Μπροστά τις μηχανές έχει βάλει η Καλαμάτα στο πλαίσιο της ένταξής της στις 100 Κλιματικά Έξυπνες και Ουδέτερες Πόλεις. Οι στόχοι οριοθετούνται από το λεγόμενο Κλιματικό Συμβόλαιο, ενώ σημαντική είναι η τεχνογνωσία που εισφέρεται και από την Παγκόσμια Τράπεζα. Στελέχη της σήμερα βρέθηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα και είχαν συνεργασία με τα στελέχη του δήμου, επάνω σε αυτή την κατεύθυνση των προκλήσεων και των προσδοκιών που υπάρχουν για το αύριο της πόλης.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Στην Καλαμάτα βρίσκεται από σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2022, ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας που έχει ξεκινήσει την πιλοτική φάση του Μηχανισμού Τεχνικής Βοήθειας για την Αειφόρο Αστική Ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Πρόκειται για δράση που χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής και Αστικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΓΔ REGIO) και στην πρώτη φάση που έχει πιλοτικό χαρακτήρα έχουν επιλεγεί και συμμετέχουν η Καλαμάτα, η Καβάλα, το Ηράκλειο και η Λάρισα.
Αντικείμενο της τεχνικής βοήθειας είναι, μέσω της ομάδας έργου της Παγκόσμιας Τράπεζας, η υποστήριξη για την βελτίωση της ποιότητας των Στρατηγικών Σχεδίων αστικής ανάπτυξης, ο προσδιορισμός και η παροχή βοήθειας για άρση των εμποδίων, η ανάδειξη των τοπικών προκλήσεων και δυνατοτήτων, η ενδυνάμωση των φορέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η ανταλλαγή γνώσεων – εμπειριών και καλών πρακτικών και η μεταφορά τους σε άλλους δήμους.
Η ομάδα έργου που έχει συγκροτηθεί από διεθνείς και τοπικούς εμπειρογνώμονες σε θέματα αστικής ανάπτυξης επισκέφτηκε νωρίς το πρωί, τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, όπου και υπήρξε ενημέρωση για τις αναπτυξιακές προοπτικές και τον σχεδιασμό του Δήμου. Στην εν λόγω σύσκεψη συμμετείχε η ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας που επισκέπτεται την Καλαμάτα και στην οποία συμμετέχουν η Carli Venter, Συντονίστρια, Senior Urban Development Specialist, WB, η Laura Sagnori Diniz, Urban Development Specialist, WB, ο Konstantinos Antonopoulos, Consultant country expert και η Efstathia Petroulia, Local consultant. Επίσης, ο Αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης, η Διευθύντρια Προγραμματισμού Παναγιώτα Κουράκλη και ο Προϊστάμενος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Βασίλης Διονυσόπουλος.
Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων στο ισόγειο του Δημαρχείου, με τη συμμετοχή Αντιδημάρχων, Διευθυντών και υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και της ΔΕΥΑ Καλαμάτας, καθώς και συντονιστών και επικεφαλής θεματικών αξόνων του «Mission Καλαμάτα».
Οι κύριοι στόχοι της διερευνητικής αποστολής περιλαμβάνουν την επανεξέταση της τρέχουσας στρατηγικής SUD-ITI για την βιώσιμη αστική ανάπτυξη, τον εντοπισμό των κύριων προκλήσεων και ευκαιριών για την τοπική ανάπτυξη και πιθανών θεματικών περιοχών παρέμβασης, όπου θα εστιαστεί η αρχική ανάλυση των εμπειρογνωμόνων.
Κατά τη διάρκεια της αποστολής στην Καλαμάτα, που θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου, έχουν προγραμματιστεί αναλυτικές παρουσιάσεις και τεχνικές συναντήσεις στο Δήμο Καλαμάτας, επιτόπου επισκέψεις σε χώρους και σημεία παρεμβάσεων του Δήμου, καθώς και συνάντηση με τοπικούς φορείς και αξιωματούχους, που εμπλέκονται στα θέματα της τοπικής ανάπτυξης.
Η ομάδα της Παγκόσμιας Τράπεζας θα ολοκληρώσει την επισκόπηση των αρχικών ευρημάτων και συστάσεων τον Ιανουάριο του 2023, μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών συναντήσεων με τις άλλες 3 συμμετέχουσες πόλεις και ο στόχος είναι να συγκληθεί η πρώτη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής για το έργο έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2023.
Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, ανέφερε: «Ως Δημοτική Αρχή από την πρώτη στιγμή έχουμε επιλέξει το δρόμο της εξωστρέφειας, της συνεργασίας, της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εκτός από τα Ελληνικά προγράμματα που διεκδικούμε, γνωρίζεται ότι πέρυσι τον Ιούλιο ξεκινήσαμε μια προσπάθεια να διεκδικήσουμε τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030, την οποία και πετύχαμε. Σε αυτή την κατεύθυνση έρχεται μια ακόμα σημαντική επιτυχία -επιτρέψτε μου να πω-, καθώς η Καλαμάτα επιλέχθηκε μαζί με άλλες τρεις πόλεις, την Καβάλα, τη Λάρισα και το Ηράκλειο, να συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης των Δήμων από την Παγκόσμια Τράπεζα για θέματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης.
Να πω ότι αυτό σημαίνει, ότι για παράδειγμα, ο Δήμος Καλαμάτας μόλις συντάξει το κλιματικό του συμβόλαιο με σκοπό να το υποβάλει στην Ε.Ε., θα έχει τη δυνατότητα αυτό να εξεταστεί και από τους εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας, να κάνουν προσθήκες, ενδεχομένως να λάβουν μέρος και στη συνδιαμόρφωσή του. Επίσης, υπό συζήτηση είναι και η σύνταξη ενός business plan που θ’ αφορά ενδεχομένως το παράκτιο μέτωπο ή την ανακατασκευή κτηριών κ.ά. Είναι σε κάθε περίπτωση ένα σημαντικό βήματα καθώς θα μπορέσουμε να υποστηριχθούμε για τον επόμενο τουλάχιστον 1,5 χρόνο από την Παγκόσμια Τράπεζα».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου