Γράφει ο Γιώργος Κανέλης
Την άκρατη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης τη γνωρίσαμε και από τη καλή και από την ανάποδη, όταν με το καλημέρα αποδομούσε με συνοπτικές διαδικασίες κάθε μέτρο που πάρθηκε για τη στήριξη εργαζομένων και νοικοκυριών.
Όταν δηλαδή με την έστω και τυπική έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, χωρίς τη δαμόκλεια σπάθη της τρόικας και το μαρτύριο της σταγόνας με την εκάστοτε δόση των δανειστών, υπήρξε η δυνατότητα για την εφαρμογή μιας εθνικής πολιτικής, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης της κοινωνίας μετά την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών.
Και έρχεται τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, να επιβάλει στη χώρα ένα νέο μνημόνιο, παρουσιάζοντάς το ως ελπίδα ανάκαμψης της οικονομίας και βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης της κοινωνίας.
Αυτό το νέο μνημόνιο θα επιβληθεί στη χώρα με την άντληση κεφαλαίων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, από το ποσό των 32,5 δις €, που αναλογούν στη χώρα μας.
Και μάλιστα ένα μνημόνιο χωρίς να είναι γνωστό το περιεχόμενό του, αφού οι δεσμεύσεις που πρέπει να πάρουν τα κράτη μέλη για να αντλήσουν κεφάλαια από το ταμείο, κρατούνται ως επτασφράγιστο μυστικό από τη κυβέρνηση. Tο χειρότερο απ’ όλα είναι ότι καμία μελλοντική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αλλάξει καμία από αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχει την υποχρέωση επιστροφής των κεφαλαίων, που θα έχει αντλήσει από το Ταμείο ανάκαμψης.
Με λίγα λόγια οδηγούν σιδηροδέσμια τη χώρα, χωρίς καμία δυνατότητα άσκησης εθνικής πολιτικής, αφού για όποια πολιτική θα αποφασίζει το ευρωπαϊκό διευθυντήριο.
Ένα από τα βασικά σημεία των δεσμεύσεων της χώρας θα είναι και ο εργασιακός νόμος που με τόση πρεμούρα και άρον άρον προωθεί προς ψήφιση η κυβέρνηση, αφού με περίσσεια ειλικρίνεια και προεκλογικά είχε δεσμευτεί στις επιχειρήσεις για αλλαγές στον εργασιακό νόμο, προτάσσοντας την απελευθέρωση του ωραρίου με κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου.
Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει έκτος όλων των άλλων να βάλει στο περιεχόμενο της διεκδίκησής του την ακύρωση των αντεργατικών μέτρων, που περιλαμβάνονται στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς ουσιαστικά αν τώρα περάσουν δεν θα μπορεί να τα αλλάξει καμία επόμενη κυβέρνηση.
Είναι ανάγκη πλέον περισσότερο από ποτέ η δημιουργία κοινωνικών συμμαχιών και ισχυρού κοινωνικού μετώπου, παραμερίζοντας τις όποιες επί μέρους μικροπαραταξιακές ή κομματικές σκοπιμότητες, ώστε να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και του ΣΕΒ.
Η ΓΣΕΕ είναι αυτή που πρέπει να βγει από το λήθαργο και να οργανώσει σε αυτή την κατεύθυνση Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, αφού ακόμα και την ύστατη τούτη ώρα το εργατικό κίνημα μπορεί να αποκρούσει αποτελεσματικά την επίθεση, που δέχεται η ελληνική κοινωνία και οδηγεί σε περισσότερη ακόμα φτωχοποίηση.
Ο Γιώργος Κανέλης είναι Αν. Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου