Pages

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα


 Η συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα αποτέλεσε το αντικείμενο της συνάντησης που ο  περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας Παναγιώτης είχε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του εν λόγω Οργανισμού Παναγιώτη Χατζηνικολάου, σήμερα Σάββατο 20 Νοεμβρίου, στο διοικητήριο της Π.Ε. Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Στη σημερινή συνάντηση, παρουσία των αντιπεριφερειαρχών Μεσσηνίας Στάθη Αναστασόπουλου και Τουρισμού Αννας Καλογεροπούλου, καθώς και της δρος Αναστασίας Τσαγκαράκου, διευθύντριας στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου του ΕΛΓΟ Δήμητρα καθώς και της Ευσταθίας Γεωργακοπούλου προϊστάμενης της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, συζητήθηκε η σύναψη, μέσα στις επόμενες ημέρες, προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης και του ΕΛΓΟ Δήμητρα για δράσεις που αφορούν στην επιτυχημένη εγκατάσταση υποτροπικών ειδών στην Περιφέρεια.

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης αιτήθηκε και την παραχώρηση από τον Οργανισμού χώρου στο πρώην Ινστιτούτο Ελαίας, επί της οδού Λακωνικής, στην Καλαμάτα, για την φιλοξενία της ΔΑΟΚ Μεσσηνίας κατά το χρονικό διάστημα των εργασιών ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτηρίου του διοικητηρίου της Π.Ε. Μεσσηνίας, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ο περιφερειάρχης Π. Νίκας ενημέρωσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Π. Χατζηνικολάου σχετικά με τον σχεδιασμό της περιφερειακής Αρχής αναφορικά με τον πρωτογενή τομέα, εστιάζοντας -μεταξύ άλλων- στην δημιουργία από την Περιφέρεια γεωργικού σχολείου, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, όπως και στα έργα αναδασμού στο Δώριο της Μεσσηνίας και στη Φενεό της Κορινθίας, καθώς και στα έργα άρδευσης που δρομολογούνται στην περιοχή της Τριφυλίας, στα φράγματα Φιλιατρινού και Μιναγιώτικου, το δεύτερο εκ των οποίων εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης για την κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ με προϋπολογισμό 98,5 εκ. ευρώ.

Ακόμα έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, επισημαίνοντας κυρίως το ζήτημα της λειψυδρίας -ιδιαίτερα στην ανατολική Πελοπόννησο- και τις συνέπειές του, όπως η εξάντληση και η υποβάθμιση των υπόγειων υδροφόρων λόγω της υπεράντλησης και της υφαλμύρωσης.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης Π. Νίκας επισήμανε ότι προσβλέπει στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα σε ευρύτερο πεδίο αντικειμένων, προκειμένου η Περιφέρεια Πελοποννήσου να συνδράμει ουσιαστικά τον πρωτογενή τομέα της και τους ανθρώπους που απασχολούνται και βιοπορίζονται από αυτόν.

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Π. Χατζηνικολάου, δήλωσε ότι ο ΕΛΓΟ Δήμητρα προσβλέπει σε μια στρατηγική συνεργασίας με την Περιφέρεια, επισημαίνοντας ότι η Πελοπόννησος προσφέρεται για κάθε είδος καλλιέργειας και προσθέτοντας ότι η τεχνογνωσία του Οργανισμού τίθεται στην διάθεση της Περιφέρειας καθώς θα πρέπει να υιοθετηθούν σύγχρονες μέθοδοι λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Ανέφερε δε ότι ο ΕΛΓΟ Δήμητρα έχει ήδη περί τις 200 ενδημικές ποικιλίες, που έχουν αναπτυχθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια από τους ερευνητές του ειδικά για την Ελλάδα, καθώς επίσης και γενετικό υλικό, ενώ στάθηκε επίσης στο συστηματικό -όπως είπε- έργο που γίνεται τόσο στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, όσο και σε αυτόν των αναδιαρθρώσεων καλλιεργειών ως προς τα εσπεριδοειδή, τα αμπέλια και τα σύκα.

Αναφέρθηκε, εξ άλλου, στη δυνατότητα συνεργασίας με την Περιφέρεια για την λειτουργία στα Φιλιατρά, στην δομή που ήδη διαθέτει εκεί ο Οργανισμός, εκπαιδευτικού ιδρύματος για θέματα του πρωτογενή τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου