Το «1ο Φεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων Καλαμάτας» σχεδιάστηκε και ξεκινά η υλοποίησή του, που θα κορυφωθεί το Σάββατο 2 Ιουλίου 2022. Στη μεγάλη και καινοτόμα αυτή διοργάνωση αναφέρθηκαν σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Αναστάσιος Σκοπετέας και ο ειδικός σύμβουλος του Δήμου, καθηγητής Φυσικός, Φώτης Ασημακόπουλος.
Ο Δήμαρχος σε δηλώσεις του με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υλοποίησης του Φεστιβάλ, ανέφερε: «Η πόλη μας έχει να επιδείξει εξαιρετικές επιδόσεις σε διαγωνισμούς ρομποτικής, συμμετοχές σε διαγωνισμούς πειραματικών διατάξεων και στην οργάνωση δράσεων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες, έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία αποστολές και πραγματοποιήθηκαν επιτυχή πειράματα σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.
Αυτό αποδεικνύει πως οι μαθητές της πόλης μας έχουν την όρεξη, τη δυνατότητα και μέσω της ορθής καθοδήγησης από καθηγητές των σχολείων μας, οι οποίοι είναι πλήρως καταρτισμένοι στο αντικείμενό τους και μπορούν να πετύχουν πολλά περισσότερα στον τομέα της ρομποτικής και των ευφυών συστημάτων και των νέων τεχνολογιών. Έχουν τη δίψα για γνώση και έρευνα, αλλά και να ανακαλύψουν σε πειραματικό επίπεδο νέες εφαρμογές της ρομποτικής.
Την ανοδική αυτή πορεία των μαθητών της πόλης μας στον τομέα γενικότερα των νέων τεχνολογιών, ήρθε να εμποδίσει η εμφάνιση της πανδημίας Covid-19 και η εφαρμογή των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που την συνόδευσαν.
Όμως βλέποντας μπροστά θα πρέπει να οργανώσουμε μια σταθερή βάση αλλά ταυτόχρονα και ένα σημείο αναφοράς, προκειμένου όλη αυτή η φλόγα για πειραματική έρευνα των μαθητών και των νέων να εκφραστεί.
Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να “φέρουμε” κοντά στους νέους της πόλης μας τις νέες τεχνολογίες και τις καινοτόμες δράσεις, οι οποίες θα μπορέσουν να βοηθήσουν σε διάφορους τομείς, όπως η κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα της οποίας έχουμε αρχίσει να βιώνουμε καθημερινά, σχεδιάζουμε πλήθος θεματικών δράσεων.
Μεταξύ των δράσεων που θα οργανωθούν και θα πραγματοποιηθούν βρίσκεται και η διοργάνωση του«1ουΦεστιβάλ Ρομποτικής και Ευφυών Συστημάτων», με τεράστια οφέλη για τους νέους της πόλης μας που συμμετέχουν στις δράσεις του και ενδεικτικά αναφέρονται τα κάτωθι:
- τους δίνεται η δυνατότητα να μετατρέψουν κάτι μέτριο σε κάτι υπέροχο
- η αυτοπεποίθηση τους αυξάνεται και αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εξέλιξη τους
- βλέπουν από μία διαφορετική γωνία το σχολείο, καθώς αυτό συνδυάζεται με κάτι τόσο πρωτότυπο
- έχουν την ευκαιρία να μετουσιώσουν τις γνώσεις σε ιδέες
- εμβαθύνουν στο επιστημονικό τους αντικείμενο και καλλιεργείται η δημιουργική σκέψη».
Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα καινοτομίας, Αναστάσιος Σκοπετέας σημείωσε: «Όπως είπε και ο κ. Δήμαρχος, η πόλη έχει αναπτύξει σημαντικό υπόβαθρο στον τομέα της Ρομποτικής στα σχολεία και όλη αυτή η φλόγα για πειραματική έρευνα των μαθητών πρέπει να εκφραστεί.
Ο Δήμος Καλαμάτας, όπως άλλωστε οφείλει , βρίσκεται διαρκώς δίπλα στη μαθητική κοινότητα και πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο θέλει να φέρει τους νέους της πόλης μας πιο κοντά με τις νέες τεχνολογίες μέσα από τη θεσμοθέτηση αυτού του Φεστιβάλ.
Ως Αντιδήμαρχος Καινοτομίας του Δήμου θέλω να δηλώσω ότι, ο Δήμος στηρίζει ενεργά την καινοτομία σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς της προσπαθώντας ν’ αναπτύξει μια κουλτούρα καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας στην πόλη, όπως οι δράσεις αυτές για τους μαθητές που θεωρούμε ότι θα έχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα για το μέλλον των ίδιων αλλά και της πόλης.
Στον σχεδιασμό προβλέπεται ότι, από την ημερομηνία ολοκλήρωσης των συμμετοχών, η οποία θα οριστεί να είναι στο τέλος του μηνός Ιανουαρίου, μέχρι και την ημέρα της εκδήλωσης, θα υπάρξει μια Ενημερωτική – Εκπαιδευτική περίοδος για τις συμμετέχουσες ομάδες οι οποίες θα έχουν την δυνατότητα να μετέχουν σε πλήθος θεματικών Επιστημονικών Τηλεδιασκέψεων από καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων, ομογενείς καθηγητές από πανεπιστήμια του εξωτερικού, καθώς και εκπροσώπους φορέων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ρομποτικής, των ευφυών συστημάτων και των νέων τεχνολογιών. Μιλάμε δηλαδή για μια επιστημονική – τεχνολογική όαση στην Καλαμάτα.
Την ημέρα της εκδήλωσης, Σάββατο 2 Ιουλίου 2022, η οποία και αποτελεί την κορύφωση των δράσεων, οι συμμετέχοντες ομάδες θα παρουσιάσουν τις δικές τους δημιουργίες σε τρεις τομείς:
- κατηγορία REGULAR: με ελεύθερη θεματολογία από παλαιότερους Πανελλήνιους ή Διεθνείς Διαγωνισμούς αλλά και Ολυμπιάδες Ρομποτικής.
- κατηγορία ΟPEN: με θεματολογία «Ευφυή Συστήματα για Έξυπνες και Κλιματικά Ουδέτερες Πόλεις»
- ανάπτυξη πειραμάτων Φυσικής με ελεύθερη θεματολογία.
Συμπληρωματικά, οι συμμετέχουσες ομάδες, μέσω Διαδικτύου, θα παρακολουθήσουν τις δημιουργίες άλλων, απομακρυσμένων ομάδων, από την Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό, όπως επίσης και σύντομες τοποθετήσεις εκπροσώπων πανεπιστημίων καθώς και εταιριών που δραστηριοποιούνται στον χώρο των νέων τεχνολογιών και των ευφυών συστημάτων».
Σημειώνεται ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της διοργάνωσης αποτελεί αντικείμενο επεξεργασίας της Οργανωτικής Επιτροπής που συγκροτήθηκε και αποτελείται από τους:
- Αναστάσιο Σκοπετέα, Αντιδήμαρχο Ψηφιακής Διακυβέρνησης,
- Κωνσταντίνο Βασιλάκη,Εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου από το τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, ,
- Νίκο Τσότσολα, Εκπρόσωπο του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής από το Ερευνητικό Εργαστήριο «Ψηφιακού Μετασχηματισμού & Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων στην Επιχειρηματική & την Εκπαίδευση» (DigiT.DSS.Lab),
- Ονούφριο Κωστάκη, Εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ρομποτικής και Νέων Τεχνολογιών Καλαμάτας,
- Φώτιο Ασημακόπουλο, Εκπρόσωπο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών
- π. Σωτήριο Μαστέα, επίτιμο μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, λόγω της πολύτιμης προσφοράς του και στην εκπαιδευτική κοινότητα στον τομέα της ρομποτικής.
Η τοποθεσία πραγματοποίησης της τελικής φάσης αρχικά έχει προταθεί να είναι η Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας. Όμως αυτή θα οριστικοποιηθεί μετά από την ολοκληρωμένη εξέταση των διαθέσιμων χώρων από την Οργανωτική Επιτροπή και αντίστοιχη εισήγησή τους προς τον Δήμο.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μίλησε μέσω διαδικτύου ο καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με αντικείμενο “Πληροφοριακά Συστήματα” και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομίας και Τεχνολογίας κ. Κώστας Βασιλάκης τονίζοντας ότι το Φεστιβάλ θα δώσει ερεθίσματα και γνώση στους μαθητές πολλοί από τους οποίους θα κάνουν το επόμενο βήμα που είναι η πανεπιστημιακή μόρφωση. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο επίκουρος καθηγητής Παραγωγής, Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, κ. Νίκος Τσότσολας, ο οποίος υπογράμμισε τη δημιουργία γνώσης μέσω του Φεστιβάλ και το αμφίδρομο όφελος που θα έχει αυτό για την κοινωνία και την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου