Pages

Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Παραδόθηκε μελέτη για γήπεδο τένις και ποδοσφαίρου 5Χ5 στην Κοινότητα Αρφαρών

 


Η μελέτη του έργου «Κατασκευή Ανοικτών γηπέδων αντισφαίρισης και ποδοσφαίρου 5Χ5 με αποδυτήρια στην Κοινότητα Αρφαρών», παραδόθηκε από τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο στον Πρόεδρο της Κοινότητας Αριστοτέλη Ματθαίο, σήμερα Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση σε σύντομο χρόνο της  μελέτης – πρότασης κατασκευής, η οποία εντάχθηκε στον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής κατόπιν αιτήματος της Κοινότητας Αρφαρών και εκπονήθηκε από τους μηχανικούς Βασίλη Κουτραφούρη (πολιτικό μηχανικό, ειδ. συνεργάτη Δημάρχου) και Παναγιώτη Νασόπουλο (αρχιτέκτονα μηχανικό, προϊστάμενο Δ.Τ.Υ.).

arf ghp2ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Η μελέτη αφορά αφενός μεν την κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5×5 καθώς και την κατασκευή γηπέδου αντισφαίρισης (tennis), σύμφωνα με τις προβλεπόμενες προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Συγκεκριμένα σε ότι αφορά στα δάπεδα των παραπάνω γηπέδων, στο μεν γήπεδο αντισφαίρισης θα τοποθετηθεί ελαστικοσυνθετικός τάπητας πάχους 1,8 – 2,0 mm, πιστοποιημένος από την Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης ITF, ενώ στο γήπεδο 5×5 προτείνεται η διάστρωσή του με συνθετικό χλοοτάπητα, αντίστοιχων προδιαγραφών.

Πέραν της κατασκευής των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων και κτηρίου αποδυτηρίων, η πρόταση κατασκευής προβλέπει και ήπια ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με δενδροφυτεύσεις, χώρου πρασίνου, διαδρομές αλλά και χώρο στάθμευσης.

Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η κατασκευή ενός οργανωμένου σύγχρονου, υπαίθριου χώρου αθλητισμού, πρασίνου και αναψυχής που θα καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Συνάντηση Βασιλόπουλου με εκπροσώπους του Σωματείου ΤΑΞΙ Καλαμάτας

 


Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους του Σωματείου ΤΑΞΙ Καλαμάτας, είχε ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος την  Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021.

Κατά τη συνάντηση, παρουσία των Αντιδημάρχων Δημήτρη Μαστραγγελόπουλου και Γιάννη Ζαφειρόπουλου, ο Πρόεδρος και ο Γραμματέας του Σωματείου ΤΑΞΙ Καλαμάτας, Παναγιώτης Παπαδόπουλος και Θανάσης Φωτόπουλος, έθεσαν θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα των συναδέλφων τους. Αναφορά επίσης υπήρξε σε ζητήματα συγκοινωνιακού και κυκλοφοριακού χαρακτήρα.

Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση υπήρξε ενημέρωση από τον Δήμαρχο για τα εξελισσόμενα έργα στο Δήμο Καλαμάτας, αλλά και τον σχεδιασμό – προγραμματισμό για το επόμενο διάστημα.

ΑΓΩΝΙΑ ΜΑΚΑΡΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ

 


Την κρίσιμη εικόνα όπως αυτή παρουσιάζεται στη Μεσσηνία περιέγραψε μιλώντας στην τηλεόραση BEST ο Ιατρός-Καρδιολόγος και Επικεφαλής της παράταξης “Ανοιχτός Δήμος -Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλης Μάκαρης. Ο κ. Μάκαρης έκανε λόγο για μια… απέλπιδα προσπάθεια με τα μέτρα του μίνι lockdown που έχουν επιβληθεί, αναφέροντας πως “έχουμε φθάσει στο απροχώρητο”. Πρόσθεσε πως “χρειάζεται να προσέχουν όλοι και να τηρούν τα μέτρα προστασίας” ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού που είναι κάτω από το 50% για την περιοχή, και εδώ, κάλεσε το δήμο Καλαμάτας να λάβει και συγκεκριμένες δράσεις. Σημείωσε πως πρέπει να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ. της Καλαμάτας και ζήτησε την ενεργοποίηση του δημοτικού ιατρείου που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο.

Επίσκεψη Αλ. Χαρίτση στο Νοσοκομείο

 


Η κατάσταση στο νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πολύ δύσκολη και αναμένεται δυστυχώς να χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.”
“Οι κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για την ανάγκη θωράκισης του νοσοκομείου και όλων των δομών υγείας του Νομού για να προλάβουμε τα χειρότερα δεν απαντήθηκαν καν.
Ακόμα χειρότερα, οι εκκλήσεις των υγειονομικών για κάλυψη των κενών του νοσοκομείου, ενίσχυση της ΜΕΘ και βεβαίως για ένα σοβαρό σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης στις εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, ουδέποτε εισακούστηκαν.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πολύ δύσκολη και αναμένεται δυστυχώς να χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.” Επισημαίνει σε ανάρτηση, στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, ο βουλευτήε Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, μετά την  επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
Ακολουθεί η πλήρης ανάρτηση:
Επισκέφθηκα σήμερα το νοσοκομείο της Καλαμάτας ώστε να ενημερωθώ από την διοικήτρια για την κατάσταση που επικρατεί και για να εκφράσω την αλληλεγγύη μου στους εργαζόμενους υγειονομικούς.
Η Μεσσηνία βρίσκεται πλέον στο κόκκινο και το νοσοκομείο Καλαμάτας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Σε μια περιοχή που για ενάμιση χρόνο αντιμετώπισε την πανδημία με σχετικά ήπιο τρόπο, η έξαρση των κρουσμάτων βρήκε το σύστημα εντελώς απροετοίμαστο.
Οι κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις για την ανάγκη θωράκισης του νοσοκομείου και όλων των δομών υγείας του Νομού για να προλάβουμε τα χειρότερα δεν απαντήθηκαν καν.
Ακόμα χειρότερα, οι εκκλήσεις των υγειονομικών για κάλυψη των κενών του νοσοκομείου, ενίσχυση της ΜΕΘ και βεβαίως για ένα σοβαρό σχέδιο επιδημιολογικής επιτήρησης στις εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, ουδέποτε εισακούστηκαν.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο Καλαμάτας είναι πολύ δύσκολη και αναμένεται δυστυχώς να χειροτερέψει το επόμενο διάστημα.
Οι εργαζόμενοι λειτουργούν με αυταπάρνηση σε πρωτοφανείς συνθήκες. Τα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί όμως τόσο για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος της πανδημίας αλλά και για όλες τις άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο εκ των ενόντων.
Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να σταματήσει να αντιμετωπίζει αυτή την κρίση με επικοινωνιακούς όρους και να επιχειρεί να μετατοπίσει τις τεράστιες ευθύνες της με λογικές κοινωνικού αυτοματισμού.
Το νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως και ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας, χρειάζεται ουσιαστική στήριξη προτού οδηγηθούμε σε πλήρη κατάρρευση.
Καλώ τέλος τους πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους σε φωνές ανορθολογισμού και να εμβολιαστούν.
Πρώτα από όλα για τη δική τους τη ζωή αλλά και ως πράξη ευθύνης και αλληλεγγύης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στο δοκιμαζόμενο σύστημα υγείας.

75 νέα κρούσματα στη Μεσσηνία, 2.343 συνολικά


 Ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ σήμερα, Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021, 2.343 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων 24 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας μας.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.656 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 338 (58.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 309 (91.42%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 29 (8.58%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.962 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 214 (ημερήσια μεταβολή -24.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο μέγα στοίχημα στο Δήμο ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ



Ανταλλαγή απόψεων στο πλαίσιο διαδοχικών ενημερωτικών συναντήσεων με εκπροσώπους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο παραλιακό μέτωπο επί της οδού Ναυαρίνου, αλλά και επιχειρήσεων στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο δημαρχείο υπό τον δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Κατατέθηκαν προβληματισμοί και δόθηκαν απαντήσεις. Υπήρξε επίσης ενημέρωση για τα προγραμματισμένα έργα αλλά και για τον σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής, όσον αφορά παρεμβάσεις τόσο στο Ιστορικό Κέντρο, όσο και στο παραλιακό μέτωπο της πόλης. Ο δήμαρχος Καλαμάτας παρουσίασε στους επαγγεματίες το χρονοδιάγραμμα για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν όπως για παράδειγμα της ανάπλασης στο τμήμα επί της οδού Ναυαρίνου μεταξύ Φαρών και Ακρίτα.

DSC 0985 Medium

Στις συναντήσεις συμμετείχε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Μεσσηνίας Θεόδωρος Καλογερόπουλος, ο Πρόεδρος και μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, επαγγελματίες – επιχειρηματίες των εν λόγω περιοχών, αιρετοί και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου.

Ο Δήμος Οιχαλίας για την βοήθεια στις πυρόπληκτες περιοχές

 


Η φωτιά στις αρχές Αυγούστου στον Δήμο μας άφησε πίσω καμμένη γη και πολλά προβλήματα για τους συμπολίτες του Δήμου μας. Προσπαθήσαμε να  διαχειριστούμε την κατάσταση με ψυχραιμία έτσι ώστε να μην κινδυνεψει καμία ανθρώπινη ζωή και τραυματιστεί κανείς. Στις προσπάθειες μας στάθηκαν δίπλα μας πολλοί και αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω θερμά για ότι έχουν κάνει, όπως και να έδρασαν και ότι προσέφεραν.

Η  αλληλεγγύη που υπέδειξαν τόσοι πολλοί συνάνθρωποι μας είναι συγκινητική και τεράστια κατά την διάρκεια των πυρκαγιών αλλά και τις ακόλουθες μέρες.

Ο Δήμος Οιχαλίας θέλει να εκφράσει ένα τεράστιο Ευχαριστώ  σε όλους αυτούς που βοήθησαν   να σβήσουν τις  πυρκαγιές, στο Πυροσβεστικό σώμα, στην Αστυνομική διευθυνση Μεσσηνίας, στο Αστυνομικό τμήμα Οιχαλίας, στους υπαλλήλους της πολιτικής προστασίας του Δήμου, στον Ερυθρό σταυρό  και στους εθελοντές  του Δήμου και γειτονικών Δήμων που οι ηρωικές τους προσπάθειες ήταν και είναι υπερπολύτιμες σε καθημερινή βάση.

Μπράβο σε όσους έσπευσαν να βοηθήσουν  ανθρώπους, χωριά και ζώα. Μπράβο στους συνανθρώπους μας που βοήθησαν με τον τρόπο τους και την προσφορά τους  την επομένη δύσκολη μέρα 

Συγκοινωνιακό Σχεδιασμό της Μεσσήνης έθεσαν Αθανασόπουλος και Παπαντωνίου

 



Οι εξελίξεις σε θέματα Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια) τόσο Πανελλαδικά όσο και στο Δήμο Μεσσήνης  συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης,  του δημάρχου Γιώργου Αθανασόπουλος με τον μεσσήνιο Πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Παναγιώτη Παπαντωνίου την Τετάρτη 25 Αυγούστου .

Παράλληλα συζητήθηκαν ζητήματα οδικής ασφάλειας και ήπιων μορφών μετακίνησης (μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις) που αποτελούν προτεραιότητα για το Δήμο Μεσσήνης.

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Μεσσήνης ευχαρίστησε τον κ. Παπαντωνίου για την επίσκεψή του και  αποφασίστηκε να συνεχιστεί η στενή επαφή του Δήμου Μεσσήνης με τον Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και η διερεύνηση συνεργασίας το επόμενο διάστημα.

«Όταν υπάρχει αγάπη για τον τόπο»: Πρωτοβουλία συντήρησης δεξαμενής στην Αλαγονία

 


Η Κοινότητα Αλαγονίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας και δημιουργικούς εθελοντές, προέβησαν σε μια πρωτοβουλία για τον καθαρισμό και τη λειτουργία της δεξαμενής στην Αγία Τριάδα Αλαγονίας, έτσι ώστε να παρέχεται  νερό από πυροσβεστικό κρουνό και νερό άρδευσης στους κατοίκους.

Σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

“Το νερό από τον πυροσβεστικό κρουνό είναι για την εξυπηρέτηση σε περίπτωση πυρκαγιάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις εθελοντικές ομάδες.

Η δεξαμενή, χωρητικότητας διακοσίων πενήντα (250) κυβικών μέτρων, καθαρίστηκε από ποσότητα φερτών υλικών (λάσπες, χαλίκια) περίπου εκατό πενήντα (15) κυβικών μέτρων και άνω των διακοσίων ριζών δέντρων τα οποία είχαν φυτρώσει λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης της συγκεκριμένης δεξαμενής. Παράλληλα, έγιναν επισκευές στα ρήγματα που προκαλούσαν διαρροές στον πυθμένα.

Η δεξαμενή Αγίας Τριάδας Αλαγονίας κατασκευάστηκε το 1967 από κατοίκους της Επάνω Μεριάς με προσωπική εργασία, λόγω των τότε αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών.

Αργότερα, τοποθετήθηκε πυροσβεστικός κρουνός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και ήταν καθοριστικής σημασίας, λόγω της θέσης του κοντά στον οικισμό, στις μεγάλες πυρκαγιές του 1998 και του 2007.

Οι κάτοικοι της Αλαγονίας που γνωρίζουν σχετικά,  επισημαίνουν το πολυετές αίτημα προς τις Υπηρεσίες για συντήρηση, το οποίο όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση. Έτσι προβήκαμε σε αυτή την πρωτοβουλία.

Η Κοινότητα Αλαγονίας εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους όσους εθελοντικά βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου, καθώς και τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο του οποίου είναι αρμοδιότητα οι κοινότητές μας, για την παροχή των υλικών.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Αλαγονίας υπάρχουν οκτώ (8) δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Οι δύο δεξαμενές που αυτή τη στιγμή είναι άδειες και  χρειάζονται άμεση αποκατάσταση είναι στην περιοχή «Λακούλες – Κλιτσιές – Αγ. Παρασκευή» χωρητικότητας 400 περίπου κυβικών μέτρων κατασκευασμένη πριν από 40 χρόνια από την ΥΕΒ, η οποία λόγω του ρήγματος στον πυθμένα, δεν γέμισε ποτέ και στη θέση «Στραψιές» όπου είναι απαραίτητη η τοποθέτηση και υπογειοποίηση του αγωγού, ώστε να γίνει η πλήρωση της δεξαμενής.

Η Κοινότητα Αλαγονίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας και οι δημιουργικοί εθελοντές της Αλαγονίας, αγαπούν τον τόπο τους και συνάμα το βουνό και το δάσος του Ταϋγέτου και επιθυμούν, όπως όλοι, ένα χωριό ζωντανό, σε μετάβαση προς μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον μορφή, για όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, ζητούν τη στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα η Κοινότητα Αλαγονίας έχει επισημάνει με έγγραφά της όλα τα προβλήματα σχετικά με τις υποδομές πυροπροστασίας και τις ανάγκες βελτίωσής τους, έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διασφάλιση του βουνού και των κατοίκων”.

Σε εγρήγορση για παρεμβάσεις στα πυρόπληκτα

 


Οι ενέργειες που ήδη δρομολογούνται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, αφ’ ενός για την προστασία των περιοχών της που κάηκαν στις πυρκαγιές -όχι μόνο τις πρόσφατες, αλλά και στις αρχές του φετινού καλοκαιριού-, και αφ’ ετέρου για τη συνδρομή στον πληγέντα πρωτογενή τομέα, απασχόλησαν τις δύο τηλεσυσκέψεις που ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας είχε  με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

Ειδικότερα, στην πρώτη σύσκεψη με τους διευθυντές των ΔΑΟΚ (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής) γνωστοποιήθηκε ότι οι ζωοτροφές προς τους πληγέντες κτηνοτρόφους θα παραδίδονται για το επόμενο 6μηνο την 1η και 16η κάθε μήνα (αν είναι Κυριακή, την αμέσως επόμενη εργάσιμη) και η ποσότητα που θα λαμβάνει ο καθένας θα αφορά στον επιβεβαιωμένο αριθμό των δηλωμένων εκ μέρους του ζώων. Η παραλαβή τους θα γίνεται από σημεία που βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Θα γίνει κάλυψη του 50% των αναγκών που διαμορφώθηκαν, ενώ όσον αφορά τις δωρεές, αυτές θα διανέμονται κεντρικά και αναμένεται να καλύψουν πάνω από το 50% των αναγκών.

ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΑ ΔΕΝΤΡΑ

Οσον αφορά στους αγρότες, σημείωσε ο περιφερειάρχης, εξετάστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης αυτής η δυνατότητα να αγοράσει η Περιφέρεια από φυτώρια τα παραγωγικά δέντρα που κάηκαν και να τα διαθέσει στους πληγέντες. Επιπλέον, διερευνήθηκε η δυνατότητα να γίνει -σε συνεργασία με τους δήμους- η προμήθεια φυταρίων δέντρων ανθεκτικών στις φωτιές, για φύτευση στις περιαστικές περιοχές.

ΕΡΓΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στην δεύτερη σύσκεψη που ακολούθησε, με τη συμμετοχή των διευθυντών Τεχνικών Εργων, αποφασίστηκε τα μηχανήματα έργου των Περιφερειακών Ενοτήτων να μεταβούν στις πυρόπληκτες περιοχές, όπου αυτό είναι εφικτό, προκειμένου να αρχίσουν να επιχειρούν αναφορικά με καθαρισμούς ρεμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν τρεις εργολαβίες, με την μία να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στην περιοχή της Ανατολικής Μάνης, με πιστώσεις από ίδιους πόρους της Περιφέρειας. Αμεσα ακολουθούν άλλες δύο, μία στη Μεσσηνία, με πίστωση 90.000 ευρώ, που θα εξελιχθεί στην Ανω Μεσσηνία και στην περιοχή Βασιλιτσίου και μία ακόμα  στην Αρκαδία, με πίστωση 120.000 ευρώ, που θα αναπτυχθεί στον Δήμο Μεγαλόπολης και στον Δήμο Γορτυνίας.

“Οι εν λόγω εργολαβίες δρομολογούνται με ταχύτατες διαδικασίες και αποτελούν τις πρώτες και άμεσες ενέργειες για τον καθαρισμό των ποταμών και θα ακολουθήσουν επόμενες, σύμφωνα με μελέτες που έχουν ήδη αρχίσει να εκπονούνται, ώστε να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση για την προστασία των πυρόπληκτων περιοχών από τα φαινόμενα του χειμώνα” τόνισε ο περιφερειάρχης. Ξεκαθάρισε δε ότι οι εργολαβίες αυτές δεν συνιστούν τις μεγάλες προγραμματιζόμενες παρεμβάσεις, αλλά αφορούν στα απολύτως αναγκαία άμεσα έργα για να προστατευθούν οι πυρόπληκτες περιοχές από τις συνέπειες ενδεχομένων καιρικών φαινομένων κατά τον ερχόμενο χειμώνα.

“Για αυτές τις επόμενες παρεμβάσεις θα επισκεφθώ προσωπικά τις περιοχές στις οποίες θα γίνουν, για να συζητήσω με τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών ως προς τις διαθέσιμες πιστώσεις και πού αυτοί εκτιμούν ότι θα πρέπει να διατεθούν προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα” τόνισε ο Π. Νίκας.

Σημειώνεται, πάντως, ότι από την Περιφέρεια βρίσκονται σε εξέλιξη -και στις 5 Π.Ε.- έργα πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, στόχος των οποίων είναι η θωράκιση πυρόπληκτων περιοχών και η έγκαιρη αντιμετώπιση ενδεχόμενων καταστάσεων τον ερχόμενο χειμώνα.

Κυριακή 29 Αυγούστου 2021

ΓΕΡΗ ΚΑΜΠΑΝΑ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών σε εστιατόριο – μπαρ στην Καλαμάτα

 



Εντατικοί οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την επικράτεια από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού. Οι παραβάτες δεν λείπουν με δυο περιπτώσεις να καταγράφονται στην περιοχή της Πελοποννήσου. Στην περιοχή της Καλαμάτας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών συνελήφθη ιδιοκτήτης εστιατορίου – μπαρ, ενώ του επιβλήθηκε πρόστιμο 10.000 ευρώ και 7ήμερη αναστολή λειτουργίας. Επίσης στην Πελοπόννησο πρόστιμο 2.000 ευρώ επεβλήθηκε σε καφέ – μπαρ, καθώς επίσης 7ήμερη αναστολή λειτουργίας, για χρήση μουσικής.

Ειδικότερα, χθες, Παρασκευή 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 108.915 έλεγχοι, από τους οποίους οι 64.926 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Βεβαιώθηκαν συνολικά 278 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

  • 174 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 157 πρόστιμα των 300 ευρώ και 17 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o             35 στην Ήπειρο,

o             31 στη Θεσσαλονίκη,

o             26 στη Στερεά Ελλάδα,

o             15 στην Πελοπόννησο,

o             15 στη Θεσσαλία,

o             14 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o             12 στο Βόρειο Αιγαίο,

o               8 στη Δυτική Μακεδονία,

o               8 στη Δυτική Ελλάδα,

o             4 στο Νότιο Αιγαίο,

o             3 στην Κεντρική Μακεδονία και

o             3 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 65.568 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 63.174 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.394 των 150 ευρώ.

  • 24 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 9 στην Πελοπόννησο, 8 στην Κρήτη και 7 στο Βόρειο Αιγαίο

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.547 ομοειδείς παραβάσεις.

  • 80 παραβάσεις και 4 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

–              2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

–              2.000 ευρώ πρόστιμο σε μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για έλλειψη αντισηπτικών και μη τήρηση αποστάσεων,

–              13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

–              1 παράβαση σε σούπερ μάρκετ, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών,

–              1 παράβαση σε αναψυκτήριο για μη ανάρτηση ειδικού σήματος “covidfree”.

Στην Κρήτη,

–              7.000 ευρώ πρόστιμο σε καφενείο, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για στέρηση αδείας λειτουργίας και εξυπηρέτηση 2 πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

–              2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα ταβέρνα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση ζωντανής μουσικής σε εσωτερικό χώρο και εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

–              4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα,

–              300 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Θεσσαλία,

–              σύλληψη προσωρινά υπευθύνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ και 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

–              σύλληψη προσωρινά υπευθύνου καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ και 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων,

–              2 παραβάσεις σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών,

Στην Πελοπόννησο,

–              σύλληψη ιδιοκτήτη εστιατορίου – μπαρ, με επιβολή προστίμου 10.000 ευρώ και 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

–              2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για χρήση μουσικής.

Στη Θεσσαλονίκη,

–              2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – πιτσαρία, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

–              σύλληψη και 300 ευρώ πρόστιμο σε πελάτη καταστήματος για μη χρήση μάσκας.

Στο Νότιο Αιγαίο,

–              2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για υπεράριθμους πελάτες και μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων,

–              3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα.

Στην Δυτική Μακεδονία,

–              2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

–              3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα.

Στην Ήπειρο, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 3 πελατών στον εσωτερικό χώρο του καταστήματος, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες.

Στη Στερεά Ελλάδα, 1.500 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή συναυλίας για όρθιους συμμετέχοντες.

Στα Ιόνια Νησιά, 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτες, εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Στην Δυτική Ελλάδα, 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους σε καταστήματα.

Στην Αττική, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες σε καταστήματα.

Επιπλέον, για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Κρήτη, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για διοργάνωση κοινωνικής  εκδήλωσης, χωρίς να τηρούνται τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 9.874 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.360 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Δήμος Καλαμάτας : Σε εξέλιξη η προετοιμασία για την ένταξη στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων

 


Συνάντηση εργασίας με αντικείμενο την ενημέρωση και προετοιμασία για την υποβολή πρότασης υποψηφιότητας στο έργο για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030», πραγματοποιήθηκε  στο Δημαρχείο Καλαμάτας, υπό τον Δήμαρχο Θανάση Βασιλόπουλο.

Σημειώνεται ότι η Καλαμάτα είναι ένας από τους Δήμους της Ελλάδας που θέτουν υποψηφιότητα συμμετοχής στο μεγάλο εγχείρημα καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ως στόχο έχει τον μετασχηματισμό 100 ευρωπαϊκών πόλεων προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2030. Η εν λόγω Ευρωπαϊκή Αποστολή υπό τον τίτλο: Mission Board “100 climate neutral cities by 2030” αποτελεί ένα ολιστικό σύστημα διακυβέρνησης, χρηματοδότησης και υποστήριξης των 100 πόλεων που τελικά θα επιλεγούν.

Ήδη ο Δήμος Καλαμάτας εντείνει τις προσπάθειές του, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα διεκδικώντας μία εκ των 100 θέσεων του καινοτόμου προγράμματος, κάτι που θα αλλάξει άρδην τα τοπικά δεδομένα και τη γενικότερη εικόνα της περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας, οι εκπρόσωποι του Mission Board της Αποστολής και μέλη της αντίστοιχης ομάδας εργασίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Μαρία Βασιλάκου και Χρύσης Νικολαΐδης, παρουσίασαν στοιχεία του προγράμματος, παρέχοντας πληροφόρηση και λεπτομέρειες κρίσιμες για την προετοιμασία του φακέλου υποψηφιότητας, μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων τοπικών χαρακτηριστικών αλλά και της ανάδειξης συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Καλαμάτας.

Υπενθυμίζεται ότι οι πόλεις που θα συμμετάσχουν στην Αποστολή για τις «100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις έως το 2030» θα έχουν πολλαπλά οφέλη, όπως: Χρηματοδότηση κατά προτεραιότητα, από όλα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, διεθνή προβολή, δυνατότητα να λειτουργήσουν ως πρότυπα περιφερειακά κέντρα καινοτομίας, στα οποία θα υιοθετηθούν νέες μορφές διακυβέρνησης και θα αναπτυχθούν νέα οικονομικά μοντέλα δράσης για το κλίμα, παροχή κινήτρων για επενδύσεις, που θα ευνοούν την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και οι οποίες θα μπορεί να σχετίζονται, με τον αστικό χώρο, την εξοικονόμηση ενέργειας, την ανάπτυξη συστημάτων ευφυούς γεωργίας, την κινητικότητα στην πόλη, την προστασία του περιβάλλοντος, κ.ά. Επίσης οφέλη μέσα από την ευαισθητοποίηση και την αλλαγή της συμπεριφοράς των πολιτών, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και κινητικότητας μέσα στην πόλη, καθώς και μέσα από τη  διάχυση ενός πνεύματος ενσωμάτωσης και χρήσης νέων τεχνολογιών, φιλικών προς το περιβάλλον.

Ο Δήμος προετοιμάζεται, με σχέδιο και έχοντας ήδη αναπτύξει μία σειρά από δράσεις, όπως η Δημοτική Ενεργειακή Κοινότητα, ο στρατηγικός σχεδιασμός για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (ΒΑΑ), την Αστική Κινητικότητα (ΣΒΑΚ), το Σχέδιο Δράσης για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΣΔΑΕΚ) κ.ά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι Αντιδήμαρχοι Νίκος Μπασακίδης και Αναστάσιος Σκοπετέας καθώς και υπηρεσιακά στελέχη και παράγοντες του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας.

Μάνης Χρυσόστομος: «Χρειαζόμαστε Ισαποστόλους. Μακάρι ν’ αναδειχθούν.»

 


Στον Ιερό Ναό Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στον ορεινό όγκο Σαγγιάς της περιοχής της Τριανταφυλλιάς, Ανατολικής Μάνης, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό ο Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’.

Ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον Θείο Λόγο προς το πλήθος των προσκυνητών, όπου μεταξύ των άλλων ανέφερε:  

«Αδελφοί μου, χριστιανοί, ορθόδοξοι χριστιανοί, τιμούμε σήμερα ένα μεγάλο άγιο των νεοτέρων χρόνων, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον ισαπόστολο, τον εθναπόστολο, τον ιερομάρτυρα, που ξεκίνησε το 1714 από το Μεγάλο Δένδρο Αιτωλοακαρνανίας και μαρτύρησε στο Καλικόντασι της Βορ. Ηπείρου. Εδώ που έχουμε ανέβει πάνω στο άγριο αυτό βουνό αλλά και με την καταπληκτική θέα, είναι ο,τι πρέπει, να ακούσετε γι’ αυτή την αγία μορφή του νεότερου ελληνισμού.

Έζησε πτωχικά, απλά, αλλά με μεγάλο ψυχικό πλούτο. Φλογιζόταν η καρδιά του να βγεί να περπατά από τόπο σε τόπο και να μιλά για τον Χριστό. Να κηρύττει την θεία διδασκαλία. Να ανοίγει και να επεξηγεί, να ερμηνεύει με απλά λόγια το Ευαγγέλιο. Αφού πρώτα μορφώθηκε και ασκήτευσε στο Άγιον Όρος και αφού έλαβε την άδεια και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχου Σεραφείμ Β’, πραγματοποίησε τέσσερεις μεγάλες ιεραποστολικές περιοδείες, όπου υπήρχε ελληνισμός. Αλλά ήταν μια εποχή εξαιρετικά δύσκολη. Ήταν χρόνια σκληράς δουλείας. Η Τουρκοκρατία. Τότε που δεν υπήρχε η ελευθερία του ανθρώπου. Δεν υπήρχαν ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπήρχαν δάσκαλοι, μήτε ιερείς. Οι άνθρωποι πέθαναν χωρίς ούτε να βαπτιστούν ούτε να κηδευτούν. Το Γένος μας είχε αγριέψει. Ληστείες, βαρβαρότητες, ζωοκλοπές, αυτοδικίες, φόνοι. Και συνάμα, η εθνική συνείδηση εξαφανιζόταν. Το ίδιο και η ελληνική γλώσσα αφού τα σχολεία ήταν κλειστά. Λίγα μοναχά «κρυφά σχολειά» λειτουργούσαν την νύκτα με κάποιο καλόγερο – δάσκαλο σε κάποιο νάρθηκα ναού.

Και βέβαια, ο ευαγγελισμός του λαού από τον πατρο-Κοσμά, το κήρυγμα, η καθοδήγηση των ψυχών ήταν μια σκέτη περιπέτεια. Εκείνος όμως, δεν σταμάταγε. Πεζοπορούσε, ανέβαινε βουνά, κήρυττε σε πόλεις, σε κωμοπόλεις, σε χωριά, σε απομακρυσμένες περιοχές, σε μέρη που τα χαρακτήριζαν «απάτητα», σε χειμαδιά, σε νησιά, κάτω από πλατάνια και καρυδιές, σε ανοικτούς χώρους και σε πλατείες.

Οι «Διδαχές» του, όσες διεσώθηκαν, είναι ένας πολύτιμος πνευματικός θησαυρός. Μίλαγε πραγματικά για να στηρίξει την ορθόδοξη πίστη, ερμήνευε με απλά λόγια την δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας, τόνιζε την αγάπη προς τον Θεό και την αγάπη προς τον πλησίον, υπογράμμιζε την αξία της Κυριακής αργίας, μα δεν άφηνε από το περιεχόμενο των κηρυγμάτων και την σημασία της ελεημοσύνης, της προσευχής, της μετάνοιας, της ευλάβειας προς τους αγίους.

Ένα ακόμη σπουδαίο σύνθημα που έριξε στο λαό, ήταν η μόρφωση, η αγάπη και το ενδιαφέρον για τα ελληνικά γράμματα. «Να σπουδάζετε, έλεγε, τα παιδιά σας, να μανθάνουν τα ελληνικά διότι και η Εκκλησία μας είναι στην ελληνική…. Καλύτερα, αδελφέ μου, να έχεις ελληνικό σχολείο, παρά βρύσες και ποτάμια…». Μεγάλο χαρακτηρίζεται το επίτευγμά του να ιδρύσει ο ίδιος 200 δημοτικά σχολεία!

Είχε ο Άγιος Κοσμάς πραγματικά χάρισμα, ταλέντο ιεροκήρυκα, με ένα ύφος απλό, αλλά δυνατό, με παραστατικότητα, με αυθορμητισμό, ειλικρίνεια, θέρμη λόγου που κυριολεκτικά συνήρπαζε τα πλήθη. Και ήταν λαός πολύς, που τον άκουγε. Διψούσε, όπως η ξεραμένη γη το νερό της αλήθειας. Η επίδραση μάλιστα του λόγου του ήταν άμεση και λίαν ευεργετική. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Εχθροί συνεφιλιονόντουσαν, ληστές μετάνοιωναν, ελεημοσύνες γινόντουσαν άμεσα, το κύμα του εξισλαμισμού σταματούσε, γενναίες πνευματικές αποφάσεις σε πολλές ψυχές, έφερναν την σωτηρία. Μάλιστα κατά την συνήθεια που είχε ο άγιος, πριν κηρύξει έστηνε ένα ξύλινο σταυρό, κήρυττε και μετά τον άφηνε σε ανάμνηση της διάβασής του. Ο λαός φύλαττε τον σταυρό αυτό ως πολύτιμη παρακαταθήκη και έλεγαν «Από δω πέρασε ο πατρο-Κοσμάς»! Ειλικρινά, πόσο τους στήριζε αυτός ο σταυρός και ο λόγος!

Ο πατρο-Κοσμάς, ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, η επιβλητικότερη αυτή φυσιογνωμία των τελευταίων αιώνων τελείωσε τον επίγειο αυτό βίο με το μαρτύριο, ως μάρτυρας της πίστεως και της πατρίδος.

Ναί, κήρυττε ο φλογερός καλόγερος, όταν τον έπιασαν οι εχθροί και αργότερα τον σκότωσαν στις 24 Αυγούστου ημέρα Σάββατο το 1779 και έλαβε τον αμαράντινο στέφανο της δόξης.

Όμως, αυτός ο ισαπόστολος και ιερομάρτυς, εξακολουθεί από ψηλά, από τον Παράδεισο που είναι, να βλέπει το όραμα. Το όραμα που δεν έχει χαθεί. Το όραμα της πνευματικής αναγέννησης της πατρίδος μας. Το μεγάλο όραμα. Η αναγέννηση του τόπου μας. Όραμα! Μα, γι’ αυτό, χρειαζόμαστε ισαποστόλους. Μακάρι ν’ αναδειχθούν».

«Όταν υπάρχει αγάπη για τον τόπο»: Πρωτοβουλία συντήρησης δεξαμενής στην Αλαγονία

 


Η Κοινότητα Αλαγονίας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας και δημιουργικούς εθελοντές, προέβησαν σε μια πρωτοβουλία για τον καθαρισμό και τη λειτουργία της δεξαμενής στην Αγία Τριάδα Αλαγονίας, έτσι ώστε να παρέχεται  νερό από πυροσβεστικό κρουνό και νερό άρδευσης στους κατοίκους.

Σε δελτίο τύπου αναφέρονται τα εξής:

“Το νερό από τον πυροσβεστικό κρουνό είναι για την εξυπηρέτηση σε περίπτωση πυρκαγιάς στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και τις εθελοντικές ομάδες.

Η δεξαμενή, χωρητικότητας διακοσίων πενήντα (250) κυβικών μέτρων, καθαρίστηκε από ποσότητα φερτών υλικών (λάσπες, χαλίκια) περίπου εκατό πενήντα (15) κυβικών μέτρων και άνω των διακοσίων ριζών δέντρων τα οποία είχαν φυτρώσει λόγω της πολυετούς εγκατάλειψης της συγκεκριμένης δεξαμενής. Παράλληλα, έγιναν επισκευές στα ρήγματα που προκαλούσαν διαρροές στον πυθμένα.

Η δεξαμενή Αγίας Τριάδας Αλαγονίας κατασκευάστηκε το 1967 από κατοίκους της Επάνω Μεριάς με προσωπική εργασία, λόγω των τότε αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών.

Αργότερα, τοποθετήθηκε πυροσβεστικός κρουνός, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε και ήταν καθοριστικής σημασίας, λόγω της θέσης του κοντά στον οικισμό, στις μεγάλες πυρκαγιές του 1998 και του 2007.

Οι κάτοικοι της Αλαγονίας που γνωρίζουν σχετικά,  επισημαίνουν το πολυετές αίτημα προς τις Υπηρεσίες για συντήρηση, το οποίο όμως δεν έβρισκε ανταπόκριση. Έτσι προβήκαμε σε αυτή την πρωτοβουλία.

Η Κοινότητα Αλαγονίας εκφράζει τις ευχαριστίες της σε όλους όσους εθελοντικά βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου, καθώς και τη ΔΕΥΑ Καλαμάτας και ιδιαίτερα τον προϊστάμενο του οποίου είναι αρμοδιότητα οι κοινότητές μας, για την παροχή των υλικών.

Αξίζει να τονιστεί ότι στην ευρύτερη περιοχή της Κοινότητας Αλαγονίας υπάρχουν οκτώ (8) δεξαμενές ύδρευσης και άρδευσης οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα. Οι δύο δεξαμενές που αυτή τη στιγμή είναι άδειες και  χρειάζονται άμεση αποκατάσταση είναι στην περιοχή «Λακούλες – Κλιτσιές – Αγ. Παρασκευή» χωρητικότητας 400 περίπου κυβικών μέτρων κατασκευασμένη πριν από 40 χρόνια από την ΥΕΒ, η οποία λόγω του ρήγματος στον πυθμένα, δεν γέμισε ποτέ και στη θέση «Στραψιές» όπου είναι απαραίτητη η τοποθέτηση και υπογειοποίηση του αγωγού, ώστε να γίνει η πλήρωση της δεξαμενής.

Η Κοινότητα Αλαγονίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλαγονίας και οι δημιουργικοί εθελοντές της Αλαγονίας, αγαπούν τον τόπο τους και συνάμα το βουνό και το δάσος του Ταϋγέτου και επιθυμούν, όπως όλοι, ένα χωριό ζωντανό, σε μετάβαση προς μια βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον μορφή, για όλους τους πολίτες, κατοίκους και επισκέπτες.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, ζητούν τη στήριξη του Δήμου και της Περιφέρειας, ώστε να έχουμε άμεσα αποτελέσματα, ενώ παράλληλα η Κοινότητα Αλαγονίας έχει επισημάνει με έγγραφά της όλα τα προβλήματα σχετικά με τις υποδομές πυροπροστασίας και τις ανάγκες βελτίωσής τους, έτσι ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διασφάλιση του βουνού και των κατοίκων”.

ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ




Μετά την απογοήτευση η οποία έχει δημιουργηθεί στη Μεσσηνία σχετικά με την τιμή που έχουν προσφέρει κάποιοι έμποροι προσδοκώντας να αποκτήσουν μερίδιο με διάφορους τρόπους στην αγορά, χθες είχαμε ένα ακόμη περιστατικό που προκάλεσε την… οργή των παραγωγών. Μεγαλέμπορος εκτός Μεσσηνίας βρέθηκε στο Βλαχόπουλο, επιχειρώντας να πείσει τους παραγωγούς να του δώσουν την σταφίδα στο 1€, με το… πρόσχημα ότι έχει ήδη συζητήσει με το ΥΠΑΑΤ(!) και στην τιμή αυτή θα… λάβουν και 30 λεπτά από το Υπουργείο, όταν αυτό τρέξει μια διαδικασία παρέμβασης για το προϊόν.

Οι παραγωγοί έως τώρα αντιστέκονται σε αυτές τις πρακτικές που ξέρουν καλά που είχαν οδηγήσει το προϊόν στο παρελθόν, και, ακούν και την Ένωση Μεσσηνίας που στέκεται στην δυναμική παρέμβαση που είχε υπάρξει τα τελευταία χρόνια από την Παναιγιάλειο Ένωση και που εξασφάλιζε, τόσο μια καλή τιμή, όσο και μια προοπτική για την σταφίδα. Εκείνην που τώρα κάποιοι θέλουν να την περιορίσουν…

Η Ένωση Μεσσηνίας διαμέσου των κυρίων Λαζόγιαννη και Πάζιου, καθώς και ο Αντιπρόεδρος της ΣΚΟΣ Κ. Κατσούλης, έκαναν έκκληση προς τους παραγωγούς να διατηρήσουν μια στάση αναμονής για λίγο διάστημα και να μην δώσουν την σταφίδα, αλλά και να μην «υποκύψουν» σε πιέσεις παραχώρησης, μια και οι έμποροι επιχειρούν να κατεβάσουν την τιμή με αυτό τον τρόπο, κάτι που εάν συμβεί μια τέτοια εξέλιξη, είναι ικανή να οδηγήσει στον αφανισμό του προϊόντος.

Να σημειωθεί πως ο μεγαλέμπορος που παρουσιάστηκε εδώ, επιθυμεί να ξεκινήσει από τη Μεσσηνία και από εδώ να «διαμορφώσει» την τιμή, θεωρώντας τους Μεσσήνιους πιο «ευάλωτους», μια και στις υπόλοιπες περιοχές στην Αιγιαλεία και την Κορινθία, δεν έχει «μούτρα» να πάει -όπως λένε κάποιοι παραγωγοί- μια και υπάρχουν αρκετοί… ανοιχτοί λογαριασμοί.

Επίσης, μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί και στο Επιμελητήριο Αχαΐας για την στάση που έχει τηρήσει ο κ. Μαρλαφέκας, ο οποίος προτάσσοντας το φιλικό της σχέσης του με τον μεγαλέμπορο και της… ανοιχτής γραμμής με τον Υπουργό κινείται χωρίς να ακούει τα υπόλοιπα μέλη απαξιώνοντάς τα, σα να είναι «μαγαζί» του το Επιμελητήριο. Μόνο που αυτές οι κινήσεις είναι ενάντια στους παραγωγούς και στην τύχη του προϊόντος.

Ο μήνας από ότι φαίνεται θα είναι κρίσιμος μια και η συγκέντρωση έχει ήδη ξεκινήσει, την ώρα που υπάρχουν μεγάλα αποθέματα από πέρυσι και που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν οι μεγαλέμποροι. Όπως προσπαθούν να… εκμεταλλευθούν και στην στάση των παραγωγών, του πόσο θα αντέξουν να μη δίνουν την σταφίδα, την στιγμή που έχουν μεγάλες υποχρεώσεις.

Το κρίσιμο και πλέον βασικό θέμα όπως φυσικά είναι γνωστό είναι το να τρέξει η διαδικασία απόσυρσης των αποθεμάτων που θα ξεμπλοκάρει την κατάσταση, κάτι που με κάθε τρόπο αναγνώρισε μέχρι και το ίδιο το Υπουργείο ως μείζον πρόβλημα -αλλά έως τώρα δεν έχει γίνει κάτι- ενώ να σημειωθεί πως χθες είχαμε την συνάντηση των μελών της Παναιγιαλείου Ένωσης με τον Υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη για το θέμα.

Συμπέρασμα εάν δεν υπάρξει άμεσα παρέμβαση από το Υπουργείο το προϊόν οδηγείται σε αφανισμό με… ονοματεπώνυμο όπως ανέφερε ο κ. Κατσούλης