Pages

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021

Πολυλίμνιο: Ένοχοι σύμφωνα με το δικαστήριο Διευθυντής Δασών και Δασάρχης Καλαμάτας


Η δίκη για το Πολυλίμνιο μετά από καιρό ολοκληρώθηκε σήμερα με ενόχους να κρίνονται για ανθρωποκτονία από αμέλεια δια παραλείψεως ο Διευθυντής Δασών Μεσσηνίας και ο Δασάρχης Καλαμάτας. Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Καλαμάτας εξετάστηκε η υπόθεση των ευθυνών για το θάνατο τον Αύγουστο του 2016 24χρονης κοπέλας από την Πάτρα. Από τους συνολικά 40 κατηγορούμενοι, 38 κρίθηκαν αθώοι ενώ στους δύο που καταδικάσθηκαν επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 2 ετών στον καθένα με τριετή αναστολή και κατέθεσαν έφεση. best 

Βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ομήρων Γερμανίας στην Καλαμάτα


Πρόταση για την χρηματοδότηση της ενέργειας με τίτλο «Μελέτες ωρίμανσης έργων Δήμου Καλαμάτας», ενέργεια που αφορά τη χρηματοδότηση μελετών για την βιοκλιματική ανάπλαση της πλατείας Ομήρων Γερμανίας, που βρίσκεται επί της οδού Αθηνών και έναντι του πρώην Πολυκλαδικού, προτίθεται να υποβάλει ο Δήμος Καλαμάτας. Η υποβολή θα γίνει σε συνέχεια Πρόσκλησης της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) Α.Ε, στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής όπου μέσω ενεργειών τεχνικής βοήθειας της Μ.Ο.Δ. Α.Ε, θα υποστηριχθούν φορείς (ΟΤΑ Α ́Βαθμού), με σκοπό την ωρίμανση και υλοποίηση έργων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ- μεταβατική περίοδος). Σχετική απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, κατά την 29/2021 κατ. συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Συνάντηση της Δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» με τον συν εκπρόσωπο των «Οικολόγων Πράσινων» Δημήτρη Πολιτόπουλο


 Συνάντηση της Δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» είχε με τον συν εκπρόσωπο των «Οικολόγων Πράσινων» Δημήτρη Πολιτόπουλο και την Περιφερειακή Σύμβουλο και επικεφαλής της παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος»,  Δήμητρα Λυμπεροπούλου, στο πλαίσιο των επισκέψεων και συναντήσεων των «Οικολόγων Πράσινων» με αυτοδιοικιτικές παρατάξεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Τα μέλη του «Ανοιχτού Δήμου», ο Δημοτικός σύμβουλος Σταμάτης Μπεχράκης, και ο Νίκος Χριστόπουλος ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των «Οικολόγων Πράσινων» για τα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που υφίστανται στον Δήμο Καλαμάτας, όπως:

  • Η ατελής και ατελέσφορη διαχείριση απορριμμάτων που πραγματοποιείται στη Μαραθόλακκα Ταϋγέτου και οι επιπτώσεις που προκαλούνται στο περιβάλλον από τα στραγγίσματα που καταλήγουν στο φαράγγι του Νέδοντα.
  • Η μόλυνση που παρατηρείται στον ποταμό Άρι, στην αποστραγγιστική τάφρο «Μουτελάκη» και κατά επέκταση στην Δυτική παραλία Καλαμάτας από την λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού και της βιομηχανικής δραστηριότητας, την τεράστια ποσότητα λυματολάσπης που βρίσκεται επί χρόνια στην ύπαιθρο και έχει χαρακτηριστεί ως «περιβαλλοντική βόμβα» και την δυσοσμία που κατακλύζει την ευρύτερη περιοχή του Ασπροχώματος.
  • Το μάστερ πλαν του λιμανιού της Καλαμάτας και την επιχωμάτωση της ακτής με στόχο την ανέγερση εμπορικών κέντρων.
  • Τους έντονους προβληματισμούς και επιφυλάξεις για τον σχεδιασμό Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην ήδη επιβαρυμένη περιοχή της Δυτικής παραλίας.

Τέλος, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν την επικοινωνία και την συνεργασία για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία της Καλαμάτας.

 

Επίσκεψη και αφιέρωμα στην βιβλιοθήκη της Μάδαινας

 Οι «Αρχιτεκτονικές Διαδρομές Μεσσήνης» μέσα από την ιστοσελίδα https://madainabibliothiki.blogspot.com παρουσιάζουν την βιβλι


οθήκη και τον  χώρο που φυλάσσονται τα αρχεία της Μάδαινας.  Με ξεναγό την πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου την κυρία Μαρία Καραφλόγκα γίνεται μια πρώτη προσέγγιση του σπουδαίου έργου που υλοποιείται από τον σύλλογο με τη συνεργασία των κατοίκων στον τομέα του πολιτισμού. Τόσο το κοινοτικό γραφείο όπου φυλάσσονται τα ιστορικά αρχεία όσο και η βιβλιοθήκη είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη αλλά και ένα σημείο αναφοράς και ένα βήμα ολιστικής προσέγγισης για την εξέλιξη του χωριού. Πάνω από 1600 τίτλοι βιβλίων  κοσμούν την βιβλιοθήκη ενώ ο χώρος είναι ιδανικός για εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Τόσο η μεγάλη συμβολή του εκδότη Γεωργίου Μπόμπολα όσο η προσφορά των κατοίκων του χωριού και του δραστήριου συλλόγου όλα αυτά τα χρόνια, αναβαθμίζουν την εικόνα και του Δήμου που έχει να προβάλλει ένα χωριό πρότυπο στον τομέα του πολιτισμού της δράσης και της αξιοποίησης της κληρονομιάς μας.  Την επιμέλεια του αφιερώματος στην ιστοσελίδα με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό έχει ο Γιάννης Λάσκαρης.

ΚΑΥΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΙΜΗΣ ΣΤΗΝ ΒΕΝΖΙΝΗ ΒΑΖΕΙ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ

 


Ανοδική τροχιά έχουν πάρει οι τιμές των υγρών καυσίμων στο πρώτο εξάμηνο του έτους καθώς μετά τη σταδιακή άρση των lockdown και την εκκίνηση των μαζικών εμβολιασμών τροφοδοτήθηκε και η ανάκαμψη της ζήτησης.

Σήμερα στη χώρα μας η μέση τιμή στην αμόλυβδη βενζίνη κινείται σε επίπεδα πάνω από 1,6 ευρώ ανά λίτρο, δημιουργώντας προβληματισμό ενόψει των πολύ περισσότερων μετακινήσεων που κάνουν οι πολίτες το καλοκαίρι.

Το ανησυχητικό είναι ότι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν παράγοντες του κλάδου των πετρελαιοειδών, οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν κατά τους επόμενους μήνες, καθώς τα σημάδια από τις διεθνείς αγορές δείχνουν συνέχιση των… υψηλών πτήσεων, αν όχι και ανατιμήσεις.

Το αργό πετρέλαιο Μπρεντ έχει ανέβει πάνω από 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχοντας διαμορφωθεί στα 71 δολ. ανά βαρέλι από περίπου 38 δολ.

Το αποτέλεσμα των ανατιμήσεων στις διεθνείς αγορές του «μαύρου» χρυσού είναι να επηρεαστούν και οι τιμές των πετρελαιοειδών προϊόντων σε επίπεδο κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων από την αρχή του χρόνου η αμόλυβδη βενζίνη έχει ακριβύνει περίπου 12% έχοντας ανέβει στα 1,612 ευρώ το λίτρο έναντι 1,437 ευρώ που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο.

Από πέρυσι, όμως τον Ιούνιο, η αύξηση της μέσης τιμής λιανικής πώλησης της βενζίνης είναι 18%, οπότε και το συγκεκριμένο προϊόν πωλούταν προς 1,367 ευρώ ανά λίτρο.

Το κρεσέντο ανατιμήσεων που ξεκίνησε από τις αρχές της χρονιάς έχει φρενάρει το τελευταίο τρίμηνο, και συγκεκριμένα από την 1η Μαρτίου, οπότε και η μέση τιμή της κυμαίνεται στα επίπεδα των 1,6 με 1,612 ευρώ το λίτρο. Η προηγούμενη κούρσα ανόδου αποδίδεται στην ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου.

Πάντως, μπορεί οι εταιρίες πετρελαιοειδών και τα διυλιστήρια να χαμογελούν… από τις αυξήσεις που θα τους αποφέρουν υψηλότερα έσοδα σε συνδυασμό και με την ανάκαμψη της ζήτησης, ωστόσο, σύμφωνα με αναλυτές, τα δύσκολα για τον κλάδο είναι μπροστά.

Η αυξητική πορεία των δικαιωμάτων των ρύπων και η αναγκαστική προσαρμογή των επιχειρήσεων στην ενεργειακή μετάβαση προκαλεί πρόσθετες δαπάνες, με αποτέλεσμα τα προαναφερόμενα έσοδα να μην μετατραπούν σε κέρδη.

Στον αντίποδα, νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μετά από ένα χρόνο lockdown κι ανατροπών στα οικονομικά τους δεδομένα (μειώσεις εισοδημάτων, πωλήσεων κλπ) βγαίνουν στο ξέφωτο… με πρόσθετο κόστος, το οποίο δυσκολεύονται να αντισταθμίσουν από την επιστροφή στην κανονικότητα.

 

 

πηγη

Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι στον καύσωνα

Πηγή: Eurokinissi

«Να απαγορευτεί άμεσα η διανομή με μηχανάκι στον καύσωνα», απαιτεί το Συνδικάτο Επισιτισμού και Τουρισμού Αττικής, τονίζοντας ότι «οι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς».

«Η θερμοκρασία στην Αττική έχει φτάσει αυτές τις μέρες πάνω από 40 βαθμούς υπό σκιά και οι διανομείς βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς.

Όλες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα στον καύσωνα και όχι υπό σκιά μέχρι και 10 ώρες.

Με το άνοιγμα του τουρισμού και της εστίασης, τις κόντρες ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες για το ποιος θα κερδίσει τα περισσότερα, πήγαν σύννεφο όλες οι μεγάλες κουβέντες για τους περίφημους ήρωες και συνεργάτες.

Η κυβέρνηση και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν στην κυριολεξία εγκληματικές ευθύνες για το ότι επιβάλλουν δουλειά για τους διανομείς σε συνθήκες καύσωνα, χιονιά και άλλων επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αυτό επιβεβαιώνεται με το ότι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί με τους εργοδότες αντιμετωπίζουν τη ζωή των εργαζομένων ως κόστος, ως εμπόδιο για την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Για αυτό απορρίπτουν πεισματικά τα αιτήματα του Συνδικάτου μας και των Σωματείων στις ταχυμεταφορές σχετικά με μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των διανομέων, την ένταξή τους στα ΒΑΕ, που τέθηκαν στις μαζικές κινητοποιήσεις τους.

Αυτές οι εγκληματικές ευθύνες γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνες για τη ζωή των εργαζόμενων διανομέων με το νέο νόμο που ψηφίστηκε, που θα κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη τη δουλειά τους δουλεύοντας στο δρόμο μέχρι και 13 ώρες!

Για τους διανομείς δεν υπάρχει άλλη επιλογή πέρα από την οργάνωση στο Συνδικάτο, την οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε κάθε επιχείρηση ανεξάρτητα την ειδικότητα, τη σχέση εργασίας, τη χώρα καταγωγής. Για να διεκδικήσουμε τα δικά μας συμφέροντα κόντρα στα κέρδη των εργοδοτών, την πολιτική που τα υπηρετεί.

Αυτή πρέπει να είναι η δική μας απάντηση.

Συνεχίζουμε και διεκδικούμε:

  • Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες.

  • Ένταξη των διανομέων στα ΒΑΕ, με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

  • Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας.

  • Εταιρικά μηχανάκια, αποκλειστική ευθύνη της εργοδοσίας ο έλεγχος και η συντήρησή τους.

  • Αυξήσεις στους μισθούς, υποχρεωτική ΣΣΕ με 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο».

Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Σημείο αναφοράς η γαλάζια σημαία για το Δήμου Μεσσήνης

 



Σημείο αναφοράς για την τουριστική υπόσταση του δήμου Μεσσήνης παραμένει η παραλία της Μπούκας στην οποία σήμερα αναρτήθηκε και η γαλάζια σημαία.

Ωστόσο οι εξελίξεις είναι σημαντικές για την περιοχή και μέσα από τα όσα έρχονται για την πολεοδόμηση της Ζώνης ΛΠ 3 που εκτείνεται στο σύνολο του παραλιακού μετώπου όσο και από τα όσα έρχονται για την παραλιακή διασύνδεση Καλαμάτας – Μεσσήνης με τον μελετητή να αναδεικνύεται στις 5 Ιουλίου.

ΠΟΛΙΤΕΣ 2 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ


 Το πλαίσιο λειτουργίας υπηρεσιών ψυχαγωγίας για εμβολιασμένους και μη παρουσίασαν το μεσημέρι ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι χώροι συναθροίσεων προσώπων διακρίνονται σε δύο κατηγορίες και το νέο πλαίσιο θα ισχύει από 15 Ιουλίου:

Α. Αμιγείς χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.

Β. Μεικτοί χώροι
Χώροι συνάθροισης στους οποίους έχουν πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες ή έχουν υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης της νόσου COVID-19 (PCR test ή rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα κατά τις τελευταίες 48 ώρες.

Όλοι οι χώροι συναθροίσεων που μπορούν να υποδέχονται κοινό δηλώνονται, κατ’ επιλογή, ως αμιγείς (από τις 15 Ιουλίου και εντεύθεν) ή ως μικτοί, σε ειδική πλατφόρμα, και φέρουν ειδική σήμανση στην είσοδό τους.

Οι χώροι συναθροίσεων διακρίνονται σε τέσσερις κατηγορίες:
Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).

Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).

Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.

Α. Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης (κινηματογραφικές αίθουσες, θέατρα, εστιατόρια, καφέ).
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μεικτοί
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 50% της χωρητικότητάς τους – υποχρεωτική χρήση μάσκας και αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες. Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.
Θέατρα και κινηματογράφοι με υποχρεωτική χρήση μάσκας ανεξαρτήτως διαβάθμισης.
Β. Υπαίθριοι χώροι ψυχαγωγίας καθημένων πλην γηπέδων (ζωντανά θεάματα και ακροάματα).
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη χωρητικότητας:
• 75% για χώρους έως 1.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 70% για χώρους έως 5.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας
• 65% για χώρους έως 15.000 θέσεων – υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γ. Υπαίθρια και κλειστά κέντρα διασκέδασης (μουσικά κέντρα, κλαμπ).
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως αμιγείς

Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 60% της χωρητικότητάς τους – χωρίς χρήση μάσκας.
Χώροι που έχουν δηλωθεί ως μικτοί
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 25% της χωρητικότητάς τους – πρόσβαση κοινού με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
Δ. Ανοικτά και κλειστά γήπεδα.
Λειτουργούν με μέγιστη κάλυψη του 85% της χωρητικότητάς τους.
Πρόσβαση όσοι έχουν αποκτήσει ανοσία, δηλαδή έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις εμβολίου ή με μονοδοσικό εμβόλιο, και έχουν μεσολαβήσει 14 ημέρες από τον τελικό εμβολιασμό τους, ή έχουν αποδεδειγμένα νοσήσει τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Οι ανήλικοι προσέρχονται με δήλωση αρνητικού αποτελέσματος self test από τους γονείς τους.

Οι διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Σημαντικά σημεία:

Γεραπετρίτης: Τριπλός στόχος. Πρώτος να εξυπηρετηθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού. Δεύτερος να δημιουργήσουμε ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός. Τρίτος να αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία όσων έχουν εμβολιαστεί.
Η πρώτη δέσμη μέτρων αφορά την πληροφόρηση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό επιχείρημα.
Δεύτερος πυλώνας η διευκόλυνση της κίνησης.
Ο τρίτος πυλώνας αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε ειδικές κατηγορίες.
Θα έχουμε κλειστούς χώρους όπως εστιατόρια , θέατρα και ανοιχτούς χώρους όπου θα υπάρχει διαβάθμιση. Οι χώροι θα είναι αμιγώς εμβολιασμένων είτε μεικτοί χώροι. Στους μεικτούς θα επιτρέπονται και όσοι έχουν κάνει rapid ή μοριακό τεστ.
Εναπόκειται στον ίδιο επιχειρηματία να επιλέξει αν στην επιχείρησή του θα δέχεται εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή εάν θα δέχεται και τον λοιπό πληθυσμό μετά από διενέργεια τεστ.
Η δήλωση των επιχειρηματιών θα γίνεται σε ειδική πλατφόρμα και θα υφίσταται ειδική σήμανση.
Θα προβλεφθούν συγκεκριμένες κυρώσεις για την παραβίαση των όρων και έλεγχοι από την πολιτεία.
Ο έλεγχος θα γίνεται από μία κεντρική ψηφιακή πλατφόρμα που θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού.
Γεωργιάδης: Κλειστοί χώροι πλην κέντρων διασκέδασης από 15 Ιουλίου, υποχρεωτική χρήση μάσκας σε θέατρο και σινεμά, οι ανήλικοι θα προσέρχονται με self test.
Οι μεικτοί χώροι θα ανοίξουν από τις 15 Ιουλίου και μετά, η πληρότητα γίνεται 50%.
Στους αμιγείς χώρους των κλειστών κέντρων διασκέδασης η πληρότητα ανεβαίνει στο 60%. Στο μεικτό είναι 25% η πληρότητα.
Τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα λειτουργία από 15 Ιουλίου. Στα γήπεδα δεν γίνεται να υπάρξει μείξη εμβολιασμένων και μη εμβολιασμένων. Μόνο αμιγείς χώροι. Πληρότητα 85%, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, οι ανήλικοι με self test.


Αεροδρόμιο Καλαμάτας: Συνελήφθη ένα άτομο που επιχείρησε να ταξιδέψει για Ιταλία με πλαστά έγγραφα


 Συνελήφθη, το απόγευμα, στον Κρατικό Αερολιμένα Καλαμάτας Μεσσηνίας, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, 29χρονος αλλοδαπός, για πλαστογραφία και παράβαση της Νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά τον έλεγχο των ταξιδιωτικών του εγγράφων, ο οποίος είχε σκοπό να ταξιδέψει με πτήση για Μπέργκαμο Ιταλίας, διαπίστωσαν ότι αυτά ήταν πλαστά.

Κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν κάρτα επιβίβασης και διαβατήριο Κολομβιανών Αρχών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καλαμάτας, ενώ η αστυνομική έρευνα και η προανάκριση διενεργούνται από τον Αστυνομικό Σταθμό Κρατικού Αερολιμένα Καλαμάτας της Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Καλαμάτας.

Συνελήφθησαν 89 άτομα σε αστυνομικές επιχειρήσεις

 


Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, καθώς και της διαμόρφωσης ασφαλών συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, πραγματοποιήθηκαν από την 22.6.2021 έως και χθες (26.6.2021), ευρείες αστυνομικές επιχειρήσεις, τμηματικά, στις ευρύτερες περιοχές της Αργολίδας, της Αρκαδίας, της Κορινθίας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας.

Οι επιχειρήσεις οργανώθηκαν και υλοποιήθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, έγιναν έλεγχοι σε χίλια εκατόν πενήντα εννέα (1.159) άτομα, εκ των οποίων οκτακόσια δεκαπέντε (815) ήταν ημεδαποί και τριακόσια σαράντα τέσσερα (344) ήταν αλλοδαποί, καθώς και σε οχτακόσια ενενήντα εννέα (899) οχήματα.

Επιπλέον, προσήχθησαν εκατόν τριάντα έξι (136) άτομα, από τα οποία ογδόντα έξι (86) ήταν ημεδαποί και πενήντα (50) ήταν αλλοδαποί, ενώ συνελήφθησαν ογδόντα εννέα (89) άτομα.

Πιο αναλυτικά συνελήφθησαν:

 

  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αργολίδα, για κλοπή.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Αργολίδα, για κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Ένας (1) ημεδαπός στην Αργολίδα, για μη έκδοση Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας.
  • Εννέα (9) ημεδαποί και τέσσερις (4) αλλοδαποί στην Αργολίδα, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Επτά (7) αλλοδαποί στην Αργολίδα, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Δύο (2) ημεδαποί στην Αρκαδία για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί στην Αρκαδία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δύο (2) αλλοδαποί στην Αρκαδία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Ένας (1) ημεδαπός και ένας (1) αλλοδαπός στην Κορινθία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Πέντε (5) αλλοδαποί στην Κορινθία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στη Λακωνία, για ναρκωτικά, εκ των οποίων ο ένας κατηγορείται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
  • Τρεις (3) ημεδαποί στην Αργολίδα, για κλοπή.
  • Ένας (1) ημεδαπός στη Λακωνία, για καταδικαστικό έγγραφο.
  • Τέσσερις (4) ημεδαποί στη Λακωνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Δέκα (10) αλλοδαποί στη Λακωνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.
  • Δέκα (10) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για ναρκωτικά, οι δύο (2) εκ των οποίων κατηγορούνται και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.
  • Πέντε (5) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για καταδικαστικά έγγραφα.
  • Έξι (6) ημεδαποί στη Μεσσηνία, για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
  • Επτά (7) αλλοδαποί στη Μεσσηνία, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη χώρα και σε βάρος τους θα κινηθεί η διοικητική διαδικασία επιστροφής τους.

Εξιχνιάστηκε:

  • Από το Τμήμα Ασφάλειας Σπάρτης, μία (1) περίπτωση κλοπής σε όχημα ημεδαπού, που είχε γίνει την 6/7.3.2020 στη Σπάρτη Λακωνίας. Για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος 34χρονου αλλοδαπού, για κλοπή.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, βεβαιώθηκαν συνολικά τριακόσιες είκοσι τρεις (323) παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ενώ κατασχέθηκαν:

  • -600- μέτρα καλώδιο, στην Αργολίδα,
  • μικροποσότητες κάνναβης και μεταλλική ράβδος, στη Λακωνία,
  • μικροποσότητες ηρωίνης και κάνναβης, τσιγαριλίκι κάνναβης, κυνηγετικό όπλο και -25- φυσίγγια, στη Μεσσηνία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους, κατά τόπο, Εισαγγελείς.

Οι δράσεις αυτές είναι στοχευμένες και αποσκοπούν τόσο στην πρόληψη και την καταστολή της εγκληματικότητας, όσο και στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, ενώ θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και ενδιαφέρον, σε όλες τις περιοχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Δράση του ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. Μεσσηνίας για την Παγκόσμια Hμέρα κατά των Nαρκωτικών


Επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε είναι η σημαντική για την κοινωνία μας Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών , καθώς η πανδημία ώθησε αρκετούς πολίτες στην χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών
. Ωστόσο η προσπάθεια για έγκαιρη πρόληψη συνεχίζεται, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η μάστιγα των ναρκωτικών. Στο πλαίσιο αυτό το ΚΕ.Π.Ε.Π.Ψ.Υ Μεσσηνίας πραγματοποίησε σήμερα το πρωί ενημερωτική εκδήλωση στην πλατεία της Καλαμάτας.

Κορονοϊός Μεσσηνία: 4 νέα κρούσματα – 8 ασθενείς στο Νοσοκομείο


 Στο επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η Αττική, καθώς από τα 489  νέα κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ οι 252 μολύνσεις εντοπίζονται στο Λεκανοπέδιο. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 36 νέες μολύνσεις και στην Αχαΐα 7.

Στη Μεσσηνία τα νέα κρούσματα που ανιχνεύθηκαν ανήλθαν στα 4. Ενώ στην κλινική COVID 19 του Νοσοκομείου Καλαμάτας νοσηλεύονται 8 ασθενείς. Έγινε 1 εισαγωγή.

Απ. Γκούνης: “Για το χάλι που παρουσιάζει το Πε.Συ. την απόλυτη ευθύνη έχει ο Πρόεδρος του Σώματος κ.Σκαντζός”

 


Για το χάλι που παρουσιάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο την απόλυτη ευθύνη έχει ο Πρόεδρος του Σώματος κ.Σκαντζός, που δεν έχει κατανοήσει τον ρόλο που έχει αναλάβει και οφείλει να υπηρετεί με συνέπεια, θάρρος και αποφασιστικότητα, τηρώντας τον Κανονισμό Λειτουργίας”. Επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος  Περιφερειακού Συμβουλίου Απόστολος Γκούνης σε ανακοίνωσή του.

Ακολουθεί η πλήρης ανακοίνωση:

Στη συνεχιζόμενη συνεδρίαση της 23ης  Ιουνίου, που προκλήθηκε από τις αντιπολιτεύσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου και είχε ως μοναδικό θέμα την πολιτική μομφή εναντίον του Πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Περιφερειακής Αρχής για την ολιγωρία τους και την εμφανή μεθόδευση να μην συνεδριάσει έγκαιρα το Σώμα, προκειμένου να ληφθεί απόφαση για τη ΜΠΕ της επένδυσης ζωοτροφών στο Αθήναιο Αρκαδίας, παρ’ότι οι αντιπολιτεύσεις του ΠΕ.ΣΥ.Π. είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, περίσσεψαν η προκλητικότητα και οι αντιδημοκρατικές διαδικασίες.

Σε ένα κρεσέντο επιθετικότητας του κ.Περιφερειάρχη προς όσους του ασκούν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, έλεγχο και πολιτική κριτική, σκέφτηκε να εξαπολύσει μύδρους εναντίον του προσώπου μου και τη θέση του Αντιπροέδρου, που κατέχω στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Συγκεκριμένα, καθοδηγεί και δίνει απρεπώς και αντιδεοντολογικώς, εντολές παρουσία όλων, στον Πρόεδρο του Σώματος, για να μην ασκεί τα καθήκοντά του ως ορίζει ρητά ο Κανονισμός.

Εντέλλεται λοιπόν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου με ύφος και τόνο αυταρχικό  « σε ζητήματα επιθετικότητας με ακραίες εκφράσεις, να μην υπογράφει ψηφίσματα και αποφάσεις διότι προκαλεί ηθική βλάβη κατά της παράταξης με την υπογραφή του, αλλά να τις υπογράφει ο Αντιπρόεδρος που τις ψηφίζει».

Παραδόξως θυμήθηκε ο κ.Περιφερειάρχης πως υπάρχει και Προεδρείο στο Περιφερειακό Συμβούλιο!

Ερωτώ λοιπόν τόσο τον ίδιο , όσο και τον Πρόεδρο του Σώματος κ.Σκαντζό και αναμένω απαντήσεις:

Α) Απαγορεύει ναι ή όχι την συνεργασία  στην διαδικασία του Συμβουλίου του Αντιπροέδρου κατά τις συνεδριάσεις του Σώματος με φυσική παρουσία;

Β) Παρεμβαίνει ναι ή όχι για να μην κηρυχθεί έκπτωτος του αξιώματος του Περιφερειακού Συμβούλου Μεσσηνίας και γραμματέα του ΠΕ.ΣΥ.Π του κ.Γεωργίου Ράλλη, που από την αρχή της Θητείας της Περιφερειακής Αρχής απουσιάζει και δεν ασκεί τα καθήκοντά του;

Γ) Ποία η απάντηση της Περιφ.Αρχής  στο δικό μου ερώτημα και ανησυχία περί μη εγκυρότητας των αποφάσεων του Περ.Συμβουλίου, αφού δεν τις προσυπογράφει ο Γραμματέας του Σώματος;

Δ)Κλείνει το μικρόφωνο αυθαίρετα ναι ή όχι του Αντιπροέδρου του Σώματος στις συνεδριάσεις με τηλεδιάσκεψη και τον εμποδίζει να ασκήσει το ρόλο που του ανέθεσε το Σώμα;

Ε)Επιτρέπει να βοηθήσει ο Αντιπρόεδρος τις διαδικασίες ακόμη και στις ψηφοφορίες όπου έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα δήθεν παρουσιών ή απουσιών αντίστοιχα που μπορούν να ακυρώσουν τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις;

ΣΤ) Παραβιάζεται ο Κανονισμός ναι ή όχι όταν τοποθετείται για διάφορα θέματα ο Πρόεδρος και συνεχίζει να προεδρεύει, ενώ αυτό απαγορεύεται;

Ζ)Στη συγκεκριμένη  συνεδρίαση όπου συζητείτο η πολιτική μομφή εναντίον του προσώπου του Προέδρου για πράξεις ή παραλείψεις γιατί προήδρευσε του Σώματος ;

Η)Δυναμιτίζει ναι ή όχι τις συνεδριάσεις του Περιφ.Συμβουλίου, όταν αυθαιρετεί κλείνοντας τα μικρόφωνα, ενώ ο ίδιος όταν τοποθετείται, παίρνει μόνος του άπλετο χρόνο;

Εν κατακλείδι, για το χάλι που παρουσιάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο την απόλυτη ευθύνη έχει ο Πρόεδρος του Σώματος κ.Σκαντζός, που δεν έχει κατανοήσει τον ρόλο που έχει αναλάβει και οφείλει να υπηρετεί με συνέπεια, θάρρος και αποφασιστικότητα, τηρώντας τον Κανονισμό Λειτουργίας.

Την άποψη της Περιφερειακής Αρχής που θεωρεί  πως η πολιτική κριτική είναι ύβρις, αναφέροντας χαρακτηριστικά ο κ.Περιφερειάρχης  « να σας βρούμε, να σας πιάσουμε, να σούρνουμε και να σας λούζουμε με τα μύρια όσα», την αφήνω στην κρίση των πολιτών.

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021

Πάρκα τσέπης, συντήρηση υποδομών και έργα καθημερινότητας στην Καλαμάτα

 


Παρεμβάσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα σε γειτονιές της Καλαμάτας εξελίσσονται από τα συνεργεία του Τμήματος Αυτεπιστασίας της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Δημήτρη Μαστραγγελόπουλο, τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες  που εξελίχθηκαν περιλαμβάνουν παρεμβάσεις σε τμήματα οδών (διευθέτηση επιφανειακών όμβριων υδάτων), βελτιώσεις οδοστρώματος, συντηρήσεις και κατασκευή πεζοδρομίων, αποκαταστάσεις φθορών, αντικατάσταση και ενίσχυση του αστικού εξοπλισμού κ.ά.

Επίσης ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση 42 στύλων φωτισμού στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης. Η εν λόγω παρέμβαση κρίθηκε αναγκαία από την Υπηρεσία, καθώς ήταν η πρώτη μεγάλη από την τοποθέτησή τους στις αρχές της δεκαετίας του ’90.

203891826 2974112786164337 110292298654683462 n

ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΕΣ

Σύμφωνα με οδηγίες του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου, το αμέσως επόμενο διάστημα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση της κατασκευής του δικτύου Πάρκων Τσέπης στην πόλη της Καλαμάτας. Σε σύσκεψη, υπό τον Δήμαρχο, με τη συμμετοχή του Αρχιτέκτονα Παναγιώτη Νασόπουλου και του ειδ. συνεργάτη – πολιτικού μηχανικού Βασίλη Κουτραφούρη, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων τεσσάρων Πάρκων Τσέπης (Νέδοντος, Ασκληπιού, Βύρωνος, Ράχη) ακολουθούν τρία ακόμη στην περιοχή των Γιαννιτσανίκων (Λακωνικής & Αύρας), της Αγ. Τριάδας και του Αγ. Δημητρίου Κοκορόγιαννη.

Παράλληλα δόθηκαν κατευθύνσεις για τη βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων πλατειών σε γειτονιές της πόλης.

ΚΥΜΑΤΙΖΟΥΝ οι Γαλάζιες Σημαίες στις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας

 


Για ακόμη μία χρονιά, τις παραλίες του Δήμου Καλαμάτας κοσμούν τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες, οι οποίες αναρτήθηκαν σήμερα, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, στις ακτές κολύμβησης πιστοποιώντας ότι οι ακτές αυτές πληρούν αυστηρά πρότυπα όσον αφορά σε: καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Υπενθυμίζεται ότι οι παραλίες του Δήμου Καλαμάτας που πληρούν τα Κριτήρια του Προγράμματος και βραβεύονται ανελλιπώς κάθε χρόνο από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις ακτές «Ανατολική Καλαμάτα – Ανάσταση» , «Ανατολική Καλαμάτα – Τέρμα Ναυαρίνου», «Βέργα – Αλμυρός» και «Μικρή Μαντίνεια».

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος τόνισε ότι οι παροχές προς τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της πόλης φέτος το καλοκαίρι είναι αναβαθμισμένες. Ανέφερε ότι πέραν των παρεμβάσεων που αφορούν τη συντήρηση υποδομών στο παραλιακό μέτωπο, ανανεώθηκε και προστέθηκε αστικός εξοπλισμός (70 παγκάκια, 50 καλαθάκια, 10 τραπεζόπαγκοι κ.λπ.), ενώ ενισχύθηκε το ναυαγοσωστικό έργο με 12 πύργους που ο καθένας πέραν της παρουσίας ναυαγοσώστη, διαθέτει σκάφος, φαρμακείο, και απινιδωτή. Αναφορά επίσης έγινε και στα seatrac που έχουν τοποθετηθεί και λειτουργούν στην παραλία της πόλης.

Τέλος ο κ. Βασιλόπουλος κάλεσε τους πολίτες και των όμορων περιοχών να επισκεφτούν τις παραλίες του Δήμου μας, προκειμένου να απολαύσουν τα καθαρά νερά του Μεσσηνιακού κόλπου.

ΕΠΙΑΣΑΝ υπηρεσία οι δημοτικοί πυροφύλακες στη Καλαμάτα

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος καλωσόρισε στην οικογένε

ια του Δήμου Καλαμάτας τους δημοτικούς πυροφύλακες. Συνάντηση με τους εργάτες πυροπροστασίας, που αναλαμβάνουν υπηρεσία στο Δήμο Καλαμάτας, είχε σήμερα, Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021, ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσία του Αντιδημάρχου Γιάννη Ζαφειρόπουλου. Ο δήμαρχος τους ζήτησε να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, συμβάλλοντας σε επίπεδο πρόληψης, σε καθαρισμούς, ενημερώσεις κατοίκων, επιτηρήσεις χώρων κ.λπ. Οι δημοτικοί πυροφύλακες θα βρίσκονται σε συνεννόηση και επικοινωνία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Σημειώνεται ότι οι δημοτικοί πυροφύλακες έχουν λάβει τη στοιχειώδη εκπαίδευση και έχουν στη διάθεσή τους μέσα (οχήματα, εργαλεία, υλικά ατομικής προστασίας κ.λπ.) για την εκτέλεση του έργου τους.

Νέους κάδους προμηθεύτηκε ο Δήμος Μεσσήνης


 Η προσπάθεια βελτίωσης της καθημερινότητας στον Δήμο Μεσσήνης συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς με παρεμβάσεις που σταδιακά βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, τέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε λειτουργία τα αυτόματα συστήματα υπόγειων κάδων που είναι τοποθετημένα σε 5 σημεία στο κέντρο της πόλης. Τα συστήματα υπόγειων κάδων ήταν ανενεργά την τελευταία επταετία, λόγω διαφόρων τεχνικών προβλημάτων που παρουσίαζε το καθένα.

Σήμερα ο Δήμος προμηθεύτηκε 40 νέους μπλε κάδους ανακύκλωσης και μαζί με τους 290 μεταλλικούς κάδους που είχε προμηθευτεί τις προηγούμενες ημέρες, ενισχύεται σημαντικά ο αστικός εξοπλισμός της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Η ανανέωση του εξοπλισμού καθαριότητας με τα νέα οχήματα σύγχρονης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας (απορριμματοφόρα, σάρωθρο, καδοπλυντήριο, τράκτορα με πρες κοντέινερ, πλατφόρμα μεταφοράς οχημάτων και ηλεκτρική σκούπα πεζού χειριστή), τους μπλε κάδους ανακύκλωσης και τους μεταλλικούς κάδους για σύμμεικτα απορρίμματα, στοχεύουν στο να γίνει η αποκομιδή πιο λειτουργική, πιο αποτελεσματική και πιο οργανωμένη.

Η τοποθέτηση των νέων κάδων εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό καθαριότητας του Δήμου Μεσσήνης. Ο προγραμματισμός έχει εντατικοποιηθεί ώστε να γίνεται σωστή αποκομιδή και παράλληλα οι κάδοι πλένονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να παραμένει καθαρός και ο περιβάλλον χώρος.

Ουσιαστική συμβολή για την αποτελεσματικότερη διαχείριση της καθαριότητας έχουν και οι δημότες οι οποίοι καλούνται να εναποθέτουν τα σύμμεικτα απορρίμματα στους αντίστοιχους μεταλλικούς ή πράσινους κάδους και τα ανακυκλώσιμα υλικά στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες στον χώρο εναπόθεσης των απορριμμάτων τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας στην εκτέλεση του έργου της.

Με ταχείς ρυθμούς οι εργασίες υπογειοποίησης εναέριων καλωδίων της ΔΕΗ στην Χώρα


 Την ταχύτατη πρόοδο των εργασιών υπογειοποίησης του εναέριου μετασχηματιστή και των καλωδίων του δημοτικού φωτισμού Χώρας, επιβεβαίωσε με επίσκεψή του σήμερα το πρωί στο εκτελούμενο έργο ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, παρουσία του Αντιδημάρχου Δημητρίου Γαϊτάνη και του Προέδρου της Κοινότητας Χώρας Διονύσιου Δημητρόπουλου.

«Το εν εξελίξει έργο πρόκειται να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες μας», δήλωσε ο Δήμαρχος, υπογραμμίζοντας ότι: «Η ενίσχυση της ασφάλειας του δικτύου ηλεκτροδότησης, συμβάλει στην προστασία των συνανθρώπων μας και στην ανάπτυξη της περιοχής μας. Το έργο υπογειοποίησης στην Κοινότητα Χώρας αποτελεί μέρος ενός συνόλου παρεμβάσεων που πραγματοποιεί ο Δήμος για τη διασφάλιση των συνθηκών διαβίωσης των δημοτών. Παρόμοια έργα έχουν ήδη υλοποιηθεί στην Κορώνη, ενώ προγραμματίζονται και σε άλλες Κοινότητες του Δήμου».

Το έργο της αποξήλωσης του εναέριου μετασχηματιστή και των καλωδίων δημοτικού φωτισμού, καθώς επίσης και της υπογειοποίησής τους στην Κοινότητα Χώρας, έχει προϋπολογισμό 87 χιλ. ευρώ και φορέα υλοποίησης τη ΔΕΔΔΗΕ.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Προτάσεις Μανώλη Μάκαρη στην Οικονομική Επιτροπή Καλαμάτας


 Σε παρέμβαση του, στις 24 Ιουνίου 2021 ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», Μανώλης Μάκαρης, στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, του Δήμου Καλαμάτας έθεσε τα ακόλουθα ζητήματα:

1.Υποστήριξη τοπικών καλλιτεχνών στο πολιτιστικό καλοκαίρι του Δήμου Καλαμάτας

Ο κ. Μάκαρης τόνισε ότι: “To παρατεταμένο lockdown επέφερε σημαντική απώλεια εισοδήματος στους τοπικούς καλλιτέχνες και τα τοπικά μουσικά συγκροτήματα. Ο Δήμος Καλαμάτας θα πρέπει να τους υποστηρίξει  αναθέτοντάς τους μουσικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του πολιτιστικού καλοκαιριού. Οι εκδηλώσεις αυτές  θα πρέπει να προγραμματιστούν σε όλο τον  Δήμο (όχι μόνο στο κέντρο και την παραλία αλλά και στις συνοικίες και τα χωριά του Δήμου)”.

2.Δημιουργία διαδραστικού  ηλεκτρονικού χάρτη με τους απινιδωτές που έχουν στο Δήμο Καλαμάτας

Τη δημιουργία διαδραστικού  ηλεκτρονικού χάρτη με τους απινιδωτές που υπάρχουν στο Δήμο Καλαμάτας ζήτησε ο κ. Μάκαρης επισημαίνοντας ότι:

“Ήδη από το 2015 είχαμε θέσει το συγκεκριμένο ζήτημα ως μια σημαντική προτεραιότητα για τον Δήμο Καλαμάτας. Τότε βέβαια είχαμε αντιμετωπίσει την δυσπιστία της δημοτικής αρχής για την συγκεκριμένη αναγκαιότητα . Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε ότι έχουν τοποθετηθεί αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε αρκετά δημοτικά κτίρια και σε αθλητικές εγκαταστάσεις με δαπάνες από χορηγούς αλλά και από τον Δήμο Καλαμάτας.

Η πρότασή μας είναι να δημιουργηθεί ένας διαδραστικός χάρτης στην ιστοσελίδα του Δήμου  με την ακριβή θέση όλων των εγκατεστημένων αυτόματων απινιδωτών στην Καλαμάτα . Παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλιστεί η κατάλληλη σηματοδότηση έτσι ώστε να υπάρχει άμεση πρόσβαση των πολιτών σε αυτούς  σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής. Παράλληλα θα πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία από τον Δήμο σε συνεργασία με την ομάδα καρδιοπνευμονικής ανάνηψης του Νοσοκομείου Καλαμάτας για την διοργάνωση σεμιναρίων  καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.”

Σύσκεψη για τα νεκρά ζώα στους δρόμους της Μεσσηνίας

 


23 Ιουλίου ανοίγουν οι προσφορές για το έργο βελτίωσης του τμήματος της 17ης ΕΟ από Φιλιατρά έως Χριστιανούπολη.

Συνάντηση  με τον πρόεδρο της Κοινότητας Χριστιανουπόλεως είχε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας  Στάθης Αναστασόπουλος, παρουσία και υπηρεσιακών παραγόντων και συζήτησαν θέματα που απασχολούν την Κοινότητα. Συζητήθηκε

Το έργο που δημοπρατεί η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και αφορά τη βελτίωση του τμήματος της 17ης επαρχιακής οδού από Φιλιατρά έως Χριστιανούπολη, το οποίο έχει προϋπολογισμό 280.000 € και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας. Το έργο αυτό, για το οποίο ανοίγουν οι προσφορές στις 23 Ιουλίου, περιλαμβάνει βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της οδού, αξιοποιώντας υφιστάμενη απαλλοτρίωση, ενώ προβλέπονται ασφαλτοστρώσεις, εργασίες κατασκευής επενδεδυμένης τάφρου, τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας, σήμανση και διαγράμμιση.

Συζητήθηκε επίσης και το έργο  ανάπλασης προαύλιου χώρου στον Ιερό Ναό Αγ. Σωτήρος Χριστιάνων, το οποίο είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα πυροπλήκτων της Περιφέρειας με προϋπολογισμό 625.000 €.

Το έργο αφορά την αποκατάσταση του νεότερου ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, ώστε να αναδειχθεί στο σύνολό του ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία της Πελοποννήσου, που γνωρίζει αυξημένη προσέλευση επισκεπτών. Το έργο αφορά δράσεις ανάδειξης, προστασίας και συντήρησης μνημείων, καθώς και παρεμβάσεις μέτρων προστασίας σε διατηρητέα κτίρια. Η μελέτη του συντάχθηκε κατόπιν συνεργασίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Τριφυλίας, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κτιρίου, το οποίο παρουσιάζει σοβαρά στατικά θέματα καθώς έχει καταρρεύσει τμήμα της κεραμοσκεπούς στέγης, ενώ διαπιστώνονται και ρηγματώσεις στην τοιχοποιία του.

Οι μελέτες του έργου έχουν εγκριθεί από το Υπ. Πολιτισμού, ενώ έχει δρομολογηθεί και η προγραμματική σύμβαση πολιτισμικής ανάπτυξης, μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Περιφέρειας, ώστε να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου.

 

Σύσκεψη για την διαχείριση νεκρών ζώων 

Το πρόγραμμα διαχείρισης νεκρών ζώων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα 24 Ιουλίου, στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Στάθη Αναστασόπουλου και στην οποία συμμετείχαν ο Δ/ντης ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κ. Κυριάκος Σκούλικας και η προϊσταμένη Τμήματος Κτηνιατρικής κ. Μαρία Κωταντούλα.

To συγκεκριμένο πρόγραμμα της Περιφέρειας, όπως ενημέρωσε η προϊσταμένη Κτηνιατρικής υπηρεσίας, έχει ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2020, έχει τριετή διάρκεια και δημιουργήθηκε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις Περιφέρειες, με κύριο στόχο του την περισυλλογή των πτωμάτων από τον υφιστάμενο πληθυσμό αιγοπροβάτων και βοοειδών.

Επιπλέον το πρόγραμμα περισυλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων περιλαμβάνει και λοιπά νεκρά ζώα, τα οποία αφορούν παραγωγικά ζώα ή ζώα άγριας πανίδας που βρίσκονται σε δημόσιες εκτάσεις ή σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Σε κάθε περίπτωση το εν λόγω πρόγραμμα δεν αφορά αδέσποτα ζώα που βρίσκονται στον αστικό ιστό  ή σε δημοτικές εκτάσεις, όπου η αρμοδιότητα περισυλλογής ανήκει στους οικείους Δήμους. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις ζώων, εντός του αστικού ιστού, στα οποία υπάρχει βάσιμη υποψία ότι ο θάνατός τους οφείλεται σε μολυσματικά αίτια και προβλέπεται η Κτηνιατρική υπηρεσία να έχει την αρμοδιότητα περισυλλογής τους. Τέλος, το εν λόγω πρόγραμμα δεν αφορά ζώα που φιλοξενούνται σε ιδιωτικά ή δημοτικά καταφύγια ούτε νεκρά υδρόβια άγρια ζώα.

Ο αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του κοινού ώστε το πρόγραμμα να εξελίσσεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ισχύουν και τους όρους της σχετικής σύμβασης με το φορέα υλοποίησης.

Περαιτέρω για την ορθή λειτουργία του προγράμματος όσον αφορά τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, οφείλουν οι ιδιοκτήτες τους να απευθύνονται στο φορέα υλοποίησης στο τηλέφωνο 2108960100, το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ενώ όσον αφορά τις λοιπές περιπτώσεις νεκρών ζώων σε δημόσιες εκτάσεις ή οδικό δίκτυο θα πρέπει να ειδοποιείται η Κτηνιατρική υπηρεσία στα τηλέφωνα 2721366402 και 2721366404 κατά τις εργάσιμες ώρες.

Ο αντιπεριφερειάρχης τόνισε, ότι οφείλουμε όλοι να αποτρέψουμε το φαινόμενο ύπαρξης νεκρών ζώων στο οδικό μας δίκτυο, κάνοντας παράλληλα έκκληση να ειδοποιούνται άμεσα οι αρμόδιοι φορείς.