Pages

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας: ΤΟ ΌΡΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


 Σήμερα οι περισσότεροι νέοι που πέρασαν το κατώφλι της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας, ομολογούν ευθαρσώς ότι η θητεία τους σ’ αυτό το πολιτισμικό εργαστήρι τους βοήθησε πολλαπλά στην ζωή και την καριέρα τους. Κυρίως για την αυτοπεποίθηση που απέκτησαν έτσι ώστε να μπορούν να εκτίθενται ενώπιον κοινού, γεγονός που τους βοήθησε επαγγελματικά και καλλιτεχνικά.

Τα τελευταία χρόνια η Λέττα Πετρουλάκη με τους συνεργάτες της και το Διοικητικό Συμβούλιο της Πειραματικής Σκηνής, θεσπίσανε το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, έναν καλλιτεχνικό θεσμό που πλέον έχει αποκτήσει ξεχωριστή φήμη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, εφόσον συμμετέχουν σ αυτό, καλλιτέχνες από διάφορες χώρες. Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ συναντηθήκαμε μαζί της και το αποτέλεσμα της συζήτησης, είναι η συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς ξεκίνησε το εγχείρημα τη Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας;

Το 1989, όταν υπηρετούσα καθηγήτρια γαλλικών στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας αποφάσισα με τους μαθητές μου να ανεβάσω τη θεατρική παράσταση «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» του Μολιέρου. Είχαν διδαχθεί ήδη ένα απόσπασμα του βιβλίου στα Γαλλικά. Το θεατρικό ταξίδι μιας ολόκληρης χρονιάς μέχρι τον τελικό προορισμό, το 1ο μαθητικό θεατρικό φεστιβάλ που διοργάνωνε το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας, συνεπήρε όλη την ομάδα. Η χαρά της δημιουργίας, η καταπληκτική εμπειρία της ομαδικής εργασίας, και η επιτυχία της ολοκλήρωσης μιας τόσο σπουδαίας προσπάθειας, που αρχικά φαινόταν ακατόρθωτη, οδήγησε, με προτροπή των ίδιων των μαθητών μου, στο να μετουσιωθεί το θεατρικό αυτό δημιούργημα σε ένα πολιτιστικό φορέα με το όνομα “Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας”, ο οποίος να μπορεί να φιλοξενεί όχι μόνο τους μαθητές του 3ου Γυμνασίου, αλλά όλους τους μαθητές και φοιτητές της περιοχής μας. Το όνομα δεν επιλέχθηκε τυχαία. Θέλαμε ένα χώρο πολιτισμού για τα παιδιά, τους εφήβους και τους νέους που να πειραματίζονται στις σύγχρονες τάσεις της θεατρικής δημιουργίας, με στόχο να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τα ταλέντα τους. Κάτι που δεν είχαν τη δυνατότητα να το γευθούν στη σχολική διαδικασία.

Ποιες οι εντυπώσεις και τα οφέλη απ’ αυτή την δραστηριότητά σας με την Πειραματική;

Υπηρέτησα μόλις 16 χρόνια στη δημόσια εκπαίδευση και πάντα είχα την αίσθηση ενός βαθειά συντηρητικού εκπαιδευτικού συστήματος που δεν το ενδιαφέρει να κάνει βαθιές τομές στον τρόπο διδασκαλίας, στα σχολικά βιβλία, στην αξιολόγηση και μετεκπαίδευση των εκπαιδευτικών. Ένα σύστημα που δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό και τη δημιουργία και στοχεύει στη στείρα αποστήθιση γνώσεων και στο κυνήγι του βαθμού. Αγαπούσα πολύ τα παιδιά για να μπορέσω να αντέξω να υπηρετώ ένα τέτοιο εκπαιδευτικό σύστημα.

Με τη δημιουργία της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας ανακάλυψα ένα άλλο σχολείο, που τα παιδιά χαίρονται να έρχονται, δεν βαριούνται, δεν το μισούν. Είδα τα παιδιά να ανθίζουν, να φέρνουν στο φως τα ταλέντα τους και τις δυνατότητές τους. Να γνωρίζουν τον εαυτό τους, να αγαπούν την ομαδική εργασία και τους συναδέλφους τους. Να σέβονται και να στηρίζουν ο ένας τον άλλον. Να μαθαίνουν να μιλούν , να κινούνται, να μην φοβούνται, να αποκτούν αυτοπεποίθηση και δύναμη μπροστά στο κοινό. Είμαι ευτυχής που προσφέρω όλα αυτά τα χρόνια στην πολιτιστική δημιουργία των παιδιών της Πειραματικής Σκηνής εθελοντικά και αφιλοκερδώς. Ανταμοιβή μου είναι η χαρά στα μάτια τους όταν επιτυγχάνουν το στόχο που έχουν βάλει και όταν μετά από χρόνια, ενήλικες πια, ομολογούν ότι η συμμετοχή τους στην Πειραματική Σκηνή τους πρόσφερε τις ομορφότερες εμπειρίες της εφηβικής τους ηλικίας.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας πως ξεκίνησε ως ιδέα και πότε;

Το 2014, όταν ξεκίνησαν οι διεργασίες της υποψηφιότητας της Καλαμάτας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Ευρώπης ΄21, ήμουν εθελόντρια στην ομάδα πολιτισμού του Δήμου και είχα συνεργαστεί με τον καλλιτεχνικό Διευθυντή, αναφέροντας του ότι η Πειραματική Σκηνή ασχολείται με τη θεατρική παιδεία και τον πολιτισμό με δημιουργούς τα παιδιά και τα τελευταία 20 χρόνια με το κουκλοθέατρο. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής βασιζόμενος σε αυτή μας τη δράση έβαλε στη δημιουργική πρόταση της Καλαμάτας τη δημιουργία ενός Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου. Δυστυχώς η Καλαμάτα δεν ψηφίστηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης και δεν υλοποιήθηκε κανένα plan B, όπως είχε σχεδιαστεί. Έρχεται λοιπόν η Πειραματική Σκηνή το 2017 και διοργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, εκμεταλλευόμενη τις εμπειρίες της από την ενασχόλησή της με αυτό και τις γνωριμίες που είχε κάνει με σημαντικούς καλλιτέχνες όταν είχε συμμετάσχει δύο φορές στο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας στο Κιλκίς. Από τότε έχουν διοργανωθεί με μεγάλη επιτυχία έξι φεστιβάλ κουκλοθέατρου. Τα τέσσερα πρώτα Πανελλήνια, τα δύο τελευταία Διεθνή παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε από την Πανδημία. Είναι το μόνο στη Νότια Ελλάδα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου