Pages

Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ναυτιλιακή σύνδεση Σικελίας – Πελοποννήσου – Κρήτης – Κύπρου


 Μία πολύ σημαντική πρόταση έχει πέσει στο τραπέζι των φορέων της Καλαμάτας και αφορά στη ναυτιλιακή σύνδεση Σικελίας – Πελοποννήσου – Κρήτης – Κύπρου, με αναφορά στα λιμάνια Κατάνια, Καλαμάτας, Ηρακλείου και Λεμεσού.

Η πρόταση είχε γίνει από τον Ελληνοϊταλό σύμβουλο επικοινωνίας και συντονισμού ευρωπαϊκών προγραμμάτων, Ευάγγελο Αλεξανδρή, και ήδη σε συνεδρίασή του το Σεπτέμβριο το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας αποφάσισε ομόφωνα να διερευνήσει τη συνεργασία για την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος.

Μεγάλη ναυτιλιακή σύνδεση
Σε δημοσιεύσεις του ο κ. Αλεξανδρής κάνει λόγο για διεθνές ευρωπαϊκό πρόγραμμα ναυτιλιακής συνεργασίας, ενώ με τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της Καλαμάτας τον Ιανουάριο θα κατατεθεί για έγκριση χρηματοδότησης σε δύο προκηρύξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρή: «Η διπλή πρόταση του προγράμματος θα επιτρέπει τη ναυτιλιακή σύνδεση οχηματαγωγού επιβατικού σύγχρονου πλοίου, που θα συνδέει με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση του Μ0S από το 2023 τα εκσυγχρονισμένα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές του ευρωπαϊκού προγράμματος CEF λιμάνια της Κατάνια, της Καλαμάτας, του Ηρακλείου, της Λεμεσού, με προοπτική επέκτασης μέχρι τη Χάιφα (Ισραήλ)».

Και μάλιστα σε ανάρτησή του υπογραμμίζει: «Χαιρόμαστε που βρίσκουμε στήριξη στους πολιτικούς θεσμούς της Μεσσηνίας, που εντοπίζουν την αναγκαιότητα της τοπικής σύνδεσης, για να υλοποιήσουμε μαζί τον προγραμματισμό μας, για το καλό των τόπων μας, σε ευρύτερο ευρωπαϊκό – μεσογειακό πλαίσιο διεθνούς συνεργασίας».

Απόφαση Λιμενικού Ταμείου
Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο συζήτησε το θέμα, καθώς είχε κατατεθεί πρόταση συνεργασίας στο πρόγραμμα ναυτιλιακής σύνδεσης Σικελίας – Πελοποννήσου – Κρήτης – Κύπρου από τον κ. Αλεξανδρή.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίασης, το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Ταμείου, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ο οποίος παρατήρησε: «Ο κ. Ευάγγελος Αλεξανδρής, σύμβουλος επικοινωνίας και συντονισμού ευρωπαϊκών προγραμμάτων, κατέθεσε στην υπηρεσία μία πρόταση για συνεργασία στο πρόγραμμα ναυτιλιακής σύνδεσης Σικελίας – Πελοποννήσου – Κρήτης και Κύπρου. Αρχικά δεν είμαστε αντίθετοι σε αυτό. Θα πρέπει, όμως, να διερευνήσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση συνεργασίας, τις συνθήκες που μπορεί αυτή να καταστεί δυνατή και να επανέλθουμε με την τελική μας απόφαση».

Έπειτα από συζήτηση το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου ομόφωνα αποφάσισε να προχωρήσει στη διερεύνηση της πρότασης συνεργασίας στο πρόγραμμα ναυτιλιακής σύνδεσης και να εξετάσει τις συνθήκες υπό τις οποίες μπορεί να καταστεί δυνατή.

 

tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου