Pages

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022

Οδικός χάρτης για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ

 


Με θετικό πρόσημο συνεννόησης και διαλόγου ολοκληρώθηκε σήμερα η προγραμματισμένη σύσκεψη με την πλευρά της Μεσσηνίας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση την πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Υπουργός Γιώργος Γεωργαντάς, για το μείζον θέμα της Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Αφού όλοι, πλέον, διαπίστωσαν το που οδήγησαν οι… παλινωδίες και οι αβλεψίες, κατέληξαν στην επιλογή ενός ουσιαστικού διαλόγου που πρέπει να υπάρξει με την πλευρά της Μεσσηνίας. Δηλαδή το αυτονόητο, έτσι όπως εξαρχής το ζητούσε και επέμενε η περιοχή.

Το βασικό πλαίσιο που τέθηκε από τους εκπροσώπους που έδωσαν σήμερα το παρών έχει να κάνει με την επέκταση της ζώνης του ΠΟΠ και στους όμορους νομούς (την τροποποίηση την αναζητά εδώ και χρόνια η Μεσσηνία), στην παρέμβαση που πρέπει να υπάρξει στην Ε.Ε. για την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος από την τάση εκμετάλλευσής του από τρίτες χώρες, αλλά και στη λύση που μπορεί να βρεθεί σε εθνικό επίπεδο υπό το πλαίσιο των όσων θέτει ξεκάθαρα η απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η αναφορά πως «πρέπει να κατανοήσουν όλοι πως η απόφαση του ΣτΕ ενώνει, δε διχάζει».

288993045 408203561342327 342443176009582687 n

Η όλη συζήτηση αποκτά έναν οδικό χάρτη έτσι όπως και ο ίδιος ο Υπουργός θέλησε να καταθέσει ως άποψη -σεβόμενος την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου- και αναμένεται μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και τους εκπροσώπους άλλων περιοχών, να δομηθεί η όλη πρωτοβουλία σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο απόφασης.

Στην σημερινή σύσκεψη συμμετείχαν μέλη του Δ.Σ. ΣΥΜΕΠΟΠ, ο Πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο Δήμαρχος Καλαμάτας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Το πρώτο βήμα για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε σύσκεψη υπό τον Υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, παρουσία της Γ.Γ. του ΥπΑΑΤ Χριστιάνας Καλογήρου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπήρξε συζήτηση για τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και κατατέθηκαν προτάσεις με σκοπό την προστασία και ανάδειξη του προϊόντος.

Ως θέματα τέθηκαν η μεταβατική περίοδος χρήσης του ονόματος «Καλαμάτα», η επικαιροποίηση των προδιαγραφών του ΠΟΠ, η διερεύνηση πιθανής επέκτασης ζώνης και μέσω της Ε.Ε. η θωράκιση του προϊόντος έναντι τρίτων χωρών.

288868186 582014553364366 4746372830582429882 n

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση, ανέφερε: «Στις 31 Μαΐου όταν και γνωστοποιήθηκε η απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας είχα αναφέρει ότι πέραν των άλλων είναι σημαντικό να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος στήριξη και ανάδειξη του προϊόντος. Και η σημερινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε. Ως φορείς καταθέσαμε απόψεις και προτάσεις προκειμένου να οδηγηθούμε στη θέσπιση μιας ενιαίας εθνικής στρατηγικής για την προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση του εμβληματικού μας προϊόντος. Μένει ο διάλογος να συνεχιστεί και σύντομα να έχουμε τα αποτελέσματα που επιθυμούμε».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο πρόεδρος του Α.Σ. Ένωση Μεσσηνίας Γιώργος Λαζόγιαννης, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Γιάννης Πάζιος, ο αντιπρόεδρος του ΣΥΜΕΠΟΠ Δημήτρης Γυφτέας, ο γραμματέας του Συλλόγου Γιάννης Σταθόπουλος, ο τεχνικός σύμβουλος Κώστας Πεϊμανίδης, τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής Λακωνίας Σταύρος Χρυσαδάκος και Παναγιώτης Φαρλέκας και υπηρεσιακά στελέχη του ΥπΑΑΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου