Pages

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος που διοργάνωσε ο Ν.Ο. Καλαμάτας «Ο Ποσειδών»

 


Μετά από ένα τριήμερο με πολλές αλλαγές του αέρα, από άπνοια μέχρι και 4 μποφόρ, οι αθλητές και αθλήτριες της Περιφέρειας παρ’ όλο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες ήταν παρόντες μέσα στη θάλασσα συμμετέχοντας στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα Νοτίου Ελλάδος την Κυριακή 27/11/2022 που διοργανώθηκε από το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας «Ο ΠΟΣΕΙΔΩΝ».

Ο αθλητής του ΝΟ Καλαμάτας Λημνιός Γεώργιος στη κατηγορία ILCA4 κατέκτησε τη 2η θέση στη γενική κατάταξη καθώς και στη κατηγορία αγοριών. Στα optimist ο αθλητής Πατικόπουλος Παναγιώτης κατέκτησε την 3η θέση στη κατηγορία αγόρια κάτω των 11 ετών και η αθλήτρια του καλαματιανού ομίλου Κολινιάτη Δήμητρα κατέκτησε επίσης την 3η θέση στη κατηγορία κορίτσια κάτω των 11 ετών.

 

Στους αγώνες συμμετείχαν επίσης από το Ναυτικό Όμιλο Καλαμάτας οι εξής αθλητές-τριες: Λημνιός Φίλιππος, Κακαλίκας Δημήτριος, Νικόπουλος Νίκος, Νικόπουλος Αναστάσιος, Πατικόπουλος Αλέξανδρος και Δερμάτης Κοσμάς στα Optimist και Σιαφάκας Αριστοτέλης, Μαρισέλ Ξάνθη, Μαρισέλ Αμαλία και Καραμπάτου Χρυσάνθη στα ILCA4.

 

“Όλοι οι αθλητές-τριες του Ομίλου έκαναν μια καλή προσπάθεια και μαζί με τον προπονητή τους Λημνιό Παναγιώτη βάζουμε στόχους για περισσότερες διακρίσεις. Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Περιφέρεια Πελοποννήσου, το Δήμο Καλαμάτας, το Επιμελητήριο για την υποστήριξή τους καθώς και όλους όσους εργάστηκαν μέσα και έξω από τη θάλασσα για να πραγματοποιηθεί ο αγώνας του Περιφερειακού Πρωταθλήματος Νοτίου Ελλάδος” αναφέρει ο διοργανωτής όμιλος.

Στον προεδρικό θώκο της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών ο Πέτρος Θέμελης

 


Στον προεδικό θώκο της Εταιρείας Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών βρίσκεται ο Πέτρος Θέμελης. Ο γνωστός καθηγητής και αρχαιολόγος αναδείχθηκε πρόεδρος μετά τις εκλογές της εταιρείας και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των μελών της.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Γενική Συνέλευση των μελών του σωματείου  «Εταιρεία Μεσσηνιακών Αρχαιολογικών Σπουδών»,  που συνήλθε στις 20-11-2022, εξέλεξε ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου  τους κ.κ. Πέτρο Θέμελη, Κώστα Μαρκάκη, Κώστα Τσαπόγα, Θεανώ Αδαμοπούλου και Ανδρέα Σαρρή.

Το συμβούλιο  συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος  ο (καθηγητής) Πέτρος Θέμελης, Αντιπρόεδρος ο Κώστας Μαρκάκης, Ταμίας η Θεανώ Αδαμοπούλου και Γραμματέας ο Ανδρέας Σαρρής.

Πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Καλαμάτας

 


ΑΝΑΠΛΑΣΗ
ΤΟΥ ΠΑΡΑΛΙΑΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» προχωράει ο Δήμος Καλαμάτας, σε υλοποίηση σχετικής δέσμευσης του Δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Για τη διενέργεια του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών απόφαση έλαβε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά την 15η/2022 συνεδρίασή της σήμερα, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 και σύμφωνα με την εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δήμου.

ΣΤΟΧΟΣ

Αντικείμενο του διαγωνισμού είναι η διατύπωση ιδεών για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Καλαμάτας.

Κύριος στόχος του Διαγωνισμού είναι η επιλογή της καλύτερης και πληρέστερης πρότασης από λειτουργική, αισθητική, τεχνική και οικονομική άποψη, που θα συμβάλει στην περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη με αποτελεσματική και συνεκτική προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, διατήρηση του φυσικού χώρου και της βιοποικιλότητας και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, στο παράκτιο μέτωπο της πόλης με παρεμβάσεις που θα πρέπει να υποστηρίζονται από ολοκληρωμένη θεώρηση που αφορά στην ευρύτερη περιοχή κατ επέκταση ολόκληρη της πόλης.

Επιδίωξη του Δήμου είναι να προκύψει ένα συνολικό αποτέλεσμα υψηλής ποιοτικής στάθμης, με σύγχρονο και πρωτότυπο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα, που θα ενσωματώνει τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και θα στοχεύει στην αποκατάσταση του παραλιακού μετώπου ως ενιαίου αντιληπτικά συνόλου με σκοπό:

  • Αναβάθμιση του επιπέδου παροχής κοινωνικών υπηρεσιών και τεχνικών υποδομών, ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με άμβλυνση των χωρικών ανισοτήτων και, γενικότερα, βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
  • Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Καλαμάτας ως διεθνής προορισμός τουρισμού και αναψυχής.
  • Ενίσχυση της τοπικής οικονομίας , τόνωση της επιχειρηματικότητας και αύξηση της απασχόλησης και των θέσεων εργασίας.
  • Προώθηση περιβαλλοντικού σχεδιασμού με βιοκλιματικές μεθόδους δόμησης των δημόσιων χώρων, ενεργειακή εξοικονόμηση, περιβαλλοντικά βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων και υδατικών πόρων.
  • Προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στο παράκτιο μέτωπο, με έμφαση στην προσβασιμότητα από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
  • Σύνδεση του θαλάσσιου μετώπου με τον ιστό της πόλης στο πλαίσιο της ισόρροπης ανάπτυξης με εξισορρόπηση στην κατανομή των πόρων και των ωφελειών από την ανάπτυξη ως βασικών προϋποθέσεων για τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.
  • Αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του παράκτιου μετώπου με την δημιουργία ενός άρτια λειτουργικού χώρου που θα έχει κοινόχρηστο χαρακτήρα και θα αποτελεί σημείο αναφοράς κατοίκων και επισκεπτών με βάση τις σύγχρονες απαιτήσεις της Τέχνης και της Επιστήμης.

Τονίζεται ότι η μελέτη θα λαμβάνει υπόψη:

– Τις κατευθύνσεις του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού όπως αυτές αποτυπώνονται στο Περιφερειακό Πελοποννήσου και στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Καλαμάτας.

– Τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που έχουν γίνει αισθητές στο παραλιακό μέτωπο της πόλης καθιστώντας την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα επείγουσα ανάγκη.

– Την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των υπαρχόντων υποδομών.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Η υπό μελέτη Παραλιακή Ζώνη αναπτύσσεται μεταξύ των: Ακτογραμμή, Δεκέλι, οδ. Νέδοντος, οδ. Λυκούργου, οδ. Kρήτης, νοητή προέκταση μέχρι τη διασταύρωση οδ. Μάνης και οδ. Ναυαρίνου, ακτογραμμή.

Η Υπερτοπική ζώνη ελεύθερων χώρων παρακτίου μετώπου, περιλαμβάνει την περιοχή της μαρίνας (33 στρ.) στη Δυτική Παραλία, τη ζώνη ελευθέρων χώρων νότια της οδού Ναυαρίνου στην Ανατολική Παραλία (121 στρ.), με λειτουργίες αναψυχής και πράσινο και τέλος στην ΠΕ Δυτικής Παραλίας και δυτικά της μαρίνας τον ελεύθερο παράκτιο χώρο (99 στρ.), καθώς και σε τμήμα της Δυτικής Συνοικίας από το Νέδοντα μέχρι τον Κορδία.

ΒΡΑΒΕΙΑ

Για το Διαγωνισμό έχει προβλεφθεί να απονεμηθούν τρία (3) βραβεία συνολικής αξίας 35.000 ευρώ, εκτός ΦΠΑ 24%.

Οι επιμέρους αμοιβές των τριών βραβείων (Α’, Β’, Γ’) υπολογίζονται, ως εξής:

Α’ ΒΡΑΒΕΙΟ 15.000 ευρώ

Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ 12.000 ευρώ

Γ’ ΒΡΑΒΕΙΟ 8.000 ευρώ

Επιπλέον των παραπάνω, η Διοργανώτρια Αρχή μπορεί μετά από υπόδειξη της Κριτικής Επιτροπής και χωρίς αυτή να είναι δεσμευτική, να εξαγοράσει επιπλέον αριθμό μελετών και μέχρι τρεις, αντί του ποσού των 3.000 € εκάστη άνευ ΦΠΑ.

ΑΝΟΙΞΕ ΠΑΝΙΑ ΦΕΤΟΣ 11ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας


Το Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας επιστρέφει, για ακόμα μία χρονιά προσφέροντας στο κοινό συναυλίες με κορυφαίους σολίστ, ατομικά μαθήματα, διαλέξεις και masterclasses, όλα με κεντρικό άξονα την κιθάρα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντώνη Κουφουδάκη. Ασφαλώς, όπως κάθε χρονιά, θα πραγματοποιηθεί και φέτος ο Διαγωνισμός Κιθάρας Καλαμάτας σε τρεις κατηγορίες: παιδική, εφηβική και ενηλίκων. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν από το Noέμβριο 2022 μέχρι τον Ιούλιο 2023.

Γιάννης Λιοντήρης: “Οι τενεκέδες είναι μέσα μεταφοράς του ελαιόλαδου και όχι αποθήκευσης”

 


Γράφει ο Γιάννης Λιοντήρης 

Το ελαιόλαδο είναι το πολύτιμο εθνικό μας προϊόν, το «καλύτερο λάδι του κόσμου».

Έχουμε πολύ καλές ποικιλίες ελιάς, αλλά η ποιότητα εξαρτάται και από τις πρακτικές που εφαρμόζουμε στην καλλιέργεια στο χωράφι έως το τέλος της ζωής του ελαιόλαδου, έως ότου δηλαδή το καταναλώσουμε.

Για την ποιότητα του ελαιόλαδου, που θα παραχθεί, παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες: πόσο υγιής είναι η ελιά, πώς έχει μαζευτεί ο καρπός, αν θα πάει η ελιά κατευθείαν στο ελαιοτριβείο μετά τη συλλογή ή αν θα μείνει για μέρες σε πλαστικά τσουβάλια, πώς είναι το ελαιοτριβείο, πώς γίνεται η έκθλιψη…

Και όταν το λάδι βγει και συσκευαστεί, είναι πολύ σημαντικό πώς θα διατηρηθεί για να μη χαλάσει.

 

Οι κίνδυνοι συσκευασίας του λαδιού σε 17κιλους τενεκέδες

 

Όμως στη χώρα που περηφανεύεται για το ελαιόλαδό της χρειαζόμαστε ακόμα ενημέρωση, εκπαίδευση και συνεχή προσπάθεια για να είναι τρόφιμο.

Κι αυτό, διότι ο συνήθης τρόπος συσκευασίας εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για την υγεία μας.

Το λάδι είναι ζωντανός οργανισμός. Αν δεν συντηρείται σωστά, υφίσταται οξειδώσεις που αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά του, υποβαθμίζεται βιολογικά και οργανοληπτικά.

Πράγματι, το λάδι το «συσκευάζουμε» σε 17κιλους τενεκέδες, το «κρύβουμε» μαζί με τα υπόλοιπα κουζινικά στο κάτω ντουλάπι της κουζίνας και το «διατηρούμε» μέχρι να σωθεί και η τελευταία σταγόνα, ακόμη και αν έχει λίγο αλλοιωθεί η γεύση του, πιστοί στο μύθο των παππούδων μας ότι το λάδι δεν χαλάει.

Στις 21 Νοεμβρίου 2021 στην εφημερίδα ¨Ελευθερία¨ ο Γιώργος Παναγόπουλος είχε γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο με τίτλο ¨το μέλλον του ελαιόλαδου δεν είναι ο τενεκές¨. Αναφερόταν περισσότερο στην νοθεία με την διακίνηση σε τενεκέδες.

Μου έκανε εντύπωση ότι από όσους αγοράζουν σε τενεκέ το 61% το διατηρούν αποθηκευμένο μέχρι να το κατανάλωση του.

 

Μέθοδος, που είναι πέρα για πέρα λανθασμένη κι αυτό, διότι οι τενεκέδες κατασκευάζονται σε μονάδες λευκοσιδηρουργίας από ηλεκτρολυτικό λευκοσίδηρο (ηλεκτρολυτικά επικαλυμμένος χάλυβας με κασσίτερο). Πόσος κασσίτερος πρέπει να επικαλύψει το έλασμα του χάλυβα για να είναι ασφαλής ο τενεκές για το τρόφιμο; Η βιομηχανία παράγει φύλλα λευκοσιδήρου με 2,8 gr/m2 , με 5,4 gr/m2 , με 8,4 gr/m2 , με 11,2 gr/m2  κασσίτερου σε 1 τ.μ. ελάσματος χάλυβα.

Ο κασσίτερος από μόνος του δεν τοξικό μέταλλο. Αν όμως η μικρή ποσοτικά επικάλυψη κασσίτερου έχει πόρους και γρήγορα αποκολληθεί, το ελαιόλαδο θα έρθει σε επαφή με τον χάλυβα και τότε αρχίζει η οξείδωση.

Αποτέλεσμα το τάγγισμα του λαδιού και σίγουρα η υποβάθμιση του.

Όταν προχωρήσει η οξείδωση προκαλείται τροφιμογενής αλλαντίαση ο βουτουλισμός από το Clostridium botulinum και το ελαιόλαδο είναι ακατάλληλο για τρόφιμο.

Η βιομηχανία λευκοσιδηρουργίας εντός Ε.Ε. μπορεί να τηρεί τις προδιαγραφές επικασσιτέρωσης, αλλά εκτός Ε.Ε. κανείς δεν ξέρει.

 

Ας πούμε ότι τηρούνται οι προδιαγραφές. Ο κατασκευαστής τενεκέδων ποιο φύλλο θα αγοράσει;

Με την μικρότερη πυκνότητα κασσίτερου ή με την μεγαλύτερη;

Μήπως ο εμπορικός ανταγωνισμός οδηγεί τους κατασκευαστές στην μικρότερη πυκνότητα;

Μήπως έτσι μειώνεται και ο δυνατός χρόνος παραμονής του λαδιού σε τενεκέδες;

 

Συμπερασματικά, οι τενεκέδες είναι μέσα μεταφοράς του ελαιόλαδου και όχι αποθήκευσης.

Ο χρόνος παραμονής του ελαιόλαδου σε τενεκέδες εξαρτάται από την πυκνότητα επικασσιτέρωσης. Ορίζεται από 2-4 μήνες και αφού μεταγγιστεί το λάδι σε δοχεία, που είπαμε παραπάνω, οι τενεκέδες πρέπει να οδηγηθούν στην ανακύκλωση μεταλλικών συσκευών.

 

Η αποθήκευση

 

Μετά τη μεταφορά του λαδιού στο σπίτι μας:

1ο Πρέπει να εγκαταλείψουμε την συνήθεια αποθήκευσης στους 17κιλους τενεκέδες μεταφοράς λευκοσιδηρουργίας, που οι περισσότεροι είναι κατασκευασμένοι με υλικά εκτός προδιαγραφών της Ε.Ε.

2ο Μεταγγίζουμε το φρέσκο ελαιόλαδο σε ανοξείδωτα δοχεία με βρυσάκι ή σε πλαστικά δοχεία με βρυσάκι προδιαγραφών τρόφιμου (με το μαχαιροπήρουνο σε ανάγλυφο) ή σε ασκούς τύπου κρασιού με βρυσάκι.

3ο  Κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης το ελαιόλαδο πρέπει να διατηρείται σε σκιερά μέρη, σε θερμοκρασίες χαμηλότερες των 250C (10-150C το άριστο) και να περιορίζεται η επαφή του με το οξυγόνο.

Στο υπόγειο για παράδειγμα, εφόσον υπάρχει, είναι καλύτερα.

4ο Συνεχείς μεταγγίσεις και αναμίξεις ελαιόλαδων πρέπει να αποφεύγονται γιατί το ελαιόλαδο μετά το πέρασμά του από τους διαχωριστήρες του ελαιουργείου περιέχει διάφορες ουσίες (ξένες ύλες και υγρασία), που κατακάθονται με τον καιρό στα δοχεία αποθήκευσης. Είναι οι κοινώς γνωστές μούργες.

5ο Για την καθημερινή μας χρήση μεταγγίζουμε σε γυάλινα σκούρα μπουκάλια, γιατί το φως υποβαθμίζει το λάδι μας.

 

Πρόταση

 

Επειδή τόσος κόπος γίνεται για να παραχθεί αυτό το σημαντικό τρόφιμο και φάρμακο για την υγεία μας, η μεταφορά και η αποθήκευση του να γίνεται με σεβασμό με γνώση και με ασφάλεια για την υγεία μας.

Με νόμο πρέπει να επιβληθεί στους κατασκευαστές να αναγράφουν στους τενεκέδες με μεγάλα γράμματα ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑ.

Ο Γιάννης Λιοντήρης είναι γεωπόνος M.Sc.

ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΤΜΗΜ Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

 


Με λαμπρότητα και την καθιερωμένην εκκλησιαστική τάξη, θα υποδεχθεί σήμερα, Τετάρτη 30-11-2022 η Καλαμάτα, απότμημα εκ του Τιμίου και  Ζωοποιού Σταυρού, το οποίο φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πεταλιδίου.

Η υποδοχή θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων και Ευριπίδου. Με λιτανευτική πομπή θα μεταφερ­θεί  στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας (περιοχή Κολυμ­βητηρίου), όπου και θα εναποτεθεί για πενθήμερο προσκύνημα.

Θα ακολουθήσει Δοξολογία επί τη υποδοχή και Ιερά Παράκληση χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπο­λίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΜΕ ΔΙΑΚΟΣΜΟ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 


Χριστουγεννιάτικο το σκηνικό στην πόλη που έχει μπει για τα καλά σε ρυθμούς γιορτινούς. Ο στολισμός όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, που τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα με την μια δύσκολη συγκυρία να διαδέχεται την επόμενη, παίζει τον κομβικό του ρόλο στην ψυχολογία του κόσμου. 

Το κλίμα που ομολογουμένως ήταν βαρύ μοιάζει λίγο πιο ανάλαφρο καθώς όλοι μετρούν αντίστροφα για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα εξελίσσεται αυτές τις ημέρες η τοποθέτηση του χριστουγεννιάτικου στολισμού σε διάφορα σημεία της πόλης όπου τοποθετούνται πολύχρωμα λαμπιόνια δημιουργίας μια πιο “ζεστή” και γιορτινή εικόνα. Ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί από τον δήμο Καλαμάτας, την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία – Βασιλέως Γεωργίου το δένδρο θα φωταγωγηθεί δίνοντας την δική του γιορτινή νότα!

Την βραδιά θα ολοκληρώσει η συναυλία που θα δώσει η γνωστή καλλιτέχνιδα, Γλυκερία.

Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν όχι μόνο στην Καλαμάτα, αλλά σε όλη την έκταση του Δήμου, για τις οποίες θα υπάρξουν ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Ημέρες τοπικής Γαστρονομίας στη Καλαμάτα με επιτυχία


Mια ξεχωριστή εκδήλωση γευσιγνωσίας με επίκεντρο τα μεσσηνιακά προϊόντα, πραγματοποιήθηκε στη κεντρική αγορά Καλαμάτας. Οι ημέρες γαστρονομίας του δήμου Καλαμάτας και το διήμερο των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε σήμερα με ένα αφιέρωμα στην τοπική παραγωγή και μεταποίηση της ελιάς, του οίνου, των ποτών και των αποσταγμάτων.

Το επίκεντρο σήμερα ήταν στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, στο αίθριο, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε και μαζί με τα εβδομαδιαία ψώνια του δοκίμασε τα νόστιμα πιάτα που ετοίμασαν με μεσσηνιακά προϊόντα σεφ από καταστήματα εστίασης της πόλης, καθώς και προσφέρθηκαν μεσσηνιακά κρασιά.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ για την βιοκλιματική ανάπλαση της Πλατείας Φυτειάς

 


Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, κατά την 50η/2022 συνεδρίασή της, η κατάρτιση όρων και η σύνταξη διακήρυξης ανοικτής διαδικασίας (με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή) του έργου ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΩΝ ΣΕ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ «ΕΡΓΟ 1. ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΦΥΤΕΙΑΣ» Α.Μ. 31/2022 με προϋπολογισμό 225.000,00€ € συνυπολογιζόμενου του ΦΠΑ. Το έργο έχει ως πηγή χρηματοδότησης το Πράσινο Ταμείο (με ποσό 135.000,00 €) και Δ.Π. (2023, με ποσό 90.000,00 €).

Η οικονομική προσφορά των διαγωνιζομένων θα υποβληθεί με το σύστημα προσφοράς με επιμέρους ποσοστά έκπτωσης, μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και η προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 180 ημερολογιακές ημέρες.

Στόχος της παρέμβασης είναι ο κοινόχρηστος αυτός χώρος να αποκτήσει χαρακτηριστικά τέτοια, ώστε να αποτελέσει ένα νέο ζωντανό κύτταρο του αστικού ιστού με λειτουργία που θα αναβαθμίσει και την αισθητική, αλλά και την ποιότητα ζωής σε επίπεδο γειτονιάς, μέσω ενός έργου ριζικής ανάπλασης σύμφωνα με τις αρχές του περιβαλλοντικού και βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Pl fyteias1

Οι βασικοί στόχοι της ανάπλασης είναι οι εξής:

– Αισθητική αναβάθμιση

– Δημιουργία «πράσινης» πλατείας και βελτίωση του μικροκλίματος

– Δημιουργία χώρου ενδιαφέροντος που θα παρακινεί τον κάτοικο και τον περαστικό να την περιηγηθεί (στόχος είναι η πλατεία να σφύζει από ζωή και να αποτελεί το νέο τοπωνύμιο της γειτονιάς, το νέο κέντρο ενδιαφέροντος για μικρούς και μεγάλους).

Σε ότι αφορά στον αστικό εξοπλισμό του υπό ανάπλαση χώρου, προβλέπονται καθιστικά (παγκάκια), καλαθάκια μικρο-απορριμμάτων και μια μεταλλική βρύση πόσιμου νερού.

Τέλος, προβλέπεται η κατασκευή νέου δικτύου ηλεκτροφωτισμού που θα αποτελείται από φωτιστικά σώματα τεχνολογίας «LED» τοποθετημένα σε ιστούς ύψους 5,0 μ, καθώς και η ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση (πίνακας, αυτοματισμοί, καλωδιώσεις, σωληνώσεις, φρεάτια, γειώσεις, παροχές, κλπ) του υδάτινου στοιχείου (συντριβανιού) που θα κατασκευαστεί στην πλατεία «Φυτειάς», του Δήμου Καλαμάτας.

ΚΟμΥ Μεσσηνίας: TA δωρεάν rapid tests την εβδομάδα

 



Το πρόγραμμα δράσεων δωρεάν δειγματοληψιών για την εβδομάδα 26 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από τα ΚΟμΥ Μεσσηνίας του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικά:

ΣΑΒΒΑΤΟ 26/11
• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 09:00-15:00
 
ΚΥΡΙΑΚΗ 27/11
• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 09:00-15:00
ΔΕΥΤΕΡΑ 28/11
• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:00-15:00
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 08:45-14:00
• Πύλος, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:30-13:00
ΤΡΙΤΗ  29/11
• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:00-15:00
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 08:45-14:00
• Μελιγαλάς, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:00-13:30
• Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου,  09:30-13:00
ΤΕΤΑΡΤΗ 30/11
• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:00-15:00
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 08:45-14:00
• Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου,  09:30-13:30
• Πύλος, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:30-13:30

ΠΕΜΠΤΗ 01/12

• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:00-15:00
• Καλαμάτα, Αντικάλαμος, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 08:30-14:00
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 08:45-14:00
• Μελιγαλάς, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:00-14:00
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 02/12
• Καλαμάτα, Isobox Κεντρικής Αγοράς, 08:00-15:00
• Μεσσήνη, Δασκαρόλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 08:45-14:00
• Πύλος, Isobox Κέντρου Υγείας, 09:30-13:00
• Κυπαρισσία, Isobox Νοσοκομείου,  09:30-13:30

Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Καλαμάτας κοντά στη κοινωνία

 


Μια σειρά από δράσεις προγραμματίζονται από το Συμβουλευτικό κέντρο Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας.

Η όλη του λειτουργία άλλωστε έχει προσθέσει σημαντικά στην τοπική κοινωνία στην ανάδειξη των θεμάτων που σχετίζονται με τη βία κατά των γυναικών και πάνω απ’ όλα στην υποστήριξη ατόμων που έχουν υποστεί κακοποίηση κάθε μορφής.

ΟΓΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας

κατά των Γυναικών

Με αφορμή την επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, ο Σύλλογος για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Καλαμάτας(μέλος της ΟΓΕ) απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες της βιοπάλης που οργίζεστε με τη βία, την κακοποίηση, τις δολοφονίες παιδιών και γυναικώνπου αγωνιάτε για τα παιδιά σας και τα παιδιά όλου του κόσμου μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα που βγαίνουν στο φως της δημοσιότηταςπου αισθάνεστε εγκλωβισμένες μέσα στις βίαιες και βάρβαρες συνθήκες ζωής και δουλειάς, που σας εξουθενώνουν και σας ξεζουμίζουν καθημερινά.

Η σαπίλα και η δυσωδία που φέρνουν στην επιφάνεια οι απανωτές αποκαλύψεις περιστατικών βίας σε βάρος γυναικών και παιδιών δεν αποτελούν «μεμονωμένη και ακραία» συμπεριφορά! Αποτελούν την πιο ακραία και αποκρουστική μορφή βίας. Όμως είναι ένα από τα πολλά πρόσωπα της, που βιώνουμε εμείς οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, καθώς είμαστε αντιμέτωπες με:

-την ανεργία, τη φτώχεια, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, την προσφυγιά.

– τα ωράρια – λάστιχο, την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τη δουλειά με ημερομηνία λήξης και χωρίς δικαιώματα, την έλλειψη προστασίας της υγείας και της μητρότητας

– τις ευθύνες και τις ανάγκες των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ που φορτώνονται στις δικές μας πλάτες, αφού λογίζονται ως “κόστος” για το κράτος

-την ανυπαρξία των αναγκαίων δομών και προγραμμάτων πρόληψης και προστασίας παιδιών και γυναικών.

-τους χιλιάδες πλειστηριασμούς λαϊκών σπιτιών για να ικανοποιηθούν οι αδηφάγοι τραπεζίτες και τα funds.

Πάνω σε αυτό το έδαφος γεννιούνται και αναπαράγονται οι αποκρουστικές ιδέες, αξίες και συμπεριφορές που υποτιμούν την προσωπικότητα και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα και το παιδί ως “ιδιοκτησία”. Στην αρένα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας το γυναικείο σώμα και η σεξουαλικότητα μετατρέπεται σε εμπόρευμα προς αγοραπωλησία, νομιμοποιώντας την εκπόρνευση των νέων γυναικών με νέες μορφές!

Σε αυτό το βούρκο «ξεφυτρώνουν» οι δράστες-τέρατα, θεριεύει η ενδοοικογενειακή βία, τα κυκλώματα trafficking και μαστροπείας με θύματα κυρίως γυναίκες και παιδιά, «ξεπηδούν» νέες μορφές βίας, όπως η λεγόμενη εκδικητική πορνογραφία και η διαδικτυακή σεξουαλική παρενόχληση και καταδίωξη.

Φωτίζουμε τη ρίζα τους που βρίσκεται στην κοινωνία της εκμετάλλευσης και  καταπίεσης. Αυτή γεννά και τρέφει την γυναικεία ανισοτιμία και τη βία που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες σε κάθε πλευρά της ζωής μας.

Δεν συμβιβαζόμαστε η προστασία των κακοποιημένων γυναικών και παιδιών να βρίσκεται στα χέρια επιχειρηματιών, ΜΚΟ, εκκλησιαστικών δομών και διαφόρων “φιλάνθρωπων”.

Δεν ανεχόμαστε να πουλάνε στα τηλε-παράθυρα τον ανθρώπινο πόνο και να κρύβουν τις πραγματικές οικονομικές και κοινωνικές αιτίες πίσω από τα φρικιαστικά εγκλήματα.

 

Αντιπαλεύουμε τη σημερινή βάρβαρη πραγματικότητα:

της τεράστιας έλλειψης δημόσιων και δωρεάν δομών και υπηρεσιών στήριξης κακοποιημένων γυναικών και παραμελημένων παιδιών, της υποστελέχωσής τους με εργαζόμενους και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση με ημερομηνία λήξης.

της αστυνομικής αυθαιρεσίας και αδιαφορίας στις σχετικές καταγγελίες των κακοποιημένων γυναικών, των μακροχρόνιων και πολυδάπανων νομικών διαδικασιών, των ελλείψεων σε ιατροδικαστικές υπηρεσίες και σε εισαγγελείς για την ενδοοικογενειακή βία

των τραγικών ελλείψεων σε μέτρα πρόληψης της βίας, ιδιαίτερα στις σχολικές μονάδες που οι ανάγκες καλύπτονται από ελάχιστους, περιπλανώμενους ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, η πλειοψηφία τους αναπληρωτές

των απαράδεκτων συνθηκών διαβίωσης των απροστάτευτων παιδιών, που λόγω έλλειψης σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, καταλήγουν για μήνες να φιλοξενούνται σε παιδιατρικά νοσοκομεία

της λογικής της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, που για να αποποιηθούν τις διαχρονικές ευθύνες τους για τις ελλείψεις σε δημόσιες δομές παιδικής προστασίας, προωθούν την αναδοχή ως επάγγελμα, καταργώντας κάθε επιστημονικό, κοινωνικό κριτήριο.

Η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδέεται με όλες τις οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα σε μία γυναίκα να σπάσει τα δεσμά μιας βίαιης οικογενειακής ή διαπροσωπικής σχέσης.

Ασπίδα προστασίας για εμάς και τα παιδιά μας είναι η συλλογική, οργανωμένη πάλη για τη γυναικεία ισοτιμία και τη χειραφέτηση, για την κάλυψη όλων των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και των παιδιών, στον δημιουργικό ελεύθερο χρόνο. Είναι η πάλη ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν, υλοποιώντας την πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΝΑΤΟ που τσακίζει τη ζωή μας και αναπαράγει τη βία σε κάθε πλευρά της καθημερινότητάς μας.

Στο δρόμο του συλλογικού αγώνα βρίσκουμε 

το κουράγιο, τη δύναμη, την αντοχή

να αλλάξουμε τη ζωή μας μαχόμενες

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να διεκδικήσουμε:

·Σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, για να μπορέσουμε οι γυναίκες να σταθούμε με αξιοπρέπεια στα πόδια μας και να πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας.

·Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων, των άνεργων γυναικών, των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

·Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, ιδιαίτερα των απροστάτευτων, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.

·Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς και κρατικούς φορείς για την πρόληψη.