Γράφει η Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Το ΠΑΘΗΜΑ του Δεκέμβριου του 2021 όταν η μαρίνα στην Καλαμάτα και ο μεσσηνιακός κόλπος γενικότερα γέμισαν από κορμούς δέντρων που παρέσυρε στο πέρασμα της μια μεγάλη νεροποντή πρέπει να μας γίνει ΜΑΘΗΜΑ.
Όλοι αυτοί οι κορμοί, κυρίως από τα άρρωστα πλατάνια και όχι μόνο, αποτελούν ωρολογιακή βόμβα για την πόλη και αυτό, γιατί είναι μέσα στο ποτάμι. Σε περίπτωση δε μεγάλης νεροποντής μπορεί να βρεθούν εντός Καλαμάτας και να φράξουν διάφορα σημεία στα οποία θα συναντήσουν εμπόδια, όπως για παράδειγμα τα υποστυλώματα κάτω από τα σκεπασμένα τμήματα του Νέδοντα με αποτέλεσμα το ποτάμι να σπάσει και να πλημμυρίσει η πόλη.
Επιπλέον η λεκάνη απορροής του Νέδοντα καταλαμβάνει έκταση συνολικού εμβαδού 146.000,00 στρεμμάτων εκ των οποίων η πυρκαγιά του 2007 κατέκαψε επιφάνεια 50.000 στρ. περίπου, δηλαδή πάνω από το 1/3 αυτής.
Με δεδομένο ότι κορμοί από τα άρρωστα πλατάνια θα συνεχίσουν να πέφτουν στην λεκάνη απορροής του Νέδοντα και τα επόμενα χρόνια, αλλά και στο απευκταίο σενάριο νέας πυρκαγιάς στον Ταΰγετο σε τμήμα εντός της λεκάνη απορροής του Νέδοντα θα αλλάξουν και πάλι τα δεδομένα στα φαινόμενα χειμαρρικότητας του.
Κατά την άποψη μας η τεχνική έκθεση σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή της Καλαμάτας πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις δυο αυτές παραμέτρους.
(Το παραπάνω κείμενο έχει κατατεθεί και ως επερώτηση μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου συμβάλλοντας έτσι δημιουργικά σε ένα σοβαρό θέμα όπως αυτό της αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης της Καλαμάτας).
Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου είναι Περιφερειακή Σύμβουλος Πελοποννήσου – Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου