Πλήρη αδιαφορία επέδειξαν οι πολίτες που είχαν χτίσει παράνομα σε δάση και δασικές εκτάσεις, να δηλώσουν το αυθαίρετό τους ώστε να εξασφαλίσουν προσωρινή «ασυλία» από κατεδαφίσεις και πρόστιμα. Από τις 5 Οκτωβρίου, οπότε ξεκίνησε η λειτουργία της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τις δηλώσεις δασικών αυθαιρέτων, την οποία διαχειρίζεται το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μόνο 2.772 αυθαιρετούχοι υπέβαλαν αιτήσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε έκταση 4.783 στρεμμάτων, δηλαδή ούτε στο 1% από τα συνολικά 600.000 στρέμματα που υπολογίζεται ότι καταλαμβάνουν οι αυθαιραιτουπόλεις στις (άλλοτε) δασικές περιοχές της χώρας.
Κλείνει η πλατφόρμα
Σήμερα μάλιστα λήγει η πρώτη παράταση που είχε δοθεί στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων και σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί, τουλάχιστον άμεσα, νέα παράταση. Όπως αναφέρει στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) είχε αποφασιστεί να εισαχθεί ως τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε προ ημερών. Ωστόσο, οι περιπέτειες με τη «μαφία των αυθαιρέτων» της Μυκόνου επηρέασαν τις όποιες αποφάσεις και τελικά η παράταση δεν δόθηκε.
«Ο αριθμός των αιτήσεων είναι πράγματι μικρός», παραδέχεται η ίδια πηγή και προσθέτει: «Θα μελετήσουμε τα στοιχεία και θα αποφασίσουμε εάν τελικά θα τους δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία, καθώς όσα δεν δηλωθούν θα πρέπει να κατεδαφιστούν. Εάν τελικά αποφασίσουμε την παράταση θα πρέπει η ρύθμιση που έχουμε ήδη έτοιμη να προωθηθεί για ψήφιση έως τη Μεγάλη Τετάρτη. Θα έχει αναδρομική ισχύ και θα δίνει προθεσμία έως τον Σεπτέμβριο».
Σε κάθε περίπτωση, στο εξάμηνο που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα, το ενδιαφέρον ήταν υποτονικό, δίχως οι αρμόδιοι στο ΥΠΕΝ να μπορούν να εξηγήσουν τον λόγο. Πιθανώς, να ευθύνεται ο …εθισμός των πολιτών στις παρατάσεις που πάντα δίνονται από τη Διοίκηση, ή στο γεγονός ότι έως σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Σε κάθε περίπτωση, τα λιγοστά στοιχεία επιβεβαιώνουν τα δεδομένα που είχαν προκύψει από τις πρώτες καταγραφές των πολυγώνων στους δασικούς χάρτες που αποτύπωναν τα αυθαίρετα χωριά.
Οι δηλώσεις ανά νομό
Έτσι, τις περισσότερες πιέσεις δέχονται οι δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά Περιφέρειες της χώρας. Σύμφωνα με τα δεδομένα των δηλώσεων στην πλατφόρμα του Ελληνικού Κτηματολογίου, μόνο στην Αττική δηλώθηκαν αυθαίρετα εντός των οικιστικών πυκνώσεων (δασικά χωριά αυθαιρέτων) καταλαμβάνουν περίπου 2.702 στρέμματα (από τα 116.000 που είχαν αποτυπωθεί στους δασικούς χάρτες). Οι περισσότερες αιτήσεις στην περιοχή του Λεκανοπεδίου έγιναν στους δήμους Σαλαμίνος (336), Μεγαρέων (287), Κρωπίας (246), Ραφήνας (244), Μαρκόπουλου (194), Καλάμου (162), Αρτέμιδος (156), Κερατέας (152), Μάνδρας (115), Σεληνίων (105) κλπ. Ως προς τον αριθμό στρεμμάτων τα περισσότερα δηλώθηκαν στους δήμους Αγίων Θεοδώρων Κορινθίας (288 στρέμματα) και Μεγαρέων Αττικής (266 στρέμματα).
Διαβάστε την συνέχεια του ρεπορτάζ από το www.ot.gr πατώντας εδώ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου