Πολλά και σημαντικά όσα απορρέουν από τις δυο συναντήσεις είχε το προηγούμενο διάστημα ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Στάθης Αναστασόπουλος στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την προώθηση έργων και δράσεων του αγροτικού τομέα.
Συνάντηση με Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών
Στη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών Δημήτρη Παπαγιαννίδη, παρών ήταν και ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας κ. Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο βουλευτής Αργολίδας Ιωάννης Ανδριανός, η Δ/ντρια τεχνικών έργων Αργολίδας κ. Καχριμάνη, ο Δ/ντής τεχνικών έργων του υπουργείου κ. Πετρόγιαννης και λοιποί υπηρεσιακοί παράγοντες.
Συζητήθηκαν τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τις ΠΕ Αργολίδας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας, ειδικότερα:
Για την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας συζητήθηκαν τα αναγκαία έργα για την λειτουργία των πηγών Ανάβαλου, οι οποίες αρδεύουν τον αργολικό κάμπο. Ειδικότερα διαπιστώθηκε η αναγκαιότητα συντήρησης των αντλιοστασίων και αποφασίστηκε η κατάθεση πρότασης χρηματοδότησης σε ενεργό πρόγραμμα για την αντικατάσταση μιας αντλίας του φράγματος. Επιπλέον συζητήθηκε η πορεία των ενταγμένων έργων, αρμοδιότητας υπουργείου, σχετικά με μεταφορά νερού προς άρδευση στις περιοχές των Δήμων Μιδέας, Ερμιονίδας και Επιδαύρου, καθώς επίσης και η μελέτη για τη μεταφορά νερού προς άρδευση περιοχών του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας της ΠΕ Αρκαδίας.
Στη συνέχεια για την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας, συζητήθηκε το θέμα των αρδευτικών δικτύων της λίμνης Τάκα, ενταγμένο έργο στο ΠΑΑ με ποσό 20,050 εκ. ευρώ, όπου προβλέπεται να προκηρυχθεί η απαλλοτρίωση, αφού πρόσφατα ολοκληρώθηκαν τα κτηματολογικά διαγράμματα.
Για τη Μεσσηνία συζητήθηκε η πορεία της υλοποίησης των δικτύων του Φιλιατρινού φράγματος, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι πλέον εφικτή η κήρυξη των απαλλοτριώσεων, αφού τέλος Φεβρουαρίου ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε στις υπηρεσίες του υπουργείου το στάδιο της κτηματογράφησης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών εντός του επόμενου τριμήνου θα κηρυχθεί η απαλλοτρίωση, ώστε να είναι εφικτή η δημοπράτηση της κατασκευής των δικτύων, προϋπολογισμού 45,88 εκ. ευρώ.
Όσον αφορά το Μιναγιώτικο φράγμα, προϋπολογισμού 98,5 εκ. ευρώ, ενταγμένο έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, ως έργο ΣΔΙΤ, εγκρίθηκε πρόσφατα η οριστική παραλαβή της προμελέτης και της οριστικής μελέτης του φράγματος και των δικτύων άρδευσης.
Επιπλέον για τη Μεσσηνία, όπως ενημέρωσε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης, συζητήθηκε και η προετοιμασία για την κατάθεση φακέλων χρηματοδότησης για την αναβάθμιση του κλειστού δικτύου του ΓΟΕΒ Παμίσου αλλά και την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας των γεωτρήσεων του ΓΟΕΒ, μέσω αναβάθμισης των αντλιοστασίων και αντικατάστασης των δικτύων.
Τέλος για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας κατά πρώτον συζητήθηκε το φράγμα Κελαφίνας, προϋπολογισμού 24 εκ. ευρώ, για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι απαλλοτριώσεις και με την ολοκλήρωσή τους θα δημοπρατηθεί το έργο, ενώ επίσης συζητήθηκε και η μελέτη αναβάθμισης του αρδευτικού δικτύου Τρινάσου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και ειδικότερα στο στάδιο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
Συνάντηση με ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
Ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης είχε συνάντηση με τον Διευθύνοντα Συμβούλο κ. Π. Χατζηνικολάου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσία της Γενικής Διευθύντριας Αγροτικής Έρευνας κας Α. Τσαγκαράκου, στα πλαίσια εκφρασμένης επιθυμίας του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα μέσω καινοτόμων λύσεων που απορρέουν από την έρευνα.
Αρχικά ενημερώθηκε ο αντιπεριφερειάρχης ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία ίδρυσης δημοσίου ΙΕΚ στα Φιλιατρά για ειδικότητα σχετική με θερμοκηπιακές καλλιέργειες (τεχνικός θερμοκηπίων και καλλιεργειών υπό κάλυψη), πρόσφατα δε συγκροτήθηκε η αρμόδια επιτροπή για τον καθορισμό του οδηγού κατάρτισης του ΙΕΚ, στην οποία συμμετέχει και ο δ/ντής ΔΑΟΚ Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος. Επίσης γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης του υπάρχοντος ΙΕΚ που λειτουργεί στη Νεμέα, με ειδικότητα οινολογία – αμπελουργία.
Στη συνέχεια συζητήθηκε η πορεία του έργου που αφορά στην πιλοτική καλλιέργεια υποτροπικών φυτών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και υλοποιείται μέσω προγραμματικής σύμβασης με το ΕΛΓΟ. Ειδικότερα έχουν διατεθεί στο πρόγραμμα περίπου 15 αγροτεμάχια στις ΔΑΟΚ Μεσσηνίας, Τριφυλίας και Λακωνίας, τα οποία θα αξιολογηθούν για την καταλληλότητά τους μέσω δεικτών, όπως οι κλιματολογικές συνθήκες και οι εδαφολογικές, αφού ήδη έχουν ληφθεί δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο.
Περαιτέρω συζητήθηκαν θέματα έργων εφαρμοσμένης έρευνας με απώτερο στόχο να δώσουν νέα πνοή στον πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου