Pages

Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Μεσσηνία: Επισκέψιμο το νέο Φραγκικό Μονοπάτι Πευκοδάσους στους Κάτω Αμπελόκηπους


 
Στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης του δικτύου Μεσογειακών Μονοπατιών Μηναγίων και της προσπάθειας προστασίας και ανάδειξης των περιβαλλοντικών και πολιτισμικών πόρων της περιοχής των Κάτω Αμπελοκήπων, που χαρακτηρίζεται από σπάνια βιοποικιλότητα και ιδιαίτερους μεσογειακούς οικοτόπους, πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός στο νέο Φραγκικό Μονοπάτι Πευκοδάσους, ενώ έγιναν χρωματικές σημάνσεις κατεύθυνσης της διαδρομής και πλέον είναι επισκέψιμο.

Πρόκειται για γραμμική πεζοπορική διαδρομή, μήκους 5,5 Km (περίπου 2 ώρες), που ξεκινάει από τον ιστορικό οικισμό των Κάτω Αμπελοκήπων και καταλήγει στο φραγκικό κάστρο Molines. Σε σχέση με τα ενδιαφέροντα στοιχεία της εν λόγω διαδρομής, ο πεζοπόρος στην αφετηρία του μονοπατιού και εντός των ορίων του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων μπορεί να δει, το ιστορικό διατηρητέο δημοτικό σχολείο που αποτέλεσε Αρχηγείο Εθνικής Αντίστασης Νότιας Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου, το πρώτο Πάρκο Ελληνικής Επανάστασης στην Ελλάδα που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και ένα μεσαιωνικό οχυρό (Καμάρες). Επίσης, στην είσοδο του οικισμού μπορεί να θαυμάσει τα 3 μνημειακά δέντρα (ελιά, πρίνος, λυγαριά) του Δικτύου Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης (υποψήφιο προς ένταξη στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO) και μεταξύ αυτών την γηραιότερη λυγαριά της Ελλάδας.

Ακολούθως, 600 μέτρα από την αφετηρία του εν λόγω μονοπατιού, ο πεζοπόρος, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη 200 μέτρων, μπορεί να δει την ιστορική «Σπηλιά Βάγια» που αποτέλεσε καταφύγιο ανταρτών κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Στη συνέχεια, στο 1,7 Km της διαδρομής, ο πεζοπόρος θα βρεθεί στον ιστορικό τόπο όπου έλαβε χώρα η πρώτη πολεμική αντίσταση των Ελλήνων έναντι των Τουρκοαιγυπτίων κατά το έτος 1825 και η οποία πρόσφατα χαρακτηρίστηκε Δημόσια Εορτή τοπικής σημασίας με απόφαση της Προεδρίας της Ελληνικής Δημοκρατίας (Μάχη Κάτω Μηναγίων). Στο εν λόγω σημείο έχει τοποθετηθεί πινακίδα ενημέρωσης σχετικά με το ιστορικό της μάχης από το Δήμο Πύλου – Νέστορος.

Στη συνέχεια, στα 2,7 Km της διαδρομής, ο πεζοπόρος θα δει το εντυπωσιακό αιωνόβιο πεύκο που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης και έχει σημανθεί με ειδική επετειακή ετικέτα, ενώ ακολούθως εισέρχεται στο μοναδικό αυτοφυές μεσογειακό δάσος πεύκης της Νότιας Μεσσηνίας, που αποτελεί μια χαρακτηριστική περίπτωση δάσους που διηγείται ιστορίες από την Ελληνική Επανάσταση και την περίοδο της κατοχής. Έτσι, κατά μήκος του πευκοδάσους, στα 3,5 Km της διαδρομής, μεταξύ των υδρόμυλων Κυριαζόπουλου ανατολικά (που θα καθαρισθούν σύντομα) και του πευκόφυτου λόφου «Σουγλερό» δυτικά, το 1943 είχε κατασκευασθεί μια μυστική «καλύβα ελευθερίας», εντός της οποίας συντάσσονταν δελτίο τύπου με γραφομηχανή με τα ευρωπαϊκά αντιστασιακά νέα (μέσω κρυφού ραδιοφώνου) και το οποίο με απόλυτη μυστικότητα μοιραζόταν σε όλους τους οικισμούς της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθως, στα 3,8 Km της πεζοπορικής διαδρομής ο πεζοπόρος συναντά το Πευκόρεμα (αρχικός κλάδος του ποταμού Μηναγιώτικου) ανάμεσα σε ένα εντυπωσιακό τοπίο μεσογειακού πευκοδάσους. Στη συνέχεια, το μονοπάτι εισέρχεται σε πυκνή εντυπωσιακή δενδρώδης βλάστηση, ενώ η πεζοπορική διαδρομή καταλήγει στην κορυφή επιβλητικού φυσικού οχυρού λόφου με συστοιχία βράχων (Βγενόβραχος) που βρίσκονται τα ερείπια του φραγκικού κάστρου «Molines» με την εντυπωσιακή θέα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, πρόσφατα ο Δήμος Πύλου-Νέστορος χρηματοδότησε την χαρτογράφηση των Μεσογειακών Μονοπατιών Μηναγίων και έτσι στην είσοδο του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων έχουν τοποθετηθεί ειδικές πινακίδες υποδοχής με σχετικούς χάρτες και πληροφοριακά στοιχεία τόσο για το Φραγκικό Μονοπάτι Πευκοδάσους όσο και για τα υπόλοιπα μονοπάτια του εν λόγω δικτύου. Στη βάση αυτών, σύντομα θα οργανωθεί πεζοπορική ξενάγηση από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, ώστε όλοι να γνωρίσουν μια από τις πιο όμορφες πεζοπορικές διαδρομές της Πελοποννήσου και να ενημερωθούν για την βιοποικιλότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου