Pages

Τρίτη 28 Μαρτίου 2023

ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΕΙ η δίκη για τη φονική πλημμύρα του 2016 στην Καλαμάτα

 


Μετά την έφεση του Εισαγγελέα για την αθωωτική απόφαση, δικάζονται στις 4 Απριλίου

Εκ νέου θα κριθεί σε λίγες μέρες η υπόθεση των 10 κατηγορουμένων για τις φονικές πλημμύρες του 2016 στη Μεσσηνία, οι οποίοι είχαν αθωωθεί κατά την εκδίκαση στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας, αλλά ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε έφεση κατά της αθωωτικής απόφασης.

Η υπόθεση έχει ορισθεί να εκδικασθεί στις 4 Απριλίου στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων και οι 10 κατηγορούμενοι θα βρεθούν – κατά περίπτωση- αντιμέτωποι και πάλι με τις κατηγορίες για πλημμύρα εξ αμελείας δια παραλείψεως από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ξένα πράγματα και άνθρωπο και για ανθρωποκτονία εξ αμελείας δια παραλείψεως κατά συρροή, καθώς από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους δύο γυναίκες σε Καλαμάτα και Πήδημα.

Μετά από έφεση
Κατηγορούμενοι είναι ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας και δύο αντιδήμαρχοι, ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, ο τότε προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας, ο τότε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ, ο γενικός διευθυντής του «Μορέα», ο τότε διευθυντής της Κοινοπραξίας Κατασκευής του αυτοκινητόδρομου «Μορέα», ο τότε αντιδήμαρχος Οιχαλίας και ο τότε πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παμίσου.

Πέρυσι το Φεβρουάριο ολοκληρώθηκε η δίκη των 10 κατηγορουμένων στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, όπου αθωώθηκαν όλοι, παρά την αντίθετη πρόταση του εισαγγελέα.

Λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση της δίκης, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε έφεση κατά της εν λόγω απόφασης.

Μάλιστα, κατά την εκδίκαση της υπόθεσης ο εισαγγελέας Έδρας είχε αναφέρει στην αγόρευσή του ότι η Πελοπόννησος είναι γεωμορφολογικά μια ιδιαίτερη περιοχή και το 2015, έπειτα από χρόνιες μελέτες, όλος ο Νομός Μεσσηνίας χαρακτηρίσθηκε ως περιοχή υψηλού πλημμυρικού κινδύνου.

Οι κατηγορούμενοι, όπως είχε πει, με τις ιδιότητες που είχαν, όφειλαν να λάβουν υπόψη τους όλα αυτά και όταν ήρθε το φαινόμενο, δεν μπορούν να πουν ότι ήταν «κεραυνός εν αιθρία». «Είχαν χρόνο να ενεργήσουν», όπως είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο εισαγγελέας.

Στην πρότασή του είχε ζητήσει την απαλλαγή από όλες τις κατηγορίες του τότε αντιδημάρχου Οιχαλίας, την απαλλαγή των δύο στελεχών του «Μορέα» από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, αλλά την ενοχή τους για την κατηγορία της πλημμύρας εξ αμελείας δια παραλείψεως και την ενοχή όλων των υπόλοιπων κατηγορουμένων και για τις δύο κατηγορίες.

Κατηγορητήριο
Στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο της υπόθεσης αναφέρεται ότι όλοι «οι κατηγορούμενοι από συγκλίνουσα αμέλεια, ήτοι από έλλειψη της προσοχής που όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν και ενώ είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή πλημμύρας, δεν παρεμπόδισαν την επέλευση του αποτελέσματος αυτού και προξένησαν πλημμύρα, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και ξένα πράγματα χωρίς να προβλέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα που παράχθηκε από τη συμπεριφορά τους».

Σύμφωνα με τις κατηγορίες που τους αποδίδονται με τις ιδιότητες που είχαν, παρέλειψαν:

Ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας να συντηρήσει την οδοποιία, το σύστημα άρδευσης και να εκτελέσει αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα στο Δήμο Οιχαλίας.

Ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ να εποπτεύσει και να συντηρήσει το δίκτυο του ΓΟΕΒ Παμίσου.

Τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προς αποτροπή πλημμύρας στο δίκτυο της ΔΕΥΑ Καλαμάτας δια της συντηρήσεως του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων υδάτων.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, οι δύο αντιδήμαρχοι και ο προϊστάμενος Τεχνικών Υπηρεσιών να συντηρήσουν την οδοποιία, το σύστημα άρδευσης και να εκτελέσουν αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα στο Δήμο Καλαμάτας.

Τα δε δύο στελέχη του «Μορέα» να συντηρήσουν τον αυτοκινητόδρομο «Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Κλάδος Λεύκτρου – Σπάρτη».

Στο κατηγορητήριο αποδίδονται συγκεκριμένες ευθύνες. Σημειώνεται ότι από τις παραλείψεις του αντιδημάρχου Οιχαλίας εξαιτίας της βροχόπτωσης οι υδάτινοι όγκοι στην περιοχή της Οιχαλίας έπληξαν τον αγροτικό και επαγγελματικό εξοπλισμό επιχειρηματία, προκαλώντας του ζημία ύψους 36.320 ευρώ.

Αποτέλεσμα των παραλείψεων όλων των άλλων κατηγορουμένων ήταν ότι εξαιτίας της βροχόπτωσης οι υδάτινοι όγκοι:

-Προκάλεσαν προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Είσοδο Καλαμάτας και στο παλιό εθνικό δρόμο, από το Ασπρόχωμα μέχρι τα Επείγοντα του Νοσοκομείου.

-Πλημμύρισαν κεντρικοί δρόμοι της Καλαμάτας και δημιουργήθηκαν μικροπροβλήματα σε κατοίκους και οδηγούς. Προβλήματα υπήρξαν και με φρεάτια: είτε δεν είχαν καθαριστεί και δεν μπορούσαν να τραβήξουν τα νερά είτε τα φερτά υλικά από τη βροχή τα έφραξαν, με αποτέλεσμα τα νερά να μη φεύγουν και να ανεβαίνουν στα πεζοδρόμια.

-Προκάλεσαν ζημιές σε εκατοντάδες σπίτια και αυτοκίνητα, τεράστιες απώλειες στην αγροτική παραγωγή και στο ζωικό κεφάλαιο, προβλήματα στους οδικούς άξονες, ζημιές σε σχολεία και προβλήματα στην ύδρευση και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

-Στο χωριό Πήδημα ξεχείλισε ο χείμαρρος Προσσίνα. Τα ορμητικά νερά κατέκλυσαν το χωριό και την πεδινή έκταση στα νοτιοδυτικά και έφτασαν μέχρι τον αυτοκινητόδρομο. Παράλληλα, βορειότερα υπερχείλισε το ρέμα «Καμινάκια» κατάντη του χωριού Αρφαρά, καταστρέφοντας οικίες, μαγαζιά, στάνες και καλλιέργειες.

-Στο χωριό Θουρία πλημμύρισαν τόσο ο χείμαρρος των Αγίων Θεοδώρων όσο και το μεγάλο ρέμα Τζιρόρρεμα, που διασχίζει το χωριό από βορρά προς νότο. Το χωριό υπέστη μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και καταστήματα, ενώ παρασυρμένα αυτοκίνητα σφηνώθηκαν στους στενούς δρόμους, σε δέντρα και γέφυρες. Οι ζημιές εντοπίστηκαν εκατέρωθεν των δύο ρεμάτων και κατά μήκος της κεντρικής οδού που διασχίζει το χωριό.

-Στην Καλαμάτα τα προβλήματα προκλήθηκαν από υπερχείλιση των ρεμάτων Ελαφογκρέμι, Λαγκάδα Λεΐκων και Καραμπογιάς στο δυτικό τομέα της πόλης και στα ρέματα Πολιταίικο και Βαθύ Λαγκάδι στις παρυφές του ανατολικού τομέα.

Μεγάλες ζημιές
-Η πολύ δυνατή βροχή μετέτρεψε τους δρόμους της Καλαμάτας σε ποτάμια. Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν, σπίτια πλημμύρισαν, ενώ πολλά αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στους στενούς δρόμους της δυτικής πόλης.

-Όλες οι πεδινές εκτάσεις, πρώην έλη των ποταμών Παμίσου και Άρι, κατακλύστηκαν από νερά. Εκατοντάδες ζώα πνίγηκαν και μεγάλο μέρος της φυτικής παραγωγής καταστράφηκε. Το βόρειο τμήμα του αεροδρομίου της πόλης πλημμύρισε, με αποτέλεσμα να σταματήσουν οι πτήσεις.

-Από την κακοκαιρία υπήρξε διακοπή κυκλοφορίας στο 232ο χιλιόμετρο του αυτοκινητόδρομου στο ύψος της Θουρίας και στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων. Στην παλαιά εθνική οδό η κυκλοφορία διεξαγόταν με μεγάλη δυσχέρεια στο ύψος του ΤΕΙ στο Ασπρόχωμα, λόγω συσσώρευσης υδάτων. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στο δρόμο από τη Στούπα έως τον Άγιο Νικόλαο Μάνης λόγω κατολισθήσεων.

-Η κακοκαιρία προκάλεσε μεγάλες ζημιές και σε σκάφη σε διάφορες θαλάσσιες περιοχές του Μεσσηνιακού κόλπου, με ημιβυθίσεις, βυθίσεις και προσαράξεις στο λιμάνι της Καλαμάτας, στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Καλαμάτας και της Στούπας, στο αλιευτικό καταφύγιο Αγίου Δημητρίου Μάνης, καθώς στην παραλία Ριτσά Καρδαμύλης.

Στη θαλάσσια περιοχή της Στούπας, εκτός από ζημιές σε σκάφη, παρασύρθηκαν στη θάλασσα και δέκα αυτοκίνητα.

Τέλος, όλοι πλην του αντιδημάρχου Οιχαλίας κατηγορούνται ότι οι δικές τους παραλείψεις επέφεραν το θάνατο των δύο γυναικών σε Πήδημα και Καλαμάτα.

tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου