Η έκρηξη της τιμής του ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές, ανησυχεί και την εγχώρια αγορά, καθώς ήδη παρατηρείται αύξηση στις τιμές παραγωγού, με παράγοντες τις αγοράς να βλέπουν άμεσες επιπτώσεις στις εξαγωγές, αν συνεχιστεί το ράλι των τιμών.
Το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, που δημιούργησε παγκόσμια έλλειψη σε ηλιέλαιο, ώθησε ακόμη περισσότερο τη ζήτηση, την ώρα που, λόγω των «υπερβολικά κακών» καιρικών συνθηκών, η πρόσφατη συγκομιδή ελιάς από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο παρήγαγε απόδοση 50% μικρότερη από τη συνηθισμένη, περιορίζοντας την παγκόσμια προσφορά και ωθώντας τις τιμές προς τα πάνω.
Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οι παγκόσμιες τιμές του ελαιολάδου έχουν φθάσει σε υψηλό 26ετίας στα σχεδόν 5.990 δολάρια ο μετρικός τόνος.
Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία.. Στο έδαφός της καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδενδρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές, περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25%-30% και της Ιταλίας το 40%-45% χαρακτηρίζονται έτσι. Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι πιο σημαντικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές στην Ελλάδα είναι η Πελοπόννησος, η οποία παράγει το 65% της συνολικής παραγωγής, καθώς επίσης και η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Η περισσότερο γνωστή ελληνική ποικιλία ελιάς είναι η κορωνέικη, προερχόμενη από τη νότιο Πελοπόννησο, και συγκεκριμένα την Κορώνη της Μεσσηνίας.
Στα 6 ευρώ η τιμή παραγωγού
Σημαντική άνοδος καταγράφεται ήδη στις τιμές παραγωγού στην χώρα μας το τελευταίο εξάμηνο. Φέτος τον Οκτώβριο η τιμή παραγωγού στην χώρα μας ήταν στα 4 ευρώ/κιλό -όπως έκλεισε το καλοκαίρι- και σήμερα η τιμή παραγωγού σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος κυμαίνεται στα 5,50 έως και 5,80 ευρώ/κιλό, ανάλογα και με την ποιότητα του λαδιού.
Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος του “Σχολείου Ελιάς Καλαμάτας”, Νίκος Κουτσούκος, μιλώντας στην ΕΡΤ, “πρόκειται για πρωτόγνωρο φαινόμενο έκρηξης των τιμών στην αγορά του ελαιολάδου, τόσο στις τιμές παραγωγού, αλλά και των εταιρειών παραγωγής… Πάντα στην αγορά προσφορά και ζήτηση είναι ο κανόνας, που καθορίζει τις τιμές”, είπε ο κ. Κουτσούκος. “Η Ισπανία και γενικότερα η Μεσόγειος είχε αρκετά μειωμένη παραγωγή, κάτι που πυροδότησε την απότομη άνοδο των τιμών στο λάδι μετά τα Χριστούγεννα. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις και αυτή την χρονιά αναμένεται μειωμένη παραγωγή, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ενδείξεις για μια δύσκολη χρονιά, αν και ακόμα δεν έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις στην χώρα μας”, εξηγεί ο Πρόεδρος του “Σχολείου Ελιάς Καλαμάτας”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου