Pages

Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021

«Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός – είναι εφικτό;» Επιμορφωτική Ημερίδα Εκπαιδευτικών

 


Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου δια του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ/ΚΕΠΕΑ) Καλαμάτας, το οποίο είναι ο συντονιστικός φορέας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ», υλοποίησε εξ αποστάσεως ημερίδα με τίτλο «Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός – είναι εφικτό;», την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021, από 18:00 έως 20:30, για εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων της Καλαμάτας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας και τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς».

Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για τις δράσεις του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ», εστιάζοντας στον τοπικό μαθητικό διαγωνισμό με τίτλο «Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;» με θέμα την ανάδειξη της πόλης ως γαστρονομικό προορισμό, μέσω του ΠΟΠ προϊόντος ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ, σε ένα πλαίσιο βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.

Η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Πολιτιστικού Οργανισμού  «Δρόμοι της Ελιάς», διαπιστευμένου φορέα από το Συμβούλιο της Ευρώπης και αναγνωρισμένου από την UNESCO ως Παγκόσμια Πολιτιστική Διαδρομή Διαπολιτισμικού Διαλόγου και Βιώσιμης Ανάπτυξης, η οποία ανακοινώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελαιόδεντρου, στις 26 Νοεμβρίου, και περιλαμβάνει πλήθος δράσεων ευαισθητοποίησης για την επιτραπέζια ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ. Η πρωτοβουλία έχει αγκαλιαστεί από 29 φορείς της Μεσσηνίας από την εκπαίδευση, την ιατρική και φαρμακευτική κοινότητα, την κοινωνία των πολιτών, την εστίαση, τον τουρισμό, πολιτιστικούς οργανισμούς, υπηρεσίες και εμπόρους τροφίμων, ελαιοτριβεία και γενικότερα επαγγελματίες όπου η ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ έχει κυρίαρχο ρόλο.

Την ημερίδα χαιρέτισαν ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και η κυρία Θεοφανεία Σιούτη, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Στη συνέχεια, ο κύριος Γεώργιος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς», ανέλυσε τους όρους «γαστρονομικός προορισμός», διατροφικός τουρισμός, Σύστημα Διασύνδεσης Αγροδιατροφικού Τομέα, Γαστρονομίας και Τουρισμού, Γαστρονομική ταυτότητα μιας περιοχής κ.α. και αναφέρθηκε σε διεθνείς πρακτικές όπως φεστιβάλ αφιερωμένα στο τοπικό προϊόν.

Τη σκυτάλη πήρε ο κύριος Δημήτριος Πετρόπουλος, Αναπλ. Καθηγητής Γεωργικής Οικονομίας και Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος ανέλυσε την οικονομική διάσταση του θέματος, παρουσίασε τη «δύναμη» του αγροδιατροφικού τοπικού αυθεντικού μας προϊόντος και πώς επιδρά και δίνει υπεραξία στον τόπο σε όλες τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο γαστρονομικό τουρισμό.

Στη συνέχεια, ο κύριος Φώτης Βλάχος, στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ (ΤΔΣ/ΔΔΣΕΕ) του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και μέλος της Κατευθυντήριας Θεματικής Ομάδας του Πυλώνα IV (Βιώσιμος Τουρισμός) της Στρατηγικής της ΕΕ για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR-EU Strategy for Adriatic-Ionian Region), παρουσίασε το πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης (με έμφαση στους «Δρόμους της Ελιάς») και αντίστοιχες πρακτικές γαστρονομικών προορισμών από το Διεθνές περιβάλλον και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ως εστιακό σημείο του Υπουργείου Πολιτισμού για την εφαρμογή των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης της Agenda 2030 των Ηνωμένων Εθνών, ο κύριος Βλάχος μας εξήγησε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική (και τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν)  για το Βιώσιμο Τουρισμό και πώς συνδέεται ο Πολιτιστικός Τουρισμός με τις Βιώσιμες Πόλεις (έξυπνες πόλεις), το στόχο της Μηδενικής Πείνας, την Εκπαίδευση (Τουριστική, Πολιτιστική) και τις καινοτομίες στον Τουρισμό.

Τέλος, η κυρία Ιωάννα Ραβάνη, Αναπληρώτρια Υπεύθυνη του ΚΠΕ Καλαμάτας, παρουσίασε τεχνικές δημιουργίας ψηφιακού παραμυθιού με θέμα την ελιά, για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που θα συμμετέχουν στον διαγωνισμό με τις μαθητικές τους ομάδες.

Ως γενικό συμπέρασμα της ημερίδας διαφαίνεται ότι ο δικός μας τόπος έχει τις προϋποθέσεις για να γίνει ένας γαστρονομικός προορισμός με όχημα την ΠΟΠ ΕΛΙΑ ΚΑΛΑΜΩΝ με παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, αρκεί να αγκαλιαστεί ουσιαστικά αυτή η ιδέα από την τοπική κοινότητα, τον επιχειρηματικό κόσμο, τους φορείς εκπαίδευσης και γενικά όλους τους πολίτες της Καλαμάτας με την υποστήριξη και το στρατηγικό σχεδιασμό της πολιτείας. Όπως συνόψισε ο κύριος Πετρόπουλος, ο γαστρονομικός τουρισμός είναι γεγονός και η περιοχή μας έχει τα μέσα  και τις δυνατότητες να καλύψει την ζήτηση. Όμως απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες όλων μας και συγκεκριμένο Στρατηγικό Σχεδιασμό.

ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ

Ο Πολιτιστικός Οργανισμός «Δρόμοι της Ελιάς» σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου διοργανώνουν μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα :

Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό;

Ο Διαγωνισμός διενεργείται με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Οργανισμού «Δρόμοι της Ελιάς» στο πλαίσιο της ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΗΜΕΡΑΣ ΕΛΙΑΣ που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Νοεμβρίου και φέτος στην Καλαμάτα είναι υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικών σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων της Καλαμάτας και τους δίνεται η ευκαιρία ως ενεργοί Καλαματιανοί να προτείνουν ιδέες για το πώς μπορεί ο τοπικός μας θησαυρός να αποτελέσει κλειδί για την βιώσιμη ανάπτυξη. Λεπτομέρειες συμμετοχής: https://pelop.pde.sch.gr/?p=6038

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου