Pages

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

Πόλη με διακριτή ταυτότητα ή πόλη αδιάφορη και άχρωμη;

 


Γράφει ο Παύλος Μπουζιάνης

Η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης μας να εγκρίνει τη μελέτη ανάπλασης του προλιμένα, θα υπονομεύσει και θα καταστρέψει το μεγαλύτερο φυσικό πλεονέκτημα της Καλαμάτας. Το παραλιακό της μέτωπο. Η μελέτη που περιλαμβάνει την ανέγερση στην περιοχή του Πανελλήνιου και επί του αιγιαλού δύο τεραστίων κτιρίων – 1.500 συνολικά τετραγωνικών μέτρων – και προβλέπει εκτενείς επιφάνειες τσιμέντου στον αιγιαλό του προλιμένα, εφόσον υλοποιηθεί, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την πόλη μας, καθώς είναι παντελώς ξένη προς τον χαρακτήρα της.

Θα αλλοιώσει τη φυσική ομορφιά του τοπίου, αποθαρρύνοντας παράλληλα την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων συμπολιτών μας, δίνοντας τέλος στην παράδοση να μπορούμε να κολυμπούμε μέσα στην πόλη μας. Σε μία εποχή που παγκοσμίως γίνεται λόγος περί πράσινης ανάπτυξης και βιώσιμων πόλεων – και τη στιγμή που εμείς έχουμε το προνόμιο να διαθέτουμε καθαρή παραλία μέσα στην πόλη μας – είναι άξιον απορίας γιατί επιστρέφουμε στην ξεπερασμένη, αποτυχημένη συνταγή της τσιμεντοποίησης.

Η οικονομική και εμπορική εκμετάλλευση του λιμανιού, με τον τρόπο που σχεδιάζεται, δεν εξυπηρετεί το σύνολο της κοινωνίας. Δικαίως η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από τους πολίτες της Καλαμάτας που επιζητούν τη διατήρηση της ποιότητας ζωής τους, όσο και από κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της πόλης μας, ακόμη και από τον άμεσα ενδιαφερόμενο Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας. Αντιδράσεις που οδήγησαν τη Δημοτική Αρχή, μόλις προχθές, να επιχειρήσει να ανασκευάσει τα επιχειρήματά της, εμφανιζόμενη διαλλακτικότερη και με όψιμο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Η ουσία ωστόσο δεν αλλάζει. Όλοι εμείς που διαφωνούμε με το MasterPlan δεν είμαστε ενάντιοι της αλλαγής, της προόδου, της ανάπτυξης. Κάθε άλλο. Τασσόμαστε υπέρ της ανάπλασης του σημείου του προλιμένα με γνώμονα όμως την αισθητική του αναβάθμιση. Πρέπει να γίνουν αλλαγές, να απομακρυνθούν αυθαίρετες κατασκευές, να αξιοποιηθούν ορθολογικότερα και να εξωραϊστούν τα υπάρχοντα νόμιμα κτίρια, να γίνουν μικρές, παρεμβάσεις για τον ελλιμενισμό των μικρών αθλητικών σκαφών, πάντα όμως με αισθητικό και περιβαλλοντικά φιλικό πρόσημο. Θέλουμε το Λιμάνι της Καλαμάτας, ένα λιμάνι εθνικής σημασίας, να διαδραματίζει τον ρόλο που του αναλογεί. Θέλουμε η Καλαμάτα μας να προσελκύει τον τουρισμό. Αυτό όμως θα το πετύχει με τη διακριτή της ταυτότητα. Οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες εφόσον εγγράφονται σε μία όμορφη, ανθρώπινη πόλη, μία πόλη που αποτελεί όντως πόλο έλξης για τους επισκέπτες.
Είναι σαφές. Η συζήτηση που άνοιξε περί της ανάπλασης του προλιμένα της πόλης μας, εγείρει στην πραγματικότητα μία μεγαλύτερη, ουσιαστικότερη συζήτηση: Τι πόλη θέλουμε. Πόλη με διακριτή ταυτότητα ή πόλη αδιάφορη και άχρωμη;

Η Καλαμάτα είναι πόλη πολιτισμού και ιστορίας, αλλά και μία πόλη ζωντανή,  που εξελίσσεται ως αδιαμφισβήτητη   ηγέτιδα στη Νότια Ελλάδα. Ο στόχος είναι να προχωρά στο μέλλον, χωρίς να διαγράφει το παρελθόν και δίχως να αλλοιώνεται η αισθητική της  , ιδιαίτερα η υπέροχη  παραλία της που την καθιστά τόσο ξεχωριστή!   Πόλη για την οποία αξίζει να παλέψουμε.

 Ο Παύλος Μπουζιάνης είναι Φαρμακοποιός –πρώην Αντιδήμαρχος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου