Γύρω στους δέκα οι αγοραστές γάλακτος στο νομό, είσοδος και νέων εταιρειών από άλλες περιοχές.
Εντείνεται και στο νομό Μεσσηνίας ο ανταγωνισμός μεταξύ των αγοραστών αιγοπρόβειου γάλακτος. Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου λέει ότι στην περιοχή αγοράζουν γάλα από τις μονάδες γύρω στις δέκα εταιρείες – τυροκομεία, μεταξύ αυτών και από το νομό Αρκαδίας. Η έντονη ζήτηση για γάλα μάλιστα έχει φέρει στη Μεσσηνία, φέτος για πρώτη φορά και μεγάλες βιομηνανίες από πιο βόρειες περιοχές, με αποτέλεσμα και εδώ να προσφέρονται υψηλότερες τιμές στους παραγωγούς, οι οποίοι όμως πλήττονται ανεπανόρθωτα από τις τσουχτερές αυξήσεις σε ζωοτροφές, ενέργεια και λοιπά εφόδια.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Πράνταλος, που διατηρεί μονάδα με 150 αιγοπρόβατα στην περιοχή αυτή: «πέρσι οι τιμές στο πρόβειο γάλα που πληρώνονταν ο παραγωγός στη Μεσσηνία κυμαίνονταν μεταξύ 80 και 95 λεπτά. Πιο υψηλές ήταν οι τιμές στο τέλος της σεζόν, τον Αύγουστο. Φέτος λόγω ζήτησης και λόγω του ότι έχουν κατέβει κι άλλες εταιρείες για γάλα, οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς, ανάλογα και το τονάζ, φθάνουν και τα 1,15 ευρώ το κιλό. Προσωπικά έκλεισα συμφωνία με εταιρεία από την Τρίπολη για το πρόβειο στο 1,12 ευρώ το κιλό».
Σταγόνα στον ωκεανό η μείωση ΦΠΑ στις ζωοτροφές
Σύμφωνα με τον κ. Πράνταλο, το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ ζωοτροφών από 13 σε 6% δεν είναι παρά…σταγόνα στον ωκεανό, αφενός γιατί ο αγρότης που αποδίδει ΦΠΑ αν πουλάει και γάλα, δεν το βλέπει το όφελος άμεσα στην τσέπη του, αφετέρου γιατί οι τιμές όλων των εισροών έχουν ξεφύγει, καθιστώντας την παραγωγή… απαγορευτική.
Επ’ ευκαιρία, ο κ. Πράνταλος ζητά πιο ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης από την κυβέρνηση για τον πρωτογενή τομέα και όχι… «ασπιρίνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου