Pages

Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Η ΑΙΩΝΙΑ αγέρωχη η Μάνη τίμησε την επέτειο της 17ης Μαρτίου 1821

 


Εξαήμερος ήταν ο φετινός εορτασμός του Δήμου Ανατολικής Μάνης για τα 202 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Αρεόπολη. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν την Παρασκευή 17 Μαρτίου με πρωτοφανή συμμετοχή από όλη την Ελλάδα, ενώ ο άστατος καιρός δεν στάθηκε αρκετός να διαταράξει το κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και συγκίνησης.

Ύστερα από τρεις ημέρες ποικίλων εκδηλώσεων σε Γύθειο και Αρεόπολη, καθώς και τον συνεορτασμό με τον Δήμο Δυτικής Μάνης στην Καρδαμύλη της μεγάλης ημέρας του Έθνους, η παραμονή της 17ης, Πέμπτη 16 Μαρτίου, ξεκίνησε στην Αρεόπολη με ιππικές εκδηλώσεις. Το μεσημέρι παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί στην Πλατεία Αθανάτων και εν συνεχεία (λόγω καιρού) στο Κλειστό Γυμναστήριο. Καθώς οι συνθήκες το επέτρεψαν ξανά, η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων και η απόδοση τιμών έγιναν υπό τη σκέπη του αγάλματος του Πετρόμπεη. Ακολούθησε μαθητική λαμπαδηδρομία και παρέλαση τμημάτων σχολείων και συλλόγων από όλη την Ελλάδα, η οποία κατέληξε εκ νέου στο Κλειστό Γυμναστήριο. Εκεί, το Σώμα Απόδοσης Τιμών του Δήμου αναπαρέστησε την ορκωμοσία των μανιάτικων οικογενειών, για να ακολουθήσουν παραδοσιακοί χοροί από όλους τους φιλοξενούμενους συλλόγους.

Η 17η Μαρτίου ξημέρωσε στην Αρεόπολη με ταυτόχρονες κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών. Ακολούθησε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Αθανάτων και στις 11 το πρωί τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μάνης κ. Χρυσοστόμου Γ’.

Οι σφοδρές βροχοπτώσεις της ημέρας μετατόπισαν τις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδηλώσεις στο Κλειστό, όπου ο Δήμαρχος κ. Πέτρος Ανδρεάκος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους. «Μεγάλη η συγκίνηση που γεννά η αναβίωση των ηρωικών στιγμών των προγόνων μας. Των σπουδαίων εκείνων Αγωνιστών, που η απαράμιλλη αφοσίωση στα εθνικά και θρησκευτικά ιδεώδη, τούς οδήγησε στην επιλογή “κάλλιο να χαθούν για την πατρίδα” παρά να ζήσουν σκλαβωμένοι», είπε μεταξύ άλλων, ενώ μνημονεύοντας τη συνεισφορά των Μανιατών στον Αγώνα σημείωσε πως «άνοιξαν το βήμα και πρωτοστάτησαν, για να ακολουθήσουν, σαν ποτάμι ορμητικό, και οι υπόλοιποι αγωνιστές του Έθνους».

Στη συνέχεια του χαιρετισμού του ο κ. Ανδρεάκος ανέλυσε τα θέματα μείζονος σημασίας που απασχολούν τον τόπο μας. Ξεκίνησε περιγράφοντας  την επιζήμια σύγκρουση του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια με τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, για να καταλήξει πως «ήρθε πλέον ο καιρός, με ωριμότητα, να δείξουμε και σημειολογικά εδώ στην Αρεόπολη την υπέρβαση του διχασμού αυτού».

Ακολούθως αναφέρθηκε σε δύο ακόμη καίρια για τη σύγχρονη Μάνη ζητήματα: την επιτακτική ανάγκη που επιβάλλει η σκληρή πραγματικότητα για ενοποίησή της σε μία Δημοτική Διοίκηση, και το φαινόμενο μείωσης του μόνιμου πληθυσμού. Απευθυνόμενος λοιπόν στους πολυάριθμους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου που παρευρίσκονταν στην εκδήλωση, τους ζήτησε να εγκύψουν στο πρόβλημα αυτό, εξετάζοντας τη δυνατότητα να λειτουργήσει στη Μάνη μία πανεπιστημιακή σχολή. Εξήγησε μάλιστα πως ο Δήμος  προτίθεται να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στο εγχείρημα (π.χ. με οικοπεδικές εκτάσεις που θα μπορούσε να προσφέρει ή και με οικονομική συμβολή στο κτίριο στέγασης της Σχολής).

Με την ολοκλήρωση της ομιλίας του ο κ. Δήμαρχος παραχώρησε το βήμα στην κεντρική ομιλήτρια της ημέρας, Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, την όποια όρισε ως αντικαταστάτριά του ο αρχικά προσκληθείς για τον σκοπό αυτό Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης, που δεν παρέστη λόγω έκτακτων περιστάσεων.

Λαμβάνοντας τον λόγο, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε συγκινημένη και υπερήφανη, χαρακτήρισε δε τη σπίθα του μανιάτικου ξεσηκωμού, «που έγινε η αφορμή για την έναρξη και διάδοση της Επανάστασης του ’21 και την Απελευθέρωση της Ελλάδας» μια από τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία της χώρας. «Μανιάτισσες και Μανιάτες», ανέφερε μεταξύ άλλων, «διαγράψατε τέσσερις αιώνες σκλαβιάς και δώσατε τον όρκο για την απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Εσείς εκφράσατε πρώτοι  την αγωνία, τους πόθους και την αποφασιστικότητα όλων των Ελλήνων, αλλά και όλων των ελεύθερων ανθρώπων, πέρα από καταγωγή και πατρίδα. Η ιστορία λοιπόν οφείλει να στέκεται εδώ, στο σημείο που ξεκίνησαν όλα, και να τιμά εκείνους που στάθηκαν μπροστάρηδες και πρωταγωνιστές. Εδώ έγιναν και οι πρώτες κινήσεις για να αποκτήσει το έθνος των Ελλήνων κρατική οντότητα. (…) Δύο αιώνες μετά η Ελλάδα είναι μία χώρα που βρίσκεται στον πυρήνα της δημοκρατικής Ευρώπης, με σημαντική γεωπολιτική θέση, παράγοντας σταθερότητας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, με διακηρυγμένο τον δυτικό και ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, ένα κράτος δικαίου, μια φιλελεύθερη δημοκρατία που έχει στο επίκεντρο της τα ιδανικά και τις αξίες για τα οποία θυσιάσθηκαν οι πρόγονοί μας. Τους οφείλουμε πολλά! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δική τους δικαίωση είναι η δική μας συνεχής προσπάθεια να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού το κεκτημένο της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

Παρά την καταρρακτώδη βροχή, υπήρξε μετάβαση στην Πλατεία Αθανάτων για την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων, τη σιγή ενός λεπτού στη μνήμη των ενδόξων Ηρώων και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου από τη Φιλαρμονική του Δήμου. Δυστυχώς όμως οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή της παρέλασης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ως Εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβερνήσεως ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ. Κρητικός και Αραχωβίτης, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κατσαφάδος, οι Βουλευτές Α’ Πειραιώς κ.κ. Μανωλάκος,  Μπουτσικάκης και Μελάς, ο Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών κ. Κουμουτσάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Διευθυντής του Σώματος Εφοδιασμού Μεταφορών, Υποστράτηγος κ. Καλογερόπουλος, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος κ. Σκλάβος, ο Λιμενάρχης Γυθείου, Αντιπλοίαρχος κ. Μοτσάκος, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κα Γυπαράκη, αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι από Περιφέρειες και Δήμους της χώρας, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αν. Μάνης, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, πολιτιστικοί σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και ιδιαίτερα από την αδερφή Κρήτη, σχολεία και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμος Ανατολικής Μάνης ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν για την επιτυχία των εκδηλώσεων και ιδιαίτερα τις Αστυνομικές Αρχές για την πολύτιμη συμβολή τους.

Οι εκδηλώσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Υποέργου 1: Διοργάνωση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων «Manifest» της Πράξης «Διοργάνωση εκδηλώσεων Manifest» με Κωδικό ΟΠΣ 5168465, που έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος 2014-2020» και στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία του περιβάλλοντος – μετάβαση σε μία οικονομία φιλική στο περιβάλλον» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου