Pages

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Τουρισμός: Ναύπλιο, Καλαμάτα, Αλεξανδρούπολη στις υψηλότερες επιλογές

 


Βασικός τροφοδότης της οικονομίας και για όλες τις εποχές του χρόνου, ο τουρισμός πόλεων (city break) αναδεικνύεται “δυνατό χαρτί” για πολλούς προορισμούς που επενδύουν σε αυτόν ενώ όπως φαίνεται η χώρα μας διαθέτει ουκ ολίγες επιλογές. Παρόλο που συνήθως περιορίζεται σε τρεις ή τέσσερις μέρες (από Παρασκευή έως Δευτέρα) είναι μια μορφή τουρισμού που δίνει “ανάσα” ειδικά τους μήνες που η τουριστική κίνηση γενικότερα είναι πεσμένη, τόσο από Έλληνες όσο και από αλλοδαπούς.

Μετά την Αθήνα, που κρατά τα σκήπτρα του city break και την Θεσσαλονίκη που έπεται αλλά είναι πολύ ψηλά στις προτιμήσεις των επισκεπτών, οι τρεις πόλεις που έχουν πολύ ανεπτυγμένο city break τουρισμό, είναι το Ναύπλιο, η Καλαμάτα και η Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με όσα είπε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Νίκος Κελαϊδίτης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA).

«Οι ελληνικές πόλεις δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από εκείνες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών και μπορούν να προσελκύσουν ακόμη περισσότερους τουρίστες. Η Αθήνα βέβαια και παρά την πανδημία, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναπτυχθεί πάρα πολύ, οι city break τουρίστες εκτιμώ ότι πρέπει να έχουν αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50% αλλά έχει ακόμη πολλά περιθώρια να πάει πολύ πιο ψηλά», αναφέρει ο κ.Κελαϊδίτης.

«Η Θεσσαλονίκη έχει πάρα πολλούς επισκέπτες από τα Βαλκάνια (Σερβία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία) αλλά έχει και πολλούς από χώρες της κεντρικής Ευρώπης με τις οποίες συνδέεται μέσω απευθείας πτήσεων. Ωστόσο, δεν αξιοποιεί στο έπακρο τη δυναμική της καθώς σίγουρα μπορεί να κερδίσει μεγαλύτερο μερίδιο city break τουριστών», προσθέτει.

Διαχρονικός προορισμός το Ναύπλιο

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του HATTA το Ναύπλιο είναι διαχρονικά ένας προορισμός για το Σαββατοκύριακο και τον επιλέγουν κυρίως Έλληνες αλλά και ξένοι που επισκέπτονται την χώρα μας. Η Καλαμάτα αποτελεί επίσης έναν city break προορισμό για τους Έλληνες αλλά και για τους ξένους από περιοχές που έχουν απευθείας πτήσεις και κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

«Η Αλεξανδρούπολη από την άλλη, έχει τουρισμό καθόλη τη διάρκεια του χρόνου τόσο από Έλληνες, όσο και από ξένους επειδή βρίσκεται πολύ κοντά στην Τουρκία και την Βουλγαρία. Ενδεχομένως λίγο μεγαλύτερης διάρκειας μεν αλλά μπορεί να καταχωρηθεί ως City break τουρισμός, προέρχεται και από τη Ρουμανία», σημειώνει ο κ.Κελαϊδίτης.

Οι πόλεις που έχουν προοπτικές να αποτελέσουν δυνατούς city break προορισμούς είναι τα Ιωάννινα, ο Βόλος και η Σπάρτη, όπως εκτιμά ο κ.Κελαϊδίτης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα Ιωάννινα έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά.

«Μια πόλη μπορεί να ζει από τον city break τουρισμό αν έχει κόσμο όλο τον χρόνο και κυρίως τους μήνες που έχει χαμηλή τουριστική κίνηση όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και από Ελλάδα, δηλαδή από τα μέσα Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αυτοί είναι οι μήνες που έχουν χαμηλή τουριστική κίνηση με εξαίρεση τις γιορτές που όμως ο τουρισμός είναι κυρίως από Ελλάδα, και εδώ θα πω πάλι με εξαίρεση τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης που έχουν και ξένους τουρίστες λόγω του οδικού τουρισμού.

Εκείνο που χρειάζεται είναι προώθηση, σε συνεργασία με τα τουριστικά γραφεία Ελλάδας και Εξωτερικού, για την ανάδειξη ενός ολοκληρωμένου τουριστικού προϊόντος που θα δίνει πολλές δυνατότητες στον επισκέπτη και στη συνέχεια, να γίνουν συνέργειες και επαφές με αεροπορικές εταιρείες», σημειώνει ο κ.Κελαϊδίτης.

Η Καλαμάτα επενδύει στην τουριστική ανάπτυξη

Η Καλαμάτα τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια έντονη τουριστική δυναμική. «Σε αυτή την κατεύθυνση, πέραν των όσων ως δήμος πράττουμε, με τη διοργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων με πανελλήνια και διεθνή αναφορά, αλλά και με τη στήριξη εκδηλώσεων που υπηρετούν τις ανάγκες του εναλλακτικού τουρισμού, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ανάπτυξη των υποδομών, όπως η σύνδεση της πόλης με την πρωτεύουσα σε περίπου 2 ώρες με σύγχρονο αυτοκινητόδρομο, η λειτουργία του Διεθνούς Αερολιμένα Καλαμάτας «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» που συνδέει την Καλαμάτα με προορισμούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το λιμάνι και η μαρίνα της πόλης», τονίζει ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας.

«Η Καλαμάτα αποτελεί μία πόλη όπου ο επισκέπτης εκτός από αξιοθέατα και μουσεία, μπορεί να απολαύσει τον τοπικό γαστρονομικό πλούτο, να διασκεδάσει και να περάσει ευχάριστες στιγμές, σημειώνει ο δήμαρχος, ο οποίος διαβεβαιώνει ότι μια επίσκεψη στην Καλαμάτα είναι αρκετή για να την λατρέψει κανείς.

Αλεξανδρούπολη, η συνταγή της επιτυχίας

Η εξίσωση της επιτυχίας που η Αλεξανδρούπολη έχει κατακτήσει τον τίτλο του city break προορισμού έχει πολλές συνισταμένες, όπως σημειώνει ο Απόστολος Παλακίδης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης: «Αφενός η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη στην οποία μπορεί εύκολα να έχει κανείς πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού και των απευθείας πτήσεων από Αθήνα. Είναι μια όμορφη πόλη με εξαιρετική γαστρονομία, αρχιτεκτονική και καλές υποδομές. Υπάρχουν καταλύματα για όλα τα γούστα και τα βαλάντια. Συγχρόνως, οι επαγγελματίες της περιοχής, που συνδέονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό, είναι ιδιαίτερα εξωστρεφείς και συνδράμουν στην προβολή της πόλης». Πολύ βασικό όμως, όπως επισημαίνει ο κ.Παλακίδης «είναι ότι έχουμε την αμέριστη υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης .

Και ο δήμος αλλά ειδικά η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάνει ένα σημαντικό έργο προώθησης, είναι συνοδοιπόρος των επαγγελματιών, υλοποιεί αυτόνομες δράσεις, έχει ένα πλάνο στρατηγικής, τρέχει και προωθεί γενικότερα τον τουρισμό -καθώς η Αλεξανδρούπολη είναι ένας προορισμός με πολλά πλεονεκτήματα (θάλασσα, φύση, ιστορία κτλ)- αλλά και τις πιο ειδικές μορφές τουρισμού, και δη τον city break».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης, οι city break επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης ήταν ανέκαθεν Έλληνες ενώ από τους ξένους κυριαρχούν οι Τούρκοι, οι Βούλγαροι, και -κυρίως το καλοκαίρι- οι Σέρβοι και οι Ρουμάνοι.

Τα Ιωάννινα διεκδικούν δυναμικά θέση στον χάρτη του city break τουρισμού

Τα Ιωάννινα είναι ένας ανερχόμενος τουριστικός προορισμός. Όπως επισημαίνει και ο Γιώργος Λώλης, αντιδήµαρχος Τουρισµού, Επιχειρηµατικότητας και Πολιτικής Προστασίας, το 2022 πήγε καλύτερα από κάθε πρόβλεψη.

«Η πόλη έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Είναι μια πολύ όμορφη πόλη, με εξαιρετικές υποδομές και καταλύματα, βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το βουνό και τη θάλασσα, και μπορεί ο επισκέπτης να κάνει διάφορες εκδρομές», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος και σημειώνει ότι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει την πόλη να ξεχωρίζει είναι «η πολυπολιτισμικότητά της, τα μνημεία της και η συνύπαρξη για πολλούς αιώνες τριών πολιτισμών και θρησκειών, της χριστιανικής, της μουσουλμανικής και της Εβραϊκής».

Τα Ιωάννινα επιπλέον, ξεχωρίζουν για την γαστρονομία και τη διασκέδαση. Στην πόλη διοργανώνονται επίσης, πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που δίνουν πολλές επιλογές στον τουρίστα. Σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες, όπως επισημαίνει ο κ.Λώλος, η πλειονότητα είναι Έλληνες.

«Για city break τουρισμό από το εξωτερικό έρχονται περισσότερο από βαλκανικές χώρες αλλά έχουμε και πάρα πολλούς Κύπριους που έρχονται είτε μέσω Αθήνας είτε μέσω Θεσσαλονίκης», προσθέτει.

πηγη imerisia.gr

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ της τουριστικής περιόδου για το δήμο Πύλου- Νέστορος

 



Το μεγάλο στοίχημα για την Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Πύλου είναι η διεύρυνση της τουριστικής περιόδου στην περιοχή. Αυτό ήταν το κύριο θέμα που τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνεδρίασή της. Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Πύλου – Νέστορος συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου και στο εξής θα συνεδριάζει αρκετά συχνά με στόχους και συγκεκριμένο πλάνο παρακολούθησής τους.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου: “Ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας ξεκίνησε λέγοντας πως στόχος είναι να μεγαλώσει η τουριστική περίοδος του Δήμου και τις περιόδους κοντά στα Χριστούγεννα, το Πάσχα και τα Ναβαρίνεια. Σημείωσε πως όλες οι εκδηλώσεις που ως τώρα έχει οργανώσει η δημοτική αρχή έχουν επιτυχία και βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Ο αντιδήμαρχος Ηλίας Κανάκης αναφέρθηκε σε μεγάλη τουριστική έκθεση, η οποία θα γίνει σε λίγο καιρό στη Γερμανία. Σχολίασε πως τα σημεία στα οποία πρέπει κανείς να επικεντρωθεί όσον αφορά την προβολή της περιοχής είναι τα κάστρα, τα μνημεία και τα γήπεδα golf της Costa Navarino. H επιχειρηματίας Βούλα Γιαννούτσου υπογράμμισε τη σημασία του να αναδειχθεί με ασφάλεια της διαδρομής προς το Παλαιόκαστρο και να γίνει χαρτογράφηση με στόχο τη διανομή ανάλογου έντυπου οδηγού. Ακούστηκε επίσης η πρόταση δημιουργίας ενός προγράμματος επιμόρφωσης νέων εργαζομένων στους τομείς της εστίασης, η οποία έλαβε θετικά σχόλια από όλους.

Όσον αφορά το υλικό που θα “παίξει” στις μελλοντικές καμπάνιες, ο Κώστας Ρομπάκης τόνισε πως αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει τα κάστρα, το φυσικό τοπίο, τα τοπικά προϊόντα, τη θάλασσα κ.α., μέσα από σχετικό βίντεο ή εικόνες και σε ηλεκτρονική μορφή. Ο πρόεδρος της ‘Ενωσης Ξενοδόχων Μεσσηνίας Δημήτρης Καραλής μίλησε για το θέμα των γκολφ της Costa Navarino και για το πόσο σημαντικό είναι να “ανοίξουν” αυτά και για άλλους επισκέπτες, σε πιο προσιτές τιμές.
Εκτός από το θέμα των γκολφ και της τουριστικής έκθεσης, ως στόχοι τέθηκαν ακόμη η δημιουργία ενός τοπικού συμφώνου ποιότητας, ενός σημείου πληροφόρησης, η ανάδειξη των δυνατοτήτων που δίνει η περιοχή για άσκηση και υγιεινή διατροφή, η επέκταση του ωραρίου των ταξί και των φαρμακείων, η εκτύπωση τοπικών οδηγών.”

Υπογράφηκε η σύμβαση για τη μελέτη του συνδετήριου δρόμου της Αρχαίας Μεσσήνης με τον αυτοκινητόδρομο


Υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα η σύμβαση με αντικείμενο την εκπόνηση των μελετών για τον οδικό άξονα που θα συνδέσει τον αυτοκινητόδρομο Α7, στο ύψος των Αρφαρών, με την Λάμπαινα.

Η δαπάνη για την εν λόγω σύμβαση ανέρχεται σε 318.098 ευρώ και το γραφείο που μειοδότησε στον σχετικό διαγωνισμό της Περιφέρειας Πελοποννήσου αναλαμβάνει να παραδώσει μέσα σε 17 μήνες, τοπογραφική, γεωλογική, γεωτεχνική μελέτη, ηλεκτρομηχανολογική και περιβαλλοντική μελέτη.

Οπως έχει τονίσει ο περιφερειάρχης, ο συγκεκριμένος δρόμος θα διευκολύνει ιδιαίτερα την πρόσβαση από τον αυτοκινητόδρομο στην Αρχαία Μεσσήνη και τον αρχαιολογικό της χώρο, αλλά και σε τουλάχιστον 30 ακόμα χωριά στην ευρύτερη περιοχή.

Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους Καλαμάτας που έρχεται από 27

έως 30 Ιανουαρίου 2023, με 90 ταινίες, εργαστήρια, σεμινάρια και ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα, συνεχίζει τη μακρά παράδοσή του στην Πελοπόννησο. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για το πρώτο φεστιβάλ στο είδος του στην Ελλάδα με την Καλαμάτα και πάλι να μπαίνει στο επίκεντρο του πολιτισμού παγκοσμίως.

Η απονομή των επαίνων των νέων φοιτητών του δήμου Μεσσήνης

 


Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, ανήμερα του εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, βραβεύτηκαν οι τέσσερις μαθητές του Δήμου Μεσσήνης που πρώτευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις  του 2022.

Η απονομή των επαίνων των νέων φοιτητών, έγινε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στη Μεσσήνη, μετά το πέρας της Δοξολογίας.

Ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος στον χαιρετισμό του, σημείωσε ότι παράλληλα με τον συμβολισμό που έχει η βράβευση των πρωτευσάντων την ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών στον Ιερό Ναό, περνάει και το μήνυμα της αξίας που έχει η γνώση και η εκπαίδευση για τους νέους μας. Η κοινωνία μας, όπως είπε ο Δήμαρχος, έχει ανάγκη από καταρτισμένους νέους στους οποίους στηρίζουμε τις ελπίδες μας και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την επιτυχία τους, όπως και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους για τη στήριξη.

Ακολούθως τους επαίνους παρέδωσαν ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Μεσσηνίας π. Γεώργιος Μπίτζας, ο Δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γιώργος Στραβόλαιμος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιος Τσερπές.

Τον πανηγυρικό της ημέρας στη γιορτή των Αγίων Προστατών της Ελληνικής Παιδείας εκφώνησε η εκπαιδευτικός του Γενικού Λυκείου Μεσσήνης Ελένη Καψάλα.

    

Νίκες για Καλαμάτα BC στη Γ΄ Εθνική μπάσκετ και Πάμισο στην Α΄ Τοπική Κατηγορία

 


Δυνατή αναμέτρηση και ποιοτικό θέαμα στην κατάμεστη «Τέντα» πρoσέφεραν οι δυο ομάδες που εκπροσωπούν την Καλαμάτα στην Γ Εθνική κατηγορία μπάσκετ, με την Καλαμάτα BC να αναδεικνύεται νικήτρια.

Κυρίαρχος του παιχνιδιού της Κυριακής ήταν ο Πάμισος ο οποίος κέρδισε με το ευρύ σκορ 4-1 τον αντίπαλο Ηρακλή Καλαμάτας.

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

ΔΕΥΑΚ καλεί τους κατοίκους σε Φαραί, Κοκκινόραχη και Άνω Βέργα να συνδεθούν στο δίκτυο αποχέτευσης

 


Πρόσκληση για σύνδεση ακινήτων με το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή «Φαραί – Κοκκινόραχη» Γιαννιτσανίκων και στον οικισμό Άνω Βέργας

Η ΔΕΥΑ Καλαμάτας γνωστοποιεί ότι ολοκληρώθηκε η κατασκευή των δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή «Φαραί – Κοκκινόραχη» Γιαννιτσανίκων και στον οικισμό Άνω Βέργας.
Καλούνται οι ιδιοκτήτες των ακινήτων (οικόπεδο με κτίριο) με πρόσωπο στις οδούς που έχουν κατασκευαστεί τα δίκτυα στις παραπάνω περιοχές, όπως άμεσα και το αργότερο εντός 6 μηνών, προσέλθουν στα γραφεία της ΔΕΥΑΚ επί της οδού Σπάρτης 46 στην Καλαμάτα, προκειμένου να αιτηθούν τη σύνδεση των ακινήτων τους με το δίκτυο αποχέτευσης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό λειτουργίας του δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων της ΔΕΥΑΚ. Περισσότερες πληροφορίες στα τηλ. 2721063161 και 2721063167.

(30/1) θα αποδοθούν οι έπαινοι στους μαθητές του Δήμου Μεσσήνης που πρωτεύσαν



Η απονομή των επαίνων των τεσσάρων μαθητών του Δήμου Μεσσήνης που πρώτευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις  του 2022, θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, ημέρα εορτασμού των Τριών Ιεραρχών, γιορτή της Παιδείας και των Γραμμάτων, στον εορτάζοντα Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών στη Μεσσήνη, αμέσως μετά τη δοξολογία.

Η επιβράβευση του κάθε ενός που πρώτευσε στην αντίστοιχη Ομάδα Προσανατολισμού (Ανθρωπιστικών Σπουδών, Σπουδών Οικονομίας Πληροφορικής, Θετικών Σπουδών, Σπουδών Υγείας) συνοδεύεται από το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ. Σημειώνεται ότι τα βραβεία δίνονται κάθε χρόνο στους φοιτητές μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσσήνης. Με απόφαση του Δημάρχου Μεσσήνης Γιώργου Αθανασόπουλου, από το 2020, οι έπαινοι απονέμονται στον Ι.Ν. Τριών Ιεραρχών.

Με ευχές έκοψαν την πίτα τους οι εργαζόμενοι του δήμου Μεσσήνης



Την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους έκοψαν την Παρασκευή (27/01) το μεσημέρι οι δημοτικοί υπάλληλοι του Δήμου Μεσσήνης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, παρουσία του Δήμαρχου Γιώργου Αθανασόπουλου, των αντιδημάρχων και δημοτικών συμβούλων. Την πίτα ευλόγησε ο αρχιερατικός επίτροπος Μεσσήνης Κωνσταντίνος Μελισσουργός.

 

Ο δήμαρχος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά με υγεία και προσωπική και οικογενειακή ευημερία. Είπε μεταξύ άλλων πως τους νιώθει ως συνεργάτες και όλο αυτό το διάστημα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις των υπηρεσιών τους αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που προκύπτουν από τις ελλείψεις προσωπικού. Υπογράμμισε το γεγονός πως όλοι  υπερέβαλαν εαυτόν και ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες που προέκυψαν κατά τη διετία της υγειονομικής κρίσης. Πρόσθεσε ότι το 2023 θα είναι μία αισιόδοξη χρονιά και τα αποτελέσματα της εργώδους προσπάθειας που καταβλήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, θα τα απολαύσουμε με την εκτέλεση και την ολοκλήρωση έργων.

Ευχές για το 2023 έδωσαν επίσης ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. Αναστάσιος Τσερπές και ο πρόεδρος του Σωματείου ΟΤΑ Μεσσηνίας Ευστράτιος Χρυσαφίδης.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Με νέα πρόσωπα το ψηφοδέλτιο στη Μεσσηνία


 Ανακοινώθηκαν, μετά από εισήγηση της επιτροπής ψηφοδελτίων το 82% των υποψηφιοτήτων, σχεδόν 350 υποψήφιοι, από τους 400 συνολικά που είναι η πληρότητα των ψηφοδελτίων μετά από την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στη Μεσσηνία

Έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι στα «πράσινα» ψηφοδέλτια δεν θα είναι οι Γιάννης Πάζιος και Γιώργος Κατσούλης, που αμφότεροι ανήκουν στο περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη.

Υποψήφιοι στη Μεσσηνία θα είναι:

ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΥ ΑΡΙΣΤΕΑ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΕΩΠΟΝΟΣ Τ.Ε MSC

ΞΗΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

ΠΙΕΡΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΕΛΕΥΘ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ -ΦΥΣΙΚΟΣ

ΠΩΡΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ-ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ

Μεσσηνία: Συνελήφθη 49χρονος Ρομά και κλοπή


Απόφαση για κλοπή εκκρεμούσε σε βάρος ενός 49χρονου Ρομά, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Πέμπτης στην Καλαμάτα. Συγκεκριμένα, αστυνομικοί της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος σταμάτησαν τον 49χρονο για έλεγχο και διαπίστωσαν ότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας για κλοπή και συνελήφθη. Ένας 23χρονος Ρομά δε δίστασε να κλέψει χθες από καφετέρια στην οδό Αθηνών κουμπαρά συλλόγου στον οποίο συγκεντρώνονταν χρήματα για φιλανθρωπικό σκοπό. Τελικά, μέσα από τις κάμερες του καταστήματος ο Ρομά αναγνωρίστηκε και οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Νέα απώλεια για την Καλαμάτα που έμεινε στο μηδέν στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον ΟΦ Ιεράπετρας

 


Νέα απώλεια για την Καλαμάτα που κόλλησε στο μηδέν στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τον ΟΦ Ιεράπετρας.

Ο Πασάς είχε δοκάρι στο 14’ για τους φιλοξενούμενους, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Ταΐρης έπιασε πέναλτι του Καζάου με τους γηπεδούχους να χάνουν την ευκαιρία να πάρουν προβάδισμα. Στο 36’ η ομάδα του ΟΦΙ είχε δοκάρι με τον Κατάλντι, ενώ η Καλαμάτα «απάντησε» βρίσκοντας ξανά δοκάρι στο 77’ με τον Λιποράσε με το 0-0 να μένει ως το τέλος της αναμέτρησης.

ΕΙΔΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ Ο ΚΑΚΑΛΕΤΡΗΣ “ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ”

“Δώσαμε ένα πολύ δύσκολο εκτός έδρας αγώνα απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Σταθήκαμε καλά κυρίως στο β ημίχρονο, σε ένα παιχνίδι που φαινόταν ότι όποιος έβαζε πρώτος γκολ θα είχε και τον πρώτο λόγο για τη νίκη.

Η Ιεράπετρα ήταν καλύτερη στο πρώτο μέρος, ενώ εμείς στο δεύτερο. Κρατήσαμε την μπάλα, είχαμε καλή κυκλοφορία και θα μπορούσαμε να προηγηθούμε με το δοκάρι του Λιποράσε όπου πιθανολογώ ότι η μπάλα πέρασε την γραμμή.

Το αποτέλεσμα είναι δίκαιο. Είμαι ευχαριστημένος από την απόδοση της ομάδας. Ήμασταν βελτιωμένοι σε σχέση με το προηγούμενο ματς και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα πάμε πολύ καλύτερα στα επόμενα ματς.”

Στην κορυφή του Νοτίου Ομίλου η πρωτοπόρος Κηφισιά «διέλυσε» με 6-0 την Επισκοπή και παρέμεινε μόνη πρώτη. Το σκορ διαμόρφωσαν οι ΜπαρμπόσαΠαυλάκηςΤετέι, ΤαλάλΓκίνης και Καλλέργης

«Διπλό» και για την Παναχαϊκή στην Κρήτη, όπου κέρδισε με 2-0 τον Ηροδότο, ενώ ο Απόλλωνας Σμύρνης πηρέ εκτός έδρας διπλό κερδίζοντας 3-0 την Προοδευτική.

Το πρόγραμμα της 13ης αγωνιστικής:

Παρασκευή 27/1

ΑΕΚ Β’-Χανιά 0-1

(48′ Μπουτσάκης)

Κυριακή 28/1

Ηρόδοτος-Παναχαϊκή 0-2

(36’  Λινάρδος, 84’  Αλεξόπουλος)

Κηφισιά-Επισκοπή 6-0

(12’  Μπαρμπόσα, 14’  Παυλάκης, 29’  Τετέι, 52’  Ταλάλ, 88’  Γκίνη, 90+2’  Καλλέργης)

ΟΦ Ιεράπετρας-Καλαμάτα 0-0

Προοδευτική-Απόλλων Σμύρνης 0-3

(9′  Μωραΐτης, 36’  Κουάρδα, 42’  Φατιόν)

Δευτέρα 30/1

Athens Kallithea-Ηλιούπολη 15:15

ΠΑΟ Ρουφ-Αιγάλεω 14:15

Ρεπό: Ολυμπιακός Β’

ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

Καλαμάτα-Κηφισιά
Επισκοπή-ΑΕΚ Β’
Παναχαϊκή-Ολυμπιακός Β’
Αιγάλεω-Athens Kallithea
Ηλιούπολη-Προοδευτική
Χανιά-Ηρόδοτος
Απόλλων Σμύρνης-ΟΦ Ιεράπετρας
Ρεπό: Εργοτέλης

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Η Πυραμίδα του Ταΰγετου: Το μεγαλύτερο άλυτο μυστήριο της Ελλάδας


 Up’ο ψηλά και στα καλύτερα του”

Η κορυφή Ταύγετου η αλλιώς Πυραμίδα βρίσκεται στα 2407 μέτρα υψόμετρο.
Πρόκειται για την πιο εντυπωσιακή ίσως κορυφή βουνού στην Ελλάδα και την πιο μυστηριώδη συνάμα μιας και την συνοδεύει ένας άλυτος εδώ και χιλιάδες χρόνια γρίφος.
Η απόλυτη πυραμίδα που σχηματίζεται στην κορυφή του Ταύγετου είναι άραγε ένα παιχνίδι της φύσης ή μία γιγάντια ανθρώπινη κατασκευή που ξεπερνά σε διάσταση και βαθμό δυσκολίας κατασκευής κάθε φαντασία;
Οι εικόνες του φίλου Μανώλη Νιργιανάκη που κατέγραψε την κορυφή του Ταύγετου στα λευκά είναι πραγματικά καθηλωτικές και εξάπτουν την ανθρώπινη φαντασία.
Μια μεγάλη μερίδα ερευνητών υποστηρίζει πως η κορυφή του Προφήτη Ηλία (2407μ. ύψος), λαξεύτηκε, είτε εξ’ ολοκλήρου είτε εν μέρει, προκειμένου να αποκτήσει σχήμα πυραμίδας και να λειτουργήσει τελετουργικά και λατρευτικά.
Αυτό, όπως λένε, «αποδεικνύεται από την απόλυτη κανονικότητα της πυραμίδας» (οπτικά, είναι ένα τέλειο ισοσκελές τρίγωνο) και κυρίως, «από την τεχνητή οριζοντίωση της βάσεώς της», όπου το έδαφος είναι σχετικά πιο λείο και ομαλό.
Αυτή η μερίδα κάνει λόγο για ένα μεγαλιθικό μνημείο, σαν αυτά που συναντώνται σε όλη την Ευρώπη, την περίοδο 3.500 – 2.000 π.Χ.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο η ηλικία της πυραμίδας όσο και οι αρχικές της διαστάσεις είναι αδύνατο να υπολογιστούν.

Συμπαραγωγή Up Stories & Μανώλη Νιργιανάκης @Natureactivities

Μανώλης Νιργιανάκης
YouTube @Natureactivities
Instagram https://instagram.com/manolis_nirgia?…
Facebook https://el-gr.facebook.com/Manolis.Ni…

Music by Nikos Spiliotis @nikospiliotis

Στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας η εκδήλωση του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας

 


«Είμαστε πάντα δίπλα στους επαγγελματίες της εστίασης»τόνισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, κατά τη διάρκεια εκδήλωση του Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας, που πραγματοποιήθηκε , Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, με αφορμή την κοπή της παραδοσιακής Βασιλόπιτας. Μάλιστα, ο Σύλλογος επέλεξε για την πραγματοποίηση της εκδήλωσής του το νέο στεγασμένο χώρο της Κεντρικής Αγοράς.

Ο κ. Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δήμου με τους επαγγελματίες της εστίασης, κάνοντας -μεταξύ άλλων- ιδιαίτερη αναφορά στη συμμετοχή τους στην επιτροπή τουρισμού αλλά και στη μεγάλη διαβούλευση που υπήρξε στο πλαίσιο του «Mission Καλαμάτα» που οδήγησε στην ένταξη της πόλης στην Ευρωπαϊκή Αποστολή των 100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων της Ε.Ε. έως το 2030.

Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρέστη και μίλησε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς

ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ ΤΟ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑ στον παραλιακό δρόμο της Μεθώνης

 


Καθίζηση προκλήθηκε το πρωί της Πέμπτης σε τμήμα του παραλιακού δρόμου της Μεθώνης, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι του  δρόμου δίπλα στη θάλασσα να “βυθιστεί”. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε προσωρινά από τη Δημοτική αρχή Πύλου-Νέστορος, ωστόσο θα απαιτηθούν περαιτέρω παρεμβάσεις στο σημείο το επόμενο διάστημα.

Η κακοκαιρία με τα κύματα που έσκαγαν στον δρόμο, φαίνεται πως ήταν η αιτία να υποχωρήσει το έδαφος και να σχηματιστεί η τρύπα που φαίνεται στις φωτογραφίες. Κάτω από τον δρόμο, στο σημείο, έχει σχηματιστεί μικρή σπηλιά.


Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της Υπαπαντής στην Καλαμάτα


Με απόφαση του Διευθυντή Αστυνομίας Μεσσηνίας Ηλία Αξιοτόπουλου, απαγορεύεται η στάθμευση και κίνηση παντός είδους οχημάτων και από τις δύο κατευθύνσεις στις ενταύθα οδούς: Υπαπαντής – Σταδίου – Πλ. 23 ης Μαρτίου- Αριστομένους – Π. Καίσαρη – Φαρών – Φάριος και Μητρ. Μελετίου, λόγω της Λιτάνευσης της Ιεράς Εικόνας της Υπαπαντής του Σωτήρος, με εξαίρεση τα οχήματα άμεσης επέμβασης (ΕΛ.ΑΣ – Π.Υ & ΕΚΑΒ). Η απόφαση αυτή θα ισχύσει την Πέμπτη 02-02-2023, από 07:00 έως 13:00 όσον αφορά στην απαγόρευση στάθμευσης και από 10:00 έως 13:00 όσον αφορά στην απαγόρευση κυκλοφορίας.

Κ19 της Μαύρης Θύελλας από την Κρήτη – Κέρδισε 3-0 την Ιεράπετρα


Με το πρώτο διπλό επιστρέφει η Κ19 της Καλαμάτας από την Κρήτη, όπου αντιμετώπισε την αντίστοιχη ομάδα της Ιεράπετρας επκρατώντας με σκορ 0-3. 
Αρχική ενδεκάδα: Κουρετζής, Θεοφιλόπουλος, Κακαλέτρης, Λεβεντάκης, Παπαδόπουλος, Λακριντής, Φράγκος Α., Μαθιόπουλος, Μπουρίκας, Μαναρώλης, Ρούπας. Έπαιξαν και οι: Φράγκος Π., Μαλιόγκας, Γιακουμής, Κλεφτόγιαννης. Προπονητής ο Ηλίας Μουρούσιας

ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ την Αυστραλία, στάση Άγιο Κοσμά για τον Καλαματιανό Δημήτρη Περιβολαράκη


 Πρόβα τζενεράλε πριν κάνει το μεγάλο ταξίδι για την Αυστραλία με την Εθνική Ελλάδος θα αποτελέσουν για τον Δημήτρη Περιβολαράκη οι δυο επερχόμενοι αγώνες σε Άγιο Κοσμά και Κόρινθο, αντίστοιχα.

Το επόμενο Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου ο καλαματιανός πρωταθλητής στίβου νεφροπαθών – μεταμοσχευμένων θα βρεθεί στο κλειστό στάδιο του Αγίου Κοσμά για να συμμετάσχει σε Προβαλκανική Ημερίδα Στίβου. Σε αυτούς τους αγώνες βετεράνων θα λάβει μέρος στα 60 μ. και τα 150 μ. προσδοκώντας όπως λέει κάτι καλό. Άξιο αναφοράς το γεγονός ότι στους εν λόγω αγώνες ο Δημήτρης Περιβολαράκης θα είναι ο μόνος μεταμοσχευμένος αθλητής ανάμεσα σε υγιείς δρομείς, γεγονός που καθιστά την προσπάθειά του ακόμα πιο μεγάλη.

«Στόχος μου η συμμετοχή και μια καλή θέση. Το πιο σημαντικό είναι να μην έχω κάποιο τραυματισμό» δηλώνει στο Best-tv.gr  λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για την πρωτεύουσα, ενώ ήδη μετρά αντίστροφα για τη συμμετοχή του στους αγώνες «Ζεύξια» στην Κόρινθο όπου θα γίνουν στις αρχές Απριλίου.

Ο Δημήτρης Περιβολαράκης

Μια άλλη ακόμα πιο σημαντική αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για τον Δημήτρη Περιβολαράκη καθώς φέτος έλαβε πρόσκληση για να συμμετάσχει στην αποστολή της Ελληνικής Εθνικής ομάδας που θα ταξιδέψει στο μακρινό Περθ της Αυστραλίας όπου θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 15 με 26 Απριλίου.

Με τον τρόπο αυτό ο καλαματιανός πρωταθλητής στίβου νεφροπαθών – μεταμοσχευμένων συνεχίζει τον δικό του αγώνα ζωής προχωρώντας μπροστά εντός και εκτός αγωνιστικό χώρων, αποτελώντας παράδειγμα για όλους μας…

Σ.Τρ.

Αφιερωμένη στην Παναγία συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας


Μια ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στην Πολιούχο της Καλαμάτας Παναγία Υπαπαντή, είναι η συναυλία που έχει προγραμματίσει για την ερχόμενη Τρίτη η Δημοτική Φιλαρμονική. Η θρησκευτική συναυλία θα δοθεί στο Μέγαρο χορού και η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Στον Εισαγγελέα προσέφυγε η νεφρολόγος που στάλθηκε το πρωί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας

 


Στον Εισαγγελέα προσέφυγε η νεφρολόγος που στάλθηκε το πρωί στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και γύρισε το μεσημέρι να συνεχίσει την εφημερία της στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Η καταγγελία του Σωματείου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας

Το πρωϊ της 25-01-23 η εφημερεύουσα Νεφρολόγος του Νεφρολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Καλαμάτας έλαβε εντολή από την Διοικήτρια του Γ.Ν.Μ. να μεταβεί άμεσα στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας και για τις επόμενες 2 ώρες να καλύψει το νεφρολογικό τμήμα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας, λόγω ασθένειας της μοναδικής του ιατρού .
Η ιατρός αποχώρησε για την Κυπαρισσία στις 09.00 και στην συνέχεια το μεσημέρι γύρισε στο Νοσοκομείο της Καλαμάτας για να συνεχίσει την εφημερία της. Από την Ιατρό ειδοποιήθηκε η αρμόδια εισαγγελική αρχή, καθώς η απομάκρυνση της από το Νοσοκομείο στο οποίο εφημέρευε αλλά και η επιβάρυνση της μεταφοράς της για 130 χιλιόμετρα έθεσε σε κίνδυνο τόσο την ίδια, όσο και την ασφάλεια των ιατρικών πραξεών της.
Επανειλημμένα έχουμε θίξει τους κινδύνους που επιφυλάσσει η υποστελέχωση των 2 νεφρολογικών τμημάτων του Νομού.Υπάρχουν 2 κενές θέσεις νεφρολόγων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας οι οποίες δεν προκηρύσσονται, όσο για το Νοσοκομείο της Κυπαρισσίας στην μία και μοναδική θέση που προκηρύχθηκε δεν υπήρξε κανείς ενδιαφερόμενος. Αποτέλεσμα της παρούσας υποστελέχωσης αποτελεί, τόσο η υπερεφημέρευση και η υπερεργασία των ιατρών, όσο και η αδυναμία κάλυψης των υγειονομικών αναγκών του Νομού στην περίπτωση που προκύψει κάτι έκτακτο όπως μία ασθένεια των ιατρών.Tην ευθύνη για την ανεπάρκεια αυτή φέρουν αποκλειστικά η Διοίκηση του Γ.Ν.Μ., η 6η Υ.Π.Ε και το Υπουργείο Υγείας.Στην πράξη όμως αυτοί που κινδυνεύουν είναι οι ασθενείς καθώς οι ιατροί καλούνται επανειλημμένα από την Διοίκηση να αποκτήσουν υπερφυσικές ικανότητες και να καλύψουν τα κενά.
Άραγε πως καταφέρνει να διατηρήσει την ποιότητα των ιατρικών του πράξεων ένας ιατρός ο οποίος:
1)Εφημερεύει εξαναγκαστικά στις 25-01 και την επόμενη στις 26-01-23 καθώς από τις 3 νεφρολόγους του νεφρολογικού τμήματος της Καλαμάτας η μία απουσιάζει λόγω αναρρωτικής .
2) Το πρωϊ της πρώτης του εφημερίας αιφνίδια του δίνουν την εντολή να μετακινηθεί 130 χιλιόμετρα προκειμένου να εκτελέσει υψηλής σοβαρότητας ιατρικές πράξεις.
3)Καλείται σε μία ημέρα να αναλάβει διπλάσιους ασθενείς καθώς τίθεται υπεύθυνος και για τα 2 νεφρολογικά τμήματα του Νομού με τις ανάλογες προγραμματισμένες αιμοκαθάρσεις .
4)Ταυτόχρονα είναι υπεύθυνος και για κάθε ασθενή που χρήζει επείγουσα νεφρολογική εκτίμηση και παρέμβαση για τις επόμενες 48 ώρες.
Τα καταφέρνει τελικά θέτοντας τον εαυτό του σε τεράστια σωματική και ψυχολογική επιβάρυνση με ότι και αν συνεπάγεται αυτό για την δική του υγεία.

“Καταγγέλλουμε την συγκεκριμένη πράξη της Διοίκησης του Γ.Ν.Μ. και απαιτούμε να μην επαναληφθεί, καθώς παρόμοιες πράξεις είναι υπεύθυνες για την ολοένα και αυξανόμενη αποχώρηση των ιατρών από το Ε.Σ.Υ.”

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η ορθή αντιμετώπιση των νεφροπαθών του Νομού μας απαιτούμε:

1)Από την Διοίκηση του Γ.Ν.Μ. να ακολουθήσει τις προτεινόμενες λύσεις, για την αντιμετώπιση παρόμοιων έκτακτων καταστάσεων, που έχουν προταθεί από τους ιατρούς του Νεφρολογικού τμήματος της Καλαμάτας με γνώμονα την ασφάλεια των ιατρικών τους πράξεων.

2)Από την 6η Υ.Π.Ε. την άμεση προκήρυξη με ταχύτατες διαδικασίες ταυτόχρονα όλων των κενών οργανικών θέσεων των νεφρολόγων.