Pages

Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

4 συλλήψεις για ναρκωτικά σε Καλαμάτα αλλά και Μεσσήνη


Τέσσερα άτομα για κατοχή ναρκωτικών συνελήφθησαν τη Δευτέρα από αστυνομικούς στη Μεσσηνία σε τρεις ξεχωριστές περιπτώσεις. Το πρωί στην Καλαμάτα, σε δύο ξεχωριστές περιπτώσε
ις, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος Μεσσηνίας συνελήφθησαν τρεις νεαροί. Συγκεκριμένα, δύο 19χρονοι διότι βρέθηκε στην κατοχή τους μικροποσότητα κάνναβης βάρους 1,7 γραμμαρίων κι ένας 18χρονος, διότι κατείχε 5 γραμμάρια χασίς. 
Οι ποσότητες των ναρκωτικών κατασχέθηκαν, ενώ προανάκριση για τις υποθέσεις διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας. Επίσης, το μεσημέρι της Δευτέρας, στη Μεσσήνη, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας συνελήφθη ένας 57χρονος, γιατί σε έρευνα στο σπίτι του διαπιστώθηκε να καλλιεργεί σε μεγάλες πλαστικές γλάστρες στο μπαλκόνι 12 φυτά κάνναβης, ύψους έως 50 εκατοστά. Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν.

Ενημερωτική εκδήλωση για το εγκεφαλικό επεισόδιο στην Καλαμάτα

 Ενημερω


τική εκδήλωση με θέμα “Το εγκεφαλικό επεισόδιο έχει θεραπεία”, διοργάνωσε το απόγευμα της Δευτέρας η Ευρωκλινική
υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και την Ιατρική Εταιρεία Μεσσηνίας στο ξενοδοχείο “Rex” στην Καλαμάτα.

Στόχος της δράσης ήταν η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα συμπτώματα του εγκεφαλικού και την εύκολη αναγνώρισή τους από τους μη έχοντες ιατρική εκπαίδευση, καθώς και τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για τη θεραπεία. Για το σκοπό αυτό θα υπάρξει μία διαδραστική συζήτηση, ώστε να αναδειχθούν τα βασικότερα ζητήματα και να λυθούν τυχόν απορίες με απλό και κατανοητό τρόπο.

Οι ομιλητές και τα θέματα που θα αναπτύχθηκαν στην εσπερίδα:

  • • Προνοσοκομειακή διάγνωση εγκεφαλικού: Βάσω Ζησιμοπούλου, νευρολόγος στη Μονάδα Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής Αθηνών.
  • • Θεραπεία του εγκεφαλικού – Θρομβόλυση: Χρήστος Μαγκλάρας, νευρολόγος στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.
  • • Θεραπεία του εγκεφαλικού – Θρομβεκτομή: Θεόδωρος Μπαζίνας, επεμβατικος ακτινολόγος στη Μονάδα Εγκεφαλικών της Ευρωκλινικής Αθηνών.
  • • Αποκατάσταση στο εγκεφαλικό: Αλεξάνδρα Καραβασίλη, φυσίατρος.

Την εκδήλωση θα προλόγισε ο δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος.

Η επετειακή εκδήλωση για τα 20 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας

 


Σε ένα κατάμεστο Πνευματικό Στάδιο πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Μαΐου 2023 η επετειακή εκδήλωση των είκοσι χρόνων λειτουργίας του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και μετέπειτα Κέντρου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Καλαμάτας του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Αλειφέρη Ελένη ανέφερε ότι υπάρχει ώσμωση της κοινωνίας με το ΚΕΦΙΑΠ, ενώ η εκδήλωση αποτελεί μια ευκαιρία να αναδειχθεί ο τρόπος λειτουργίας και ολιστικής προσέγγισης της αποκατάστασης στο ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας.

Οι δυνατότητες των μελών του ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας αναδείχθηκαν με μουσικό και χορευτικό δρώμενο, αλλά και τη συμμετοχή μελών του ΚΕΦΙΑΠ μαζί με μαθητές του ΕΕΕΕΚ και ερασιτέχνες ηθοποιούς σε κινηματογραφικά αποσπάσματα από τον αξέχαστο ελληνικό κινηματογράφο.

Παράλληλα, περιεγράφηκε η πορεία, οι υπηρεσίες φυσικής και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, και οι συνεργασίες. Βραβεύτηκαν για την προσφορά τους οι κ. Ψαρούλη Δήμητρα και Ιωάννης Παπουτσής που υπήρξαν Πρόεδροι του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, η κ. Κεράνη Αικατερίνη (Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Μεσσηνίας «Η Υπομονή»)  και κ. Καραγιαννίδης Νικόλαος (Σύλλογος Φίλων ΑμεΑ Μεσσηνίας «ΣΥΦΑΜΕΑ»), η κ. Μαίρη Θεοδωρακοπούλου (εθελόντρια), η κ. Εξακουστίδου Φένια (1η Διοικητική Διευθύντρια) και κ. Αγγελική Μαλαπέτσα (κοινωνική λειτουργός επί 17ετία).

Η εκδήλωση ήταν υπό την Αιγίδα του δήμου Καλαμάτας

Απορρίφθηκε αίτηση προσωρινής διαταγής για διακοπή λειτουργίας διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη

 


Απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αίτηση προσωρινής διαταγής, για τη διακοπή λειτουργίας της εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων στην Καλλιρρόη. Κάτοικοι από την περιοχή της Καλλιρρόης έχουν καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα και μαζί αίτηση προσωρινής διαταγής, η οποία συζητήθηκε την Παρασκευή. Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα…

Σημειώνεται ότι παρέμβαση υπέρ των αιτούντων έχει κάνει ο Δήμος Οιχαλίας, ύστερα από σχετική ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Η αίτηση των ασφαλιστικών μέτρων και της προσωρινής διαταγής στρέφεται κατά της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της αναδόχου εταιρίας, ενώ παρέμβαση υπέρ τους έχει κάνει ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου.

kalamatajournal.gr

ΑΠΑΞΙΩΜΕΝΗ η προσβασιμότητα σε πολλά σημεία της Καλαμάτας για τα ΑμεΑ


Το πρόβλημα που υπάρχει με τις καταλήψεις από τραπεζοκαθίσματα σε πεζόδρομους και πεζοδρόμια αναδεικνύει ο δημοτικός σύμβουλος Καλαμάτας Γιώργος Λαζαρίδης ο οποίος ζήτησε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την παρέμβαση του Δήμου Καλαμάτας. Η εικόνα δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις δε συνάδει με εκείνη μιας πόλης του πολιτισμού.

Παρατείνεται η 10η Ανθοκομική του Δήμου Καλαμάτας έως 4 Ιουνίου

 


Η 10η 
Ανθοκομική του Δήμου Καλαμάτας παρατείνεται έως την Κυριακή 4 Ιουνίου 2023. Η Ανθοκομική έχει αγκαλιαστεί από κατοίκους και επισκέπτες και για το λόγο αυτό (σε συνεννόηση με τους φυτωριούχους – παραγωγούς) ελήφθη η απόφαση να συνεχιστεί για λίγες ημέρες ακόμα.

Γίνεται γνωστό, επίσης, ότι ο λουλουδένιος περίπατος που ήταν προγραμματισμένος για την Κυριακή 28 Μαΐου και αναβλήθηκε λόγω του άστατου καιρού, θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 4 Ιουνίου και ώρα 11 το πρωί.

Νοσηλευτές από όλη την Ελλάδα στην Καλαμάτα με βραβεύσεις


 Από τις 17 έως τις 20 Μαΐου 2023, πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες του 16ου 
Πανελλήνιου Επιστημονικού & Επαγγελματικού Νοσηλευτικού Συνεδρίου, της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος, το οποίο πραγματοποιήθηκε υβριδικά, στην Καλαμάτα. To συνέδριο τελούσε υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος. Στη διοργάνωση συμμετείχαν, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δήμος Καλαμάτας, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, το 3ο Περιφερειακό Τμήμα Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου της Ε.Ν.Ε. και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής. Η παρακολούθηση του επιστημονικού προγράμματος και η συμμετοχή των συνέδρων στα κλινικά φροντιστήρια, μοριοδοτήθηκαν με Μονάδες Συνεχιζόμενης Νοσηλευτικής Εκπαίδευσης από την Ε.Ν.Ε., σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Οι δια ζώσης συμμετοχές των Νοσηλευτών και των επαγγελματιών υγείας έφτασαν τις 2.956, ενώ οι διαδικτυακές συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1.000, γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε ότι το ετήσιο Νοσηλευτικό Συνέδριο της Ε.Ν.Ε. αποτελεί το απόλυτο Νοσηλευτικό Συνέδριο στο χώρο της Υγείας.

Στην Τελετή Έναρξης, τίμησαν τους Νοσηλευτές με την υβριδική παρουσία τους, ο εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού κ. Κυριακού Μητσοτάκη, Υπουργός Υγείας κ. Αθανάσιος Πλεύρης, ο εκπρόσωπος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου Σαββάτου, Πατέρας Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, η Υφυπουργός Ψυχικής Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, ο Βουλευτής Β1’ Βορείου Τομέα Αθηνών κ. Δημήτριος Καιρίδης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Μιλτιάδης Χρυσομάλλης, ο Βουλευτής Μεσσηνίας κ. Περικλής Μαντάς, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Υγείας της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Άγγελος Χρονάς, ο Δήμαρχος του Δήμου Καλαμάτας κ. Αθανάσιος Βασιλόπουλος, ο Δήμαρχος του Δήμου Πύλου – Νέστορος κ. Παναγιώτης Καρβέλας, η Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Στυλιανή Τζιαφέρη, η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας κ. Σοφία Χατζηδήμου, η Προϊσταμένη του Τμήματος Νοσηλευτών-τριών της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας κ. Χρυσάνθη Μπαρώ, η Προϊσταμένη του Τμήματος Μαιών και Επισκεπτών/τριών Υγείας της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής του Υπουργείου Υγείας κ. Μαλαματένια Νικολάου, ο Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ιόνιων Νήσων – Ηπείρου – Δυτικής Ελλάδας κ. Ιωάννης Καρβέλης, η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας κ. Ελένη Αλειφέρη – Καραθανάση, η Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Κυπαρισσίας κ. Σταματία Αλεξοπούλου, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Νοσηλευτικής Ομοσπονδίας – Ε.Σ.Υ. κ. Γεώργιος Αβραμίδης, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Νοσηλευτικής και Μαιευτικής Κύπρου κ. Θεοφανώ Παπαστεφάνου, ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Νοσηλευτών και Μαιών κ. Ιωάννης Λεοντίου, ο Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών κ. Παναγιώτης Γεωργίου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Νοσηλευτών-τριών της Αλβανίας (Albanian Order of Nurses) κ. Blerina Duka, ο εκπρόσωπος του Προέδρου κ. Mircea Timofte του Συλλόγου Νοσηλευτών-τριών και Μαιών-των της Ρουμανίας (Order of Nurses and Midwives of Romania) κ. Ionut Sorin Hainagiu, ο Πρόεδρος του 3ου Περιφερειακού Τμήματος Ηπείρου, Αιτωλοακαρνανίας, Ιονίων Νήσων και Πελοποννήσου της Ε.Ν.Ε. κ. Γεώργιος Αρβανίτης, η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Πασχαλίνα Ντόστση, η Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής κ. Θεοδούλη Αδαμοπούλου και η Πρόεδρος της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής κ. Κανέλλα Αραποστάθη.

Ακολούθως, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια ομιλία από τον Ιατροδικαστή κ. Γρηγόριο Λέων, με θέμα: «Η Ιατροδικαστική Νοσηλευτική ως νέα προοπτική», ο οποίος κήρυξε παράλληλα και την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Κατά τη διάρκεια της Τελετής Έναρξης, η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος τίμησε τον Ευρωβουλευτή κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο, για το ήθος και τη διαχρονική προσφορά του, στην εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς και για τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στις συζητήσεις για την καθιέρωση της Ενιαίας Στρατηγικής για τις Σπάνιες Νόσους σε όλη την Ευρώπη. Ακολούθως, τιμήθηκε το Νοσηλευτικό Προσωπικό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και το Νοσηλευτικό Προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ – ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ», για το ήθος, τον αλτρουισμό και τον επαγγελματισμό, τον οποίο επέδειξε σε όλη τη διάρκεια της αντιμετώπισης και περίθαλψης των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη στις 28 Φεβρουαρίου 2023.   Στη συνέχεια τιμητική βράβευση έλαβε η Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης Δρ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, για το ήθος και την ανιδιοτελή προσφορά της, στη διαχρονική επιμόρφωση των Νοσηλευτών. Επιπλέον τιμήθηκε το Σωματείο «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» και το Κέντρο Ενημέρωσης και Προσέλκυσης Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών του Πανεπιστημίου Πατρών «ΧΑΡΙΣΕ ΖΩΗ», για το ήθος και τη διαχρονική συνεισφορά τους, στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας, σχετικά με την εθελοντική δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων. Ακόμη τιμήθηκε η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ, για το υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και την καθολική συμμετοχή της, στην 1η Πανελλήνια Εθελοντική Δράση Δωρεάς Μυελού Οστών: «Οι Νοσηλευτές δίνουν ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ».

Ακολούθησε η θεσμοθετημένη απονομή αριστείων προόδου, στους αριστεύσαντες αποφοίτους των Τμημάτων Νοσηλευτικής, κ. Αθηνά Ανδρίτσου – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Αγορή Κλάρα – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Παναγιώτη Σταυρέλο – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ. Γεώργιο Λυραράκη – Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, κ. Χρυσοβαλάντη  Ειρήνη Ντάσιου – Πανεπιστήμιο Πατρών, κ. Κωνσταντίνα Μπέκα – Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής, κ. Κωνσταντίνο Μανωλάκο – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, κ. Θεοφανώ Κομζιά – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Ελιόνα Ντάνι – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Αθανάσιο Μπάμπαλη – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος Παράρτημα Διδυμοτείχου, κ. Δάφνη Παπανδρούδη – Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας Παράρτημα Διδυμοτείχου και κ. Ειρήνη Μαλαχία – Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το επιστημονικό πρόγραμμα, περιλάμβανε 35 Διαλέξεις, 36 Στρογγυλές Τράπεζες, 18 Κλινικά Φροντιστήρια και 262 ελεύθερες και αναρτημένες ανακοινώσεις. Οι συμμετοχές διακεκριμένων επιστημόνων υγείας στις εργασίες του συνεδρίου,  καθήλωσε τους συνέδρους, οι οποίοι παρακολούθησαν ένα άρτια δομημένο επιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο συνδύαζε την καινοτομία στις επιστήμες της υγείας, μαζί με τις σύγχρονες νοσηλευτικές και ιατρικές επιστημονικές εξελίξεις. Επιπλέον οι σύνεδροι συμμετείχαν σε εξειδικευμένα κλινικά φροντιστήρια, μέσα από τα οποία εκπαιδεύτηκαν σε κλινικές δεξιότητες, ανανεώνοντας παράλληλα τις γνώσεις τους.

Επιπροσθέτως, καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν καινοτόμες διαλέξεις και διεπιστημονικές συζητήσεις σχετικά με τις Επαγγελματικές και Επιστημονικές προοπτικές στο χώρο της Υγείας, στις οποίες συμμετείχαν εκπρόσωποι και υψηλόβαθμα στελέχη από Υπηρεσίες Υγείας και Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ενημερώνοντας με υπευθυνότητα τους φοιτητές και τους νέους Νοσηλευτές, ώστε να ακολουθήσουν μια επιτυχημένη πορεία κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής σταδιοδρομία τους.

Παράλληλα μέσα από τις διαλέξεις των Νομικών Συμβούλων της Ε.Ν.Ε. κ. Αλέξιου Παραρά, κ. Διονύσιου Ρίζου και κ. Ελένης Παπαγεωργίου, αναπτύχθηκαν ενδελεχώς όλες οι πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις και εξελίξεις σχετικά με το νοσηλευτικό επάγγελμα, ενώ απαντήθηκαν και δεκάδες ερωτήματα των μελών τις Ε.Ν.Ε. σχετικά με το συνταξιοδοτικό καθεστώς. Η ενημέρωση των Νοσηλευτών σχετικά με τα νοσηλευτικά δρώμενα, ολοκληρώθηκε μέσα από τη Στρογγυλή Τράπεζα της Ε.Ν.Ε. κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε ένας άκρως εποικοδομητικός διάλογος και οι συμμετέχοντες έλαβαν γνώση για το έργο της Κεντρικής Διοίκησης σε όλα τα επίπεδα.

Επιπλέον στις 18 Μαΐου, έλαβε χώρα ειδική Στρογγυλή Τράπεζα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Ογκολογικής Νοσηλευτικής, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν λήψεις μυελού των οστών σε εθελοντές δότες, από το Σύλλογο Εθελοντών Δοτών Μυελού Των Οστών Καλαμάτας «ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΑΙΜΑΤΟΣ», υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Ιωάννη Αδαμόπουλου και τη συνεργασία των σπουδαστών του Δ.Ι.Ε.Κ. Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου απονεμήθηκαν τα ακόλουθα βραβεία για τις καλύτερες επιστημονικές εργασίες:

Βραβείο Πρωτότυπης Βιβλιογραφικής Ανασκόπησης: «Οι αλλαγές που επέφερε η πανδημία COVID-19 στις Μονάδες Αιμοκάθαρσης, στους Νοσηλευτές και στους νεφροπαθείς». Συγγραφική ομάδα: Ευσταθία Μπακογιάννη, Μαρία Τρουμπετάρη, Ειρήνη Τσάμου.

Βραβείο Πρωτότυπης Ερευνητικής Εργασίας: «Ποιότητα ζωής σε ασθενείς μετά από πνευμονική εμβολή. Στάθμιση και αξιολόγηση του ερωτηματολογίου Pulmonary Embolsim Quality of Life (PEMB-QOL) σε ελληνικό πληθυσμό». Συγγραφική ομάδα: Όλγα Καρδακάρη, Χρήστο Μπάλλας, Λάμπρος Λάκκας, Αθανάσιος Κωσταντινίδης, Αικατερίνη Νάκα, Λάμπρος Μιχάλης, Χρήστος Κατσούρας.

Βραβείο Πρωτότυπης Εργασίας Φοιτητών: «Η επίδραση των προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών Νοσηλευτικής, στην πολιτισμική επάρκεια των φοιτητών τους: Οριοθετημένη ανασκόπηση». Συγγραφική ομάδα: Στεφανία Κατραντζή, Ξενοφών Ζορμπάς, Κέϊσι Μάρα.

Πρώτη η περιφέρεια Πελοποννήσου στην χορήγηση αδειών φύτευσης στο αμπέλι

 


Η διάρκεια ισχύος του συστήματος χορήγησης αδειών φύτευσης εκπνέει το 2045, όπως αποφασίστηκε με την ψήφιση της ΚΑΠ 2023-2027

Στις 43.383,89 ανέρχονται οι νέες άδειες φύτευσης αμπελιού που έχουν δοθεί στη χώρα μας από το 2016 έως σήμερα

Άγνωστο όμως παραμένει μέχρι σήμερα, το ποσοστό πραγματικών φυτεύσεων (εκτός του 2016 όπου το ποσοστό ανερχόταν στο 61% περίπου). Στο γεγονός αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η υποχρέωση φύτευσης του αμπελώνα μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και τρία χρόνια μετά τη χορήγηση της άδειας φύτευσης (με εξαίρεση τα έτη της πανδημίας).

Τι ισχύει με τις άδειες φύτευσης

Το καθεστώς των αδειών φύτευσης, έχει αρχίσει να εφαρμόζεται σε όλη την ΕΕ από 1.1.2016 και προβλέπει την αύξηση των αμπελουργικών εκτάσεων, το ανώτερο κατά 1% ετησίως, επί των υφιστάμενων εκτάσεων αμπελοκαλλιέργειας κάθε κράτους μέλους.

Στη χώρα μας, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ, τα πρώτα έτη εφαρμογής του μέτρου, η χορήγηση των αδειών φύτευσης, πραγματοποιήθηκε σε εθνικό επίπεδο, ενώ σήμερα η χορήγηση νέων αδειών φύτευσης, πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειών, μερικές από τις οποίες, συναποτελούν μικρή ομάδα (Αττική – Στερεά Ελλάδα και Ιόνια Νησιά – Β. Αιγαίο – Ν. Αιγαίο – Κρήτη – Ήπειρο), ενώ οι υπόλοιπες  αντιμετωπίζονται ως αυτοτελείς περιφέρειες.

Η διάκριση των περιφερειών σχετίζεται με την διαφοροποίηση των κριτηρίων προτεραιότητας στη χορήγηση αδειών, κριτήρια που ενεργοποιούνται, όταν τα ετήσια αιτήματα για χορήγηση αδειών φύτευσης υπερβαίνουν σε έκταση το 1% των κατ’ έτος φυτεμένων εθνικών εκτάσεων.

Το σημαντικότερο κριτήριο προτεραιότητας, που δίνει τη μεγαλύτερη μοριοδότηση (35%) είναι αυτό της διεύρυνσης του μεγέθους των υφιστάμενων αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων και ισχύει από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου. Η διάρκεια ισχύος του συστήματος χορήγησης αδειών φύτευσης εκπνέει το 2045, όπως αποφασίστηκε με την ψήφιση της ΚΑΠ 2023-2027.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Σύμφωνα με επεξεργασία των στοιχείων των αδειών φύτευσης, στην οποία προέβη η ΚΕΟΣΟΕ, πρώτη περιφέρεια στην χορήγηση αδειών φύτευσης (όπως παρουσιάζεται και στον σχετικό πίνακα), κατατάσσεται η Περιφέρεια  Πελοποννήσου με χορηγήσεις 6.855,20 στρεμμάτων για την περίοδο 2016-2022. Να τονισθεί ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου κατατάσσεται πρώτη, ως προς την υφιστάμενη έκταση αμπελώνων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Με κριτήριο την περιφερειακή κατανομή των αδειών φύτευσης, ως μοντέλο κατανομής, που σημαίνει ότι κάθε περιφέρεια λαμβάνει άδειες φύτευσης ίσες σε έκταση με το 1% της φυτεμένης με αμπέλια σε αυτή έκταση (απολύτως αναλογικό κριτήριο, για όλες τις περιφέρειες), παρατηρείται ότι, κατά σειρά οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Κεντρικής Μακεδονίας, έχουν λάβει άδειες φύτευσης, σημαντικά αυξημένες σε έκταση σε σύγκριση με το 1% των ήδη φυτεμένων εκτάσεων με αμπέλια σε αυτές.

Αντίθετα στην Αττική, στα Ιόνια Νησιά, στη Δυτική Ελλάδα, στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο και στην Πελοπόννησο, οι άδειες φύτευσης, που έχουν χορηγηθεί υπολείπονται σε σύγκριση με το 1% επί των ήδη φυτεμένων εκτάσεων σε αυτές με αμπελώνες, όπως παρουσιάζεται στον παρακάτω πίνακα. 

Επισημαίνεται ότι σε αρκετές Περιφέρειες που εμφανίζουν, μειωμένη χορήγηση εκτάσεων, αυτή οφείλεται σε αιτήματα που η αιτούμενη έκταση νέων φυτεύσεων είναι μικρότερη από αυτήν που αναλογεί στην Περιφέρεια, βάσει του 1% της φυτεμένης σε αυτή έκτασης με αμπέλια.

πηγη: in.gr

Τρίτη 30 Μαΐου 2023

Συνελήφθησαν τρεις 15χρονοι και ένας 16χρονος στο κέντρο της Καλαμάτας για κλεμμένη μοτοσυκλέτα

 


Προηγήθηκε καταγγελία κατοίκων για μεταμεσονύχτια φασαρία και αποδείχτηκε οτι η μοτοσυκλέτα ήταν κλεμμένη την προηγούμενη μέρα

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Συνελήφθησαν, το Σάββατο (28.5.2023) και πρώτες πρωινές ώρες, στην Καλαμάτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής του Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, τέσσερις (4) ανήλικοι ημεδαποί, γιατί στην κατοχή τους βρέθηκε δίκυκλη μοτοσικλέτα, η οποία είχε κλαπεί μία μέρα νωρίτερα.

Μοτοσικλέτα κατασχέθηκε και αποδόθηκε στον ιδιοκτήτη της, ενώ για την ίδια υπόθεση, συνελήφθησαν ακόμη -4- ημεδαποί, γονείς των ανηλίκων, για παραμέληση της εποπτείας τους.

Στη Μεσσηνία το πρώτο ελαιοτριβείο με μηδενικούς ρύπους

 


Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλης Αντωνόπουλος, ανακοίνωσε ότι στο ελαιοτριβείο του Συνεταιρισμού γίνονται οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης, προκειμένου από το 2024 να είναι το πρώτο σε όλη την Ελλάδα που θα αφήνει μηδενικά αποτυπώματα ρύπων.

Πέραν, όμως, των ρύπων, θα λειτουργεί και αυτόνομα, αφού θα αντλεί ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.

Για το παραπάνω εγχείρημα αναμένεται σύντομα να γίνει αναλυτική παρουσίαση.


Εκπαίδευση Τα «Ηχοτοπία της Καλαμάτας» γνώρισαν μαθητές από την Ιταλία


 Ομάδα μαθητών και εκπαιδευτικών από την Ιταλία που επισκέφτηκαν την Καλαμάτα, γνώρισαν και την ηχητική πλευρά της πόλης. Μελέτησαν και απόλαυσαν τα προνομιακά ηχητικά περιβάλλοντα της Καλαμάτας αλλά και του Ταϋγέτου. Η δραστηριότητα μελέτης των «ηχοτοπίων» – όπως λέγονται – της Καλαμάτας εντάχθηκε στην 10η 
Ανθοκομική Καλαμάτας, διοργανώθηκε από το Δίκτυο «Εκπαιδευτικός Δρυμός Ταϋγέτου» και είχε τίτλο «Είμαστε ό,τι ακούμε (και όχι μόνο με τα αυτιά μας): Κατανοώντας τους ήχους στην φύση και στη ζωή (We are what we hear (not only with our ears): Understanding sounds in nature and life).

Τί έκαναν οι επισκέπτες μαθητές στην Καλαμάτα; Στις 23 Μαΐου το πρωί περπάτησαν στην πόλη και στο πάρκο και έκανα δραστηριότητες βιωματικής ηχοπαιδαγωγικής. Άκουσαν, κατέγραψαν και έβγαλαν συμπεράσματα για τους ήχους σε διάφορα σημεία της πόλης, δηλαδή σε διάφορα ηχοτοπία της Καλαμάτας.

Kalamata Soundscapes 001

Το ηχοτοπίο του πάρκου σιδηροδρόμων, για παράδειγμα, έχει εξαιρετική ποιότητα γιατί περιστοιχίζεται από οδούς ήπιας κυκλοφορίας φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό πτηνών, χρησιμοποιείται από τους πολίτες για αναψυχή με σεβασμό προς το περιβάλλον και εμπλουτίζεται ηχητικά από τα ρέοντα νερά και τα σιντριβάνια.

Με την υποστήριξη του 13ου Δημοτικού Σχολείου, που συντόνισε την επίσκεψη στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+, οι μαθητές «άκουσαν» την Καλαμάτα με ειδικό λογισμικό στις κινητές συσκευές τους και «περιβαλλοντόφωνα», δηλαδή σωλήνες που μεταφέρουν τους περιβαλλοντικούς ήχους «κουρδισμένους» στο αυτί μας.

Ακολούθησε εκπαιδευτική επίσκεψη στον Ταΰγετο που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας. Στις 24 Μαΐου η ομάδα των Ιταλών μαθητών, οι οποίοι προέρχονται από το Γυμνάσιο «Scuola secondaria di primo grado, Istituto comprensivo “Melanzio-Parini”», της πόλης Montefalco, μαζί με μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, παρακολούθησαν ένα ημερήσιο πρόγραμμα με τίτλο «Ηχοτοπία του Ταϋγέτου» που περιλαμβάνει:

α) Βιωματική παρουσίαση της Κυκλικής Οικονομίας και Της Φυσικής Καλλιέργειας στο Δημοτικό Κατάστημα Ανταλλαγής Αλαγονίας (SwapShop),

β) μουσειοπαιδαγωγική επίσκεψη στο χώρο του Κέντρου Πατατόσπορου Αλαγονίας,

γ) ηχοπαιδαγωγική επίσκεψη στο «Κυκλικό Μονοπάτι Αλαγονίας» («καταρράκτης της Νεράιδας» και καταρράκτης άνω μεριάς)

δ) παραδοσιακό γεύμα στην ιστορική Ταβέρνα «Μαυρίκης» και

ε) μέσω των τοπικών μονοπατιών, επίσκεψη στον Ιστορικό ναό Αγίου Νικολάου Μεσόρουγας.

Οι νεαροί επισκέπτες της πόλης μας διαπίστωσαν την εξαιρετική ποιότητα του αστικού και του ορεινού ηχητικού περιβάλλοντός μας, τα οποία μάλιστα έχουν διακριθεί με «διάφανες σημαίες» για τα προνομιακά ηχοτοπία τους, στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιήθηκε σε παλιότερα έτη.

Το 13ο Δημοτικό Σχολείο ευχαριστεί για την υποστήριξή τους το Δήμο Καλαμάτας και όλη την διοργάνωση της Ανθοκομικής, το ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας συντονιστικό φορέα του Εκπαιδευτικού Δρυμού Ταϋγέτου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αλαγονίας, τον κύριο Παναγιώτη Μανίκη υπεύθυνο του Σχολείου Αυτάρκειας Αλαγονίας, την Κοινότητα Αλαγονίας και τον πρόεδρο Γεώργιο Καζάκο, τον επιστημονικό υπεύθυνο του φορέα υλοποίησης «Ορεινή Ακαδημία Ταϋγέτου» και εκπαιδευτικό του σχολείου κύριο Δημήτριο Σαρρή και τους ευγενικούς και φιλόξενους κατοίκους της κοινότητας Αλαγονίας.

Αποφάσεις του Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου για έργα της Μεσσηνίας


 Συνεδρίασε την Παρασκευή 26 Μαΐου, το Δ.Σ. του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Πελοποννήσου, υπό τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

Στη σημερινή συνεδρίαση, μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης, της Περιφέρειας και των δήμων α) Μεσσήνης και της ΔΕΥΑ Μεσσήνης για το προϋπολογισμού 903.225,81 ευρώ έργο αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στην 7η επαρχιακή οδό Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα, β) Οιχαλίας και ναού Αγίων Θεοδώρων Κατσαρού για την αποκατάσταση του εν λόγω ναού, γ) Οιχαλίας για την αποκατάσταση του κτηρίου του πρώην Δημοτικού Σχολείου Παραπουγκίου και δ) Καλαμάτας για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου στην Βρωμόβρυση Αρφαρών.

Νέο πάρκο τσέπης στα σκαριά για την περιοχή Λακωνικής στις Εργατικές Κατοικίες

 


Πάρκο-τσέπης σε ένα στρέμμα-Πνεύμονας πρασίνου και αναψυχής για τη γειτονιά-Μπήκαν σήμερα οι μπουλντόζες

Νέο πάρκο τσέπης είναι στα σκαριά στην οδό Λακωνικής στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών, έναντι του Ασύλου, στην Καλαμάτα. Πρόκειται για ένα μικρό αλσύλλιο επί της Λακωνικής στη συμβολή με την οδό Ζακύνθου, ουσιαστικά εγκαταλελειμμένο, που η δημοτική αρχή Βασιλόπουλου σχεδιάζει να το αναβαθμίσει αισθητικά και λειτουργικά, με πεζοδρόμια, νέες φυτεύσεις, παγκάκια, και φωτισμό, προκειμένου να αναβαθμιστεί και η γειτονιά αυτή.

Η όλη έκταση είναι ένα στρέμμα και θα γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να γίνει λειτουργική και προσβάσιμη στον κόσμο της περιοχής, και να λειτουργήσει ως χώρος αναψυχής για τους περίοικους και επισκέπτες.

Ξεκίνησαν οι εργασίες διαμόρφωσης και αναβάθμισης του χώρου

Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες στον χώρο, προκειμένου να αφαιρεθεί η αυτοφυής βλάστηση, από χορτάρια που δίνουν την εικόνα ζούγκλας, και να ξεκινήσουν οι εργασίες για διαμόρφωση του χώρου, που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος ως πρόχειρος χώρος στάθμευσης. Εκτός από τη κατασκευή πεζοδρομίων και διαδρόμων εντός του χώρου, το σχέδιο του πολιτικού μηχανικού και ειδικού συνεργάτη του Δημάρχου, Βασίλη Κουτραφούρη προβλέπει φύτευση χλοοτάπητα, τοποθέτηση ενεργειακά αυτόνομων φωτιστικών σωμάτων, παγκάκια κ.ά.

Σήμερα το πρωί στο σημείο βρέθηκαν ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Μπάκας, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Μαστραγγελόπουλος και Αναστάσης Σκοπετέας, ο πολιτικός μηχανικός, Βασίλης Κουτραφούρης και στελέχη των τεχνικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών του Δήμου

Το νέο Πάρκο Τσέπης εντάσσεται στο συνολικότερο σχεδιασμό του Δήμου και έχει εμβαδό περίπου 1.000 τ.μ.


Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Διαβολιτσίου στην Δ.Ε. Ανδανίας του Δήμου Οιχαλίας

 


Δήμος Οιχαλίας: Παράταση στον ανάδοχο μέχρι 31 Ιουλίου

Μετά τη λήψη απόφασης για παράταση προθεσμίας από τον ανάδοχο έως την 31η Ιουλίου 2023, του έργου «Ανάπλαση Κεντρικής Πλατείας Διαβολιτσίου στην Δ.Ε. Ανδανίας του Δήμου Οιχαλίας», στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Οιχαλίας, ύστερα από την Εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Οιχαλίας, το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 95% και υπολείπονται οι εργασίες φύτευσης και άρδευσης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν από τον ανάδοχο έως την ανωτέρω ημερομηνία, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του Δήμου Οιχαλίας.

7 Ιουνίου παραδίδεται τελικά το ανακαινισμένο γήπεδο της ΕΠΣ Μεσσηνίας στον Κορδία

 


ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Μετατίθεται για την Τετάρτη 7 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, η εκδήλωση παράδοσης από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα του πλήρως ανακαινισμένου, από την Περιφέρεια, γηπέδου της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων (ΕΠΣ) Μεσσηνίας, στην Καλαμάτα.

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ, η Περιφέρεια μεταξύ άλλων αντικατέστησε τον πλαστικό χλοοτάπητα, επισκεύασε την περίφραξη καθώς επίσης προέβη και σε άλλες εργασίες, όπως η αποκατάσταση του συστήματος αποστράγγιση των ομβρίων υδάτων από τον αγωνιστικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει η απονομή κυπέλλων στις ομάδες οι οποίες κατέκτησαν τον τίτλο στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα Κ13 και Κ15 που διοργάνωσε η ΕΠΣ Μεσσηνίας. Στη συνέχεια θα απονεμηθούν διπλώματα στους νέους διαιτητές της ΕΠΣΜ.

Πυροσβέστες Μεσσηνίας: Επιστολή στον αρχηγό του Σώματος για αναβάθμιση υπηρεσίας Καλαμάτας και κλιμακίου Πεταλιδίου

 


Επιστολή στον αρχηγό του Σώματος για αναβάθμιση υπηρεσίας Καλαμάτας και κλιμακίου Πεταλιδίου

Πλασματική είναι η εικόνα του πυροσβεστικού προσωπικού που εμφανίζεται αριθμητικά στη Μεσσηνία, καθώς πάρα πολλοί βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, με αποτέλεσμα να απουσιάζουν με τις άδειες που δικαιούνται και στην πραγματικότητα να υπάρχει έλλειψη και να παρατηρούνται δυσλειτουργίες.

Αυτό περιγράφει με έμφαση η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας σε επιστολή που απέστειλε στον αρχηγό του Σώματος, αντιστράτηγο Γεώργιο Πουρναρά.

Δυσλειτουργίες

Όπως επισημαίνει στην επιστολή της η Ένωση, καθώς τελειώνει ο πρώτος μήνας της φετινής αντιπυρικής περιόδου, θέλουν να ενημερώσουν για δυσλειτουργίες που προκαλούνται από την έλλειψη προσωπικού, καθώς η εικόνα που δίνει το «δυναμολόγιο» του νομού, το οποίο εμφανίζει υπεράριθμους υπηρετούντες υπαλλήλους, δεν είναι πραγματική.

Πολλοί συνάδελφοί τους πυροσβέστες, που τυπικά φαίνονται στο τελικό σύνολο του αριθμού που υπηρετεί στο νομό, όπως εξηγούν, στην πραγματικότητα οδεύουν προς συνταξιοδότηση και έχουν λάβει τις ημέρες αδείας και τα ρεπό που τους οφείλονται και έχουν συγκεντρώσει. «Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι ότι όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια στη Μεσσηνία, καθώς και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, λειτουργούν με το ελάχιστο επιτρεπόμενο για τη λειτουργία τους προσωπικό, ενώ συνεχίζει να υφίσταται η, από το 2020, αντινομία της πρόσληψης στο νομό μας 10 λιγότερων πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης, παρότι ο Νομός Μεσσηνίας εξακολουθεί να κατέχει, με την αρνητική έννοια, περίοπτη θέση και να ίσταται πολύ υψηλά στη λίστα των νομών ανά την επικράτεια με τα περισσότερα συμβάντα», επισημαίνουν οι πυροσβέστες στην επιστολή τους.

Αναβάθμιση υπηρεσιών

Η Ένωση ενημερώνει τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος ότι διαχρονικά σταθερή και μόνιμη θέση της είναι η αναβάθμιση της κατηγορίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας και η μετατροπή του εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πεταλιδίου σε Μόνιμο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο. Άλλωστε, όπως εξηγούν, ο χωρικά αρμόδιος Δήμος Μεσσήνης ομόφωνα έχει ταχθεί με σχετική απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου υπέρ της μετατροπή αυτής.

Διευκρινίζουν, δε, ότι οι ενέργειες αυτές αυτόματα θα προκαλέσουν την αύξηση της οργανικής δύναμης στη Μεσσηνία, η οποία είναι επιβεβλημένη.

«Επειδή είναι πλήρως κατανοητό εκ μέρους μας ότι η πρόσληψη, στην παρούσα χρονική συγκυρία και υπό το πλαίσιο των τρεχουσών πολιτικών εξελίξεων, μονίμων υπαλλήλων είναι ανέφικτη, προτείνουμε ως έναν τρόπο και μέσο απάλυνσης, έστω και συγκυριακά, των προβλημάτων λειτουργίας των Υπηρεσιών, οι επερχόμενες μεταθέσεις συναδέλφων μας στο νομό να γίνουν το συντομότερο δυνατό, ακόμα και εντός του Ιουνίου, αντί τον τέλους Οκτωβρίου ως είθισται»,  καταλήγει η επιστολή της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Μεσσηνίας.