ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΗΦΕ - ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σταύρος Μαρτίνος
Οι πολίτες δεν πρέπει να δίνουν συγχωροχάρτι στις δημοτικές αρχές που δεν αναδεικνύουν τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των σχολείων, τόνισε σε συνέντευξη που μας έδωσε ο Παναγιώτης Κατηφές, πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας, ο οποίος χθες, Κυριακή, επισκέφθηκε την Καλαμάτα, είχε συνάντηση με την Ένωση Γονέων Δήμου Καλαμάτας, ενώ ακολούθως μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας του ΚΚΕ…
Ο Παναγιώτης Κατηφές, υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ στη Β’ Πειραιά, υπογράμμισε πάντως ότι το γονεϊκό κίνημα κινητοποιείται και μαζικοποιείται και μαζί με εκπαιδευτικούς κάνει αγώνα για να καλυφθούν ανάγκες των παιδιών. Για την Ένωση Γονέων Καλαμάτας ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας σημείωσε ότι υπάρχει πολύ καλή επαφή και πως γίνεται προσπάθεια ώστε η Ένωση Καλαμάτας και η Ένωση Ναυπλίου, με τη στήριξη της Συνομοσπονδίας, να ιδρύσουν Ομοσπονδία Γονέων Πελοποννήσου. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές του Μαΐου ο Παναγιώτης Κατηφές τόνισε ότι το ζητούμενο είναι να βγει από αυτές κερδισμένος ο λαός μέσα από την ενίσχυση της δύναμης του ΚΚΕ.
-Το γονεϊκό κίνημα σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα, μετά τα χρόνια της πανδημίας και ενώ τα προβλήματα στην εκπαίδευση και τα σχολεία είναι μεγάλα;
Εχουμε την εικόνα ότι το γονεϊκό κίνημα είναι πάρα πολύ δραστήριο και ότι αν κερδίσαμε κάτι στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας ήταν γιατί οι Σύλλογοι Γονέων, οι Ομοσπονδίες, οι Ενώσεις και η ίδια η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, συνολικά οι γονείς, πρόταξαν τις ανάγκες και τα συμφέροντα των παιδιών και μαζί με τους εκπαιδευτικούς βγήκαμε, να το πω έτσι απλά, στο μετερίζι του αγώνα. Οι ίδιες οι ανάγκες είναι αυτές που κινητοποιούν σήμερα δεκάδες χιλιάδες γονείς.
Τα προβλήματα είναι πάρα πολλά σε όλα τα σχολεία, σε όλη τη χώρα, με τις ιδιαιτερότητες που έχει κάθε περιοχή. Πάντα όμως ο παρονομαστής είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των σχολικών μονάδων και γι’ αυτό οι διαδικασίες που γίνονται μέσα στους Συλλόγους Γονέων είναι πλέον πολύ πιο μαζικές.
Είχαμε έναν πολύ μεγάλο φόβο για τα δύο χρόνια που είχαμε κλειστά σχολεία, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα πολλοί Σύλλογοι να διαλυθούν, κυρίως σε Γυμνάσια και Λύκεια. Τώρα όμως όχι απλά έχουν επανασυσταθεί αλλά οι διαδικασίες είναι μαζικές και οι γονείς κινητοποιούνται με πολύμορφες δραστηριότητες για το σύνολο της ζωής των παιδιών, όπως για παράδειγμα για τα ζητήματα των εξαρτήσεων, για τα ζητήματα της σχολικής βίας. Οι γονείς κινητοποιούνται και μαζικοποιούνται εντονότερα πια σε σχέση με τα χρόνια πριν από την πανδημία.
-Έχετε εικόνα από την περιοχή του Δήμου Καλαμάτας; Σε τι κατάσταση βρίσκονται τα σχολικά κτίρια, τι άλλα προβλήματα υπάρχουν;
Έχουμε μια πολύ καλή επαφή με την Ένωση Γονέων Καλαμάτας, η οποία είναι μια δραστήρια Ένωση. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Ενώσεων γιατί όσο πιο γεροί είναι οι κρίκοι των οργανώσεων γονέων τόσο καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να έχουμε. Είμαστε σε επαφή και με την Ένωση Γονέων στο Ναύπλιο, ώστε να στηθεί Ομοσπονδία Γονέων Πελοποννήσου συνολικότερα.
Είχαμε στην Καλαμάτα μια συνάντηση με την τοπική Ένωση Γονέων και αναδείχτηκαν σοβαρά ζητήματα, όπως της πυρασφάλειας, της σχολικής στέγης, μας μίλησαν και μας έδειξαν σχολεία που έχουν αίθουσες σε ημιυπόγεια χωρίς παράθυρα. Για όλα αυτά τα προβλήματα σαφέστατα υπάρχει μια καλή εικόνα και μάλιστα ο στόχος της συνάντησης με την Ένωση Γονέων Καλαμάτας ήταν και η Ένωση να αποκτήσει μια πληρέστερη εικόνα για την κατάσταση πανελλαδικά και η Συνομοσπονδία μας, με την πανελλαδική της δράση, να αναδείξει τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση.
-Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ανταποκρίνεται στο ρόλο της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σχολεία;
Η τοπική διοίκηση θα έπρεπε να ανταποκρίνεται όμως αυτό έχει να κάνει με τον προσανατολισμό που έχει κάθε δημοτική αρχή. Ξέρετε ότι η ευθύνη για τα κτίρια των σχολείων είναι αποκλειστικά στην τοπική διοίκηση. Δυστυχώς όμως υπάρχει το θέμα της υποχρηματοδότησης. Για παράδειγμα πάνω από 40% έχουν μειωθεί σε πανελλαδικό επίπεδο τα χρήματα που φτάνουν για τις σχολικές επιτροπές ή από 50 μέχρι 70%, ανάλογα με την Περιφέρεια, έχουν μειωθεί τα χρήματα της ΣΑΤΑ, αυτά που είναι για τη συντήρηση των σχολείων.
Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει μια δημοτική αρχή να έχει στη προμετωπίδα της το ζήτημα της ασφάλειας και των σχολείων και γι’ αυτό λέμε ότι και ο ίδιος ο κόσμος δεν πρέπει να δίνει συγχωροχάρτι σε δημοτικές αρχές που δεν σηκώνουν και δεν αναδεικνύουν αυτά τα προβλήματα στα σχολεία.
Παναγιώτης Κατηφές και Στέλλα Χρηστέα, υποψήφια βουλευτής Μεσσηνίας με το ΚΚΕ, η οποία και άνοιξε την εκδήλωση με θέμα: “Στη μάχη για το μέλλον των παιδιών μας, αγώνας με ισχυρό ΚΚΕ”
-Είστε υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ στη Β’ Πειραιά. Πως προέκυψε η υποψηφιότητά σας;
Είμαι πολιτικοποιημένος από τα φοιτητικά μου χρόνια. Ήμουνα συνδικαλιστής στο πανεπιστήμιο μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ. Είμαι στέλεχος του κομμουνιστικού κόμματος. Είμαι δημοτικός σύμβουλος στην πόλη της Νίκαιας από το 2006. Ως γονέας συμμετέχω στους Συλλόγους Γονέων. Είμαι πρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας. Ξέρετε ότι για εμάς τους κομμουνιστές δεν υπάρχουν στεγανά. Εμείς οι κομμουνιστές θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή των προβλημάτων, εκεί που πραγματικά αναδεικνύονται τα λαϊκά προβλήματα. Άρα ήταν αυτονόητο για μένα να συμμετέχω στα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ και ούτως η άλλως είμαι και επικεφαλής δημοτικής παράταξης και θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στη Νίκαια με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης που στηρίζεται από το ΚΚΕ.
-Τι θα κριθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου;
Αυτό που θα κριθεί είναι το πόσο πιο δυνατός θα βγει ο λαός την επόμενη μέρα των εκλογών. Ανεξάρτητα τι πρόσημο θα έχει η οποιαδήποτε κυβέρνηση βγει, ο λαός είναι αυτός που πρέπει να μην την αφήσει, οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν είναι αυτή, να περπατήσει στις ίδιες ράγες. Άρα αυτό που κρίνεται είναι πόσο πιο αδύναμη θα είναι η κυβέρνηση, πόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός και γι αυτό χρειάζεται ένα ενισχυμένο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου