Τελέστηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου παρεκκλησίου του Αγίου Σπυρίδωνος καθώς και του μουσείου της Αρχειοθήκης Καρούσου στη Βέργα της Μεσσηνιακής Μάνης.
Στο κατάμεστο μνημειακό χώρο του ναού, ο Μητροπολίτης Μάνης, κ. Χρυσόστομος και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίαςκ. Χρυσόστομος χοροστάτησαν στο Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα για την Παναγία λόγω Δεκαπενταύγουστου. Στην Αρχιερατική παράκληση λειτούργησε ο Επίτροπος της Δ’ Αρχιερατικής Περιφέρειας Αβίας, πρωτοπρεσβύτερος κ. Θεόδωρος Κοζομπόλης Η τελετή είχε και επιμνημόσυνο χαρακτήρα λόγω της δεκαετίας που έχει περάσει από τότε που έφυγε από τη ζωή ο αείμνηστος ζωγράφος Γιάννης Καρούσος που έργα του κοσμούν τόσο το παρεκκλήσιο όσο και το μουσείο δίπλα του.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης αναφέρθηκε στην ανάμνηση του θαύματος του Αγίου Σπυρίδωνος, της 11ης Αυγούστου 1716, που έσωσε την Κέρκυρα από την εκστρατεία των Αγαρηνών.Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος έκανε λόγο για τοεξαποστειλάριο της Παναγίας, «Ὁ οὐρανόντοῖςἄστροις», εξηγώντας το, μέσω της λαμπρής τοιχογραφίας της Κοίμησης της Θεοτόκου, έργο του Γιάννη Καρούσου, στον Ι.Ναό του Αγ. Παντελεήμονα οδού Αχαρνών στην Αθήνα.
Μετά τη λειτουργία, η σουίτα του JacobKlein για δύο βιολοντσέλα από τον Διονύση και Δημήτρη Κοτταρίδη μάγεψε τον κόσμο, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο ναό.
Με την παρουσία τους τίμησαν την Αρχειοθήκη Καρούσου ο Δήμαρχος της Καλαμάτας κ. Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της κοινότητας Βέργας κ. Γεώργιος Κουρετζής καθώς και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και επαγγελματικών φορέων.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε περιήγηση στους χώρους του μουσείου της Αρχειοθήκης Καρούσου.Οι επισκέπτες συναρπάστηκαν από τα έργα επαυξημένης πραγματικότητας που μεταφέρουν τον θεατή στους μεγάλους ναούς που έχει φιλοτεχνήσει ο Γιάννης Καρούσος ( Ι.ΝαόςΑγίου Παντελεήμονα Αθηνών Ι.Ναός Αγίου Ανδρέα Πατρών).
Η πρόεδρος της Αρχειοθήκης Καρούσου, Δρ. Κατερίνα Καρούσου τόνισε ότι η νέα μουσειολογίακαι η χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών συμβάλει στην κατανόηση των μεγάλων μνημειακών έργων της ορθόδοξης εκκλησιαστικής τέχνης.
Η εκδήλωση έκλεισε με κοκτέιλ που προσφέρθηκε στο καφέ «Μαχαλά» του μουσείου.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΕΙΟΘΗΚΗ ΚΑΡΟΥΣΟΥ
Η Αρχειοθήκη Καρούσου δραστηριοποιείται στο χώρο της Βυζαντινής μνημειακής τέχνης εδώ και 100 χρόνια. Η εμπειρία που απορρέει από αυτή τη μακρόχρονη πορεία αποτελεί εγγύηση για την αποτελεσματική διαχείριση του πολιτιστικού κεφαλαίου που αφορά στον Βυζαντινό πολιτισμό και συγκροτείται από το σύνολο του έργου των αείμνηστων αγιογράφων Διονύση Καρούσου ( Καθεδρικός Ναός Αθηνών, Ι.Ν. Χρυσοσπηλιώτησσας κ.ά.) και του Γιάννη Καρούσου ( Ι. Ν. Αγίου Παντελεήμονα Αχαρνών στην Αθήνα, Ι. Ν. Αγίου Ανδρέα Πατρών, Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων, Ι. Ν. Αγίου Θεοδώρου, Παλατινός Λόφος, Ρώμη κ.ά.)
Το 2020 δημιουργήθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Αρχειοθήκης Καρούσου με έδρα την κοινότητα Βέργας, του Δήμου Καλαμάτας, Η οικία Καρούσου, που από το 1974 ανήκει στη οικογένεια Καρούσου, ήταν ο «ευλογημένος τόπος» του Γιάννη Καρούσου και γι’ αυτό η οικογένεια το παραχωρεί στην Αρχειοθήκη ως μουσειακό χώρο για την διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της.
Το παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνα, ακριβώς δίπλα στο μουσείο, έχει αναπλαστεί από την Αρχειοθήκη Καρούσου, με εξέχουσα εικαστική παρέμβαση που περιλαμβάνει την υβριδική μεταφορά έργων του αείμνηστου ζωγράφου Γιάννη Καρούσου. Η ευλογία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Μάνης, η συναίνεση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας (καθότι είναι μνημείο) και η ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, συνετέλεσαν ώστε το παρεκκλήσιο του Αγίου Σπυρίδωνα, να είναι ένα λαμπρό παράδειγμα της διατήρησης, αλλά και συνέχισης της Βυζαντινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Πληροφορίες:www.karoussosarchives.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου