Γράφει η Δήμητρα Λυμπεροπούλου
Αφορμή για την παρέμβαση μας αυτή είναι η αρνητική εξέλιξη σε υποδομές και προσωπικό υγείας στην Περιφέρεια Πελοποννήσου που έχουν συμβεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Πιο συγκεκριμένα:
- Κεραυνός εν αιθρία αποτέλεσε η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου με την οποία δηλώνει ότι στην ουσία αδυνατεί να υλοποιήσει την δέσμευση του για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Σπάρτης.
- Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η «τρύπα» που υπάρχει στην υγειονομική κάλυψη της Ανατολικής Πυλίας στην Μεσσηνία. Το θέμα αφορά τόσο την ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Υγείας στην περιοχή, καθώς και με τη λειτουργία Σταθμού ΕΚΑΒ.
- ΣΟΣ εκπέμπει το υπόστελεχωμένο κέντρο υγείας Αγίου Νικολάου στην ΜΑΝΗ σε μια άκρως τουριστική περιοχή.
- Την περασμένη χρονιά μεγάλη έκταση πήρε ακόμα και σε ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας το γεγονός ότι για 49 χωριά της «ξεχασμένης» Γορτυνίας υπήρχε ένα μόνο ασθενοφόρο το οποίο επιπλέον είναι 25 ετιας και χαλασμένο.
- Το Σωματείο Ειδικευμένων Ιατρών του ΕΣΥ Μεσσηνίας σε πρόσφατη ανακοίνωση του καταγγελία του ενημέρωσε για τα κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας.
- Ο Ιατρικός Σύλλογος Κορινθίας με πρόσφατη ανακοίνωση του καταδικάζει την εξαίρεση της Κορινθίας, διότι το υπουργείο Υγείας προκήρυξε θέσεις για 850 ειδικευμένους γιατρούς, αλλά στην Κορινθία δεν ανακοινώθηκε ούτε μία!
- Καταγγελίες αναφέρουν πως εδώ και λίγο καιρό το Παναρκαδικό Νοσοκομείο λειτουργεί με ένα μόνο ακτινολόγο.
- Μέχρι και στον πρωθυπουργό έφτασε καταγγελία για την έλλειψη παιδιάτρων στα νοσοκομεία της Αργολίδας.
- Σύμφωνα με εικόνες που είδαμε σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τους κουβάδες μαζεύουν τα νερά της βροχής στο Κέντρο Υγείας Κρανίδιου! που εκτός από ελλείψεις και κενές οργανικές θέσεις έχει να αντιμετωπίσει και τα καιρικά φαινόμενα..!
Ασφαλώς και αξιολογούμε πολύ θετικά το γεγονός ότι πρόσφατα παραδόθηκαν 20 νέα και σύγχρονα ασθενοφόρα στην περιφέρεια Πελοποννήσου.
Με βάση όμως τα παραπάνω θα έπρεπε ήδη η Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου να έχει σχεδιάσει έναν «οδικό χάρτη» στον οποίον να έχει καταγράψει, αξιολογήσει και ιεραρχήσει την εικόνα και τα προβλήματα τόσο σε υποδομές όσο και σε υγειονομικό προσωπικό στην περιφέρεια Πελοποννήσου και σε συνεργασία με την 6 ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας να φροντίσει για την βελτίωση αυτών.
Η Δήμητρα Λυμπεροπούλου είναι Επικεφαλής Περιφερειακής Παράταξης «Πράσινη Πελοπόννησος».
Το παρόν κείμενο αποτελεί συνάμα και επερώτηση μας που θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου την Πέμπτη 06-04-2023
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου