Pages

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Solar Cinema στην Καλαμάτα με αφιέρωμα στη Γενοκτονία των Αρμενίων

 


Η πλατεία Φραγκόλιμνας στην Καλαμάτα θα είναι η επόμενη στάση του Κινητού Ηλιακού Κινηματογράφου, αυτή την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 μ.μ., όπου θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ του Bared Maronian “Γυναίκες του 1915” (94′), στο πλαίσιο του αφιερώματος του Κέντρου στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Τον Απρίλιο του 1915 η οθωμανική κυβέρνηση ξεκίνησε μια συστηματική εκστρατεία εθνοκάθαρσης του αρμένικου πληθυσμού. Ως αποτέλεσμα, ενάμιση εκατομμύριο Αρμένιοι έχασαν τη ζωή τους, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπίστηκαν. Μέχρι το 1923, οι Αρμένιοι της Ανατολίας εκκαθαρίστηκαν, αφήνοντας πίσω δεκάδες χιλιάδες παιδιά χωρίς γονείς και άστεγες γυναίκες.
Αυτή η ταινία, «Γυναίκες του 1915», περιγράφει τις αμέτρητες ιστορίες των γυναικών της Αρμενίας, οι οποίες βίωσαν απίστευτες θηριωδίες, αλλά αντιστάθηκαν επιδεικνύοντας αξιόλογη ανθεκτικότητα. Παράλληλα, παρουσιάζονται οι ιστορίες και όλων εκείνων των Αμερικανίδων, Σκανδιναβών, Ευρωπαίων και Καναδών γυναικών που συνέρρευσαν στα πεδία θανάτου της γενοκτονίας των Αρμενίων βοηθώντας να σωθεί το έθνος.
Η ταινία είχε πρωτοπαρουσιαστεί στο κοινό της Καλαμάτας, τον Οκτώβριο τού 2019, στο πλαίσιο του διήμερου αφιερώματος του Κέντρου με αφορμή την επέτειο της Γενοκτονίας των ΑρμενίωνΚαλεσμένος τότε ήταν ο ίδιος ο σκηνοθέτης που είχε παρουσιάσει τις δυο ταινίες του (Τα Ορφανά της Γενοκτονίας (Orphans of the Genocide) και Γυναίκες του 1915 ) που σκιαγραφούν απόλυτα το ιστορικό πλαίσιο και ρίχνουν φως σε άγνωστες πτυχές της Γενοκτονίας.

Η αυριανή προβολή θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την αρμενική κοινότητα της πόλης και η είσοδος θα είναι δωρεάν.

 
 


Εν τω μεταξύ, με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι προβολές του Solar Cinema Greece τις προηγούμενες ημέρες στην πλατεία Ανάληψης στην Καλαμάτα (Δευτέρα 12/9, Παιδιά είμαστε τότε – Οι μικρασιάτες θυμούνται) και στην Καρδαμύλη (Τετάρτη 14/9, Ο παππούς μου ο Παπαφλέσσας). Ακολουθεί το Σάββατο 17/9, στην κοινότητα Λεΐκων, η προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέρβα, Μου λένε να μη σ’ αγαπώ – Το Σμυρναίικο Πολίτικο Τραγούδι (90′). Ένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία και την εξέλιξη του συγκεκριμένου μουσικού είδους, που γεννήθηκε στη Σμύρνη και την Κωνσταντινούπολη και συνεχίστηκε στην Ελλάδα μετά το 1922. Παρουσιάζονται μαρτυρίες μουσικών, Ελλήνων, Τούρκων και Εβραίων, καθώς και οι αναμνήσεις προσφύγων από την Σμύρνη που συνθέτουν την εικόνα της μουσικής αλλά και των ανθρώπων που συνδέθηκαν με το Σμυρναίικο τραγούδι. Η προβολή θα γίνει με αφορμή τα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.
 

Ο Κινητός Ηλιακός Κινηματογράφος αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρότζεκτ του Κέντρου Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας, διοργανωτή φορέα του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και έχει ως αποστολή να διευρύνει την πρόσβαση στον κινηματογράφο, να ευαισθητοποιήσει το κοινό και να τονίσει αρχικά τη σημασία της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προβάλλοντας -με απόλυτη αυτάρκεια- ντοκιμαντέρ και κινηματογραφικές ταινίες, και σε απομακρυσμένες περιοχές. Ο βασικός εξοπλισμός των ηλιακών κινητών κινηματογράφων είναι: Ηλιακοί συλλέκτες, αυτοκινούμενο βαν, βίντεο-προτζέκτορας και γιγαντοοθόνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου