Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένος να αναδείξει το εύρος και την αποτελεσματικότητα αυτών των παρεμβάσεων και να «εξουδετερώσει» τις επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα και της αντιπολίτευσης με την ομιλία του κατά την αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Bουλή, που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας για το θέμα της ακρίβειας.
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας γι’ αυτό το κύμα ανατιμήσεων θα τονίσει ότι η Ελλάδα καταγράφει τον Οκτώβριο το τρίτο χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση– δηλαδή αύξηση 2,8%, σαφώς χαμηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. που ήταν 4,4%. Όπως μάλιστα επισημαίνεται από την Eurostat, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε και στα είκοσι επτά κράτη-μέλη με την ενέργεια να αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα ανατιμήσεων, καθώς οι τιμές της αυξήθηκαν κατά 23,7% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο.
«Η Κυβέρνηση ανέγνωσε έγκαιρα το πρόβλημα, διέγνωσε τις διαστάσεις του και τρέχει ένα σχέδιο ανάσχεσης και αναστροφής των συνεπειών των πρωτογενών και δευτερογενών ανατιμήσεων. Μέχρι σήμερα για παράδειγμα έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων που ξεπερνά τα 600 εκατ. ευρώ», επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνοντας ότι οι αυξήσεις στις διεθνείς τιμές ενέργειας δημιουργούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα που απεικονίζεται στην άνοδο του πληθωρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη και που προφανώς πλήττει και τη χώρα μας και τα ελληνικά νοικοκυριά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι, όπως λένε αρμόδια στελέχη, να σταθεί στο πλευρό των πολιτών, προκειμένου οι ανατιμήσεις να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στην οικιακή οικονομία αλλά και στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει στην «ψύχραιμη και λελογισμένη διαχείριση» και εκτιμά ότι – μέσα σε αυτό το πλέγμα εισαγόμενων διεθνών κρίσεων, που επηρεάζει ήδη τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών- , η εξασφαλισμένη σταθερότητα και η ανθεκτικότητα της οικονομίας θα επιτρέψει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων για την στήριξη της κοινωνίας. Η παραδοχή αυτή συνδέεται δε με την πρόβλεψη κυβερνητικών ότι η χώρα μας θα προοδεύσει τάχιστα όταν οι κρίσεις αυτές ατονήσουν.
Σταθερή η στρατηγική της Κυβέρνησης για την πανδημία
Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του ευρύτερου παζλ παίζει αυτονοήτως η εξέλιξη της πανδημίας και η αναχαίτισή της. «Η πανδημία επιμένει και δημιουργεί ένα πλέγμα συνεπειών για την Πατρίδα μας, η αντιμετώπιση και υπέρβαση των οποίων απαιτεί σχέδιο, στρατηγική και προσήλωση στο στόχο. Αυτό είναι που έκανε και εξακολουθεί να κάνει η Κυβέρνησή μας», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζοντας ότι η στρατηγική που ακολουθεί η Κυβέρνηση αποβλέπει πρωτίστως στην υγειονομική ασφάλεια, αλλά ταυτόχρονα και στην ανάγκη να μην ξανακλείσει η οικονομία και να μείνει η κοινωνία ανοιχτή.
Μείωση ανεργίας και προγράμματα ΟΑΕΔ 107 εκατ. ευρώ
Παρότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιμένουν στην σκληρή κριτική και στις σφοδρές επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί νέα δικαίωση για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία τον Σεπτέμβριο, καθώς καταγράφεται περαιτέρω μείωση των ανέργων. Στελέχη του επικαλούνται τα επίσημα στοιχεία, που δείχνουν ότι η ανεργία στη χώρα μας μειώθηκε το Σεπτέμβριο στο 13% από 16,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο 2020 και 13,9% που ήταν τον περασμένο Αύγουστο. «Τον φετινό Σεπτέμβριο είχαν και εξακολουθούν να έχουν εργασία, μισθό και εισόδημα 169.335 περισσότεροι συμπολίτες μας σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020», υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη προσθέτοντας ότι μπαίνει σε εφαρμογή το «κοινωνικό πακέτο» του ΟΑΕΔ, συνολικού ύψους 107 εκατ. ευρώ, για την στήριξη της απασχόλησης στις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου και τη δίκαιη και ομαλή μετάβασή τους στη μεταλιγνιτική εποχή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου