Pages

Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2022

Διευκρινήσεις Α.Σ. για την Ελιά Καλαμάτας: “Η θωράκιση θέλουμε να γίνει έναντι των τρίτων χωρών”

 


Σε διευκρινήσεις προβαίνουν οι Α.Σ. ΑΡΧΑΙΑ ΩΛΕΝΕΙΑ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ STAMNA OLIVES,

Α.Σ. ΓΕΡΑΚΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, Α.Σ. ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΤΡΙΧΩΝΙΔΟΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ, Ο.Π. ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, Α.Σ. ΛΙΒΑΝΑΤΩΝ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΥΝΟΣ, μετά την συνάντηση που έγινε στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την Ελιά ΠΟΠ Καλαμάτας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου:

Μετά από πρόσκληση που είχαμε απευθύνει μέσω του δελτίου τύπου 12/09/2022 προς τους φορείς από την Μεσσηνία συναντηθήκαμε στις 09/10/2022 στο φιλόξενο χώρο του επιμελητήριου Καλαμάτας.

Επειδή τις τελευταίες ώρες κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και βουλευτές άρχισαν να διαστρεβλώνουν δήθεν ειδήσεις και να βγάζουν συμπεράσματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα νιώθουμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε ότι:

  1. Στον κλάδο της ελιάς καλαμών δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, δεν υπάρχουν πλευρές αλλά μόνο Έλληνες παραγωγοί και Έλληνες μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς που έχουν κοινό στόχο την παραγωγή και προώθηση του προϊόντος στις αγορές του εξωτερικού. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.
  2. Επιτέλους έγινε το πρώτο βήμα και καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι να συζητήσουμε και να καταλάβουμε σε ποια σημεία συμφωνούμε και σε ποια διαφωνούμε. Μην χαθεί και αυτή η ευκαιρία.
  3. Δεν εκπροσωπούμε όλους τους Έλληνες ελαιοπαραγωγούς παρά μόνο τα μέλη των 5 Αγροτικών Συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών. Οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί είναι «ανοργάνωτοι» (δεν ανήκουν σε Ο.Π.). Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους φορείς (Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, Συλλόγους ελαιοπαραγωγών, ΔΟΕΠΕΛ, ΠΕΜΕΤΕ, Επιμελητήρια κλπ ) για να ξεκινήσει ο διάλογος για μια εμπορικά ρεαλιστική λύση αποδεκτή από όλους τους τομείς του προϊόντος (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής) και όλους τους νομούς της χώρας.
  4. Σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούμε την κατάργηση της απόφασης «Γεωργαντά» όπως γράφεται στον τύπο. Η απόφαση «Γεωργαντά» επιτρέπει την παράλληλη κυκλοφορία της ποικιλίας όπως προβλέπεται και από την κοινοτική νομοθεσία, όπως συμβαίνει και στις άλλες δημοφιλής ελληνικές ποικιλίες της χώρας που έχουν ΠΟΠ ώστε να μπορούμε να πουλάμε τις ελιές μας όπως κάναμε τόσα χρόνια. Να τονίζουμε ότι η απόφαση του ΣΤΕ μας το απαγόρευε. Αν η απόφαση καταργηθεί είναι ξεκάθαρο ότι όλοι οι παραγωγοί πλην της Μεσσηνίας και οι μεταποιητές, τυποποιητές και εξαγωγείς της χώρας πλην της Μεσσηνίας δεν θα μπορούν να πουλήσουν και να εξάγουν το προϊόν. Αυτό θα έχει άμεσο κίνδυνο να χαθεί το εισόδημα του Έλληνα ελαιοπαραγωγού.
  5. Παρακαλούμε τους βουλευτές όλων των κομμάτων να μας αφήσουν να συζητήσουμε και να μην εμπλακούν στην διαδικασία. Γνωρίζουμε καλύτερα τα προβλήματα μας και όταν χρειαστεί θα τους καλέσουμε.
  6. Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς είναι το μόνο αναγνωρισμένο όργανο από την πολιτεία για την προάσπιση των συμφερόντων της Ελληνικής παραγωγής και δεν αμφισβητείτε ο ρόλος της. Άλλωστε στο Διοικητικό Συμβούλιο συμμετέχουν 2 μέλη από τους 5 υπογράφοντες Αγροτικούς Συνεταιρισμούς.
  7. Δεν θέλουμε να θωρακίσουμε το ΠΟΠ ή να το επεκτείνουμε σε όμορους νομούς όπως λανθασμένα λέγεται αλλά να δοθεί μια Εθνική λύση για όλους τους ελαιοπαραγωγούς στην Ελλάδα που καλλιεργούν ελιά καλαμών. Η θωράκιση θέλουμε να γίνει έναντι των τρίτων χωρών.
  8. Και τέλος δεν εξυπηρετούμε συμφέροντα κανενός παρά μόνο τα δικά μας και παλεύουμε για το μέλλον του προϊόντος.

Ας αρχίσουμε επιτέλους να συζητάμε για τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο μας όπως το κόστος παραγωγής, οι εργάτες γης, οι μηχανισμοί ελέγχου διάθεσης ελιών εισαγωγής (ελληνοποίησεις), οι τιμές πώλησης του προϊόντος και οι ποσότητες διάθεσης σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς. Ας αναζητήσουμε τις λύσεις και ας αφήσουμε στην άκρη τα μικροσυμφέροντα που οδηγούν σε συγκρούσεις με αποτέλεσμα βρίσκουν χώρο για δράση άλλες ελαιοπαραγωγές χώρες. Ας ενωθούμε για να διασφαλίσουμε το προϊόν της Ελληνικής ελιάς καλαμών”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου