Pages

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας και τις ημέρες του Πάσχα


Ανήμερα το Πάσχα και καθ’ όλη τη διάρκεια των Άγιων ημερών, συνεργεία της Υπηρεσίας Καθαριότητας του Δήμου Καλαμάτας θα εργαστούν προκειμένου να υπάρξει αποκομιδή απορριμμάτων σε κεντρικά σημεία της πόλης και σε σ
υνοικίες που δέχονται τη μεγαλύτερη επιβάρυνση. 
 Σύμφωνα με την ενημέρωση από την Υπηρεσία, Μ. Παρασκευή και Μ. Σάββατο θα γίνει αποκομιδή σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων με 14 απορριμματοφόρα, Κυριακή του Πάσχα με 5 οχήματα, Δευτέρα του Πάσχα με 9 οχήματα και την Τρίτη, ημέρα που έχει μεταφερθεί η Αργία της Πρωτομαγιάς, θα γίνει αποκομιδή απορριμμάτων νωρίς το πρωί με 3 οχήματα και μία σκούπα. Ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους υπαλλήλους που υπηρετούν τον ευαίσθητο τομέα της καθαριότητας, οι οποίοι εργάζονται 365 ημέρες το χρόνο για να διατηρούν το Δήμο καθαρό. Σε δηλώσεις του ο κ. Βασιλόπουλος σημείωσε: «Ο Δήμος Καλαμάτας είναι από τους ελάχιστους Δήμους της χώρας που λειτουργεί 365 ημέρες το χρόνο. Η Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου λειτουργεί καθημερινά. Σε αυτό το πλαίσιο, το επόμενο πενθήμερο, από Μ. Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα που θα τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά, καθημερινά οχήματα και προσωπικό του Δήμου θα είναι έξω και θα εργάζονται. Θέλω να τους ευχαριστήσω γι’ αυτή την προσπάθεια, έχω ζήσει την Υπηρεσία 8 χρόνια ως Αντιδήμαρχος, πετύχαμε σημαντικά πράγματα τότε και στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζουμε και τώρα».

Συνέντευξη Στ. Αναστασόπουλου για έργα που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται στη Μεσσηνία

 Συνέντευξη τύπου παραχώρησε , ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος και αναφέρθηκε στα έργα ΕΣΠΑ καθώς και στα έργα του Τεχνικού Προγράμματος της ΠΕ Με


σσηνίας, που υλοποιούνται ή προγραμματίζονται αυτή την περίοδο. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα κατωτέρω:

Έργα ΕΣΠΑ ενταγμένα στο ΕΠ Πελοπόννησος 2014-2020

  • Βελτίωση7ης επαρχιακής οδούΜεσσηνίας (τμήματαΜΕΣΣΗΝΗ -ΕΥΑ ΚΑΙ ΕΥΑ – ΛΑΜΠΑΙΝΑ), 670.000 €. Το έργοβρίσκεται στη διαδικασία προσδιορισμού του ποσού προσωρινής αποζημίωσης των παρόδιων ιδιοκτητών και αμέσως μετά την έγκριση του πίνακα των επικειμένων και των αντίστοιχων αποζημιώσεων, αναμένεται να ξεκινήσει το έργο, που εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει άμεσα.
  • Βελτίωση εθνικής οδού “ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ – ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΠΥΛΟΣ – ΜΕΘΩΝΗ” τμήμα Φιλιατρά – Γαργαλιανοι/ οδοφωτισμός ισόπεδωνκόμβων τμημάτων ΦΙΛΙΑΤΡΑ – ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΙ – ΡΩΜΑΝΟΣ”, 899.900 €. Για το έργοέχει εκδοθεί η απόφαση επίταξης, έχει εγκριθεί το πρακτικό αποζημιώσεων, γίνονται διορθώσεις και εκτιμάται ότι η καταβολή της αποζημίωσης των επιταγμένων ακινήτων στους θιγόμενους ιδιοκτήτες να ξεκινήσει τον Ιούνιο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης οι εργολαβίες των κάτωθι:

  • Έργα αντιδιαβρωτικής προστασίες της παραλίας Δ.Ε. Αίπειας του δήμου Μεσσήνης, 500.000 €.
  • Ανάπτυξη αλιευτικού καταφυγίου ΜΑΡΑΘΟΠΟΛΗΣ388.580 €.
  • Αναδιαρρύθμιση αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΩΝ, 380.000 €.
  • ΤμήμαΤΖΑΝΕ – ΕΞΟΔΟΣ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ, 15.507.673 €.
  • Προσθήκες και αναδιαρρυθμίσεις στο υφιστάμενο κτίριο του Γ.Ν. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ-

νοσηλευτικής μονάδα Καλαμάτας, 3.786.367 €. Για το έργο αυτό, που υλοποιείται από την Δ/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Μεσσηνίας, αρχές Μαΐου θα εγκριθούν οι όροι δημοπράτησης.

Επίσης πρόσφατα κατατέθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας η πρόταση, άνω των 19 εκ. ευρώ, για τη βελτίωση του τμήματος από Λάμπαινα έως Αρχαιολογικό χώρο Αρχαίας Μεσσήνης, ενώ την προσβασιμότητα της Αρχαίας Μεσσήνης έρχεται να συμπληρώσει και η μελέτη, που βρίσκεται σε δημοπράτηση αυτή την περίοδο, για την διάνοιξη νέου έργου από την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου στα Αρφαρά έως την Λάμπαινα.

Έργα πολιτισμού

Υλοποιούνται από την ΕΦΑ Μεσσηνίας έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ Περιφέρειας, τα οποία είναι τα εξής:

  • Αποκατάσταση και ανάδειξη Κάστρου Μίλα Μεσσηνίας, 450.000 €
  • Συντήρηση του κεντρικού κτηρίου του Ανακτόρου του Νέστορος, 250.000 €
  • Αποκατάσταση βορειοδυτικού πύργου Κάστρου Ανδρούσας, 200.000 €
  • Αποκατάσταση του καθολικού Παναγίας Γριβιτσιανής Π.Ε. Μεσσηνίας, 300.000 €

Ενώ από τη Δ/νση Αναστήλωσης του Υπουργείου υλοποιείται το έργο:

  • Στερέωση βραχωδών πρανών και θεμελίωσης των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας, 1.565.712 €

Εντάχθηκαν πρόσφατα στο ΕΣΠΑ, με φορέα υλοποίησης την ΕΦΑ Μεσσηνίας τα κάτωθι έργα :

  • Αποκατάσταση Ι.Ν.Παναγίτσας Αίπειας, Π.Ε. Μεσσηνίας, 000 €
  • Αποκατάσταση καθολικού και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Ι.Μ. ελληνικών (Παλαιοκάστρου) στην Άνθεια Μεσσηνίας, 000 €
  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Ταξιάρχων Κάστρου Πολίχνης και του οχυρωματικού του περιβόλου, 000 €
  • Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίας Κυριακής Πηδήματος και συντήρηση τοιχογραφιών, 000 €

Παράλληλα, όσον αφορά τα έργα πολιτισμού, σε εξέλιξη βρίσκονται οι μελέτες για τα Κάστρα Κορώνης και Μεθώνης, ενώ δρομολογούνται και οι διαδικασίες για την ένταξη των Μουσείων Χώρας και Αρχαίας Μεσσήνης.

Έργα πολιτισμού Περιφέρειας

Στο πρόγραμμα της ΠΕ Μεσσηνίας περιλαμβάνονται και έργα πολιτισμού, που μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων, θα υλοποιηθούν από την Δ/νση Τεχνικών Έργων, όπως:

  • Αποπεράτωση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου της Ι.Μ. Αγίου Νικήτα στην Τ.Κ. Σελλά Τριφυλίας, 245.000 €
  • Ανάπλαση προαύλιου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Τ.Κ. ΧριστιάνωνΔήμου Τριφυλίας, 625.000 €
  • Ωρίμανση μελετών για την αποκατάσταση του Πύργου Κουμουνδούρου, που βρίσκεται στη θέση Γαρμπελιά, στον Κάμπο Αβίας Π.Ε. Μεσσηνίας, 55.000 €

Οδικά έργα Περιφερειακής Ενότητας

Η ΠΕ Μεσσηνίας υλοποιεί αυτή την περίοδο έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου, εθνικού και επαρχιακού αρμοδιότητάς της, έργα αντιπλημμυρικά, εγγειοβελτιωτικά και αθλητικά, συνολικού προϋπολογισμού 30 εκ. ευρώ, ενώ υπό δημοπράτηση βρίσκονται έργα 4 εκ. ευρώ και υπό μελέτη έργα 5 εκ. ευρώ.

Χαρακτηριστικά έργα αποτελούν:

Η βελτίωση της 82ης εθνικής οδού στο τμήμα Καλαμάτα Σπάρτη αλλά και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος. Ειδικότερα στο τμήμα Καλαμάτα – Σπάρτη ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση ελεύθερου πλέγματος, από εργολαβία 3 εκ. ευρώ, στα πρανή της εθνικής οδού για την αποτροπήτης πτώσηςβραχωδών υλικών και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας της οδού. Η εργολαβία βρίσκεται σε εξέλιξη και ο ανάδοχος έχει λάβει εντολή για τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σήμανση και ακολουθούν οι ασφαλτικές εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου. Για το ίδιο τμήμα του οδικού δικτύου ολοκληρώθηκε η μελέτη αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων στο 24ο χιλιόμετρο, έχει προωθηθεί η έγκρισή της προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο.

Επίσης στην 82η και στο τμήμα Ασπρόχωμα – Πύλος έχουν υλοποιηθεί κατά τμήματα ασφαλτικές παρεμβάσεις, με διάφορες εργολαβίες, στην Ανάληψη – Βελίκα, Ριζόμυλος προς Πύλο, Δάρα και Πεταλίδι, Νερόμυλος – Καζάρμα, ενώ προγραμματίζεται και η βελτίωση των στροφών από Χανδρινού προς Πύλο.

Επιπλέον στην εθνική οδό Καλαμάτα – Τσακώνα – Καλό Νερό, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί ασφαλτικές εργασίες από την έξοδο του αυτοκινητοδρόμου έως διασταύρωση Ζευγολατιού, ενώ με εργολαβίας που πρόκειται άμεσα να συμβασιοποιηθούν θα συνεχιστούν οι ασφαλτοστρώσεις, όπου απαιτείται, μέχρι το Καλό Νερό, για την αποκατάσταση των φθορών του ασφαλτοτάπητα και τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε θέσεις όπως Κοπανάκι, Δώριο κλπ.

Στην εθνική οδός Πύργος – Κυπαρισσία – Πύλος – Μεθώνη είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Υπουργείο με έργο ενταγμένο στο ΥμΕΠΕΡΑΑ, υλοποιεί το τμήμα από γέφυρα Νέδας έως κόμβο Καλού Νερού για την αντιμετώπιση της οδικής ασφάλειας. Το έργο αντικαθιστά τον ασφαλτοτάπητα, βελτιώνει τον οδοφωτισμό στους κόμβους και στις σημαντικές προσβάσεις βελτιώνοντας την ποιότητα κυκλοφορίας της οδού. Για το έργο αυτό έχει προγραμματιστεί συνάντηση με την επιβλέπουσα Υπηρεσία, κατόπιν αιτημάτων των προέδρων της περιοχής για ενίσχυση της κάλυψης του οδοφωτισμού από το υλοποιούμενο έργο.

Παράλληλα στο τμήμα Κυπαρισσία – Φιλιατρά – Πύλος, ολοκληρώθηκε το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Τερψιθέας και η βελτίωση της οδοποιίας στην είσοδο των Φιλιατρών με τη διαμόρφωση κλίσεων των στροφών, ενώ με υπόλοιπες εργολαβίες βελτιώνεται το εν λόγω τμήμα κατά τμήματα και όπου απαιτείται.

Αντίστοιχες παρεμβάσεις με έργα βελτίωσης υλοποιούνται και στο επαρχιακό δίκτυο, όπως για παράδειγμα:

19η επαρχιακή, τμήμα Κυπαρισσία – Περδικονέρι – Χριστιάνοι

8η επαρχιακή, τμήμα Ραυτόπουλο – Κυπαρισσία

15η επαρχιακή Φιλατρά – Μάραθος

4ηεπαρχικαή, τμήμα Θουρία – Πολιανή

36η επαρχιακή, τμήμα Κέντρο – Τσέρια

Παράλληλα στην 1η επαρχιακήθα υλοποιηθεί άμεσα, πλέον αυτών που βρίσκονται  ήδη  σε εξέλιξη,  έργο συντήρησης – βελτίωσης από τον κόμβο Φωτεινής έως γέφυρα Κοσκάρακας, 700.000 €, επιπλέον έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμά μας και πρόκειται να δημοπρατηθεί το έργο βελτίωσης από Στούπα έως Άγιο Νίκωνα, με ποσό άνω του 1 εκ. ευρώ.

Αντιπλημμυρικά

Στο επίπεδο υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων είναι θετικό βήμα η ένταξη του έργου αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας και ευρύτερης περιοχής με περίπου 80 εκ. ευρώ στο ΠΔΕ με προοπτική τη χρηματοδότησή του από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ προχωρά και ο σχεδιασμός της Περιφερειακής Ενότητας με έργα συμβασιοποιημέναπου βρίσκονται σε εξέλιξη, ύψους 850.000 €.

 Θέμα: Λειτουργία πασχαλινής αγοράς

Ενόψει της λειτουργίας της πασχαλινής αγοράς, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας και η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής κ. Κωταντούλα, αφού ευχήθηκαν καλή ανάσταση,  αναφέρθηκαν στους εντατικούς ελέγχους που γίνονται  τις ημέρες αυτές. Ο  Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι οι έλεγχοι διενεργούνται από μικτά κλιμάκια των Δ/νσεων Ανάπτυξης και Υγείας, στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας,  με στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας των διατιθέμενων στην αγορά προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών.

Η προϊσταμένη του τμήματος Κτηνιατρικής τόνισε ότι διενεργούνται έλεγχοι, σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ στα κρεοπωλεία και στα καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης προϊόντων ζωικής προέλευσης  με στόχο την προάσπιση της δημόσιας υγείας. Ελέγχεται η προέλευση των προϊόντων και η ποιότητα αυτών, ενώ επεσήμανε  ότι η αγορά κινείται κανονικά και τα προϊόντα είναι σε καλή τιμή. Ανέφερε επίσης ότι οι καταναλωτές πρέπει να αγοράζουν προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι από επίσημα σημεία πώλησης, τα οποία είναι ελεγμένα, είτε αφορούν είδη κρέατος είτε τυρομικά. Τέλος οι έλεγχοι που μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί έδειξαν ότι δεν έχουν προκύψει στην αγορά ζητήματα ελληνοποιήσεων προϊόντων προερχόμενα από άλλες χώρες.

Εργασιακός νόμος και το νέο μνημόνιο η χώρα και πάλι σε επιτροπεία

 


Γράφει ο Γιώργος Κανέλης

Την άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης τη γνωρίσαμε και από τη καλή και από την ανάποδη, όταν με το καλημέρα αποδομούσε με συνοπτικές διαδικασίες κάθε μέτρο που πάρθηκε για τη στήριξη εργαζομένων και νοικοκυριών.

Όταν δηλαδή με την έστω και τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη της τρόικας και το μαρτύριο της σταγόνας με την εκάστοτε δόση των δανειστών, υπήρξε η δυνατότητα για την εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης της κοινωνίας μετά την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών.

Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να επιβάλει στη χώρα ένα νέο μνημόνιο, παρουσιάζοντάς το ως ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνίας.

Αυτό το νέο μνημόνιο θα επιβληθεί στη χώρα με την άντληση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από το ποσό των 32,5 δις €, που αναλογούν στη χώρα μας.

Και μάλιστα ένα μνημόνιο χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενό του, αφού οι δεσμεύσεις που πρέπει να πάρουν τα κράτη μέλη για να αντλήσουν κεφάλαια από το ταμείο, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από τη κυβέρνηση. Tο χειρότερο απ’ όλα είναι ότι καμία μελλοντική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αλλάξει καμία από αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχει την υποχρέωση επιστροφής των κεφαλαίων, που θα έχει αντλήσει από το Ταμείο ανάκαμψης.

Με λίγα λόγια οδηγούν σιδηροδέσμια τη χώρα, χωρίς καμία δυνατότητα άσκησης εθνικής πολιτικής, αφού για όποια πολιτική θα αποφασίζει το ευρωπαϊκό διευθυντήριο.

Ένα από τα βασικά σημεία των δεσμεύσεων της χώρας θα είναι και ο εργασιακός νόμος που με τόση πρεμούρα και άρον άρον προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση, αφού με περίσσεια ειλικρίνεια και προεκλογικά είχε δεσμευτεί στις επιχειρήσεις για αλλαγές στον εργασιακό νόμο, προτάσσοντας την απελευθέρωση του ωραρίου με κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου.

Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει έκτος όλων των άλλων να βάλει στο περιεχόμενο της διεκδίκησής του την ακύρωση των αντεργατικών μέτρων, που περιλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς ουσιαστικά αν τώρα περάσουν δεν θα μπορεί να τα αλλάξει καμία επόμενη κυβέρνηση.

Είναι ανάγκη πλέον περισσότερο από ποτέ η δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών και ισχυρού κοινωνικού μετώπου, παραμερίζοντας τις όποιες επί μέρους μικροπαραταξιακές ή κομματικές σκοπιμότητες, ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ.

Η ΓΣΕΕ είναι αυτή που πρέπει να βγει από το λήθαργο και να οργανώσει σε αυτή την κατεύθυνση Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, αφού ακόμα και την ύστατη τούτη ώρα το εργατικό κίνημα μπορεί να αποκρούσει αποτελεσματικά την επίθεση, που δέχεται η ελληνική κοινωνία και οδηγεί σε περισσότερη ακόμα φτωχοποίηση.


Ο Γιώργος Κανέλης είναι Αν. Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ δήμου Πύλου-Νέστορος παρουσίασε ο Π. Καρβέλας

Στα όσα δρομολογούνται στο πεδίο των παρεμβάσεων για σχολεία και αθλητικούς χώρους -ευχαριστώντας για την συμβολή του τον πρώην Πρωθυπουργό Α. Σαμαρά- αλλά και τα όσα επέρχονται μέσα από τον προγραμματισμό του δήμου Πύλου -Νέστορος και την ετοιμότητα για τις προσκλήσεις του ‘Αντώνης Τρίτσης’ αναφέρθηκε μιλώντας στην τηλεόραση BEST ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος. 

Ο Παναγιώτης Καρβέλας στάθηκε ιδιαίτερα στις στοχεύσεις που έχουν τεθεί για την αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, ενώ εστίασε ειδικά και στις επικείμενες εκδηλώσεις που προσθέτουν εξωστρέφεια στο δήμο, επισημαίνοντας τον στόχο να εορταστούν με τρόπο ξεχωριστό τα φετινά “Ναυαρίνεια”.

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης εξασφάλισε χρηματοδότηση

 


Στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος εντάχθηκε για να χρηματοδοτηθεί τα επόμενα τρία χρόνια (2021-2023) το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης.  Το Διεθνές Φεστιβάλ του Δήμου Μεσσήνης είναι μεταξύ των δύο φορέων, μαζί με το Θεσσαλικό Θέατρο, που εντάσσονται για πρώτη φορά στο Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος με το οποίο το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανανέωσε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας του.

Το Διεθνές Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Μεσσήνης  ενισχύεται οικονομικά για την τριετία με ποσό των 90.000 ευρώ από το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος που χρηματοδοτεί συνολικά οκτώ φορείς.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος είναι πλέον ένας αναγνωρισμένος θεσμός, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ενισχύουμε για την επόμενη τριετία το Διεθνές Δίκτυο Αρχαίου Δράματος και διευρύνουμε το σχήμα με την ένταξη δύο ακόμη φορέων, του Διεθνούς Νεανικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος του Δήμου Μεσσήνης και του Θεσσαλικού Θεάτρου, με στόχο τη σύνδεση της πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς του αρχαίου δράματος με τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία και την εξοικείωση ενός ευρύτερου κοινού με το είδος».

«Η ένταξη από το Υπουργείο Πολιτισμού του Νεανικού Φεστιβάλ της Αρχαίας Μεσσήνης στον αναγνωρισμένο θεσμό του Διεθνούς Δικτύου Αρχαίου Δράματος είναι μία σπουδαία εξέλιξη που μας είχε προαναγγείλει η κα Μενδώνη στην τηλεδιάσκεψη που είχαμε την προηγούμενη Πέμπτη. Η ικανοποίηση του αιτήματός μας αποδεικνύει αφενός την έμπρακτη και ουσιαστική οικονομική στήριξη του ΥΠ.ΠΟ.Α. και αφετέρου την αναγνώριση και την αναβάθμιση του θεσμού που ξεκινήσαμε το 2012 με στόχο να «ταξιδέψουμε» την Αρχαία Μεσσήνη σε όλο τον κόσμο και να ωφελήσουμε πολλαπλά τον Δήμο μας. Στο Φεστιβάλ παρουσιάζονται έργα των αρχαίων Ελλήνων τραγωδών και σατιρικών ποιητών μας από μαθητές σχολείων, σπουδαστές θεατρικών ομάδων πανεπιστημίων, κολεγίων και ινστιτούτων από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αγγλία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα και αλλού και στη διάρκεια του 10ημέρου που πραγματοποιείται, συγκεντρώνει κάθε χρόνο χιλιάδες θεατές στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης. Η χρηματοδότηση του Δήμου Μεσσήνης με το ποσό των 90.000 ευρώ για την επόμενη τριετία, θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε απρόσκοπτα τη διοργάνωση του θεσμού που έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση, εισάγοντας την περιοχή μας στον παγκόσμιο χάρτη υψηλού πολιτιστικού ενδιαφέροντος» δήλωσε ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος μετά τις ανακοινώσεις της Υπουργού Πολιτισμού.

Πέμπτη 29 Απριλίου 2021

Η Περιφέρεια ετοιμάζει ένσταση στο ΚΑΣ για το Τζάνε-Καλαμάκι


Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα για την ολοκλήρωση του δρόμου Τζάνε-Καλαμάκι. Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης η μελετήτρια των εναλλακτικών πρ
οτάσεων σχετικά με το έργο, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας (νομικοί και τεχνικοί). Αποφασίστηκε, μετά από σχετική συζήτηση, να υποβληθεί ένσταση με τεκμηριωμένα στοιχεία κατά της απόφασης του ΚΑΣ. 
Επίσης, αποφασίστηκε, εάν δεν τελεσφορήσει η ένσταση, η Περιφέρεια να ζητήσει την απένταξη από το ΕΣΠΑ του συγκεκριμένου τμήματος του έργου (δηλαδή την παράκαμψη του Πεταλιδίου) και να ζητηθεί το σχετικό κόστος να καταβληθεί από το Υπουργείο Υποδομών. Είναι αυτονόητο ότι το ΕΣΠΑ δε μπορεί να καλύψει το τεράστιο οικονομικό κόστος το οποίο συνεπάγεται η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Τη σύνταξη της ένστασης θα αναλάβει έμπειρος δικηγόρος και θα υπάρξει συνεργασία με τη μελετήτρια καθώς και τους τεχνικούς της Περιφέρειας.

Κιβωτό του κόσμου στην Καλαμάτα επισκέπτεται ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου


Στην Καλαμάτα θα βρεθεί σήμερα το βράδυ, Μεγάλη Πέμπτη 29 Απριλίου ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Σκοπός η επίσκεψή του στην δομή στην Καλαμάτα της “Κιβωτού του Κόσμου”. Τη Μεγάλη Παρασκευή το βράδυ, ο Περιφερειάρχης θα βρίσκεται στη Σπάρτη.

Πως θα επηρεάσει το Πάσχα τα κρούσματα


Μια μικρή αύξηση κρουσμάτων θα έχουμε το Πάσχα, γιατί ο κόσμος θα βρεθεί με τους δικούς του, εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, απηύθυνε έκκληση να φροντίσουμε να δούμε τους ανθρώπους μας σε εξωτερικούς χώρους όπως μπαλκόνια και να μην είναι διαφορετικοί και πολλοί αυτοί που θα συναντηθούμε αυτές τις ημέρες, γιατί κάτι τέτοιο είναι επικίνδυνο.

Μέχρι το εμβόλιο να λύσει το πρόβλημα, πρέπει να προσέξουμε ακόμα, τόνισε ο καθηγητής. Ο ίδιος επισήμανε πως πριν δύο ημέρες κυκλοφόρησε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet μια εργασία από τη Σκωτία που έδειξε ότι μόνο με μία δόση της Pfizer μειώθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. «Άρα, η λύση είναι το εμβόλιο και το καλύτερο είναι αυτό που είναι διαθέσιμο. Είναι εγκληματικό να αλλάζουμε τα εμβόλια μήπως μας τύχει το καλό. Να μη φοβάται ο κόσμος. Να πάει να εμβολιαστεί μαζικά» προέτρεψε.

Για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημείωσε πως δεν δημιουργεί κίνδυνο. Όπως εξήγησε, υγειονομικά είναι σωστό, γιατί αν δεν πήγαιναν στο λιανεμπόριο και δεν δούλευαν οι άνθρωποι, θα ήταν ο ένας μέσα στο σπίτι του άλλου, με αποτέλεσμα την αύξηση της μεταδοτικότητας.

naftemporik

Αυτοκινούμενη ηλεκτρική σκούπα πεζού χειριστή απέκτησε ο Δήμος Μεσσήνης

 


Μία νέα αυτοκινούμενη ηλεκτρική σκούπα πεζού χειριστή που θα συμβάλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της εικόνας της Μεσσήνης απέκτησε ο Δήμος.

Η Υπηρεσία Καθαριότητας εμπλουτίζεται με νέο καινοτόμο εξοπλισμό οδοκαθαρισμού, καθώς η αυτοκινούμενη σκούπα, έχει μηδενικούς ρύπους, αθόρυβη λειτουργία και εξαιρετική αποτελεσματικότητα που θα ενισχύσει κατά πολύ τον καθαρισμό στα πεζοδρόμια, στο οδόστρωμα και στις πλατείες. Επιπλέον διαθέτει κάδο χωρητικότητας 240 λίτρων, 8ωρη περίπου αυτονομία και ταχύτητα έως 6 χλμ. την ώρα, η οποία καθορίζεται από τον χειριστή. Η χρήση της βελτιώνει σημαντικά τις συνθήκες εργασίας των οδοκαθαριστών του Δήμου Μεσσήνης καθώς ο καθαρισμός των δημόσιων χώρων, γίνεται ασφαλέστερος, ευκολότερος, ταχύτερος και πιο αποτελεσματικός.

«Η καθαριότητα του Δήμου μας αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών και των επισκεπτών μας. Βελτιώνουμε τον τρόπο λειτουργίας της Υπηρεσίας Καθαριότητας με την ανανέωση και την ενίσχυση του εξοπλισμού μας προς όφελος των εργαζομένων και των δημοτών μας», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος.

Η προμήθεια της αυτοκινούμενης ηλεκτρικής σκούπας έγινε με χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών.

ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα – Η κρίση της πανδημίας και η επόμενη μέρα»

 


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση, σήμερα Μ. Δευτέρα 26 Απριλίου και ώρα 7μ.μ., με θέμα «Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα – Η κρίση της πανδημίας και η επόμενη μέρα».
Στον διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς του νομού μας θα συμμετάσχουν οι:
– Αλέξης Χαρίτσης, βουλευτής Μεσσηνίας, τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων
– Χάρης Μαμουλάκης, βουλευτής Ηρακλείου, αν. τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης
– Γιάννης Σαρακιώτης, βουλευτής Φθιώτιδας, αν. τομεάρχης Οικονομίας και Επενδύσεων
– Νίκος Σκορίνης, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και υπεύθυνος του τομέα Οικονομίας και Ανάπτυξης
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στο Youtube και από το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας στο facebook.

Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

Εορτασμός 196ης επετείου της ιστορικής εξόδου του Άρεως στην Πύλο

 Την επέτειο του μεγαλύτερου ναυτικού κατορθώματος όλων των εποχών, της εξόδου τ


ου ένδοξου Μπρίκιου «Άρης», που συνέβη στις 26 Απριλίου 1825, εόρτασε σήμερα ο Δήμος Πύλου-Νέστορος.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την τέλεση της επισήμου Δοξολογίας στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Νιόκαστρο της Πύλου. Έπειτα, η πομπή των επισήμων επιβιβάστηκε σε πλωτό μέσο με κατεύθυνση τη νήσο Σφακτηρία και τα μνημεία των ‘Ηρώων πεσόντων Χ. Αναγνωσταρά, Δ. Τσαμαδού, Δ. Σαχίνη, καθώς και του Ιταλού Φιλέλληνα Σ. Σανταρόζα, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατατέθηκαν στεφάνια.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, ο Βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Αντιδήμαρχος Αναστάσιος Χρονόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πύλου Ηλίας Γουρνάς, ο Λιμενάρχης Πύλου Πλοίαρχος Νικόλαος Παπακωνσταντίνου, ο Διοικητής του Α.Τ. Πύλου Υπαστυνόμος Α’ Γεώργιος Σικαλιάς, η Προϊσταμένη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου Επιπυραγός Παγώνα Διονυσοπούλου και ο απόγονος του ήρωα Χ. Αναγνωσταρά, Δ/ντης Στρατιωτικού Μουσείου Καλαμάτας Λοχαγός Πεζικού Χρήστος Κορομηλάς.

Στο πλαίσιο των δράσεων για τον εορτασμό των 200 ετών από την Εθνική Παλιγγενεσία, οι αδελφοποιημένοι Δήμοι Ύδρας και Πύλου-Νέστορος, με την υποστήριξη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα παρουσιάσουν απόψε, ανήμερα της Επετείου, στις 8:00 μ.μ. την ένδοξη ιστορία της εξόδου του Μπρίκιου «Άρης», στη επιστημονική εκδήλωση με τίτλο: «Το Θρυλικό Μπρίκι Άρης», η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, μέσω του ηλεκτρονικού συνδέσμου https://www.facebook.com/dimosydras .

Εισηγητής της εκδήλωσης θα είναι ο Αντιπρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ναυπηγός, Μηχανολόγος-Μηχανικός Ιωάννης Χατζηγεωργίου, ο οποίος θα μιλήσει για τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Πάρωνα «Άρη», του Υδραίου Αναστάσιου Τσαμαδού.

Η Ακολουθία του Νυμφίου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας


 Σε κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής τελέσθηκε απόψε η Ακολουθία του Νυμφίου στην Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, χοροστάτησε κατά την Ακολουθία στον Ενοριακό Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Καλαμάτας, συμπαραστατούμενος από τους Εφημερίους του Ιερού Ναού.

Ο Μητροπολίτης απευθυνόμενος στους πιστούς ευχήθηκε καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα για την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και Καλή Ανάσταση. Παράλληλα συνέστησε πιστή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί σεβασμό στο ύψιστο αγαθό της υγείας και πράξη ατομικής ευθύνης στον συνάνθρωπο.

6 και 7 Μαΐου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς σε Μεσσηνία

 


Την Περιφέρεια Πελοποννήσου αναμένεται να επισκεφθεί ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, ξεκινώντας το διήμερο 6 και 7 Μαΐου από τη Μεσσηνία και τη Λακωνία.
Ο Υφυπουργός πραγματοποιεί την επίσκεψη αυτή, προκειμένου να ενημερωθεί για τα κατά τόπους προβλήματα, καθώς και για να συζητήσει, να εξηγήσει και να δώσει λύσεις σε θέματα σχετικά με τους δασικούς χάρτες. Σημειώνεται ότι στις εν λόγω επισκέψεις θα συνοδεύεται από στελέχη της Περιφέρειας.

Ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης από τον Γ. Λάσκαρη


 Την χωροταξική προοπτική και τον σχεδιασμό βιώσιμης λαϊκή ς αγοράς να εξετάσει το σώμα προτάθηκε από τον επικεφαλής του συνδυασμού Επανεκκίνηση για τον Δήμο Μεσσήνης Γιάννη Λάσκαρη . Επίσης επανέφερε το θέμα της παρόχθιας ζώνης Παμίσου κάνοντας  έκκληση να καθαρισθεί. Συγκεκριμένα πρότεινε να  βελτιωθεί το οδόστρωμα και να παραδοθεί στο κοινό για περπάτημα καθώς όγκοι από μπάζα δημιουργούν οικολογικό πρόβλημα μέχρι να ολοκληρωθεί οποιαδήποτε μελέτη. Τέλος υπέβαλε ερώτηση για το Νεανικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος και παρόμοιες εκδηλώσεις για  το αν θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι.

54 πρόστιμα στην Πελοπόννησο – παράβαση για περιορισμό μετακίνησης

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Την Παρασκευή 23 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 86.595 έλεγχοι, από τους οποίους οι 12.568 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 948 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 8 συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • 721 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:
  • 107 στην Αττική,
  • 97 στη Θεσσαλονίκη,
  • 71 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 66 στην Κρήτη,
  • 62 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 55 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 54 στην Πελοπόννησο,
  • 52 στην Κεντρική Μακεδονία,
  •  39 στο Βόρειο Αιγαίο,
  •  36 στην Ήπειρο,
  •  32 στα Ιόνια Νησιά,
  •  26 στη Δυτική Μακεδονία,
  •  19 στη Θεσσαλία και
  •    5 στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 181.761 ομοειδείς παραβάσεις.

  • 174 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 173 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:
  • 43 στην Αττική,
  • 21 στην Κεντρική Μακεδονία,
  • 20 στην Κρήτη,
  • 19 στη Στερεά Ελλάδα,
  • 15 στο Βόρειο Αιγαίο,
  • 12 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 9 στην Ήπειρο,
  • 9 στη Θεσσαλία,
  • 8 στη Θεσσαλονίκη,
  • 7 στην Πελοπόννησο,
  • 5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 5 στα Ιόνια Νησιά και
  • 1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 51.371 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 49.322 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.049 των 150 ευρώ.

  • 53 παραβάσεις και 8 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

  • σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ,
  • σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος,
  • σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 2 πελάτες,
  • σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 6 πελάτες,
  • 000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο αναψυκτήριου και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

  • σύλληψη ατόμου για παράβαση άρθρου 285 Π.Κ. και επιβολή προστίμου 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης,
  • 000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ – εστιατορίου για εξυπηρέτηση πελατών σε εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Στη Θεσσαλία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας, για εξυπηρέτηση εντός του καταστήματος 6 πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Ήπειρο, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο για παραμονή εντός του καταστήματος 2 πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο.

Στη Στερεά Ελλάδα, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ μπαρ για εξυπηρέτηση μπροστά από το κατάστημα 7 πελατών, στους οποίους επιβλήθηκε από 300 ευρώ πρόστιμο, για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στα Ιόνια Νησιά, 1.300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα λιανικού εμπορίου, για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού και μη ανάρτηση πινακίδας με το μέγιστο επιτρεπόμενο αριθμό πελατών εντός του καταστήματος.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300 ευρώ πρόστιμο σε 13 παρευρισκόμενους.

Στη Δυτική Ελλάδα, σύλληψη 2 υπευθύνων φιλαρμονικού ομίλου για διοργάνωση υπαίθριας εκδήλωσης και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στον όμιλο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 5.647 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 1.860 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.