας τους ίδιους εκτεθειμένους, χάνοντας σε πολλές περιπτώσεις το μέρος ή και το σύνολο της παραγωγής τους.

Η «Μήδεια», όμως, ανάμεσα στις καταστροφές που προκάλεσε, έφερε και ένα φωτεινό δείγμα επιβεβαίωσης ότι η τεχνολογία είναι ένας από τους καλύτερους και πιο έγκυρους βοηθούς του αγρότη για να προστατεύσει την παραγωγή του από τέτοιου είδους φυσικά φαινόμενα που, όπως όλα δείχνουν, θα εκδηλώνονται όλο και πιο συχνά.

Ο  Γιώργος Κατσούλης , αγρότης και μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», αναφέρει με ανακούφιση στην «ΥΧ» ότι μέσω του τηλεμετρικού σταθμού του συστήματος ευφυούς γεωργίας gaiasense της NEUROPUBLIC, που είναι εγκατεστημένος στο χωράφι του, έλαβε έγκαιρα την προειδοποίηση για να ξεκινήσει την αντιπαγετική διαδικασία στην καλλιέργεια της πατάτας, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να την προστατεύσει. «Αποκτήσαμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς δεν απωλέσαμε μέρος από την παραγωγή, δεν καταστράφηκε δηλαδή το πρωτογενές φυτό.

Η καλλιέργεια της πατάτας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Νομό Μεσσηνίας. Είναι μία καλλιέργεια απαιτητική, κοστοβόρα που χρειάζεται φροντίδα και προσοχή. Έτσι, λοιπόν, πλέον, με σύμμαχο το gaiasense και την παρουσία του στο χωράφι, καταφέραμε να κινηθούμε με ακρίβεια, παρακολουθώντας τις τιμές της θερμοκρασίας στο έδαφος, στο φύλλωμα και στην ατμόσφαιρα.

Επίσης, είχαμε τον δείκτη της διύγρανσης του φυτού, που παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, και με χρονική ακρίβεια ξεκινήσαμε τη μέθοδο της αντιπαγετικής διαδικασίας. Σε αντίθετη περίπτωση, και όπως γίνεται όλα αυτά τα χρόνια, θα έπρεπε να παρακολουθούμε τον καιρό και όταν κρίναμε εμείς ότι έπρεπε, θα εφαρμόζαμε τότε την αντιπαγετική προστασία, με κίνδυνο να χάσουμε την παραγωγή», τονίζει ο ίδιος.

Όπως εξηγεί και ο αν. γεν. διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας»,  Γιάννης Πάζιος , «την περίοδο αυτή έχουν φυτευτεί οι ανοιξιάτικες πατάτες της ποικιλίας Σπούντα, που είναι και η πιο πρώιμη πατάτα που βγαίνει στον κόσμο την περίοδο αυτή. Με τη ‘‘Μήδεια’’, λοιπόν, όντως εμφανίστηκε το ζήτημα του παγετού από τον οποίο δυστυχώς ο νομός επλήγη, καθώς υπάρχει τεράστια ζημιά που αποτιμάται στο 30% στην καλλιέργεια της πατάτας, αλλά και στο καρπούζι στην περιοχή της Τριφυλίας.

Περιμένουμε και τα επίσημα αποτελέσματα του ΕΛΓΑ για να δούμε ακριβώς το ύψος της ζημιάς. Αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα είναι ότι στο τμήμα της καλλιέργειας που έχουμε εγκαταστήσει τον τηλεμετρικό σταθμό gaiasense, λόγω του ότι έχει ενεργοποιηθεί όλος ο μηχανισμός λειτουργίας του, υπήρξε έγκυρη πρόβλεψη και έγκαιρη πρόγνωση των καιρικών δεδομένων, αλλά και των ωρών που θα υπάρχει αυξημένη πιθανότητα παρουσίασης παγετού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο παραγωγός να προβεί σε έγκαιρη εφαρμογή αντιπαγετικής προστασίας, με αποτέλεσμα να μην υποστεί ούτε 1% ζημιά.

Προστασία και άλλων παραγωγών

Ένας σταθμός gaiasense προστάτευσε παραπάνω από έναν παραγωγούς, καθώς ο κ. Κατσούλης ενημέρωσε έγκαιρα και άλλους συναδέλφους του παραγωγούς σε άλλα αγροτεμάχια, καθώς ο τηλεμετρικός σταθμός δίνει έγκυρα δεδομένα για μία αρκετά μεγάλη εμβέλεια αγροτεμαχίων.

Στην εικόνα 1, απεικονίζεται ο χάρτης των περιοχών που καλύπτει το σύστημα ευφυούς γεωργίας gaiasense για την καλλιέργεια της πατάτας σε περίπου 3.000 στρέμματα. Όπως εξηγεί ο κ. Κατσούλης, «είχα συχνή επικοινωνία με άλλους τέσσερις παραγωγούς και κατάφερα να τους ενημερώσω για να προστατευτούν. Αντιλήφθηκαν και οι άλλοι πόσο αποτελεσματικά δουλεύει το σύστημα. Επίσης, τις δύο τελευταίες καλλιεργητικές περιόδους, έχω ενημερώσει πολλούς παραγωγούς, καθώς, μέσω του σταθμού, παρέχονται ακριβή δεδομένα για την κάλυψη των αναγκών σε νερό, αλλά και σε λιπάσματα».

Ο ίδιος καταλήγει, λέγοντας ότι «το gaiasense, για εμάς που ήδη έχουμε δει τα αποτελέσματά του, είναι το διαβατήριο για την επόμενη ημέρα, για την επόμενη εποχή. Όλοι οι τομείς μετασχηματίζονται, έτσι λοιπόν και ο αγροτικός τομέας έχει ανάγκη μετασχηματισμού και ψηφιοποίησης για να μπορέσουμε ως αγρότες να κάνουμε πιο στοχευμένες κινήσεις στην καλλιέργειά μας», εξηγεί ο κ. Κατσούλης.

 

 Κάλυψη και άλλων προϊόντων 

Η εφαρμογή του gaiasense στην καλλιέργεια της πατάτας εντάσσεται στην ευρύτερη χρήση της ευφυούς γεωργίας από τον συνεταιρισμό. Όπως εξηγεί ο κ. Πάζιος, «από τα τέλη του έτους 2018, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ‘‘Ένωση Μεσσηνίας’’ σε συνεργασία με την εταιρεία NEUROPUBLIC υλοποιούν ένα πιλοτικό πρόγραμμα μέσω της ευφυούς γεωργίας με την εγκατάσταση εννέα σταθμών ευφυούς γεωργίας gaiasense σε περιοχές όλου του Νομού Μεσσηνίας.

Σκοπός είναι η παρακολούθηση προϊόντων, όπως είναι η επιτραπέζια ελιά Καλαμών, η Κορωνέικη ελαιοποιήσιμη ελιά, η βιολογική Κορωνέικη ελιά, το σύκο, η μαύρη κορινθιακή σταφίδα, οι πατάτες και η αραχίδα που συνθέτουν και το καλάθι των μεσσηνιακών προϊόντων. Έχουν δημιουργηθεί, λοιπόν, αρκετές προσδοκίες και για την υπηρεσία του gaiasense1, η οποία έρχεται για να υλοποιηθεί και μέσω της Ένωσης Μεσσηνίας».

 

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Bottom Ad

Responsive Ads Here

Pages